Pridanie tychto fotiek v tuto nocnu hodinu je cista provokacia. :)
Inak mohol by si pridat aj popis.
08.02.2014 - 23:23:56
00
ja jem aj po polnoci :) mna to neprovokuje :))))
09.02.2014 - 01:12:48
00
durislav - ten knedlik - roky som tuto verziu nejedol. Nepridas recept? :bow:

Prílohy:

P5260541a.jpg
P5260541a.jpg 7.02 KiB thumb_up0thumb_down

09.02.2014 - 08:09:20
00
durislav - ten knedlik - roky som tuto verziu nejedol. Nepridas recept? :bow:

Žemľová knedľa: Popražiť cibuľku, zmiešať rožky, trochu mlieka, 1 vajce, trochu hrubej muky, petržlenovú vňaťku, pridať tú cibuľku, všetko zmiešať, dochutiť soľou a korením. Radšej viac rožkov ako múky, aby to malo nejakú štruktúru. Múky fakt len trocha. nepíšem presné množstvá lebo to robím už tak nejak od oka. zabaliť do potravinovej fólie a variť asi 20 minút.
09.02.2014 - 13:27:08
00
Môžme to prebrať aj na čergovskej stope, ak ideš tento rok
09.02.2014 - 13:28:07
00
Zatial to vyzera nadejne. Rozhodne sv.Peter
09.02.2014 - 13:33:37
00
Pridávam aj popis: a: Cordon blue na prírodno
b: Morčacie závitky so špenátom a mozzarelou
c: Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou a žemľovou knedľou
d: Závitky s rukolou a kozím syrom
e: Hovädzie s kôprovkou
09.02.2014 - 13:41:15
00
Môj príspevok sa bude týkať jedla, stravovania a výživy, ale zodpovie aj niektoré otázky objavujúce sa v iných témach. Ospravedlňujem sa, že tým prekazím sériu pekných fotiek o jedle...

Určite sú rozlišnosti medzi stravovaním normálneho človeka, športovca alebo človeka s nadváhou (redukčná diéta), ale základné princípy fungovania látkovej premeny sú rovnaké.
V prvom rade chcem zdôrazniť, že nemám žiadne skúsenosti z poradenstva konkrétnym osobám v tejto oblasti.
Na druhej strane však, nezakladám ziskovo orientované podnikanie/poradenstvo na zavádzajúcich a nepravdivých informáciách.

S úsmevom a bez komentára som sledoval jednotlivé diskusie týkajúce sa stravovania. Užívateľov osobne nepoznám, nemal som potrebu zastať sa niekoho alebo oponovať niekomu.
Napokon aj MTBiker má vlastnú sekciu na túto tému.

Keď bola založená téma "Čo si myslíte o paleo stravovaní?", som registroval nasledovnú výmenu názorov:
Tomas11: "Ja si nemôžem pomôcť, ale mne prídu všetky tieto paleo, raw a podobné prístupy len ako niečo, čo je teraz v móde a zanedlho to pominie. Kto na tom chcel zarobiť, ten na tom zarobí a za chvíľu príde zase nejaká iná "módna vlna," ktorá si opäť nájde svojich skalných zástancov."
Janocube: "Zlatoš sa nebráni,aby si sa prišiel porovnať."

Mohli by sme celú tému považovať za uzavretú, vetou "Pán Zlatoš propaguje všelijaké alternatívne (zámerne nepíšem kontroverzné) spôsoby stravovania už dlhší čas a uznávam, že veci, čo aj s tými svojimi chalanmi v tej telocvični stvára sú naozaj obdivuhodné, no zároveň mám za to, že rovnaké, ak nie ešte ťažšie veci by zvládali aj pri normálnom stravovaní." napísal Tomas11 skoro všetko.

Ale mňa to nenechávalo spávať.
Neviem čo je paleo stravovanie a nevedel som kto je pán Zlatoš. Z čírej zvedavosti som sa poobzeral na webe, dúfajúc, že to bude niečo ako Neolit reštaurácia na Obchodnej.
Dal som si tú námahu a prečítal som niektoré príspevky pána Zlatoša, aj jeho doktorandskú prácu s názvom "Vplyv BCAA Aminokyselín s rozvetveným reťazcom na niektoré antropometrické a biochemické parametre u vybraných skupín vrcholových športovcov".

V mojom príspevku nižšie budú citácie zo zdrojov označované klasicky úvodzovkami " " a moje komentáre pomlčkou -.

