Palo TT ide o to,aby si nemal priznaky,protilatky sa Ti vytvoria tak ci tak,priznaky som mal,takze moj usudok je ten,ze ockovanie mi bolo naprd,ked som to chytil,ale je dokazane,ze existuju rozne agresivne virusy encefalitidy, sused oproti mne to chytil aj priamo so zapalom blan, mesiac stravil v nemocnici: zase v H.Benadiku je typek,ktory to chytil a vratil sa o 20 rokov mentalne dozadu, robi roznasasaca letakov a jeho osobnost na 100% zmenena :(
IGG nestupa na taketo hodnoty z dovodu ockovania,takze bacha, a IGAvsIGM to len dokladuje a zdoraznuje :y: stupajuca tendencia IGG v cykle cca 2 tyzdne po reedicii titru je hodnota,o ktoru sa treba opriet,kedze v tele stale posobi: akutne vs chronicke-latentne to uz nie je, ZASE treba brat zretel na symptomy+priznaky= lebo tie symptomy by som mal cely zivot,co je defacto blbost
a ano,jasne Ti to tam pisu: ked mas v sebe vytvorene protilatky,tak sluzia ako prevencia proti niecomu....ak s tym mas problemy, zajdi za prednostkou fakultnej v NR a ta ti to vysvetli,nemusim tu vysvetlovat nieco od lekarov,ktori mi chybne diagnostikovali H1N1 virus,ktory som vobec neprekonal,dokonca som zistoval a volal do EPIDEMILOGICKEHO uradu,kd emi to testovali,ze moje symptomy vobec ale vobec nesedia s H1N1kou: tam to natitrovali na 1:64 a moj cteny blbec infektolog to prezentoval ako prekonanu chripku :tmi: (mal by sa vratit do skoly,ked nevie hodnoty titrovania)
takze neviem z akych ucebnic sa ucia dnesni lekari,ale sudim,ze asi z velmi slabuckych
LEN TAK PRE TEST: opytajte sa svojich lekarov,ci sa este vzdelavaju popri praci,lebo lekarcina je vedny odbor,ktory je na cely zivot ucenia,verim ze odpoved bude na 90% ze ziadni
26.05.2015 - 08:30:35
00
Wladix ahoj . ja som ockovany od 2003
Encepur 7/2003 8/2003 12/2003
FSME 3/2007 05/2010 12/2013

... a žloutenka
Euvax B 2/2004 3/2004 10/2004

zatial myslím, že este žijem, kliešta som si vedome nasiel 2x na nohe ale nebol zahryznuty este. obcas sa pred vyjazdom streknem repelentom. mohol som si ho vsak strhnut a neviem o tom.
ja ale byvam na severnom slovensku a najazdim tak maximalne do 2500km rocne v lese, takze menej prilezitosti ako ten kto da 8tis. km rocne. navyse dost casto nosim navleky, mozno aj to je pre kliesta prekazka.
26.05.2015 - 10:01:57
00
priznaky som mal,takze moj usudok je ten,ze ockovanie mi bolo naprd,ked som to chytil,ale je dokazane,ze existuju rozne agresivne virusy encefalitidy, sused oproti mne to chytil aj priamo so zapalom blan, mesiac stravil v nemocnici: zase v H.Benadiku je typek,ktory to chytil a vratil sa o 20 rokov mentalne dozadu, robi roznasasaca letakov a jeho osobnost na 100% zmenena :(

proti encefalitide nie je ucinne ockovanie: bol som zaockovany a IGG protilatky 20x nasobne vyssie: takze neockovat

Proti tvojmu usudku nemam vyhrady, len ten tvoj vseobecny zaver "neockovat" sa mi zda unahleny.
26.05.2015 - 10:11:52
00
To si neviem celkom dobre predstavit (to suchanie vreckovkou a co ho prinuti sa pustit). Tym podberakom sa nevytaca, ale len jemne taha. Vytacanie je riziko - mozes mu ukrutit hlavicku. Ked tu svinu tahas, tak sa pusti.

si si nečítal resp nekukal návod k tým háčikom? :)
26.05.2015 - 10:25:04
00
Cital som o odstranovani kliestov dost na to, aby som si vytvoril na danu problematiku nazor. A mozno to bude pre Teba prekvapenie, ale navody casto pisu ludia, ktori problematike vobec nerozumeju. :)
26.05.2015 - 10:37:37
01
OTomky používam 4 roky na 2 psov a hromada ďalších psíčkarov podla návodu a bez problémov aj 2 dňového kliešťa vytiahneš.. práve vďaka "točeniu" pretože už je tam prilepený/prischnutý a teda najprv ho potrebuješ uvolniť a až potom vytiahnuť ;) a to tých kliešťov ťahám za rok desiatky.
ale teda áno, čerstvý ti pôjde ľahko, len aby si nezostal prekvapený niekedy :)
26.05.2015 - 11:02:23
00
Palo TT zalezi aky agresivny virus chytis a v akom stave mas v tej dobe imunitu,vtedy ti nepomoze ani vakcina: hold,tot moj nazor, bol som zaockovany a priznaky som mal paradne!!!! neviem kolko ludi z fora dava zaockovat svoje deti proti encefalitide: z toho vydedukujeme jednoduchym testom,ci tomu ludia veria:
ockovanie je mozne robit od 1 roka pokial sa nemylim:

