nie??? a ja som uz svoj cajglik chcel hodit do Hrona a utekat kupit nieco na vacsich kolesach
28.08.2013 - 16:47:11
02
... Len mám pocit, že o dákych 10 rokov, keď sa 27" a 29" okukajú, budeme mediálne masírovaní reklamami a správami o neuveriteľných výhodách, ľahkosti a obratnosti úplnej (oprášenej) novinky: 26" bikoch :D
...


sak daj este naky pocit. daco o navrate lahkej, obratnej pevnej vidlice do MTB alebo v-brzdy alebo tak. urcite to mnohych potesi, ved musi vas byt viac takych co ste zastepeni proti reklamnej masazi.
28.08.2013 - 21:05:31
00
nimm_zwei, si si nedávno kúpil 29tku, keď tak citlivo reaguješ na iný názor? :) Pevná vidlica a napr. cantilever brzdy majú i roky po uvedení ich nástupcov na trh stále svoje miesto na trhu. Hoci na MTB ustúpili, to je fakt a trochu škoda.

Nezdá sa ti vôbec podozrivé, že sa prakticky v priebehu troch rokov vyrojili dva nové "najlepšie" štandardy veľkosti MTB kolies? Ozaj si myslíš, že je to len kvôli ich výhodám, a nie kvôli peniazom?

Trošku off-topic: zlá odpružená vidlica (ťažká + nefunkčná) je horšia ako pevná. No vymizli pevné vidlice na najlacnejších MTB, na ktorých sú odpružené úplne zbytočné. To isté platí pre shitovské kotúčovky... Pretože si to nikto nekúpi, keď je presvedčený reklamou/predavačom, že musí mať to "lepšie". Pričom keby sa nechal presvedčiť vlastným zdravým úsudkom, dospel by k inému rozhodnutiu... Proti reklamnej masáži sa netreba očkovať, stačí rozmýšľať.
29.08.2013 - 09:31:54
09
nepovedal by som, ze je to zalezitost 3rokov...
29.08.2013 - 10:26:56
00
..podla mna dat cyklistom vacsi vyber (26,27.5,29") nemusi byt v konecnom dosledku len marketingova bublina. Tak ako v inych sportoch, kazdy klient ma aj v cyklistike ine preferencie a ano treba nejak aj motivovat trh aby nestagnoval. Koniec koncov, vidime to vsade v "retail" segmente - kde sa zasadnejsie novinky/inovacie objavuju cca kazde 2-3roky. Voci 29" ako novinke malo pred cca 3rokmi rovnako este vela ludi predsudky, ale ludia kt ich realne od vtedy jazdia a vedia ich porovnat s 26", jasne vedia povedat vyhody/nevyhody tohto rozmeru. Kazdopadne tak ako 29 aj 27.5 je relativne kratko na trhu aby sa dalo skatulkovat a povedat ze existuje jeden najlepsi rozmer. Podla mna to chce len cas a "riders proven real time testing" a kazdy rozmer si najde svoj uzivatelsky segment ;)
29.08.2013 - 10:39:41
00
Pripojim ja svoj nazor, vzdy som jazdil 26" ale len vyslovene rovinky a po meste, tento rok som zacal jazdit lesy a uz som vymenil 2 bicykle 26" lebo stale som hladal spravnu velkost,menil tam komponenty , aby to vyhovovalo atd.. potom ma to prestalo bavit bike som predal, ze uz nebudem bikovat, ale ako som cital o 29" ako ich vychvaluju tak som povedal, ze dalsi bike bude 29" a vyskusam buduci rok, ale nedalo mi to a kupil som este tento rok a po 2 vyjazdoch je to o dost lepsie ako 26" uz len kvoli vyske 188 cm sa tam citim ako keby to bola konecne moja velkost a nie detsky bicykel ,ale aj do kopca sa mi nikdy neslapalo lahsie a celkovo mam viac fun, takze mna 29" vratila k bikovaniu na ktore som sa chcel vykaslat
29.08.2013 - 11:05:16
03
vozil som sa na novom Giante trance 27,5 a vlastnosťami je to niečo medzi 26 a 29 ako som aj očakával.jednoducho univerzálnejší bicykel,alebo aj vhodnejší pre stredne vysokých.väčší výber je predsa vždy plus.po 9 sept, budú mať vraj v bycigle.com testovačky kellys 27,5 tak s pôjdem previezť ešte po nejakej mojej trati aby som si to lepšie vyskúšal.asi ako s babami.každú mať nemusíš,ale sem tam vyskúšať niečo iné...
29.08.2013 - 11:49:50
00
ja pri mojej výške 174 som nejak debatu 26vs29 neriešil,nakolko som myslel,že 29 je pre mňa velká krava.

