no a co, ja aj tak nebudem samovrah, co sa bude vyhybat vytlkom a skonci pod autom
15.02.2013 - 19:44:00
00
No ja zas nechapem, ako moze normalny clovek jazdit v BA po chodnikoch. :)

1. Chodniky su pre ludi. Motat sa medzi nich je nezmysel.
2. Chodniky su casto vyrazne zuzene smetnymi nadobami, stlpmi trolejoveho vedenia a verejneho osvetlenia, pristreskami zastavok MHD, reklamnymi putacmi, vonkajsimi terasami podnikov a hlavne parkujucimi autami.
3. Chodniky su prerusene kazdych par metrov vedlajsou ulicou.

Ako sa da v takych podmienkach vobec pomyslat na jazdenie po chodniku? Takto uvazovat moze len niekto, kto v skutocnosti po meste vobec nejazdi. Spytajte sa tmaxa, kolko by toho za den stihol, keby jazdil po chodnikoch...
15.02.2013 - 20:07:41
00
neviem ako v Presove, ale tu je iny svet, cyklotrasa kde sa pozries, ziaden vytlk na ceste, ak vobec nejake auta stretnes, tak vodici priatelsky..... veru, nechapem ja nic
:rofl: :lol: :D
15.02.2013 - 20:11:59
00
hmm mas pravdu, ja jazdim cez mesto len preto aby som sa rychlo dostal do lesa, co najpriamejsie z ruzinova, takze je to skor taka kombinacia cyklocesta-chodnik-cesta, dajme tomu pomer 30-30-30. a jasne ze na fulle.
nemyslel som tym, ze jazdim po starom meste medzi chodcami.
keby som bol kurier, tak je to jasne
15.02.2013 - 20:16:31
00
Keď som bol ešte chalan tak sme tiež jazdili po chodníku ale preto,že cesta bola z obrovských mačacích hláv a pamätala možno 20r. minulého st. Bolo utrpenie po nich jazdiť tak popri kasárňach bol parádny chodník tam sme si to vždy užívali no nepáčilo sa to jednému panovi ktorí tam býval. Vždy sa nás snažil zastaviť ale sme mu ušli. No od istého času na nás striehol s páskou PSVB tak sme museli zastaviť. Vždy nám vypúšťal duše a ventilky zahodil. Potom ked sme dali galusky ste mali videť ten ksicht ked to nevedel vypustiť a keď na to prišiel tak ich nemohol zahodiť. To bola pre nas najlepšia pomsta.
15.02.2013 - 21:09:05
00
No ja zas nechapem, ako moze normalny clovek jazdit v BA po chodnikoch. :)

1. Chodniky su pre ludi. Motat sa medzi nich je nezmysel.
2. Chodniky su casto vyrazne zuzene smetnymi nadobami, stlpmi trolejoveho vedenia a verejneho osvetlenia, pristreskami zastavok MHD, reklamnymi putacmi, vonkajsimi terasami podnikov a hlavne parkujucimi autami.
3. Chodniky su prerusene kazdych par metrov vedlajsou ulicou.

Ako sa da v takych podmienkach vobec pomyslat na jazdenie po chodniku? Takto uvazovat moze len niekto, kto v skutocnosti po meste vobec nejazdi.


Nechapem ako moze normalny clovek jazdit v BA po cyklochodnikoch.

1. Cyklochodniky su pre ludi, korculiarov, lyziarov, auta a psov. Motat sa medzi nich je nezmysel.
1. Cyklochodniky su casto vyrazne zuzene smetnymi nadobami, stlpmi trolejoveho vedenia a verejneho osvetlenia, pristreskami zastavok MHD, reklamnymi putacmi, vonkajsimi terasami podnikov a hlavne parkujucimi autami a skoro vsetky obsahuju vytlky a ine navnady pre ludi, ktory maju radi mestske enduro. Dokonca sa na nich vyskytuju retardery, schody a ine zaujimavosti.
3. Cyklochodniky su prerusene kazdych par metrov vedlajsou ulicou.