kolki z Vas by si dali takto supnut encefalitidove protilatky do 1 rocneho dietatka? ja do svojej 1,5 rocnej Ivanky urcite nie,a to som brutalny zastanca ockovania deti
26.05.2015 - 11:30:59
00
CraObs, ale to, ze k OTomkam nejaky pako nakopiroval prvy "zaruceny" postup z webu neznamena, ze je to biblia... Pokojne sa tym navodom riad a vykrucaj ich, ale ja to tak aj tak robit nebudem.

Netvrdim, ze väcsina pripadov vykrucania musi dopadnut ukrutenou hlavickou, ale su pripady, kedy to tak naozaj konci. A nie je to nic prekvapujuce, ved ked sa kliest zahryzava, tak sa tiez nekruti ako vrtak vo vrtacke, ze? ;) Vobec nechapem kto kedy vymyslel taku s prepacenim *****, ze pri vyberani kliesta ho treba vykrucat. Idealne je ho jemne vykyvat za neustaleho primeraneho tahu. Otazka 3-5 sekund.

A nieco k problematike (len prvy doveryhodnejsi zdroj co vyplul Google):

http://sk.wikipedia.org/wiki/Klie%C5%A1%C5%A5ovit%C3%A9

Prichytenie kliešťa
Chelicermi (klepietkami) kliešť vytvorí potrebný otvor na koži pre zasunutie bodového orgánu - hypostomu. Hypostom obsahuje protiháčiky, vďaka ktorým je kliešť pevne pripojený ku koži. Okrem toho slúži hypostom na odsávanie krvi predierajúcej sa na povrch.

Odstránenie kliešťa
1. Dezinfekcia miesta (Jodisolom alebo Jodonalom B), uchopenie kliešťa pinzetou a jeho odstránenie kývavými pohybmi. Nie je vhodné kliešťa vytláčať, alebo naňho liať olej, či masť. Kliešť sa začne dusiť a do rany vypúšťa veľké množstvo sekrétu, čo zvyšuje možnosť nákazy. Tiež nie je vhodné kliešťa rozpučiť, pretože nákaza sa môže šíriť aj cez kožné otvory a cez spojivky.
2. Uchopenie kliešťa a jeho následné vytrhnutie. Háčiky hypostomu netvoria totiž závit a kliešť sa preto nedá otáčaním „vyskrutkovať“. Následne dezinfekcia postihnutého miesta.
3. Najbezpečnejší spôsob, ako odstrániť kliešťa predstavuje špeciálna pinzeta.
26.05.2015 - 12:09:26
00
Sirenie nepravdivych informacii by malo byt trestne, potom by nebolo tolko smeti na webe a v novinach...

1. Ockovanie: neznamena, ze ked si naockovany proti niecomu, neochories, ale ze ked ochories, priebeh bude miernejsi.

2. Demokracia neznamena, ze mozes robit co chces, ale ze nemusis, co nechces.

Borelioza je chameleon: clovek ju moze mat aj 1rok,2,4 a je v nas: nasledne caka na imunitu,kedy sa krasne prejavi: nasledne sa z nej stava IGG,IGA chronicka a potom zacina len ta sranda


3. Z Boreliozy sa nestava IGG a IGA. Imunoglobiliny su organizmom produkovane makromolekuly bielkovin.

4. Imunoglobuliny nie su boreliozo- alebo inak infekcne specificke.

5. Koinfekcia moze nastat, ale napriklad yersinie su prenasane blchami. Takze najprv blcha musia nakazit hostitela (divoka zver). Nasledne dospele yersinie kliest nacuca pri infikovani toho isteho hostitela. Ked preziju obidvaja paraziti v tele kliesta a takyto kliest napadne cloveka, moze nastat koinfekcie, pokial nie je v cas odtsraneny. Aka je pravdepodobnost? Neviem. Stalo by zato zdokumentovat to a publikovat...

6. Ako vybrat kliesta? Netreba ho udusit nicim. Ci tahat alebo krutit? Ja osobne ho otacam, lebo prisavku ma ako zavitorez podla tohoto obrazku a aj podla tohoto.

