no a ? keď nájomné je drahšie ako hypotéka? a páči sa mi, nórsko sa im nehodilo tak ho šupli dolu
08.12.2022 - 15:09:59
00
tiez mi to nepride nejak zvlastne. byvam v malom meste kde chcu za najom maleho bytu 350-500 eur. vo vacsich mestach snad pod 500 ani najom nie je. clovek zije v byte, dome v ktorom nemoze nic urobit podla seba a moze sa stat ze skonci na ulici lebo majitelovi prdne v bedni a odignoruje zmluvu a depozit.
je potom istejsie mat svoj byt/dom kde platis rovnako za hypoteku plus mas v tej sume aj nejake to poistenie.
Nemame podmienky na podnajom ako v Nemecku, preto je to ako to je.


Naposledy upravil Hack3r dňa 08.12.2022 - 15:15:33, celkovo upravené 1 krát.

08.12.2022 - 15:14:37
03
PINY napísal:
Jasné, lebo rodiny s deťmi s minimálnou mzdou, kde rodičia poctivo pracujú, si každý mesiac tvoria rezervu ?‍♀️ Sú rodiny, kde majú ledva na zaplatenie účtov a nie na tvorenie rezervy. Niektorí neprichádzate so skutočnou realitou do styku mám pocit. Jeden rok sme platili druhákovi obed a nosili sme mu na striedačku s kolegyňou desiatu. Doma ju totiž nedostal. Ani obyčajnú vodu do fľaše. Mama bola sama na dve deti, chodila na nočné a bývali v noci sami. Ráno spala, keď odchádzali do školy. Viete si predstaviť ako to občas v škole vyzeralo. Ako si má ona vytvoriť rezervu?? Keď ochorie ona, prídu aj o to málo, čo majú. Keď ochorie dieťa, nemá ani na lieky, úplne vážne. Pár eurami presahuje životné minimum a teda nemá nárok na nič. Na zľavu z poplatkov ŠKD, stravy, na sociálnom tiež nič nedostane. Poctivo pracujúca a živorí. Takže aká rezerva? A takých sú na Slovensku tisíce. A toto nemá nič spoločné s finančnou gramotnosťou. Ona a mnoho iných určite chce mať rezervu, ale je to pre nich nereálne.


Potom nechapem preco tu places, ze ludia posielaju deti do skol, ked ich teraz sama branis tym, ze inak nemozu, lebo si nevedia urobit rezervy.

Ale asi to tak nebudu mat vsetci, vsakze?. Das tu jeden prilad slobodnej matky s 2 detmi a ohanas sa tym akoby to bol standard.

Dal som ako riesenie to, ze si maju ludia urobit rezervu na chore dieta, aby ho nemuseli posielat do skoly chore. Ty, ktroej sa to tyka to bezdovodne znegujes, ale riesenie ziadne. Tak sa nadalej stazuj. Howhg :D
08.12.2022 - 15:14:44
01
🤦‍♀️
08.12.2022 - 15:17:10
01
vsetci nie, ale je velke percento ludi ktory ziju z vyplaty do vyplaty a nemaju ani uvery. tazko si taky clovek bude robit rezervu ked nema z coho
08.12.2022 - 15:17:25
00
lapaloma napísal:
no a ? keď nájomné je drahšie ako hypotéka? a páči sa mi, nórsko sa im nehodilo tak ho šupli dolu


co no a? Ved ten graf len doubleovi vysvetluje tu zadlzenosti Slovakov. Neexistuje tu najomny trh tak si ludia radsej pozicaju a byvaju vo vlastnom. To je cele.

(a Norsko nie je v EU, preto ho pridali na spodok)
08.12.2022 - 15:22:05
04
Hack3rAle do piuce, samozrejme taki nech si nerobia rezervu.. :D To su argumenty typu: Ludia by mali sportovat, boli by zdravsi a vy mi to hned vyvratite tym, ze existuju aj ludia ktori su na voziku, alebo ti ,ktori sportvat nemozu. Nechapem tuto na slovakistan logiku. Len sa stazovat a ked ma niekto riesenie, tak na to nadavat, lebo to by sa uz muselo aj nieco urobit preto. Sorry dalej sa do debaty nejdem zapajat.
08.12.2022 - 15:23:57
00
riesenie chudoby: zarabajte viac :D
08.12.2022 - 15:26:28
06
jáj pardón, nesledoval som diskusiu dobre ... v tom prípade pre doubleho tu mám návod na život, čo som našiel na FB:
ešte edit - nesúhlasím s premisou NWO, ale páči sa mi, sú nespokojní, vyriešili to ... nie len pindy a skutek utek