K zdrojom informácií a k možnosti komentovania sa na jeho webstránke píše nasledovné:
"Ak sa vám prezentované informácie nepáčia, nesúhlasíte s nimi alebo máte pocit, že sa nezakladajú na podložených faktoch, stačí, ak tento internetový prehliadač zatvoríte a jednoducho webovú stránku nebudete navštevovať.
Teoretizovanie nevedie nikam a ste v pozícii, kedy sa môžete len pýtať, nie kritizovať."

- Hodenú rukavicu dvíham a reagujem len na tomto fóre, svojmi vedomostami nadobudnutými počas štúdia a medicínskej praxe. Prehliadač som zatvoril, už sa tam nebudem vracať. Sľubujem. ;-)

Zopár mojich poznámok k spomínanej doktorandskej práci:

Súbor basketbalistov a volejbalistov nie je reprezentatívna vzorka.
Nebola stanovená kontrolná skupina.
Štatisticky nebola stanovená hladina významnosti meraných parametrov.
Štatisticky nie je dokázaná súvislosť - Korelácia.
BCAA sa menia pôsobením enzýmov na Acetylkoenzym A alebo Sukcinylkoenzym A. Tieto potom vstupujú do Krebsovho cyklu, čoho výsledkom sú molekuly ATP. (Citrátový alebo Krebsov cyklus - Chémia pre gymnáziá)
Celý tento proces sa deje aj keď konzumujeme bežnú stravu. Užívaním BCAA sa len skráti čas potrebný na vstrebávanie a metabolizmus.

Ďalej sa na stránke pána Zlatoša píše:

"Za ďalšie sa pokúšame stavať znalostnú "pyramídu" kde predpokladáme, že keď raz niečo rozpíšeme podrobne, v ďalšom článku sa k tomu vracať nemusíme."
- Vaša znalostná pyramída padá v základoch, alebo je obrátená ako budova Sloveského rozhlasu, v zmysle, že nejakými skúsenosťami prepisujete teóriu.

"Dočítala som sa aj na Vašej stránke, že konzumáciou živočíšnych výrobkov sa vytvárajú v tele rôzne toxíny."
- A preto sú ľudia takí jedovatí!

"Hoci sa nejedná o diétu ale životný štýl, nie každý ho môže realizovať bez obáv z komplikácií. Paleo výživa je veľmi vhodná pre ľudí s atletickým (mezomorfným) typom postavy, ktorý majú krvnú skupinu O."
- Medzi krvnou skupinou a stravovaním nie je súvislosť. Predpokladajme však na chíľu, že je. Ako naschvál, rodina pána Zlatoša je výborný príklad. On B Rh+, ona A Rh+, ich dieťa môže mať 0, A, B aj AB. Takže sa varí pre každého zvlášť? Aká je aplikovateľnosť tejto blbosti v praxi?

"Okrem toho konzumácia nespracovaného mäsa či surových vajec v našich bežných podmienkach je takmer nemožná z rôznych (napr. hygienických) dôvodov."
- Asi si dám sushi. Alebo radšej krvavý steak...

"Mäso a vajcia však odporúčame konzumovať vždy iba so zeleninovým šalátom bez príloh, aby sa zabránilo zhoršeniu pH vnútorného prostredia a ďalším tráviacim komplikáciám."
- Ja si prosím rezeň a opekané zemiaky ako prílohu. Čo všetci vždy máte s tým pH vnútorneho prostredia???

"cereálie ani sacharidy nemôžu vo forme, ako ich poznáme dnes (chlieb, pečivo, cereálie, cestoviny, múčne i celozrnné výrobky a ďalšie), tvoriť základ našej výživy."
- Chudák chlieb môj každodenný! Ja budem plakať!

"Zapamätajte si, že zrná (cereálie) sú výživné možno iba pre vtákov, nie pre ľudí."
- Ďakujem. Už viem, prečo je môj vták tak dobre vyživený!

"Je ďaleko výhodnejšie produkovať cereálie a výrobky z nich ako mäso, vajcia, či mliečne výrobky."
- Výnosnosť obilín alebo hospodárskych zvierat je mimo mojich vedomostí. Vôbec ma neuzaujíma výrobný proces a následný zisk z konečných produktov. Je to predmet štúdia SPU, načo do toho tahať spotrebiteľa?

"Cereálie nepodliehajú toľkej skaze a majú podstatne dlhšiu dobu trvanlivosti. Stačí ich ešte trochu spracovať, pomiešať s ďalšími lacnými surovinami a za málo peňazí má výrobca mnoho muziky. Obalamutený spotrebiteľ však má iba plné brucho "piesku", z ktorého nebude mať ani zdravý pocit sýtosti, ani žiadnu nutričnú hodnotu."
- Nepodlieham reklame. Rád si dám Bebe cereálie, lebo mi chutia a nie preto, lebo reklama hovorí, že mi dodajú energiu na celé dopoludnie.