Ako sa da v takych podmienkach vobec pomyslat na jazdenie po cyklochodniku? Takto uvazovat moze len niekto, kto v skutocnosti po meste vobec nejazdi.

ps: nerobim si srandu.

pps: v BA neexistuje jediny suvisly cyklochodnik, ktorym sa da prejst odniekial niekam. Blizi sa tomu spojnica Novy Most-zel.st. Petrzalka. Hradzu nepocitam, to nie je cyklochodnik ako taky, je len vyuzita na tento ucel a je to aj tak mimo mesta /a v podstate je tiez prerusena pomerne vyrazne./ V momente ked nabehnem do Rakuska vedla, situacia je ako z inej planety.
15.02.2013 - 21:58:41
00
Ito suhlas :)
A k tym zakonom o cyklistoch co tu boli spomenute ohlade jazdenia po chodniku ja ignorujem pretoze ich robil aj schvalil drbko z kanclika co sedel tak na kancelarskej stolicke a nie na biku. :envy: ak budu u nas dostatocne bezpecne cyklocesty potom som ochotny tieto 'zakony' dodrziavat. U mna je prvorada bezpecnost takze jazdim vacsiou po chodnikoch.
"cyklista je vodic vozidla, bicykel je podla zakona o cestnej premavke nemotorové vozidlo". Toto je velmi idiotsky vyklad zakona. Mohol by som to tvrdit aj o invalidnom voziku. Zakon taktiez vyklada ze myslim od 12 rokov by mal cyklista jazdit po ceste. Skuste dat takemu cloveku test na vodicak a uvidite ako dopadne. Ako mozu chciet ***** co tento zakon splodili aby dodrziaval takyto 'vodic vozidla' cestne zakony ked vacsinu z nich ani nepochopi. Cista samovrzda pustit takeho cyklovodica do premavky. Uz vas vidim ti ktori sa tymto zakonom ohanate ako pustate svoje deti na bicykloch do premavky.
15.02.2013 - 22:19:16
00
Bez ohľadu na to, čo hovorí zákon, jazda po chodníku vo frekventovaných oblastiach je imho dosť neefektívna. Neviem si predstaviť kľučkovať na bajku pomedzi chodcov, stromy, značky, pútače etc. Okrem toho, že by som tým chodcov dosť kvalitne obťažoval, moja rýchlosť by nebola o veľa vyššia ako rýchlosť chôdze.

