Test: ABUS HiDrop – pekná prilba, ktorá sa osvedčila

ABUS sa v mojom ponímaní preslávil výrobou cyklistických zámkov. Avšak v portfóliu nájdete aj iné výrobky a v neposlednom rade aj kvalitné prilby.

ABUS je nemecká značka s takmer 100-ročnou históriou, ktorá sa preslávila najmä v oblasti zabezpečenia. No fakt, že vyrába aj prilby, nie je žiadnou novinkou. Akú kvalitu bude mať ich fullface prilba HiDrop a bude vhodná na poctivé DH použitie?

ABUS HiDrop

Prvé dojmy

Na test tejto prilby som sa veľmi tešil. Používajú ju aj známi jazdci – pretekári a musím uznať, že z môjho osobného pohľadu vyzerá naozaj dobre. Jedna vec je výzor, druhá vec je ale to, ako bude sedieť na hlave – a tretia, veľmi dôležitá vec, je ochrana.

Prilba sedí na hlave ako… uliata. Veľkosť M mi na mojej hlave sedí perfektne (obvod 57-58 cm). Výstelky poskytujú dostatočnú oporu, no netlačia. Hmotnosť prilby je 1040 gramov, pričom v reáli mám skôr pocit, ako keby som mal na sebe endurovú prilbu a nie poriadnu zjazdovú fullface.

ABUS HiDrop
Prilba vyhovuje normám: ASTM F1952, ASTM F2032, EN1078, CPSC, AS/NZ. Nenájdete tu ale technológiu minimalizácie rotačných síl pri páde - napríklad MIPS, čo môžem považovať za negatívum.

ABUS HiDrop review

Odvetranie a prevedenie prilby

HiDrop som v rukách skúšal stláčať, ohýbať a je poddajnejšia a ohybnejšia ako prilby podobnej hmotnosti. Nie je najmasívnejšia, akú som kedy mal, ale ani najmäkšia. Polstrovanie prilby je na pocit menej prémiové, absentujú mi tu trochu viac kvalitné materiály, aké dostanete v prilbách podobnej cenovej relácie.

Na druhej strane sú bočné výstelky dierované a teda zabezpečujú prívod vzduchu – to znamená, že sa v prilbe budete menej potiť. HiDrop disponuje piatimi vstupnými a šiestimi výstupnými otvormi.

ABUS HiDrop recenzia
Po odňatí vypchávok možno vidieť dva rôzne materiály, z ktorých je prilba vyrobená, a to jadro EPS, ktoré spolupracuje s EPP (EPP nájdete na bokoch prilby pri ušnej časti, ako aj na časti pred bradou). Výduchy sú prekryté mäkkou sieťkou.

Skvelá voľba do bikeparku či na enduro závody.

Šilt nie je polohovateľný, ale je veľmi ľahko odnímateľný, takže v prípade pádu sa jednoducho odopne a tak nemusíte kupovať nový (aj keď po riadnom páde by sa mala meniť celá prilba). Výhodou je taktiež aj fakt, že pri páde sa vám hlava kvôli šiltu nezakloní, čo pridáva na bezpečnosti.

Ako sa v prilbe jazdilo

Musím sa priznať, že s prilbou som našťastie nespadol a neotestoval som jej odolnosť v praxi. Na druhej strane som sa cítil veľmi bezpečne – ako som písal už vyššie, prilba sedí na hlave perfektne a nikde netlačí, no taktiež sa počas jazdenia vôbec nehýbala. Jednoducho tak, ako to má byť.

Prilbu si viete uchytiť pomocou kovového double D zamykania, avšak popruh, ktorý si cez zamykanie prevlečiete, je až príliš dlhý a odstáva, čo mi osobne prekážalo. Veľké okuliare goggles sedia v prilbe bez najmenších problémov.

ABUS HiDrop test

Testovanie prilby v rôznych podmienkach

Počas nižších teplôt (15-20 stupňov Celzia) som nemal najmenší problém s odvetraním prilby. Avšak akonáhle som v prilbe šliapal do kopca, prial by som si mať v nej viac otvorov.

Pri vyšších teplotách v bikeparku (25 stupňov) som horšie odvetranie cítil aj počas jazdy dole kopcom, čo sa mi stáva iba zriedkavo. Chránič brady mi neclonil vo výhľade a ani nijak špeciálne neprekážal. Niektoré prilby ho majú zbytočne ďaleko od brady, iné zase veľmi blízko. V prípade modelu HiDrop je to tak akurát.

ABUS HiDrop

Záver

Prilba ABUS HiDrop je veľmi dobre vyzerajúca prilba, ktorá perfektne sedí na hlave. Nie je jedna z tých najmasívnejších, no na výjazdy do bikeparku, prípadne na enduro preteky určite postačí. Odvetranie je veľmi individuálna a pocitová vec, závisí veľmi od toho, čo od prilby požadujete a čo jazdíte. Oceňujem odnímateľný šilt, ako aj uzamykanie double D ringom, ktorý by však mohol mať kratšiu pracku. No stále môžem povedať, že v danej cene ponúka pomerne dosť muziky. Každý si vyberie to, čo sa mu páči, vyhovuje resp. čo mu dlhodobo funguje, odporúčame teda prilbu HiDrop vidieť naživo a hlavne vyskúšať.

Testovanú verziu nájdete na našom shope za MOC cenu 199€, pričom VIP cena je 199,90 €.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: Oakley DRT5 – na traily aj pre náročných
Hľadáš prilbu s väčšou ochranou, ideálnu na technické jazdenie? Mám pre teba jeden tip od značky, ktorá sa preslávila výrobou iného ochranného prvku – okuliarov.
Test: Canyon Spectral  – „Keď sa trail s endurom snúbi“
Zháňate tátoša do ťažkého terénu? Ak viete, čo od bicykla chcete a ste vyrovnaní s tým, že vám investícia doňho zhltne zopár tisíc, mám pre vás jeden tip.
Bikeparková sezóna začína - plnou parou nadol PR článok
Sneh už sa takmer všade roztopil, bagre a lopaty sa sťahujú z tratí a nás čaká ďalšia skvelá bikeparková sezóna, nepochybne aj s množstvom nových tratí. Čo všetko sa pri rýchlej jazde z kopca zíde?
keyboard_arrow_up