"Nepochybujeme o tom, že aj vy ste cereálie donedávna považovali za veľmi zdravé. Dosť bolo zavádzania."
- Súhlasím s poslednou vetou.

"A keby ste raz náhodou pracovali na ministerstve zdravotníctva a chceli znížiť zbytočne vysoké náklady na zdravotnú starostlivosť a ozdraviť populáciu, mali by ste už teraz vedieť kadiaľ vedie cesta."
- Jedného dňa, keď budem ministrom zdravotníctva, vynaložím všetko preto, aby som ozdravil populáciu. Viem kadiaľ vedie, preto by som radšej išiel vlastnou cestou.

"Cereálie obsahujú dvakrát menej vlákniny ako priemerné ovocie a oproti zelenine majú až 8x menej vlákniny."
- Blbosť je slabý výraz pre tento výrok. Hlavnou zložkou ovocia je cukor. Vlákninu obsahuje len vo veľmi malom množstve alebo vôbec.

"Akékoľvek sacharidy, ktoré naši predkovia konzumovali sa vzťahovali iba k divoko rastúcemu ovociu (najmä bobuľovitému) a k zelenine (koreňová, listová).
Jediný zdroj cukru, ktorý naši predkovia konzumovali, bol med."
- Protirečenie spočíva asi v základoch znalostnej pyramídy alebo v tzv. nevedomosti, že cukor a sacharid znamená to isté. (Chémia pre gymnáziá)

"Príliš mnoho bielkovín však spôsobuje ťažobu, hnačku, toxicitu a teoreticky aj smrť."
- Teoreticky nie je rozdiel medzi teóriou a praxou. Prakticky však...

"Cereálie a strukoviny totižto neumožňujú absorbovať dostatok minerálov tak, ako mäsitá výživa."
- Minerály sa absorbujú nezávisle a iným mechanizmom ako cereálie a strukoviny. (Biológia a Chémia pre gymnáziá)

"zvýšila sa acidobáza (prekyslenie organizmu z nedostatočnej konzumácie zeleniny a zvýšenej konzumácii nezdravých - technologicky spracovaných potravín a najmä sacharidov"
- Opäť tá acidóza...
MUDr. Bergendiová Katarína, PhD. píše na stránke tiež na túto tému: "Prekyslenie organizmu (acidóza) je stav, pri ktorom je v krvi a v tkanivách nadmerné množstvo kyselín. Tento stav je príčinou veľkého počtu chorôb, hlavne takzvaných „civilizačných“.

- Kolegyňa asi vynechala prednášky z fyziológie, tak si to teda zopakujme... Hodnota pH vnútorného prostredia ľudského organizmu sa striktne pohybuje v rozmedzí od 7,32 do 7,44. Organizmus má svoje mechanizmy a látky - pufre, pomocou ktorých udržiava pH v rozmedzí týchto hodnôt. Pufre sú látky, ktoré v závislosti od prostredia vedia naviazať na seba vodíkový ión H+ alebo ho odovzdať do prostredia. (Chémia pre gymnáziá).
Keď zlyhávajú tieto vlastné prírodné kompenzačné mechanizmy, už ležíte na ARO a keď ich ani oni nedokážu dostať do normálu, zomierate do niekoľkých hodín. Hodnoty pH vyššie ako 7,8 a nižšie ako 6,8 nie sú zlúčiteľné so životom.
Samozrejme, že na obidve strany môže dôjsť k výkyvom hodnoty pH (choroby metabolizmu, pľúc, obličiek). Vtedy sa hovorí v medicínskej praxi o acidóze alebo alkalóze. Tá tiež môže byť respiračná alebo metabolická. Tento stav však nie je príčinou civilizačných chorôb, ale práve naopak, je následkom. Ako príklad by som uviedol (chorobu diabetes mellitus) cukrovku. Pri nedostatku inzulínu látková premena cukrov nie je dokonalá a vznikajú tak ketolátky. Tieto následne výrazne narúšajú pH vnútorného prostredia.
U zdravých jedincov sa hodnota pH udržuje v norme, bez ohľadu na to, či je deň alebo noc, či konzumujete ovocie alebo zeleninu.

"Ako náhle sa príliš často inzulín vylučuje do krvi, fungujete na sacharidovom metabolizme (nie tukovom) a idete len dole vodou po zdravotnej, estetickej, či vitálnej stránke."
- V tom prípade, ja som už na dne vodopádu. Mne sa pri každom jedle inzulín vylučuje do krvi. Nepoznám zdravého človeka, komu nie.


