Test: Orbea Occam SL M30 – poďme sa už konečne baviť

Kategória trailových bicyklov sa v poslednej dekáde výrazne posunula smerom k agresívnejšiemu štýlu jazdy a nová Orbea Occam nie je výnimkou.

Rámy sú dlhšie, nižšie a majú položenejší hlavový uhol. Taká klasika, ktorá sa deje naprieč všetkými kategóriami. Dalo by sa diskutovať, či to potrebuje každý druh MTB, no trailovým „celopérkam“ to nesmierne prospieva.

Orbea Occam SL M30
Španielsky výrobca spravil pri novej generácii modelu Occam zaujímavý krok – z jedného modelu spravil jednoducho dva. Testovaný model SL má so 140 mm zdvihu vpredu aj vzadu trailový charakter, s možnosťou zamykania zadného pruženia priamo z riadidiel. Model LT so zdvihom 150 mm a 160 mm (tlmič a vidlica) osloví zjazdovejšie orientovaných jazdcov, ktorí ojedinele zavítajú aj do bikeparku.

Orbea Occam SL M30 recenzia
S novou generáciou Occamu Orbea nezabúda na aktuálne trendy. V spodnej rámovej rúrke sa nachádza úložný priestor, v jednom z čapov „žije“ multiklúč, bowdeny sú vedené cez hlavové zloženie. Sedlová rúrka je rovná, takže aj sedlovky dlhšie než 200 mm sa dajú zasunúť až nadoraz. Jej vzpriamený uhol zase poskytuje veľmi komfortný posed pri šliapaní.

Geometria a charakteristika odpruženia

Occam SL oproti predošlej generácii narástol vo viacerých ohľadoch a bicyklu to svedčí. Má o jeden centimeter väčšie zdvihy, reach je dlhší o 15 mm (veľkosť M), hlavový uhol má o pol stupňa menej, teda 65,5.

Dĺžka zadnej stavby sa s jednotlivými veľkosťami rámu nemení a meria 440 mm. Dobrý kompromis medzi stabilitou a hravosťou, nie som si však istý, či to platí aj pri najväčšej veľkosti rámu XL (meriam 179 cm a testoval som M-ko), ktorý má reach až 515 mm.

Orbea Occam SL M30
Všetky tieto čísla dávajú dokopy naozaj hravý balík, ktorý sa cíti doma na hladkých singláčoch, kopcovitých výjazdoch, technických úsekoch a dokonca aj na skokoch. Kombináciu dlhšieho reachu, vzpriameného posedu a sklonu hlavového uhla dopĺňa charakter zadného odpruženia.

Rám aj naladenie tlmiča sú priam ukážkové. Prvé centimetre zdvihu majú lineárny charakter, bicykel príjemne filtruje malé nerovnosti. Pri väčších ranách zachraňuje achilovky výrazná progresivita na konci zdvihu. V strede zdvihu cítiť príjemnú oporu a bicykel dobre generuje rýchlosť pri zatlačení do vĺn a vo výjazdoch z klopeniek.

Orbea Occam SL M30 test
Laboroval som aj s tlakom v tlmiči, najviac sa mi páčil prejav zadného odpruženia pri sagu na úrovni 20 %. Takýto istý sag som nechal aj na vidlici a bicykel bol v prejazdoch cez nerovnosti vyvážený. Viac času som musel venovať nastaveniu odskokov, aby pruženie stíhalo nerovnostiam a zároveň nekopalo.

Orbea Occam SL M30 recenzia

Keď sa produkťák trafí do výberu

Pri špecifikácii komponentov modelu M30 Orbea nešetrí tam, kde sa jednoducho šetriť nemá. Výrobca zvolil dobrý pomer medzi známymi značkami pri kľúčových komponentoch a OEM značkou OC (Orbea Components).

O filtrovanie nerovností sa stará odpruženie s líščím chvostom. Tlmič FOX Float dobre ladí s priebehom zdvihu a dá sa zamknúť cez páčku na riadidlách. Diaľkové zamykanie I-line nepôsobí na tlmiči rušivo a páčka sa ovláda jednoducho. Vidlica FOX 34 dopĺňa progresívny charakter zadného pruženia. Ľahším jazdcom by som odporučil jeden-dva tokeny zo vzduchovej komory vybrať.

FOX 34 je známa svojou nižšou tuhosťou. Na jednej strane to prispieva k vyššiemu komfortu počas jazdy, na druhej strane horšie drží priamu stopu v rozbitejších pasážach.

