Test: Lazer Z1 KinetiCore – Kráľovná medzi prilbami

Kým som sám nevyskúšal, naozaj som neveril, že cyklistická prilba môže mať takú úžasnú aerodynamiku a nízku hmotnosť.

Na úvod tohto testu musí zaznieť veľmi dôležité a dôrazné „bezpečnostné“ upozornenie. Ak sa totiž rozhodnete model Z1 KinetiCore od značky Lazer vyskúšať, veľmi rýchlo sa vám môže stať, že si ju okamžite zamilujete. A to ani nemusíte byť veľký romantik, ba ani nemusíte veriť v lásku na prvý pohľad.

Prehnane optimistický som nebol ani ja, ale už prvé dni testovania ma presvedčili o tom, že táto prilba bude pre mňa skrátka úplný gamechanger.

Lazer Z1 KinetiCore

Unboxing a prvé dojmy

Domov mi dorazila podozrivo ľahká zásielka. V prvej chvíli som si pomyslel, že mi na test poslali nejakú mačku vo vreci, ale aj tá by určite vážila viac. V škatuli som – našťastie – nenašiel žiadne zviera, ale najnovšiu generáciu prilby Lazer Z1 s označením KinetiCore. Pre úplnosť dodám, že na test som si vybral veľkosť prilby M pre obvod hlavy od 55 do 59 centimetrov.

Okrem nízkej hmotnosti prilby ma na prvý pohľad celkom zaskočila aj jej výrazná, priam prenikavá oranžová farba (originálne označenie od výrobcu: Flash Orange). Ako sa ukázalo neskôr, aj to má svoje možno jednoduché, ale celkom dôležité opodstatnenie (viac o tom píšem v nasledujúcich riadkoch).

prilba Lazer Z1 KinetiCore
Bezpečnostný systém MIPS by ste na prilbe hľadali márne. Lazer vyvinul vlastnú technológiu s označením KinetiCore. Od MIPSu sa svojou funkcionalitou v podstate nijako nelíši. Pod označením KinetiCore si predstavte akési bloky z EPS peny (kontrolované deformačné zóny), ktoré sú zapracované priamo v konštrukcii prilby. Pri náraze sa zdeformujú a absorbujú energiu, ktorá by inak zasiahla mozog cyklistu. Ten je tak chránený nielen pred priamym, ale aj rotačným nárazom.

Zapracovanie bezpečnostného systému priamo dovnútra prilby má v porovnaní s dodatočne vkladanou vrstvou MIPS neporovnateľne navrch aj z hľadiska odvetrávania prilby. To je v novom modeli vylepšené oproti klasickej Z1-tke aj o ďalšie otvory v čelovej časti. Výrobca dokonca uvádza, že Z1 KinetiCore vám zabezpečí o 3 percentá vyššie ochladenie hlavy, ako keby ste na nej žiadnu prilbu nemali. Ako je to v realite, to si popíšeme detailnejšie pri zážitkoch počas jazdy.

Lazer Z1 KinetiCore test

Keď menej chce byť viac

Z1 KinetiCore má podobne ako jej predchodca výrazné aerodynamické tvarovanie a ľahko rozpoznateľný dizajn.

To, aby vám dobre sedela na hlave, má na starosti systém Lazer Advanced RollSys, ktorý je plne integrovaný vo vnútri prilby. Ovládate ho otočným kolieskom vo vrchnej časti prilby – práve to môže byť pre mnohých cyklistov novinkou, na ktorú si budú zvykať len veľmi pomaly. Ani ja v tomto smere nie som žiadnou výnimkou.

Bolo náročné uvedomovať si, že na hlave vôbec nejakú prilbu mám.

Pohodlnosť upnutia prilby si viete upraviť aj vďaka možnosti vertikálneho nastavenia kolísky. Funkciu som veľmi ocenil – považujem ju za skvelú vychytávku, hoci niekto to môže považovať za málo podstatný detail. Osvedčilo sa mi to najmä keď som pri jazde používal pod prilbou aj cyklistickú šiltovku.

Veľmi som si pochvaľoval aj to, že prilba má špeciálne otvory, do ktorých môžete zasunúť svoje slnečné okuliare. Táto vychytávka je naozaj veľmi užitočná a svoju funkciu plní dokonale. Musím však povedať, že kým som bez zrkadla vedel nájsť tie správne medzery, kam treba okuliare správne ukotviť, potreboval som trochu trpezlivého tréningu. Odmenou je však presvedčivý pocit, že drahá optika drží v prilbe naozaj bezpečne.

Lazer Z1 KinetiCore review
Celkom prekvapene som pozeral na bočné popruhy a ich zapínanie. Na prvý pohľad sú veľmi tenučké, zámok pod bradou je veľmi jednoduchý, až príliš tuctový pre takúto prilbu.

Ešte viac som sa čudoval, keď som na remienkoch nenašiel také tie plastové srandy, vďaka ktorým by som si vedel upraviť veľkosť otvorov okolo uší. Mne osobne to nijako nechýba, prilba mi sedí dokonale – ale viem si predstaviť iných jazdcov, ktorí s tým problém určite budú mať.

Lazer Z1 KinetiCore recenzia

Skúsenosti z jazdy

Veľmi nízka hmotnosť tejto prilby ma naozaj prekvapila, a hneď vám poviem, prečo. Odkedy sa, v podstate celkom rekreačne, venujem cyklistike, nikdy som si nepotrpel na nejakom zvlášť kvalitnom či drahom vybavení. V prvom rade mi vždy išlo o zážitok z jazdenia, o trochu adrenalínu a endorfínov v krvi, o nespútanú radosť zo športovania a zo spoznávania prírody. Možno aj preto som sa tak trochu pomedzi prsty pozeral na cyklistov v mojom okolí, ktorí viac ako pôžitok z jazdy riešili každý ušetrený gram.

