GaliPe54: super. tesim sa na zoomovatelnu verziu. zbezne je tam vela tras ktore nepoznam takze si rad rozsirim obzory. za mna dakujem!

k "ochranarom" : nabuduce budem veci fotit, ostatni by mhli tiez a ked budeme mat par desiatok fotiek mohli by sme spisat staznost a posunut ju na prislusne oddelenie a aj na statnu ochranu prirody.

altanok a lavicky za mna strazit nemusia. ak opominiem ze su tam ako keby vypadli z vrtulnika a nikto ich neupratal a tu otrasnu farbu tak su tam viacmenej zbytocne.
24.02.2014 - 13:57:25
00
GaliPe54 - pekná práca a vlastne mi to tento víkend aj troška pomohlo aby som vedel kde vyleziem :-)
24.02.2014 - 14:44:38
00
K ochranárom: V nedeľu cca o 11-nastej s tadiaľ išiel džíp aj s prívesom plným odpadkov po vojenskej ceste , díval som sa ako vyzerá les v okolí maringotky...je krásne vyčistený a nevidel som tam nejaké vypilované stromy... takže asi treba hladať aj niečo pozitívne. Druhou stranou je zasa rozmrdaná cesta smerom na Hrnčiarovce... je toho fakt škoda. Čo sa týka dymu... no to je dyskutabilé lebo to by mohol povedať kde kto aj turistom čo si opekajú špekačky že z ich dymu slzia oči.
24.02.2014 - 14:50:04
01
ta cesta na hrnciarovce je rozmrdana od tohto typka z maringotky? neni od nejakeho traktora, co si chodi brat drevo do lesa? :|
24.02.2014 - 14:55:11
00
ta cesta na hrnciarovce je rozmrdana od tohto typka z maringotky? neni od nejakeho traktora, co si chodi brat drevo do lesa? :|

Ja som tadiaľ videl ísť už asi 3 alebo 4 x strieborný džíp myslím mitsubishi a aj parkováva hore na Pyramíde. Nissan čo je pri maringotke ten patrí tomu týpkovy ... ale vždy keď som sa s ním bavil tak bol v pohode a mal plány tam vybudovať nejaké atrakcie pre deti a aj dospelých. Na koľko sa mu to podarí neviem.
24.02.2014 - 15:03:54
02
Maju tam bufet tak museli pocitat so zvysenym mnozstvom odpadkov. Ano treba hladat pozitivne veci ale v tomto pripade podla mna prevysuju negativne. Ja si gam chodim oddychnut a vacsina co poznam tiez, ak mam na nieco chut tak si to zoberiem zdola nie je tam treba ziadne atrakcie.

Ako skauti sme skoro kazdy tyzden znasali na chrbtoch odpadky a nepotrebovali sme k tomu dzip. Zmysel preco tam nechodia pesi ale dzipom nevidim
24.02.2014 - 15:42:15
00
Koho trápi rozjazdená lesná cesta na Hrnčiarovce?
Od vlaňajšieho spojazdnenia severného singla je už k ničomu.
24.02.2014 - 16:57:56
00
Koho trápi rozjazdená lesná cesta na Hrnčiarovce?
Od vlaňajšieho spojazdnenia severného singla je už k ničomu.

V tom prípade je jedno aj ako vyzerá klasická cesta hore... nepochopil si pointu a podstatu.
24.02.2014 - 19:46:13
00
myslím si ze ten ujco tam neni naparádu nám aj poradil aj bol celkom vpohode ale priklánam sa k tomu ze na terenaku by tam chodiť nemal ked tak tak len vo vynomočných prípadoch
24.02.2014 - 19:50:20
00
mna ta cesta z Hrnciarovciec aj trapi, :) ....lebo som po nej casto chodil a vzdy som nadaval, ked tam boli konare napilene a podobny bordel...teraz ked je to este aj rozjazdene, tak ani nechcem vediet :tmi:
24.02.2014 - 21:36:00
01
tá cesta z hrnčiarovie nie je až taká zničená, teda ak je to tá na ktorú myslím ja :) skôr ma trápi cesta ktorá ide od drážoviec, okolo podhorian a žibrice až do žiran
26.02.2014 - 21:15:15
01
tá cesta z Hrnčiaroviec trápi aj mňa, tiež tadiaľ často chodím...
26.02.2014 - 21:35:50
00
Nemáte niekto zajtra chuť trocha vybehnúť... okolo obeda keď je najteplejšie. Tempo primerané môjmu veku :-)
26.02.2014 - 21:44:37
00
vela veci je vysvetlenej v tejto mailovej komunikacii (verim ze sa nikto neurazi ked ju zverejnim, je v principe velmi optimisticka, chlapci aspon maju jasno preco su tam). kedze par ludi co sa stazuje na tomto fore su asi jediny nic s tym nespravime. ich pritomnost mi v principe nevadi, skor podla mna zbytocne cinnosti okolo. zriadenie utulne bude uz len klincek do rakvy.