Testovaný bike má osadené dvojpiestikové brzdy Shimano XT, spolu so 180 mm kotúčmi Galfer. Brzdy mali počas testu konzistentný prejav a neprehrievali sa ani v prudších zjazdoch. Brzdám sa nedá uprieť, že sa vedia zahryznúť a jazdca vedia spomaliť všade tam, kde treba. Chýba im však citlivejšie dávkovanie brzdnej sily a v prachu alebo v blate treba pracovať s pákami opatrne.

Orbea Occam SL M30
Základ kolies tvoria veľmi spoľahlivé náboje DT Swiss 350. Ich majitelia mi isto dajú za pravdu, že náboje prežijú aj niekoľko výpletov. Orbea osadila svoje OEM ráfiky a aj keď som bol voči nim skeptický, kolesá ostali počas celej doby testu rovné a výplet sa nepovoľoval.

Kolesá sú obuté na plášťoch Schwalbe Wicked Will. Dozadu skvelá voľba, predný plášť by som však časom vymenil za model s agresívnejším vzorom. Hladký dezén nestíha inak veľmi rýchlemu charakteru bicykla a zloženiu ostatných komponentov.

Orbea Occam SL M30 recenzia
Svojou hravosťou a ovládateľnosťou maže hranice medzi kategóriami.

Pohon je zložený z viacerých produktových radov od Shimana. Osadenie kazety a radenia SLX s prehadzovačom XT považujem za divácky atraktívnu voľbu. Prehadzovače XT a SLX sa líšia len v pár technických detailoch, s malým rozdielom v hmotnosti. Osobne by som uvítal skôr XT radenie, s ktorým prehodím na jedno zatlačenie páčky o dva ťažšie prevody.

Kokpit, teleskopická sedlovka, gripy a ďalšie doplnky pokrýva značka OC. Teleskopka funguje spoľahlivo, škoda, že výrobca osadil pre veľkosť M len 150 mm verziu. Orbea má na stránke výborný konfigurátor, odporúčam pre túto veľkosť rámu zvoliť aspoň 170 mm. Všetky komponenty spolu s dušami v kolesách dostali bicykel na hmotnosť 13,8 kg.

Orbea Occam SL M30 recenzia

Kde je tá páčka?

Každý správny trailový výjazd sa začína cestou hore. Kombinácia strmého uhla sedlovej rúrky a väčšieho počtu podložiek pod predstavcom ma usadí do veľmi príjemnej a vzpriamenej pozície. Pri stúpaní šliapem pekne pod seba so zdvihnutý telom, celodenný výlet s batohom nepredstavuje žiaden problém.

Orbea Occam SL M30
Už po prvých metroch v stúpaní si všímam, že dizajn odpruženia a hodnota anti-squatu na úrovni sagu prispievajú k miernemu pohupovaniu pri zábere do pedálov. Rýchla odbočka - anti-squat predstavuje silu pôsobiacu na zadnú stavbu, ktorú generuje napätie reťaze pri šliapaní.

Orbea Occam SL M30 recenzia
V priebehu zdvihu táto sila zjednodušene povedané bojuje proti pohupovaniu a strate energie pri šliapaní. Orbea Occam SL má hodnotu anti-squatu skôr nižšiu, čo sa ale pozitívne prejavuje pri trakcii zadného kolesa v strmých a rozbitých stúpaniach.

Hneď vedľa páčky teleskopickej sedlovky mám uzamykanie pruženia. Páčka má len dve polohy a zamyká tlmič aj vidlicu naraz. V zamknutom nastavení je bicykel naozaj tuhý a prenos sily do pedálov je veľmi efektívny. Privítal by som však aj strednú polohu na uzamykanie tlmenia, pre výšľapy s kameňmi a koreňmi.

Orbea Occam SL M30 test

No konečne to ide z kopca

Bicykel som zobral do rozmanitých terénov, od singláčov až po endurové trate. Bavil som sa absolútne všade, úsmev pod prilbou veľký ako rožok. Occam SL je presne ten typ bicykla, ktorý maže hranice medzi kategóriami bicyklov svojou hravosťou a ovládateľnosťou. Nie, na XC pretekoch vás na bedňu nedovezie a nebudete stíhať ani borcom v bikeparku. Zdvih 140 mm nedokáže oklamať ani ten najlepší dizajn odpruženia, v jednom ani v druhom prípade. Kľúčové slovo je hlavne zábava – a o tú nám predsa ide.

Orbea Occam SL M30
Pri zjazdovom postoji sa cítim v bicykli príjemne „vložený“. Hmotnosť mám prirodzene rozloženú vďaka vyššie položeným riadidlám a stredu takmer štyri centimetre pod úrovňou osiek. Pri hladšom type trailov Orbea Occam SL vynikajúco generuje rýchlosť.