Kladete mi otazku, proc jsme se prestehovali, kdyz se stejne ockuje i tady. Nestiham kazdemu odpovidat individualne a tak shrnu 10 zakladnich bodu:
Kdyz jsme se rozhodli si zajistit zadni vratka pred nastupujicim fasismem, psal se rok 2013. V te dobe jsme intenzivne zkoumali, ktera cast sveta bude vyhodnejsi. Rozhodli jsme se jiz tenkrat pro latinskou Ameriku. A plan zacali ihned realizovat. Procestovali jsme mnoho zemí.
A proc? Jednoduse. Necekame, ze zde nedojde ke sjednoceni jedne svetove vlady, ale ocekavame nastup pozvolnejsi. Proste si chceme zajistit cas... Kazdy rok navic ve svobode za to preci stoji.
Na co jsme hledeli pri vyberu zeme:
1. co nejsilnejsi cash society = vsechno za hotove, platebni karty tu prakticky nikdo nema a 99% transakci jen hotove (v pripade totalniho kolapsu je tu velka pravdepodobnost , ze lide ihned nastoupi na smenny obchod, ktery tu ostatne funguje i nyni)
2. co nejmensi pravdepodobnost muslimske migrace
3. rozsahle uzemi, kde ziji lide zcela bez systemu (coz je napriklad Amazonie- lide se rodi a umiraj jako svobodni.., zadne rodne ani umrtni listy, zadne dane, zadne ridicaky, zadna povoleni..) jako uplne nejzadnejsi vratka,kam se stahnout, az bude nejhur..
4. zeme, kde muj majetek je muj a mohu si s nim nakladat podle sveho uvazeni = koupim si pozemek, postavim si na nem co chci, aniz bych se kohokoli na cokoli dotazovala- od studne pocinaje pres stavbu domu .. Zadne povoleni na drzeni kravy, kone, slepice, psa...
5. 365 dni v roce zdarma neomezeny prisun vody, ktery nam nikdo nemuze zastavit otocenim kohoutku
6. 365 dni v roce moznost pestovani a sklizne vlastnich potravin
7. co nejmensi energeticka zatez ´= zadne topeni ,ale ani zadna klima.., vareni v pripade nouze na dreve
8. a to jsme skutecne take zvazovali- kde si za penize zajistite "klid"...
9. Hledeli jsme, kde se stavi 5g site. Zde jsou plánu pouze ve dvou nejvetsich mestech. U nas si pry musime jeste hodne dlouho vystacit jen se 3g (no to jsem z toho vazne smutna 😃 ) a kde není kamerový systém ve městech.
10. Zde soukrome vlastnictvi je "svate", vetsina uzemi patri lidem. A dodnes je schopny majitel rozsekat macetou souseda, kdyz mu zabere kus jeho pozemku. Predpokladame tedy, ze zde "vyvlastnovani" neprobehne tak hladce.
Suma sumarum. Necekam, ze se NWO vyhne obloukem nejake casti sveta, ale ne vsude nastoupi stejne rychle a stejne intenzivne.. A tyto predpoklady se zatim jevi jako spravne.
08.12.2022 - 15:26:33
00
hej len vela ludi si vybralo vo vlastnom ale nema nato resp malo pri nulových urokoch pri plnej zamestnanosti a ešte k tomu kadejakom falšovanom príjme . A kedže si mohli viacej dovolit vybrali si väčšie ,kvalitnejšie a drahšie stavby napr miesto bytov domy. Nič netlačilo až tak uvažovať o niečo menší úver pre prípad, žeby sa dačo stalo v budúcnosti. Preto napr v USA nato, že maju dobrú ekonomiku je tolko bezdomovcov lebo príde nečakaná udalosť a s tým finančným životom na hrane môžeš proste dopadnut aj takto.
08.12.2022 - 15:42:46
00
vysvetli mi jednu vec - co teba do psej matere do toho kto si co kupi? Ked na to nema, prestane splacat a jeho byt pojde do drazby je to jeho problem, nie tvoj. Pravidla uverov sa kazdym rokom sprisnovali a delikventne uvery maju zanedbatelny podiel na celkovych uverov. Tvoje kecy vyznievaju tak, ze vyslovene CHCES aby malo co najviac ludi problemy, aby si potom povedal ze "vidite, kapitalizmus je zly". Cim horsie tym lepsie. Fakt jak taky Blaha.
08.12.2022 - 15:51:05
07
juju_pepe: riesenie nie je od klavesnice nieco navrhovat a urazat sa, ak ho zamietnu, pretoze je nerealne (podla sablony , ktoru si sam napisal), ale dvihnut sa a ist realne pomoct ludom , ktorych poznas, ze pomoc potrebuju, napr. tak, ze im donesies oblecenie, alebo nakupis, alebo darujes nieco. Ludi v nudzi je dost vela aj v Bratislave. Menej temy "oplati sa" a "postarka" a viac konkretni ludia. Pod hranicou chudoby zije na SK vyse 700tisic ludi a takmer kazde 6-te dieta. A buduci rok to pri tom, co sa deje, bude mozno cez milion.
08.12.2022 - 15:58:48
03
ja som pred 10 rokmi zacinal od uplnej nuly s vyplatou 450 v cistom s neistou pracou - dost mi to vtedy pohlo so zdravim - ano - stres zabija. co by som vtedy dal za taky podnajom ako funguje v krajinach na dne toho rebricka. nie kupovat dozivajuci byt v dozivajucej bytovke ktoru po vojne na rychlo postavili aby mali ludia kde byvat, lebo podnajom vychadza drahsie. ked im koncila zivotnost a bola potreba celkovej obnovy, za zostatkovu sumu sa predali ludom - no nekup byt za 11t SK. ak by sa toto neudialo, boli by sme v tom rebricku niekde dole, kedze vsetky byty boli najomne. ale kedze sa to udialo, kupoval som s mizernym platom zhnilotinu pred rekonstrukciou, roky sa natahoval s magormi na obnove bytoveho domu. najviac ma srali tie nerealne ceny (dodnes trvajuca bublina) - ak by si kazdy priratal k tym bytom cenu za rekonstrukciu bytu + bytoveho domu nikdy by za to tolko nedal - ale ono sa to v tom spolocnom uvere strati.
dodnes sa mi vyplata nevysplhala ani na dvojnasobok, napriek tomu som si mohol dovolit aj zit - par rokov - kym mi to nepokazil virus a nasledne vojna.
vzdy som si vravel ze vyplatou uz moc padnut nemozem, vydavky mam nastavene - dobre bude. a potom prisla inflacia ...
08.12.2022 - 20:02:51
02
Hack3r napísal:
tiez mi to nepride nejak zvlastne. byvam v malom meste kde chcu za najom maleho bytu 350-500 eur. vo vacsich mestach snad pod 500 ani najom nie je. clovek zije v byte, dome v ktorom nemoze nic urobit podla seba a moze sa stat ze skonci na ulici lebo majitelovi prdne v bedni a odignoruje zmluvu a depozit.
je potom istejsie mat svoj byt/dom kde platis rovnako za hypoteku plus mas v tej sume aj nejake to poistenie.
Nemame podmienky na podnajom ako v Nemecku, preto je to ako to je.

