scheduleNaše predajne a otváracie hodiny local_shippingDoručenie a osobné odbery fungujú normálne
Lokalizácia
Formulár sa odosiela

Shimano XT BL-M8100 hydr. brzdová páčka, ľavá, I-Spec EV

MOC 64,99 
43 
Hodnotenie 4.79/5 (37)
Zobraziť všetky hodnotenia
Stare brzdy dozili, freestroke sa zide.
shopping_cart
viac ako 200 zákazníkov
si už zakúpilo tento produkt

Shimano XT BL-M8100 hydr. brzdová páčka

Brzdová páka hydraulickej kotúčovej brzdy.
Vlastnosti produktu
Nový tvar brzdovej páky s ďalším kontaktným bodom a vylepšenou ergonómiou
Vyššia brzdná sila pri menšej námahe, väčšia tuhosť
Objímka páky kompatibilná pre montáž radenia s úchytom I-Spec EV
Použité technológie: One Way Bleeding, Servowave, I-Spec EV
Detaily produktu
Umiestnenie ľavé
Materiál hliník, oceľ
Typ montáže na objímku (kompatibilná s I-Spec EV)
Kompatibilná hadica SM-BH90-SBM
Hmotnosť 107 g
ID produktu 87367
Nové Shimano XT - zoznámenie a prvé dojmy

Sada Shimano XT je na trhu už od roku 1983 a vďaka svojim vlastnostiam si za viac ako 3 dekády našla obrovské množstvo priaznivcov. Poďme sa pozrieť na zmeny, ktoré XT podstúpilo do sezóny 2020.

Už od predstavenia v roku 1983 sa XT tešilo veľkej obľube. Shimano vďaka nej prinieslo na trh produkt s ideálnymi vlastnosťami pre použitie v horskej cyklistike: jednoduchosť, odolnosť a presnosť. Zatiaľ čo top produkty sady XTR sú určené predovšetkým na pretekárske nasadenie a nižšia rada SLX ponúka výborný pomer ceny a výkonu. XT je so svojimi vlastnosťami niekde uprostred: odolné a všestranné komponenty pre náročných za prijateľnú cenu. Shimano predstavilo novú a vylepšenú sadu XT začiatkom roku 2019 a prináša pomerne veľké množstvo zmien.


Testovaná sada bola osadená na modeli Mondraker Podium, ktorý si je možné za zvýhodnenú cenu kúpiť v MTBIKER shope na tomto odkaze. Bicykel je postavený na pevnom karbónovom ráme a s 29” palcovými kolesami a hmotnosťou 10,4 kg sa radí medzi cross-country stroje určené na pretekanie, čomu zodpovedal aj výber komponentov: vylepšené radenie 2x12 s technológiou Hyperglide+, zadný náboj s orechom Micro Spline a nové štvorpiestové brzdy.


Čo je nové na radení?

Shimano oproti konkurencii s predstavovaním 12 rýchlostnej sady chvíľu otáľalo, no spracovanie a drobné vychytávky nasvedčujú, že byť trpezlivý sa vyplatí. XT vychádza z vlajkovej lode XTR, avšak zameranie smeruje skôr k trailovému jazdeniu.

K dispozícii sú dva druhy prehadzovačiek pre použitie na jedno alebo dvojprevodník. Sada s dvojprevodníkom disponuje kazetou s rozsahom 10-45 zubov, radenie pre jednoprevodník má kazetu 10-51.


Redizajn zaznamenali aj páčky radenia s dôrazom na ergonómiu a zvýšené pohodlie. Dizajn páky I-Spec EV umožnil väčšiu flexibilitu postranného posunu (14 mm) a 20° vertikálneho natočenia pri zachovaní čistejšieho kokpitu.

Bonusový bod má u mňa Shimano za decentné spracovanie pogumovania páčky, ktoré zaujme už na prvý pohľad. Samozrejmosťou pri prehadzovaní na väčšie pastorky je možnosť zaradiť cez dva prevody. Pri sade s dvojprevodníkom sa radenie nahor aj nadol posúva jednou mono páčkou.


A čo pohon a kolesá?

Ako som už spomenul vyššie, Shimano XT sa ponúka ako vo verzii 1x12 tak aj 2x12 a tomu zodpovedá aj prevedenie komponentov, ktoré zabezpečujú pohon. Dvojprevodník je určený na cross-country a maratón a k dispozícii je v prevedení 26-36 zubov, jednoprevodník sa dá použiť v rozmedzí 28 až 36 zubov. Vďaka novému Direct-Mount systému by mala byť aj výmena prevodníka oveľa jednoduchším úkonom, ten je navyše vybavený systémom Shimano Dynamic Chain Engagement+ pre zlepšenie záberu a držanie reťaze.