Pokračovanie nabudúce, vtedy si zopakujeme/ obnovíme vedomosti o cukroch, bielkovinách a tukoch, ako reakciu na článok a tému vo fóre. Možno vyvrátim aj niektoré mýty.
:P
09.02.2014 - 13:48:12
013
Ako som si tak prečítal tvoje výcucky od Zlatoša, tak som si pomyslel, že na neho treba pustiť Bukovského... Bolo by to zaujímavá diskusia, možno by si dali aj po papuli...

A len tak medzi rečou, Katka Bergendiová je tiež userkou tohto fóra, občas aj prispieva
09.02.2014 - 15:39:13
00
...cukor a sacharid znamená to isté. (Chémia pre gymnáziá)...

myslel som si, ze cukor patri do skupiny jednoduchych sacharidov, takze to tak nie je?

btw. ked budes mat cas, precitaj si aj clanky od Rada Gergela, napr.
http://radovangergel.blog.sme.sk/c/336363/Moderne-sacharidy-najlacnejsie-najcastejsie-a-preto-najhorsie.html
http://radovangergel.blog.sme.sk/c/331411/Velka-cholesterolova-zahada.html

ale aj ine....

zaujimal by ma tvoj nazor/reakcia na Radove mudrosti
09.02.2014 - 18:40:48
00
Budem o sacharidoch pisat v pokracovani. Sacharid (cukor) ako samostatna molekula sa vola monosacharid. Podla toho, kolko monosacharidov a akym sposobom su spojene, hovorime o disacahridoch (2 monosacharidy) alebo polysacharidoch (viac ako 2 monosacharidov v retazci). Ich spojenie sa vola glykozidova vazba (moze byt alfa alebo beta). Budem sa snazit vysvetlit aj co su to opticke izomery, pretoze to ma enormny vyznam pri vyzive a tym padom na ludsky organizmus. Vsetko sa budem snazit napisat pre kazdeho zrozumitelnym sposobom...
Tie dva linky som zatial necital, ale slubujem, ze sa nato pozriem, predtym, nez napisem nejake pokracovanie.
Najvseobecnejsi kazdodenny vyraz pre Sacharid sa pouziva na trstinovy alebo repny cukor, co je sacharoza a je to disacharid.
Zatial tolko...
09.02.2014 - 20:22:47
00
ReHMn: uz dlhsie sa mi paci ako pises. rozumne ale pritom bez zbytocnych emocii a urazania. len tak dalej velmi rad si precitam dalsie prispevky;) najma by ma zaujimalo este vyvratenie toho vseobecneho strachu o zakyslenie organizmu, kolegyna s tym stale otravuje pije vodu z nejakej flasky ktora odkysluje vodu ci co..

skoda ze si nebol na obhajobe doktorantskej prace p. Zlatosa, mohla to byt zaujimava diskusia.
10.02.2014 - 08:37:41
00
Zlatoš nie, ani Gergel, ak niekoho zaujíma táto téma, tak si radšej prečítajte: Mark Sisson - Praveký plán
10.02.2014 - 09:52:59
00
Mňa by zaujímalo,čo by povedal Zlatoš na tvrdenia ReHMn.ReHMn,čo keby si tak tieto Tvoje tvrdenia zavesil na Zlatošovu stránku?Zlatoš propaguje umiernené moderné paleo stravovanie,ktoré mne osobne sadlo,ale netvrdím,že ani Ty nemáš pravdu,neviem posúdiť,som len laik.Myslím,že by bolo férové,keď vyvraciaš niekoho tvrdenia,aby mohol na to reagovať.
10.02.2014 - 10:05:00
00
myslim, ze to dal sem pre tuto vetu, ktoru ma na stranke:

K zdrojom informácií a k možnosti komentovania sa na jeho webstránke píše nasledovné:
"Ak sa vám prezentované informácie nepáčia, nesúhlasíte s nimi alebo máte pocit, že sa nezakladajú na podložených faktoch, stačí, ak tento internetový prehliadač zatvoríte a jednoducho webovú stránku nebudete navštevovať.
Teoretizovanie nevedie nikam a ste v pozícii, kedy sa môžete len pýtať, nie kritizovať."


mam vyssiu hmotnost (teda skor taku kolisavu), co mi tak ani nevadi, ale kvoli "lahsiemu" pohybu som skusal na sebe kadeco a nakoniec som zistil, ze jest treba vsetko, co si ziada telo, samozrejme s mierou a hlavne sa vela hybat :-)
10.02.2014 - 10:47:14
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika)
keyboard_arrow_up