7. Naradie na vyberanie? Mne sa najviac osvecila pinzeta zo svajcerskeho nozika.
26.05.2015 - 12:18:06
00
K tym bodom 6 a 7:

Ten hrot nie je ziadny zavitorez. Ved je to vysvetlene na wiki - tymi postrannymi klepietkami vytvori kliest otvor v kozi a ten hrot don zasunie / natlaci ako hmozdinku. Asi si este nikdy neskusal vykrucat hmozdinku, co?

A ta pinzeta sa Ti najviac osvedcila len preto, ze si este nepouzil na to urcene "naradie". Je to neporovnatelne.
26.05.2015 - 12:27:25
00
ReHMn


-1. navyse tie priznaky pri mne zmiernene neboli,takze zbytocne vyhodenie prachov na ockovanie ;)
0. dal by si zaockovat svoje buduce 1 rocne dieta proti encefalitide?
1.podla toho aky patogen v tele najviac kulminuje: som zvedavy,ty ako lekar,ktory patogen by si dal hladat pri symptomoch boreliozy: resp. aky typ testu by si pouzil: iba sa mozem pousmiat: lebo to ako lekar nepoznas: pytal som sa 10tich lekarov,ktory teraz studuju UK,BRNO,KE a tieto metody ich nenaucili: nevedela to dokonca ani primarka infekcneho ani prednostka: kukali na mna ako na nove vrata:
2. daj nejaky konkretne pripad.....
3. z boreliozy vznikaju specificke alebo nespecificke IGG a IGA, neviem aky si vedny odbor ...navyse tie proteiny sa ti bud vytvoria alebo nie.... takze,kde je pes zakopany? ja tu odpoved viem, som zvedavy ci ju vies aj ty ako lekar.... dam ti mensiu radu: jedna sa o proteinovy obal niecoho a co sa s nim deje ;)

predpokladam,ze keby si daval robit testy na speci a nespeci (tipujem ze to urcite vies) imuno sorbentom by si daval robit aj LPSko,MOMP,TARP apod... urcite nie,lebo by si sa spoliehal ciste iba na 30-50% pravdepodobnost ze ho v labaku zachytia ELISOU: aka je pravdepodobnost ze zo symptomov by si ty ako lekar postupoval dalej? ty nevies ake rodove a druhov antigeny sa maju testovat,tak tvoj zaver ako kazdeho lekar je mate to negativne a nie je vam nic, SUP HO NA PSYCHIATRIU!!! a to je cele smutne :(
4.su rodov a druhovo specificke v zavislosti na antigene predsa!!!! chces mi povedat ze polymerazovou reakciou by si nasledne nespravil dalsi blotovy test? ja urcite ano
5.je to davno zdokumentovane desiatky rokov a aj publikovane, to len na SLOVENSKU a CECHACH sme tuto dobu zaspali a davame si klapky pred oci,lebo toto chcu ochotny liecit.... pockaaaaaj, 2ja lekari iba
v ostatnych krajinach spustaju prednasky riadene vladami:
najnovsie sa zapojilo irsko na boreliozu a vyclenilo prachy na vyskum a vedu



romanx robili ti koinfekcne testy,resp. dal si si ich ty sam robit?


Naposledy upravil canopus dňa 26.05.2015 - 13:57:31, celkovo upravené 2 krát.

26.05.2015 - 12:55:07
00
2. Uchopenie kliešťa a jeho následné vytrhnutie. Háčiky hypostomu netvoria totiž závit a kliešť sa preto nedá otáčaním „vyskrutkovať“. .

pri otáčaní kliešťa nejde o "vyskrutkovanie" ale o jeho uvolnenie, pretože sa tam po čase prilepí/prischne.. uvolnenie pokývaním by bolo možné, ale to s otomkami nespravíš, to sa dá aplikovať pri pinzete..
no toto všetko pochopíš pri staršom kliešťovi, nie pri čerstvom prícucku..

wiki nie je modla ;)
a keď hmoždinku tak si ju skús teda vytiahnuť na priamo a krútením alebo kývaním :lol:
26.05.2015 - 13:06:57
00
Ale ved to nie je vykyvanie v rozsahu 90 stupnov, to je len jemna zmena uhla pri tahani. Vyberal som si tak kliesta prave Otomkou. A ano, wiki nie je modla. To som ani nikde nenapisal. Len sa mi zda, ze Ty mas pocit, ze ten navod k Otomkam modla je. ;)
26.05.2015 - 13:13:18
00
podla mna,ked ten kliest bude chciet,tak vam to tam frcne tak ci tak..... davka 2x100mg doxyhexalu po vybrati kliesta sa javi ako najlepsia prevencia
26.05.2015 - 13:23:01
00
mna zaujala poznamka , že kliesta nepolievat olejom ani nemazat aby sa nedusil , lebo sa može "pogrcat" do rany ale zase wikipedia odborne radi najskor pouzit jodisol a miesto vydezinfikovat. a ten jodisol je plyn ? prašok ? to mi pride take protichodne.
26.05.2015 - 13:24:43
00
keyboard_arrow_up