Lazer - Ideš na bicykel? Vezmi si prilbu!

Výrobca, ktorý začal písať svoju históriu v roku 1919 a dodnes sa zameriava výhradne na prilby a im prislúchajúce technológie, nesmie v portfóliu MTBIKER chýbať.

Cyklistika je iba jedna. Ale má mnoho disciplín, ktoré majú svoje špecifické požiadavky a podmienky, za ktorých sa jazdí. Prilby majú zas jednu úlohu - chrániť našu hlavu. Pritom je úplne jedno, či jazdíme mestom do práce, naháňame kilometre na cestnom bicykli, alebo prekonávame terénne nástrahy na horskom bicykli.

Pri každej disciplíne je riziko úrazu hlavy vysoké. Nehovoriac o tom, aké rýchlosti a zdolávanie prekážok umožňujú moderné bicykle. Aj vývoj technológií prílb s tým kráča ruka v ruke. S akou technológiou prichádza výrobca Lazer na trh?

cyklista s prilbou LAZER

Pokroková technológia z automotive priemyslu

Technológie, ktoré majú za úlohu zmierniť následky rotačného pohybu pri páde, sú už nejaký čas na svete. Určite majú svoje výhody a opodstatnenie, avšak Lazer na to ide trochu inak. Kým niektoré technológie sú len akýsi prídavok, tá, ktorú ponúka tento výrobca, je priamo súčasťou prilby.

vnútro prilby LAZER, Kineticore
Tím vývojárov začal od nuly v snahe vytvoriť úplne novú technológiu ochrany proti nárazu a zároveň zlepšiť vlastnosti prilby. Do ich plánovaného cieľa to trvalo viac ako 10 rokov a touto inováciou je KinetiCore - nová technológia zabudovaná do prílb Lazer, ktorá poskytuje lepšiu ochranu cyklistom. Medzi ďalšími požiadavkami bolo, že musí lepšie vetrať, byť ľahká a zároveň zanechať minimálnu uhlíkovú stopu.

Nový štandard pre ľahké, dobre vetrané a ochranné prilby pre každého cyklistu.
Vývoj technológie začal skúmaním nárazov a toho, ako môžu cyklistu ovplyvniť. Zamerali sa najmä na rotačné sily. Tie vedú často k fatálnejším zraneniam, ako je napríklad otras mozgu. Stať sa to môže každému jazdcovi, či už preteká v horskom teréne na maratóne, skáče po odľahlých lesných chodníkoch, alebo sa v nedeľu popoludní pokojne bicykluje popri Dunaji.

Spojením moderných simulácií a 3D programov sa podarilo odhaliť, čo sa deje s prilbou a hlavou cyklistu počas nárazu. Vďaka tomu sa ušetrilo mnoho materiálu a prototypov.

detail prilby LAZER
Veľký prelom vo vývoji bol inšpirovaný deformačnými zónami automobilov. Inžinieri začali pracovať na kužeľových štruktúrach na vnútornej strane prilby, ktoré by sa pod helmou pokrčili rovnakým spôsobom, ako tie pri automobiloch. Odolali by nárazu tak, že by absorbovali a rozptýlili energiu preč od lebky a mozgu.


Vetrať a málo vážiť, chrániť hlavu aj planétu

Kým otázka bezpečnosti už bola „odškrtnutá“, prišli na rad ďalšie dve - hmotnosť a odvetranie. Na čo by nám bola najbezpečnejšia prilba, ak by bola aj najťažšia?

Ako na to? V snahe o čo najlepší dizajn začali v Lazer experimentovať s viacerými spôsobmi odstraňovania materiálu. Väčšinu tvorili plasty, čím sa znížila hmotnosť a súčasne zvýšila ventilácia. Vytvorili tak nový štandard pre ľahké, dobre vetrané a ochranné prilby pre každého cyklistu.


