Predstavenie: Orbea Rise 2025 – dá sa vylepšiť to najlepšie z ponuky?

Viac výkonu, viac terénnych schopností a viac energie prináša nový model ľahkého elektrobicykla od španielskeho výrobcu Orbea. Alebo viac bicykla a menej elektriky?

Keď Orbea v roku 2020 uviedla na trh model Rise, otriasla svetom elektrických bicyklov. Nepriniesli iba ľahkú kategóriu elektrobicykla – Rise zmenil vnímanie toho, čo tieto bicykle dokážu. Tento model ponúkol úroveň integrácie, výkonu a rozsahu, ktoré pomohli formovať kategóriu ľahkých e-bikov a priniesli náskok v kategórii ľahkých 29” elektrobicyklov.

Napriek tomu Orbea nepoľavila vo vývoji. Už po spustení prvého modelu Rise pracovali na jeho budúcnosti. Vybudovali špecializovaný tím inžinierov elektroniky, ktorí „zatlačili“ batérie a systémy na limit, zatiaľ čo oddelenie mechanického dizajnu pracovalo na rámoch a testovalo ich s tímom OOlab. Aký z toho vzišiel výsledok?

Orbea Rise 2025

Čo robí nový Rise unikátnym?

Vyladená tuhosť na správnom mieste. Bicykle môžu byť príliš tuhé alebo príliš pružné. Vysokovýkonné bicykle potrebujú správnu tuhosť na správnych miestach. Orbea tvrdo zapracovala na jej zvýšení. Predný rámový trojuholník sa zlepšil o 8 % a zadný trojuholník až o 14 %. Toto je ten bod, kde sa stretáva dostatočná tuhosť pre prudké prejazdy zákrutami a drsné brzdenie, ale zároveň nie príliš, aby nebola obmedzená priľnavosť a nezvyšovala sa tak fyzická únava jazdca.

Orbea Rise M-LTD
Nový asymetrický dizajn rámu, ktorý sa už osvedčil v enduro modeloch Occam a Rallon, bol kľúčom k nájdeniu ideálneho konštrukčného výkonu ebiku Rise. Pozícia výstuhy, prepájajúcej spodnú rámovú rúrku so sedlovou, spolu s vlastným systémom SBS (Secure Battery System) zvyšujú torznú tuhosť.

Výsledok? Výborné vlastnosti s precíznou a sebavedomou ovládateľnosťou bez ohľadu na to, akým terénom idete. Asymetrická konštrukcia rámu umožnila vyladiť tuhosť špecificky pre každú veľkosť rámu. Tým sa zabezpečí, že pri zmene dĺžky rúrok a odlišného pákového efektu zostane pocit z jazdy na novej Orbei Rise vždy rovnaký.

Orbea Rise 2025
Systém Steep'n'deep nastavuje nový štandard v dizajne bicykla. Teleskopická sedlovka umožňuje jazdcom znížiť sedlo počas jazdy pri zjazdoch, čo maximalizuje priestor na pohyb a väčšiu kontrolu nad bicyklom. Teraz by všetci jazdci na Orbea Rise mali byť schopní použiť sedlovku s 200 mm zdvihom a na veľkostiach L a XL sa dokonca zväčšila na poriadnych 230 mm.


Viac zábavy

Vlastný softvérový systém Rider Synergy (RS) Gen2: „Menej E viac bicykla“ znamená prirodzenejšiu asistenciu a dlhšie jazdy. Všetko je o rovnováhe. Firmvér a elektronika Rise umožňujú plynule konfigurovať výkon motora až do 85 Nm. Pri testovaní sa zistilo, že je to ešte prirodzenejšie pri nižšej kadencii, napríklad na technických trailoch alebo v náročnejších stúpaniach. Rise teraz ponúka o 15 % vyšší výkon, dodávaný pri nižšej kadencii v porovnaní s predchádzajúcim modelovým radom.

Orbea Rise 2025Orbea Rise 2025

K dispozícii sú dva jazdné režimy:

  • Režim RS ponúka maximálny krútiaci moment 54 Nm, nakonfigurovaný pre najepickejšie dobrodružstvá s prirodzenou a pružnou pomocou, poskytovanou v rozsahu kadencie.
  • Režim RS+ využíva plných 85 Nm krútiaceho momentu, aby bolo cítiť plnú, no zároveň prirodzenú podporu, keď silno a tvrdo tlačíte do pedálov.