Keď som si ale nasadil na hlavu Z1 KinetiCore a vyrazil na prvú spoločnú jazdu, už po prvých metroch som pochopil, že zážitky na biku sa dajú posunúť na úplne iný level.

Bolo veľmi náročné uvedomovať si, že na hlave vôbec nejakú prilbu mám. Najmarkantnejší rozdiel som vnímal pri pohyboch hlavy – nič ma neobmedzovalo, netlačilo, zbytočne neťažilo. Aerodynamika prilby ma „posadila na zadok“. Zrazu to bolo celé akési jednoduchšie a rýchlejšie. Prirovnal by som to k pocitu, ako keď v aute zabudnete na zatiahnutú ručnú brzdu, hodnú chvíľu idete a premýšľate, že to akosi nie je ono… A potom naraz odbrzdíte a už to ide celkom inak!

Lazer Z1 KinetiCore test
Keď som v technickom popise čítal, že Z1 KinetiCore jazdcovi zabezpečí o 3 percentá vyššie ochladenie hlavy, ako keby na nej žiadnu prilbu nemal, nedôverčivo som sa pousmial. Nemám k dispozícii žiadne vedecké prístroje ani merania, ktorými by som toto tvrdenie výrobcu vedel potvrdiť alebo vyvrátiť. Vďaka možnosti túto prilbu otestovať ale viem s istotou povedať, že ďaleko od pravdy to nebude.

Jazdil som takmer výhradne v príjemnom slnečnom počasí, teplomer na Garmine ukazoval vždy od 20 do 27 stupňov Celzia. Prilba odvetrávala naozaj majstrovsky – a tvrdím to naozaj s čistým svedomím, lebo zažil som už aj také prípady, že kvôli mokrej hlave a potu v tvári som mal chuť to zabaliť a pôžitok z výjazdu bol „totálne v čudu“.

V úvode článku som spomínal aj veľmi výrazné farebné vyhotovenie testovanej prilby. Úprimne skonštatujem, že ja preferujem menej výstredné kombinácie odtieňov. Keď som sa ale zbadal v odraze svetla z výkladu jedného z obchodov na námestí, rozsvietila sa mi v hlave kontrolka poznania. Prilba doslova svietila široko-ďaleko, zvlášť, keď sa do nej opierali slnečné lúče. Z hľadiska bezpečnosti v premávke je to nezanedbateľný faktor.

Lazer Z1 KinetiCore recenzia

Technické špecifikácie

  • Fit systém: Lazer Advanced RollSys
  • Bezpečnostný systém: technológia KinetiCore
  • Konštrukcia: In-Mold
  • Certifikát: CE - CPSC - AS
  • Hmotnosť (udávaná výrobcom): 220 g (pre testovanú veľkosť M)
  • Skutočná hmotnosť (preváženie pri testovaní): 235 g (pre testovanú veľkosť M)
  • Dostupné veľkosti: S (52-56 cm), M (55-59 cm), L (58-61cm)
  • Kompatibilita: LED svetlo Lazer (3721087), chránič Aeroshell

Plusy

  • veľmi ľahká prilba,
  • je aerodynamická a pohodlná,
  • veľmi dobre odvetraná,
  • vysoko hodnotený bezpečnostný systém KinetiCore,
  • dômyselne vyriešené ukotvenie slnečných okuliarov do otvorov prilby.

Mínusy

  • veľkosť remienkov okolo uší sa nedá nastaviť,
  • niekomu nemusí vyhovovať ovládanie fit systému navrchu prilby,
  • vyššia obstarávacia cena.

Lazer Z1 KinetiCore

Jedným slovom? Gamechanger

Kým som nevyskúšal, naozaj som neveril, že cyklistická prilba môže mať takú nízku hmotnosť a aerodynamiku, a to všetko pri zachovaní funkčnosti dômyselných bezpečnostných prvkov.

To, čo som napísal už v úvode tohto testu, znovu potvrdzujem aj na záver: prilba Lazer Z1 KinetiCore je pre mňa gamechanger. A som presvedčený o tom, že sa určite nájdu aj ďalší cyklisti, ktorí to budú vidieť rovnako.

Prilbu Lazer Z1 KinetiCore nájdete aj na našom MTBIKER shope, jej MOC je 249 €. Kompletnú špecifikáciu nájdete na stránke výrobcu na tomto odkaze.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
misomajkl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Lazer - Ideš na bicykel? Vezmi si prilbu! PR článok
Výrobca, ktorý začal písať svoju históriu v roku 1919 a dodnes sa zameriava výhradne na prilby a im prislúchajúce technológie, nesmie v portfóliu MTBIKER chýbať.
Bezpečnosť na prvom mieste – výbava pre každého PR článok
Odvšadiaľ počúvame, že bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Ako si teda vieme pomôcť, aby sme ju zvýšili?
Test: ALPINA Brighton MIPS – hi-tech prilba do mesta
Ak by Tony Stark, teda Ironman, naozaj existoval, túto prilbu do mesta by jednoznačne vymyslel on. V skutočnosti je od výrobcu Alpina a ja som ju mal možnosť testovať.
keyboard_arrow_up