Rozsah právomocí členov Stráže prírody je zakotvený v paragrafe 75 zákona čís. 543/2003 Z. z. o ochrane prírody a krajiny .
Pobyt členov stráže prírody na vrchole Pyramídy vyplýva z plnenia úloh daných im týmto zákonom.
V celej CHKO Ponitrie sa hlavne nekontrolovaný turizmus negatívne prejavuje hromadením odpadkov, rozširovaním nelegálnych cyklotrás, nelegálnych vjazdov, hlavne motorovými štvorkolkami a terénnymi motorkami, na ktorého dosledky sa najviac podpísal stav NPR Zoborskej lesostepy, ktorá je v najvyššom stupni ochrany.
Rovnako je alarmujúci stav nelegálnych ohnísk, ktoré turisti zakladajú bez ohľadu na bezpečnosť a predvídavosť, čím sú porušované zákony o ochrane prírody a krajiny, o lesoch a zákon o ochrane pred požiarmi.
Rovnako je na území CHKO Ponitrie turizmom zdevastované značné množstvo prospešných zariadení, ako lavičiek, altánkov, oddychových miest, smetných nádob, ktoré majú verejnosti slúžiť. Preto bolo občianskym združením Stráže prírody Ponitrie rozhodnuté zvrátiť tento stav a po dohode s Mestom Nitra vybudovať na vrchole Pyramídy terénnu stanicu stráže prírody so stálou službou. Jej úlohou bolo v prvom roku v podstate bezzásahovo alebo len z minimom korekcií monitorovať stav turizmu a jeho vplyv na danú lokalitu .
K tomuto účelu bola mestom Nitra poskytnutá bývalá budova lanovky, ktorú členovia dobrovoľnej a profesionálnej stráže prírody opravili a upravili pre svoje potreby z vlastných finančných a materiálnych zdrojov.
Vďaka ich aktivitám bol na vrchole Pyramídy mestom Nitra osadený nový altánok, drevené lavičky, zriadené legálne ohnisko a smetné koše. Jednou z úloh strážcov je aj ich vyprázdňovanie a odnášanie na zberný dvor, vrátane dohliadania na už spomenuté stavby.
Pohyb strážcov autom je v súlade zo zákonom a nie je v tomto prípade ničím obmedzený.
Informácia o rozbahnenej ceste a turistickom chodníku je irelevantná, nakoľko autá sa pohybujú prevažne po lesných cestách a účelových komunikáciách .
Podotýkame, že okrem Stráže prírody má na základe povolenia príslušného úradu, alebo majiteľov, vlastníkov a správcov pozemkov právo vjazdu na vrchol Pyramidy po tej istej ceste ďalších cca 140 áut, ktorými sa technicky zabezpečuje prevádzka vysielačov v danej lokalite.
Hluk spôsobený motorovou pílou je taktiež v tomto prípade irelevantný, nakoľko sa v okolí nachádzajú hospodárske lesy, ktoré sa držia schváleného Programu starostlivosti o les ( bývalé LHP ), takže v prípade ťažby, manažmentových opatrení, alebo ohrozenia zdravia, života či majetku je jej použitie opodstatnené a v súlade s príslušnými zákonmi .Nakoľko činnosť terénnej stanice je nutné z vyžšie spomínaných dovodov udržiavať aj v zime a v dohladnej dobe sa z iniciatývy OZ Stráž prírody Ponitrie chystá v časti budovy sprevádzkovanie turistickej útulne, vzniká potreba vykurovania budovy, drevo je získavané po dohode zo správcom pozemku a čo sa týka obťažovania dymom Ste prvý človek, za uplynulé dva roky, ktorý si na niečo podobné sťažuje a cca 300 občanov mesta navštevujúcich predmetnú lokalitu aktivitu strážcov víta a cítia sa v ich prítomnosti bezpečnejšie v odľahlom prostredí, kde v prípade núdze alebo nešťastia boli vo viacerých prípadoch za uplynulé obdobie, vzhľadom k nedostupnosti terénu, prvý a jediní schopný poskytnúť prvotnú pomoc a zabezbečiť záchranu napr. v zdokumentovaných prípadoch pádu cyklistu, paraglajdistic- kého tandemu či v prípade požiaru Pliešky, kde bol strážca prírody prvý na mieste a de facto zabránil rozsiahlej škode práve vďaka svojej prítomnosti autom na Pyramíde.
Ešte by som pre Vašu informáciu podotkol, že Vami menovaná lesná stráž nemá nič spoločné zo strážou prírody nakoľko je to úplne iná zložka, čiže stráž prírody a lesná stráž sú dve úplne iné kategórie stráží, ktoré síce spolupracujú ale sú to dve úplne iné skupiny.
V prípade Vášho záujmu sme ochotní na Vaše otázky odpovedať podrobnejšie pri osobnom stretnutí.
27.02.2014 - 08:48:30
00
Nemáte niekto zajtra chuť trocha vybehnúť... okolo obeda keď je najteplejšie. Tempo primerané môjmu veku :-)

máme, ale pravdepodobne až neskôr
27.02.2014 - 09:37:20
00
keyboard_arrow_up