Dnes som sa previezol na Focusovi 29 a realita je niekde inde ako očakávanie. Bajk mi sadol ako riť na šerbel,cítil som sa uplne pohodlne. Ako keby toto bola moja velkosť. Vôbec sa mi to nezdalo neobratné,velké,neohrabané. áno, 26´´ má také citlivejšie riadenie, ale to je niečo čo by ma limitovalo možno 1x za rok.

Po ceste to valilo ako tank,tj rozbehlo sa to a išlo. Akcelerácia bez problémov. Skúsil som pár kopcov 10 - 14 % necítil som sa horšie ako na 26´´. Dolu to šlo ako raketa.

Kde pak, môj další bajk bude HT 29´´

Ale musím priznať,že nevyhľadávam ozaj ťažký terén, skôr také výživné XC. Dosť jazdím aj po asfalte. Možno niekomu,kto jazdí ťažký terén bude 26ka stále lepšia. Ale ten už skôr zoberie full.
29.08.2013 - 12:06:41
01
nimm_zwei, si si nedávno kúpil 29tku, keď tak citlivo reaguješ na iný názor? :) Pevná vidlica a napr. cantilever brzdy majú i roky po uvedení ich nástupcov na trh stále svoje miesto na trhu. Hoci na MTB ustúpili, to je fakt a trochu škoda.

Ved si vsimni, ze na hranu si to postavil ty takym tym uz znacne preflaknutym postrehom, ze "V prvom rade ide o biznis, nič viac." Mam to citat tak, ze ked v tom naozaj nic viac nie je, potom logicky kazdy, kto vyskusal a presiel na vacsie koleso iba podlahol reklamnej masazi, kedze nic viac tam urcite neni? Alebo to vidis menej radikalne ako pises? Citlivy som na vselico, ale isto nie na predvidatelne chytracenie o skaredom marketingu, ktore bolo vsadepritomne na ceskych forach k tejto teme tusim dakedy pred 2 rokmi a v dalekom zahranici este davnejsie, ale pozvolna sa (takmer) vytratilo. Ty si jeden z poslednych s touto zastavou.

"Nezdá sa ti vôbec podozrivé, že sa prakticky v priebehu troch rokov vyrojili dva nové "najlepšie" štandardy veľkosti MTB kolies?"

Veru nezda. Isto si zachytil nejeden pribeh o totalnej nahodilosti osvojenia 26" standardu. A tiez asi prehliadas fakt, ze 26" zacali opustat mensi vyrobcovia ovela skor ako globalni mamuti. Inymi slovami, najprv zacala rast popularita vacsich kolies, a az potom do toho skocil tzv. velky marketing, ktory v tomto viac dohana zmeskany vlak, nez udava smer. Cyklisitka je celkom ziva poda pre inovaciu a pokial nie si uplne vcerajsi, dokazes odlisit marketing od autentickych hodnoteni/nazorov beznych uzivatelov (vid aj hore), ktore dohladas po stovkach a deli ta od nich len par klikov. Naznacovat, ze hybatelom dopytu je a bude vylucne iba marketing (biznis) a ziadne realne testovanie a skusenost jazdcov (profikov ci hobikov) je trochu paranoidne, alebo mas skratka slabost pre konspiracne teorie.
29.08.2013 - 13:14:18
03
Hneď v prvom príspevku píšem, že v žiadnom prípade nechcem povedať, že veľké kolesá sú nanič ;) Sám som prednedávnom skúsil 29" full a jazdilo sa na ňom skvele... Dokonca tiež zvažujem, že neskôr môj ďalší bike bude 29" HT, pretože sa pre moje potreby hodí univerzálnejšie. Téma sa ale volá "koniec 26" kolesám", na čo som ja zareagoval, že reklamný tlak je neúprosný, či chceš, či nie... A v pri predaji, žiaľ, v prvom rade ide o biznis.