Udržať agresívnejší postoj a bradu nad predstavcom je hračka, trakciu predného kolesa limituje hladký plášť. Hlavový uhol mierne okresáva rýchlosť zjazdov v strmých a rozbitých úsekoch, no zároveň sa bicykel ľahko zalamuje a prehadzuje v utiahnutých zákrutách a klopenkách.

Orbea Occam SL M30 recenzia
Na koreňoch a skalách si bicykel poradí, no samozrejme má svoje limity. Pri menších prekážkach môžem vletieť do úseku plnou rýchlosťou. Pruženie výborne filtruje nerovnosti a dáva správnu mieru spätnej väzby. Jednoducho viem, čo sa deje pod kolesami bez toho, aby zo mňa Occam SL vytriasol dušu. Situácia sa mení, ak pruženie dostáva väčšie rany rýchlo po sebe a k slovu sa dostáva posledná štvrtina zdvihov. Bicykel znervóznie, odskakuje a treba ho poriadne držať za pačesy.

Orbea Occam SL M30 skúsenosti
Bike ide na skokoch veľmi ochotne do vzduchu, zatlačím do odrazu a Orbea ma vystrelí ako na strunách. Na dopadoch zachraňuje členky tvrdší koniec zdvihu. Veľkosť skokov je pre každého jazdca relatívna, ja som bol zo schopností a prejavu 140 mm zdvihu na Occam SL príjemne prekvapený.

Za zmienku určite stojí efektivita zadného pruženia pri brzdení. Zadná stavba ostáva príjemne aktívna a zabezpečuje priľnavosť zadného kolesa aj pri naozaj plnom stlačení bŕzd.
Orbea Occam SL M30 - továreň na veľké úsmevy.
Svojou nemalou mierou tomu pomáha umiestnenie zadného čapu priamo na oske zadného kolesa. Montáž strmeňa na samostatne pohybujúcom sa ramene v celom prepákovaní efektívne izoluje brzdné sily od pruženia.

Orbea Occam SL M30

Malé technické postrehy

V jednom z hlavných čapov je šikovne ukrytý malý multikľúč s 2 mm, 3 mm, 4 mm a 5 mm imbusom. Elegantne zaskakuje do rámu pomocou magnetu. Netreba však s týmto náradím dotahovať na príliš veľa NM. Kľúč je ľahučký a mohol by sa ohnúť.

Orbea Occam SL M30 test
Úložný priestor v ráme je podľa môjho názoru najgeniálnejšia vec, hneď po teleskopickej sedlovke. Orbea túto vychytávku spracovala naozaj dobre, priučiť sa môžu aj značky s omnoho vyššími cenovkami. Tri základné veci – otvor musí byť dostatočne veľký, kryt musí držať pevne a brániť nadmernému vnikaniu vody a nečistôt. Occam SL spĺňa všetky kritériá bez výhrad.

Orbea Occam SL M30 recenzia
Na záver tu mám pomerne kontroverznú tému. Vedenie bowdenov a hydraulických hadíc cez hlavové zloženie je nočná mora domácich aj profesionálnych mechanikov. Test je test, musím skúsiť servis hlavového zloženia. Čiastočne rozoberám kokpit a pri pohľade na toto riešenie ma veľmi rýchlo prechádza chuť. Uznávam, že bicykel je vďaka pevnému uchyteniu hadíc a bowdenov tichší. Existujú však aj jednoduchšie postupy, ako to dosiahnuť. Vizuálnu stránku musí zhodnotiť každý sám, proti gustu žiaden dišputát.

Orbea Occam SL M30 test

Plusy

  • Zloženie komponentov
  • Charakter odpruženia
  • Úložný priestor v ráme
  • Všestranné využitie

Mínusy

  • Vedenie bowdenov cez hlavové zloženie
  • Diaľkové zamykanie pruženia má len dve polohy

Orbea Occam SL M30

Pre koho je bicykel určený?

Orbea Occam SL je hravý, rýchly bicykel, so skvelým zložením odolných komponentov. Zaskáče, dole kopcom ide ako drak a obstojí aj na celodennom výjazde s veľkým počtom výškových metrov. Nie je to pretekárske náčinie, nestiahne veľa sekúnd v súboji so stopkami, je to v prvom rade továreň na veľké úsmevy. Cenovka novej Orbei Occam SL M30 je 4 499 €.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
urban3al 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: CTM Skaut 4.0 - trailbike takmer pre každého
Poďme sa spolu bližšie pozrieť na trailový bicykel s prívetivou cenovkou, ktorý zvládne viac, ako by ste si mysleli.
Test: Canyon Spectral  – „Keď sa trail s endurom snúbi“
Zháňate tátoša do ťažkého terénu? Ak viete, čo od bicykla chcete a ste vyrovnaní s tým, že vám investícia doňho zhltne zopár tisíc, mám pre vás jeden tip.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike
Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up