KinetiCore modely sú vyrobené z menšieho množstva plastov ako predchádzajúce porovnateľné modely. Značka Lazer sa zaviazala hľadať spôsoby, ako znížiť ich vplyv na životné prostredie. Vynechaním pridaných plastov a znížením množstva potrebnej EPS peny dosiahli cieľ zlepšenia výkonu pri znížení množstva použitého materiálu. Na porovnanie poslúžia nasledujúce údaje:

  • Lazer Bullet 2.0 - 360 g,
  • Lazer Bullet MiPS - 380 g (bez štítu),
  • Lazer Vento KinetiCore - 290 g.

pretekárka s prilbou LAZER

Skutočne pre každého

Cestní cyklisti hľadajúci vysokú úroveň ochrany a ušetrené gramy nájdu to, čo potrebujú. Lazer odstránil nadbytočnú EPS penu pri vývoji kontrolovaných deformačných zón a pridal vetracie otvory na zvýšenie prúdenia vzduchu. S KinetiCore integrovaným do prilby sa znižuje potreba použitia ťažkých doplnkov. Ak si myslíte, že za novinky sa veľa platí, vyvedieme vás z omylu.

Taká prilba Lazer Tempo s KinetiCore, čo priamo konkuruje technológii MIPS, má MOC 57,99 €. Samozrejme, v ponuke sú aj ďalšie cestné prilby od výrobcu Lazer, vhodné od občasných výjazdov až po časovkárske aero prilby. Nájdete ich v našom MTBIKER shope alebo na webe výrobcu.

cyklista v prilbe LAZERcyklistka v prilbe LAZER

Horskí jazdci medzitým hľadajú najmä ochranu pred šmykľavými koreňmi a uvoľnenými kameňmi, ktorým čelia pri páde na trailoch. Kontrolované deformačné zóny KinetiCore kladú na prvé miesto absorpciu nárazov, čo dáva horským cyklistom väčšiu istotu.

Na jednej strane sú tu ľahké trailové prilby ako napríklad Lazer Lupo, ktoré poskytujú pohodlie, vysokú úroveň ochrany, hlbšiu konštrukciu, integrovaný šilt či priehlbiny tvarované tak, aby pojali stranice okuliarov, ktoré by inak mohli tlačiť. Okrem toho však výrobca myslel aj na zjazdárov.

Modely celotvárových prílb CHASE KinetiCore a CAGE KinetiCore sú dva zo štyroch celosvetovo, ktoré v testovaní laboratória Virginia Tech získali 5 z 5 hviezdičiek za bezpečnosť. Ďalšie dve prilby, ktoré takéto hodnotenie získali, sú od iných výrobcov.

horský cyklista v prilbe LAZER
Aby deťom ostali na bicykel tie najkrajšie spomienky, vybavil Lazer aj detské prilby technológiou KinetiCore. Ich pády sa môžu zdať malé, ale stále môžu poškodiť ich vyvíjajúcu sa lebku, takže pokročilá ochrana je nevyhnutnosťou. Väčšiemu pohodliu prispieva dizajn EZ Fit s praktickými funkciami, ako sú bočné pracky, ktoré pomáhajú predchádzať bolestivým „pricviknutiam“ kože pri zapínaní. Sú to drobnosti, ktoré tvoria dokonalý celok, nech je už ich jazda akákoľvek.

Detské prilby pre širokú skupinu najmenších cyklistov nájdete v MTBIKER shope alebo na webe výrobcu.

dievča v prilbe LAZER
Národné cyklistické cestné tímy Belgicka alebo Veľkej Británie, tímy horskej cyklistiky Henrique Avancini Racing, BH Coloma alebo enduro jazdci tímu Yeti Cycles či Jono Jones a ďalší cyklisti sa spoliehajú na kvalitu, ochranu a odvetranie prílb výrobcu Lazer, ktoré nájdete aj na našom MTBIKER shope. Viac informácií o prilbách nájdete na stránke výrobcu.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Podobné články
Bezpečnosť na prvom mieste – výbava pre každého PR článok
Odvšadiaľ počúvame, že bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Ako si teda vieme pomôcť, aby sme ju zvýšili?
Test: Lazer Z1 KinetiCore – Kráľovná medzi prilbami
Kým som sám nevyskúšal, naozaj som neveril, že cyklistická prilba môže mať takú úžasnú aerodynamiku a nízku hmotnosť.
Video: ABUS oslavuje storočnicu – história a novinky značky
Storočnica je pri každej značke významným míľnikom. Aké boli začiatky značky ABUS, kam sa za ten čas posunula a aké inovatívne novinky prináša do cyklistického sveta?
keyboard_arrow_up