Oba režimy je možné prispôsobiť cez aplikáciu Shimano E-Tube app. Prirodzená asistencia RS Gen2 s vami spolupracuje tak, že dodáva energiu tam, kde je to potrebné, čím zároveň šetrí výdrž batérie.

Najnovšia generácia batérií Orbea ponúka viac energie bez zvýšenia hmotnosti. Poskytuje energetickú hustotu lepšiu ako ktorákoľvek iná batéria v súčasnosti na trhu. Výsledkom je väčší dojazd bez zvýšenej hmotnosti. Testovací jazdci Orbea pravidelne zvládali viac ako 3000 výškových metrov na jedno nabitie.


Možnosti voľby batérie

  • 420 Wh batéria pre najľahšiu jazdu: Jazdci, ktorí hľadajú najlepšiu ovládateľnosť a najľahšie vyhotovenie ebiku Rise, si vyberú 420 Wh
  • 630 Wh batéria pre maximálny dojazd: Jazdci, ktorí hľadajú najdlhší dojazd, si môžu vybrať 630 Wh batériu. Samozrejme, keďže hmotnosť jazdca má veľký vplyv na dojazd, je ideálnou voľbou pre ťažších jazdcov
  • 210 Wh Extender: Jednoduché pridanie kapacity pre „epické“ jazdy. Menšia ako fľaša na vodu s hmotnosťou len 1,1 kg

Pre každého jazdca

Každý má inú víziu toho, ako má trail vyzerať a ako na ňom jazdiť. Na výber sú preto dva modely Rise - SL a LT.

Orbea Rise 2025
Rise LT je bicykel pre ostrieľaných trailových „drvičov“, so 160 mm vidlicou Fox 36 zladenou so 150 mm pružným progresívnym zdvihom rámu. Moderná trailová geometria dáva bicyklu sebavedomé, ale zábavné ovládanie aj na tých najtechnickejších trailoch. Konštruktéri zvýšili krivku progresivity odpruženia na 23 %, čo poskytuje rovnováhu pre jazdu na rôznych trailoch a tiež dobre funguje so vzduchovými aj pružinovými tlmičmi.

Na druhej strane Rise SL osloví trailových jazdcov, ktorí preferujú hladšie chodníky, poprípade kombinujú rôzne, nie tak náročné terény. S karbónovým extendrom tlmiča na zmenu kinematiky odpruženia ponúka Rise SL zdvih zadnej časti 140 mm. Je o niečo viac vyladený proti pohupovaniu, aby bola dosiahnutá ešte lepšia účinnosť pedálovania na dlhých rovinách či v stúpaní. Spolupracuje s vidlicou so 140 mm zdvihu.

Orbea Rise 2025
Oba modely stoja na 29" kolesách, sú tvorené karbónovým predným aj zadným trojuholníkom, pričom vahadlá sú hliníkové. Pri modely SL je doplnená možnosť použitia karbónového extendera. Rozdiel medzi modelmi je najmä vo výbave, ale aj to sa dá nakonfigurovať podľa toho, čo preferujete a kam vás pustí peňaženka.

Orbea Rise 2025
Každý model sa vyrába v niekoľkých farebných prevedeniach a samozrejmosťou je aj vlastný dizajn, ktorý si viete prispôsobiť vlastným preferenciám. Orbea Rise SL M10, čo je základný model, štartuje na cenovke 7 999 €.

Viac informácií o výbave a ďalších možnostiach nájdete na stránke výrobcu. Elektrobicykle španielskeho výrobcu Orbea nájdete aj na v našom MTBIKER eshope.
Zdroj fotografií: Orbea
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Podobné články
Potrebujeme na e-bike poistenie? Ako to je s PZP od 1. 8. 2024?
Považuje naša legislatíva ťažký alebo rýchly e-bike za motorové vozidlo, na ktoré potrebujeme PZP?
Unboxing: BULLS Sonic EVO TR1 - objavuj a zabávaj sa
Slušná výbava, dobrý výkon, poriadny dojazd a zaujímavý dizajn sú často kritériá, ktoré pri kúpe e-biku zvažujeme. Spĺňa ich aj tento trailový BULLS Sonic EVO?
Test: Lapierre E-Zesty AM 9.4 2024 – pán bicykel
Po ročnej odmlke sa ku mne dostal konečne bike na test. A rozhodne nie nejaký obyčajný.
keyboard_arrow_up