No v zahraničí sú ľudia náchylnejší cestovať za zamestnaním a aj meniť zamestnanie. Aj preto tam nie je taká posadnutosť vlastnením. Aj keď samozrejme každé má svoje výhody aj nevýhody. Celý život som býval vo vlastnom a nevedel som si predstaviť ináč. Dnes bývam v prenajatom a nemám s tým problém. Ale tiež niečo vlastním a neskončil by som na ulici.
Btw, žijem v malom meste (20k obyvateľov) a bývam v malom dvojizbáku (1 bedroom) s vybavenou kuchyňou v dvanásťročnej bytovke, záhradou, trávu kosia záhradníci, chodby upratuje platená upratovačka a platím Ł400. Minimálka je tu asi vyššia ako priemerná mzda na Slovensku. Okolo Ł10/h. Something is rotten in the state of Denmark. To je ale skôr do témy, že bicykle sú predražené.
Čo sa týka vlastníctva nehnuteľností, tak v UK je to divočina. Existuje freehold, leasehold, sharehold. V jednoduchosti vlastníctvo, dlhodobý prenájom, zdieľané vlastníctvo. Byty sa takmer výlučne predávajú ako leasehold. Kúpite si nájom na vyše 100 rokov. Keď klesne doba nájmu pod určitú hodnotu, treba zase majiteľovi zaplatiť. Môže to byť malá suma, môže to byť takmer hodnota celého bytu. Hranica môže byť npr. 70 rokov do vypršania nájmu. Majiteľ nehnuteľnosti zabezpečuje všetky služby a údržbu. Po roku 2000 bola snaha zaviesť klasické vlastnenie bytov. Len sa to nejako neujalo. Briti sú konzervatívni a freehold vlastníctvo bytu je stále výnimka.
Npr. v Londýne takmer 100% nových nehnuteľností je leasehold. Je fakt, že sa tam stavajú asi iba byty a ceny sú šialené.
Sharehold je podľa mňa najväčšia divnosť. Kúpite si iba časť nehnuteľnosti a zvyšok platíte nájom. Teraz platím Ł400. Ak by som od landlorda kúpil za Ł 30k 50% apartmánu, platil by som nájom iba Ł200. Plus nejaké peniaze do fondu opráv, údržby etc.
09.12.2022 - 23:06:51
01
Ok, ale ty zijes sam ak to dobre chapem. Zi v podnajme s rodinou kde potrebujes aspo trojizbak a potom si zratas ci je lepsie najom alebo hypoteka. Ked je clovek sam vzdy sa dokaze niekam "upratat" ale s rodinou je to o niecom inom.
09.12.2022 - 23:26:14
03
keyboard_arrow_up