Kľuky sú k dispozícii v dĺžkach 165 - 175 mm a sú kompatibilné s už zaužívaným stredom Hollowtech II. Nová generácia pohonu skracuje radenie na tretinu oproti klasickému HG systému a zlepšiť chod radenia jej pomáhajú technológie Hyperglide+ a Dynamic Chain Engagement+, ktoré XT „zdedilo“ zo sady XTR. Ide o špeciálne frézované nájazdové zuby na kazete a upravené vnútorné hrany reťaze, čo umožňuje nižší valivý odpor. Vďaka tomu je možné radiť hore aj dole plynulejšie a rýchlejšie pri akejkoľvek pozícii pedálov a pri plnom zaťažení.


Okrem toho sa prepracovania dočkal aj nový orech Micro Spline, vďaka ktorému je možné osadenie kazety s najmenším 10 zubovým pastorkom. K dispozícii sú okrem nábojov aj samotné zapletené kolesá a to v prevedení v dvoch verziách: s vnútornou šírkou ráfiku 24 mm pre ľahšie trailové jazdenie a 30 mm pre náročnejší terén. Oboje samozrejme v rozmeroch 27,5“ a 29“.


Brzdy a kotúče

Brzdové strmene sú k dispozícii ako v dvojpiestovej, tak aj v štvorpiestovej verzii pre väčšiu kontrolu a lepšie dávkovanie brzdnej sily. Okrem spomínaného systému uchytenia I-Spec EV prišlo Shimano aj s novým uchytením brzdovej páky. Tá sa okrem objímky opiera o riadidlá aj výbežkom na konci rezervoáru, čo má priniesť zvýšenú tuhosť.

Kotúče sa vyrábajú vo veľkostiach 140, 160, 180 a 203 mm a na náboje sa upínajú pomocou center-locku. Výrobca deklaruje, že s použitím technológie Freeza by mali kotúče odvádzať teplo efektívnejšie a rýchlejšie, čo má za následok lepší chod a dlhšiu životnosť bŕzd aj v náročných podmienkach.


Shimano síce v porovnaní s konkurenciou meškalo s uvedením 12 rýchlostnej sady takmer dve sezóny, no vyzerá to tak, že na dobré sa oplatí čakať. O kvalite spracovania aj v tých najmenších detailoch nás japonský výrobca presvedčil už neraz. Nie je ľahké hodnotiť radenie po pár jazdách, no myslím, že sa dá s určitosťou povedať, že Shimano je so svojím 12-rýchlostným radením opäť na vrchole. Sadu XT podrobíme redakčnému testu a poznatky z neho vám prinesieme čoskoro, no po prvých jazdách je dojem prvotriedny.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Hodnotenie produktu  (37 hodnotení)
4,8/5
(37 hodnotení)
(30 hodnotení)
(6 hodnotení)
(1 hodnotenie)
(0 hodnotení)
(0 hodnotení)

Ako hodnotíš produkt ty?
Pridať hodnotenie
Pomôž ostatným, získaj body a nakupuj lacnejšie až o 15 % vďaka vernostnému systému
comment Hodnotenia
Formulár sa odosiela
Pridaj hodnotenie
Formulár sa odosiela
comment Otázky na predajcu
Formulár sa odosiela
Japonský výrobca produkuje cestné, horské, gravel, treking, BMX a ebike sady, ale aj celý rad komponentov a oblečenia, v ponuke nájdete kolesá, tretry, okuliare, dresy alebo ruksaky. Ide o tradičného výrobcu známeho svojou kvalitou a spracovaním, je to obľúbená voľba amatérskych aj profesionálnych športovcov.
Všetko o nákupe u nás

Tu nájdeš odpovede na tvoje otázky ohľadom dopravy, platby, bezpečnosti a mnoho iného.

Možeš skúsiť aj tieto vyhľadávania
K tomuto produktu sa môžu hodiť
Prečo nakupovať u nás
Spoznaj výhody nákupu
Prečo nakupovať u nás
Viac info o nákupe
1 000 000+ objednávok

Sme najväčší cyklistický e-shop na Slovensku overený desiatkami tisíc spokojných zákazníkov.

Jedinečný zákaznícky servis

Sme k dispozícii cez email, chat, telefón alebo osobne v MTBIKER centre.

Aktívne podporujeme cyklistiku na Slovensku

Aj vďaka Tvojej objednávke podporujeme rozvoj cyklistiky.

Bezpečný nákup a metódy platby

Proces platby je bezpečný a ponúkame Ti široké možnosti.

Vernostný systém

Odmeníme Ťa za nákup a takisto za kvalitné príspevky v MTBIKER fóre, e-shope, výjazdoch a fotogalérii.

MTBIKER centrum a showroom

Navštív nás v predajni s pump-trackom pri trailoch alebo v historickej budove v centre Bratislavy.

Viac info o nákupe
navigate_before navigate_next
keyboard_arrow_up contact_support