Južný pohľad z vrcholu

Breitenberg 1260m – „Rakúska Ploská“
Breitenberg (v preklade Široký/Ploský vrch) sa nachádza v rakúskych Alpách nad jazerom Wolgangsee v oblasti Salzkammergut (Soľná komora). V okolí špicatejších kopcov pôsobí plochý lúčny vrchol výnimočne. Na prvý pohľad je to lákavý cyklovrchol. Nielen názvom, ale i tvarom pripomína veľkofatranskú Ploskú.
Na vrchol Breitenbergu sá dá vyjsť po dobrej lesnej ceste. Tá odbočuje z lokálnej asfaltky v lokalite Abersee v nadmorskej výške 543 m (zároveň fialovo značená MTB trasa). Rezko stúpajúca lesná cesta vedie sprvu pekným lesom. Po 5,3 km na rázcestí (1090 m) treba odbočiť zo značenej cyklotrasy doprava na cestu, vedúcu do lúčnej oblasti Breitenbergalm. Popri salašoch nás kľukatá cesta s čoraz krajšími výhľadmi privedie až na lúčny vrchol Breitenbergu. Na vrchole je osadený drevený kríž a pri ňom sa nachádza pekné posedenie. Z vrcholu je krásny kruhový výhľad na plejádu alpských končiarov. Na severe sa vyníma vrch Schafberg 1782 m (kam vedie zo St.Wolfgang ozubnicová železnica), v údolí upúta modré jazero Wolfgangsee.

Parametre výstupovej trasy: 6,6 km, stúpanie 717 m, priemerné stúpanie 10,9 %
(pre porovnanie priemerné stúpanie zo Šumiaca na Kráľovu hoľu je 8,7 %).

Breitenberg som navštívil počas rodinnej dovolenky koncom júna 2024. Počas výstupu som nestretol žiadneho človeka, len stáda pasúcich sa kráv. A výhľady z vrcholu mali punc najvyššej kvality. Krásny cyklovrchol. Vďaka peknej prístupovej trase, krásnym výhľadom a podmanivej vrcholovej atmosfére.

Pekný cyklookruh cez Breitenberg: https://www.bergfex.sk/sommer/salzburg/touren/mountainbike/2173022,/

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up