Potrebujeme na e-bike poistenie? Ako to je s PZP od 1. 8. 2024?

Považuje naša legislatíva ťažký alebo rýchly e-bike za motorové vozidlo, na ktoré potrebujeme PZP?

Rýchla a jednoduchá odpoveď je, že e-biky u nás ani po 1. 8. 2024 PZP (povinné zmluvné poistenie) nepotrebujú, ale kto chce mať aj kvôli potencionálnym zmenám v budúcnosti v téme jasno, odporúčam pokračovať v čítaní. Aby som sa v problematike čo najlepšie zorientoval, pátral som v zákone, oslovil našu políciu, komunikoval s právnikom a pozrel som aj dostupné články a reportáže. Konečne začínam mať pocit, že vidím svetlo na konci tunela.

Takto to je, ale…

Každopádne, informácie prezentované v tomto článku majú len odporúčací charakter a dopredu sa zriekam zodpovednosti za akúkoľvek škodu, ktorá by mohla niekomu vďaka nim vzniknúť. Prečo na úvod takto opatrne? Lebo aj Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo financií SR si v súvislosti s novelou vyčítajú, kto čo spravil a nespravil a niektoré média dokonca do sveta pustili nepresné informácie…

Potrebujeme na e-bike poistenie, e-bike a poistenie, e-bike a zákon

Kde končí e-bike a začína vozidlo

Celé to začína pri jednoduchej definícii, ktorá určuje, čo v našich končinách považujeme ešte za elektrický bicykel a čo je už motorové vozidlo, na ktoré potrebujeme aj PZP. Detaily upravuje novela zákona č. 381/2001 Z.z., konkrétne to ošetruje §2.

Z pohľadu povinnosti mať uzatvorené PZP sa motorovým vozidlom rozumie nekoľajové vozidlo s vlastným mechanickým pohonom s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 25 km/h alebo najväčšou prevádzkovou hmotnosťou viac ako 25 kg a najväčšou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 14 km/h. Presne kvôli tomuto zostali zneistení všetci majitelia elektrických bicyklov, keďže väčšina z nich váži cez 25 kg a je jasné, že hravo dosahujú vyššie rýchlosti ako 14 km/h.

Potrebujeme na e-bike poistenie, e-bike a poistenie, e-bike a zákon
Ako je potom možné, že e-biky sem nepatria? Je to kvôli tomu, že elektrický bicykel nemá vlastný mechanický pohon, ale na pohyb je používaná ľudská sila a pohon slúži len ako pomoc. Ak by bolo možné na bicykli jazdiť len za použitia motora aj úplne bez šliapania, potom by takýto dopravný prostriedok, pri splnení ďalších podmienok, sem patril.

Potrebujeme na e-bike poistenie, e-bike a poistenie, e-bike a zákon

S čipom iba po záhrade

Extra kategória sú odblokované alebo inak povedané „načipované” e-biky, ktoré pomáhajú aj pri vyššej rýchlosti ako 25 km/h. Takýto e-bike sa legálne nemôže u nás používať a nie je otázkou, či má uzavreté PZP, alebo ho vedieme ako malú motorku.

Problém je, že takáto úprava motora nie je autorizovaná od výrobcu a v prípade škodovej udalosti sa bude na takéto vozidlo pozerať, že nespĺňa technické normy. Takže na „načipovanom” e-biku s pokojným svedomím len mimo verejných ciest, napríklad na vlastnej záhrade.

Poisťujem seba alebo vozidlo?

Len pre istotu dodám informáciu, že PZP sa vzťahuje na vozidlo a nie na jeho vodiča, takže doma nemusí uzatvárať extra poistenie každý. Majiteľ vozidla nemusí byť ani držiteľom vodičského oprávnenia (VO), ale či takéto vozidlo môže viesť aj v premávke, to je druhá vec, k tomu sa vrátim na konci článku.

Potrebujeme na e-bike poistenie, e-bike a poistenie, e-bike a zákon

Poistenie nie je zlý nápad

Aj keď bežný e-bike zatiaľ PZP u nás nepotrebuje, navrhujem sa na celú tému pozrieť aj z druhej strany. Ak na výkonnú kolobežku stojí ročné PZP okolo 30 €, možno by nebolo zlé mať pripoistený aj svoj klasický alebo elektrický bicykel. Otázka je, čo všetko kryje poistenie domácnosti, asi by o možnostiach poistenia mimo PZP bolo najlepšie spraviť samostatný článok…

Sankcie a kontrola

Polícia kontroluje PZP principiálne rovnako, či sedíme v aute, alebo nás zastaví na rýchlej elektrickej kolobežke. Okrem dokladov môže na mieste kontrolovať aj technický stav a takto si overiť, či údaje uvedené v potvrdení skutočne sedia. Nikoho neprekvapí, že pri porušení povinností nasledujú zákonné postihy a sankcie.

Potrebujeme na e-bike poistenie, e-bike a poistenie, e-bike a zákon

A potrebujem aj „vodičák”?

V našich končinách musí e-bike spĺňať niekoľko už notoricky známych podmienok. Pomoc motora končí pri rýchlosti 25 km/h, jeho výkon nepresahuje 250 W a aktivuje sa iba šliapaním do pedálov. V takomto prípade VO cyklista nepotrebuje, ďalšie detaily upravuje zákon č. 8/2009 Z.z., o ktorom som písal samostatný článok pri príležitosti novely, ktorá okrem iného priniesla pravidlo 1,5 m.

V súvislosti s povinnosťami týkajúcimi sa VO je potrebné ovládať aj rozdelenie vozidiel do kategórií, ktoré upravuje zákon 106/2018 Z.z. Ak by sme sa pozreli aj mimo sveta bicyklov na elektrické skútre a trojkolky atď., tak zjednodušene povedané, ak je najvyššia konštrukčná rýchlosť maximálne 25 km/h, tak väčšinou VO nepotrebujeme. Ale to automaticky neznamená, že rovnako nepotrebujeme aj PZP a môžeme jazdiť všade tam, kde e-biky. Žeby ďalšia téma na článok?

Na najčastejšie otázky súvisiace s elektrickými bicyklami začiatočníci aj pokročilí nájdu odpovede v sekcii Elektrobicykle v skratke. S orientáciou v zákonoch a legislatíve pomôže aj náš magazín, kľúčové slovo je #zakon.
Zdroj fotografií: archív redakcie
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Predstavenie: Orbea Rise 2025 – dá sa vylepšiť to najlepšie z ponuky? PR článok
Viac výkonu, viac terénnych schopností a viac energie prináša nový model ľahkého elektrobicykla od španielskeho výrobcu Orbea. Alebo viac bicykla a menej elektriky?
Predstavenie: MTBIKER požičovňa – bicykel a príslušenstvo pre každého
Dlhoočakávaná novinka je tu – MTBIKER spúšťa požičovňu. Čo všetko u nás momentálne nájdete?
Unboxing: BULLS Sonic EVO TR1 - objavuj a zabávaj sa
Slušná výbava, dobrý výkon, poriadny dojazd a zaujímavý dizajn sú často kritériá, ktoré pri kúpe e-biku zvažujeme. Spĺňa ich aj tento trailový BULLS Sonic EVO?
keyboard_arrow_up