Nórsko má 88% elektriny z hydroelektrární. Švédsko má 41% z hydroelektrární, 19% z vetra a 29% z jadra. Teda 89% bez priamej produkcie CO2. K tomu ešte 9% z biopalív.

Fíni maju 20,4% z jadra, obnoviteľné zdroje 41,8%, ale s poznámkou, že až 28,5% vyrábajú spaľovaním dreva, čo pri spomienke na náš "biomasaker" vyvolá u vzdelaného a ekologicky uvedomelého človeka isté pochybnosti.

Používanie BEV má skutočne väčší význam v Nórsku a Švédsku, byť Fínom, tak tiež zapochybujem, či mám jazdiť s elektromobilom, keď mi ho takmer z 30% poháňa spálený les.

Prečo niektoré krajiny majú väčší podiel BEV, je sústava rovníc z mnohými neznámymi, vplýva na to výkonnosť ekonomiky, mix energie a jej cena, energetická infraštruktúra a distribučné siete, blahobyt a vzdelanosť obyvateľstva, legislatíva a úľavy pre BEV/hybridy, a ďalšie faktory, ktoré nejdem menovať, lebo sa mi tu nechce písať knihy.
Fíni vyrobili z biomasy v roku 2023 7 % elektriny. z jadra 44 %, z vody 19 % a z vetra 19 %. To teda nie je dôvod, aby si nekupovali elekromobily.
Skončili však v PISA testoch z matematiky na 20. mieste, Švédsko bolo 22. a Nórsko 32. Vo vede boli dokonca na 9. mieste, Švédi 21. a Nóri 32. Sú asi vzdelanejší a preto si nekupujú elektromobily.
finland.jpg

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up