A nehnevaj sa, ale naznačiť, že mám slabosť pre konšpiračné teórie a zároveň považovať hodnotenia bežných užívateľov za autentické je tak trochu smiešne. Či sa mi osobne na tom spomínanom 29" fulle jazdilo lepšie preto, že to bola 29tka, alebo preto, že to bol najvyšší karbónový model, alebo preto, že to bolo iba niečo iné oproti 26tke, to je čisto subjektívny pohľad. Nie autentické hodnotenie bežného užívateľa. Všimni si tiež, ako nejednoznačne končia rôzne porovnávacie testy 26, 27,5 a 29" modelov. Z posledných, čo som čítal, si spomínam na test vo Vele, kde sa dalo dočítať o desiatkach výhod/nevýhod jednotlivých rozmerov, bez jednoznačných záverov. Pretože kým to človek neskúsi sám, tak nevie. Toľko k autentickým názorom...
29.08.2013 - 14:02:35
05
ad porovnavacie testy, Velo...

sak da sa aj zhrnut vyhody, nevyhody a pohodlne (a hlavne nekonfrontacne!) uzavriet, ze je to subjektivne a nech si kazdy vyberie podla seba, a pod.. Ale ina vec je skusit pomenovat trend, a viacere novsie reportaze co som cital/videl celkom otvorene opisuju trend i zakulisie tak, ze 26" to ma v ramci XC neuprosne namierene uz len do entry-level cenovych kategorii. Terajsi mohutny europsky nastup 650b to sice mozno zamota, ale napriek tomu, alebo skor prave preto to ma 26" spocitane, obavam sa. Pointa je, ze moja prakticka skusenost s 29" plne koresponduje s tymto trendom, a tak netravim cas odhalovanim biznis zamerov, kedze to ani k nicomu nesluzi. Cize 26" v xc ano, ale len ako vintage a pre totalnych puristov. Tym ale nikoho nenabadam hned posielat svoju 26-ku do bazaru, ze jo.

Ina vec su setky tie downhill-oidne (gravity) discipliny s vacsim zdvihom a pochopitelne odlisnymi akcentami v jazde. Tam plati asi to co naznacil vyssie Ferisko, cize opodstatnenie 26" tam zostava, ale mam dojem, ze tie ambiciozne porovnavacie testy sa teraz posuvaju prave do tychto kategorii (vid nedavny test pinkbike.com), kedze tam zurivo zacala konkurovat 650b a este zurivejsie sa rozhorela diskusia v tychto kruhoch :)
29.08.2013 - 16:00:44
00
expert, možno sa urazíte,ale tie vaše prekáračky ktoré nazývate aj zúrivejšie rozhorenou diskusiou či skúsenosťami korešpondujúcimi s... by som nazval obyčajnými ficovinami.keby ste sa vozili,také múdrosti ako tu píšete,by vám boli tiež na smiech.
29.08.2013 - 17:04:34
00
kebyze som nebol prechladnuty, tak sa tiez radsej vozim :) Ale mam cas, tak pisem ficoviny :D
29.08.2013 - 17:13:12
00
nemáš dievča na telefón? no čo už,tak ti prajem aspoň skoré uzdravenie :)
29.08.2013 - 17:23:46
00
kedze to bolo iste adresovane mne, dodam, ze moje ficovniny su vysledkom nedostatku casu a silnej prokrastinacie. a tiez si nahovaram, ze je este blato po dazdi!
29.08.2013 - 17:32:56
00
keyboard_arrow_up