Ono ak už má človek nejaké skúsenosti, nie je to na ceste až také maso, ako to na prvý pohľad môže vyzerať. Treba len nejazdiť úplne nalepený na krajnici, nech ťa vodiči aspoň trocha berú ako účastníka premávky.
No na druhej strane netreba ani zbytočne zdržovať a keď je to možné, uhnúť.
15.02.2013 - 23:05:59
00
neviem ako v Presove, ale tu je iny svet, cyklotrasa kde sa pozries, ziaden vytlk na ceste, ak vobec nejake auta stretnes, tak vodici priatelsky..... veru, nechapem ja nic
No a keď sa niekedy dostane taký priateľský vodič do Bratislavy, tak sa hneď začne správať ako vidlák...
16.02.2013 - 00:13:30
00
tym bajkovanim po chodniku z mojho pohladu bolo myslene presun do prace a podobne. ak sa chcem sportovo vyzit jasne ze nevyhladavam na to chodniky. je pravda ze to je na krabicu skakat hore dole po obrubnikoch a vyhybat sa ludom, stlpom a podobne ale u mna vzdy prevladne ten pocit istoty ze aj na druhy den budem moct sadnut na bike.
ja tvrdim ze nase cesty nie su sposobile pre cyklistov vo vseobecnosti. rozbite, vytlacene krajnice, elektrickove kolaje a niekolko 10m dlhe krizovatky. nie vsetci cyklisti su vykonovo na tom tak ako vacsina z nas na fore. tomas to si dobre pripomenul ze ked nezdrzujes zbytocne premavku a mas skusenosti tak take maso to nie je. ale vodic dopravneho prostriedku je aj cyklista dochodca aj 12 a viac rocne dieta. na racianskom myte som bol ako vodic auta svedkom ked stary pan na bicykli prechadzal cez krizovatku na zelenu a na urovni semaforu uz skocila oranzova. isiel som autom za nim a ostal stat na cervenej. samozrejme pri jeho tempe stihol prist asi do stredu krizovatky ked uz sa z vedlajsej cesty rozbiehali auta ktore nasledne spomalili par z nich si neodpustila ho vytrubit a uznavam ze si pravom mysleli ze isiel na cervenu.
kedze vodic vozidla musi dodrziavat urcite pravidla cestnej premavky a preukazuje sa vodicskym opravnenim ktore nadobudol skuskami nepovazujem cyklistu za vodica vozidla ako pise zakon.
ak tvrdite ze podla zakona nesmie cyklista jazdit po chodniku tak sa pytam kto bude zodpovedny za nehodu sposobenu mladym napr 13r. cyklistom? zakonny zastupca? takze asi rodic.
ak by som mal porovnat statistiku umrtia/zraneni cyklista vs. cesta a cyklista vs chodnik tak jednoznacne poviem ze cyklista patri na chodnik. nepocul som ani o tragickom umrti chodca sposobene cyklistom.
chcel som tymto len povedat ze neobhajujme sa zakonom ktory je v praxi absolutne mimo. jazdime kazdy podla vlastneho uvazenia ci po ceste alebo chodniku s respektom a ohladom na ostatnych okolo nas. na bezpecne cyklochodniky, cyklopruhy a neviem ake cyklisticke komunikacie u nas zabudnime. kde nie je vola tam nie su ciny. ved my nevieme ani poondiaty nastrek na cestu v hodnote 40.000€ :tmi: nastriekat na asfalt. vid BA Spitalska. nejak som sa rozpisal nemozem spat uz stacilo :lol:
16.02.2013 - 03:07:57
00
Robim na Vajnorskej, byvam v Podunajskych a chcem vidiet vas mudrlantov ako by ste denno denne tuto trasu jazdili v dopravnej spicke len po ceste. A mozete sa pytat tmaxa kolko chcete. Nie som SAMOVRAH a preto vacsinu tejto trasy jazdim po chodniku. A snad nemusim nikomu pripominat, ze nie som vikendovy jazdec.
Ano od stola sa pekne radi a poucuje, ale realita je uuuuplne inde.
16.02.2013 - 07:38:40
00
No a keď sa niekedy dostane taký priateľský vodič do Bratislavy, tak sa hneď začne správať ako vidlák...

je niekde aj nejake upresnenie, co je to "spravat sa ako vidlak" v suvislosti s vodicmi samozrejme
16.02.2013 - 08:25:24
00
Roman, trasu Podunajské - Vajnorská by som v špičke tiež rozhodne na bajku nešiel, to musí byť o nervy aj autom :-)
Tam skutočne ostáva len ten chodník, prípadne alternatívna trasa vedená vedľajšími cestami.
Nikoho rozhodne nenabádam jazdiť za každú cenu po ceste, už vôbec nie dôchodcov, začínajúcich cyklistov a duplom deti. Niekedy to býva skutočne nebezpečné.

S tým, že Bratislava vôbec nie je "bicycle friendly" samozrejme plne súhlasím (Keď som videl tie "cyklopruhy" na Špitálskej, neostalo mi nič iné, len sa smiať...) no napriek tomu je podľa mňa v určitých prípadoch (dostatočné skúsenosti a výkonnosť jazdca, nie príliš hustá premávka, vhodné počasie etc) výhodnejšie jazdiť po ceste (resp. nevýhodné jazdiť po chodníku) pri prijateľnej miere rizika. Rozhodne to však neplatí pre jazdu v špičke po Bajkalskej a podobné lahôdky :-)

Tiež to neradím od stola - nejaké malé skúsenosti s jazdením po meste mám.
16.02.2013 - 10:44:37
00
Keď som videl tie "cyklopruhy" na Špitálskej, neostalo mi nič iné, len sa smiať...

Tadeto jazdím do/z práce, počas "sezóny". Zatiaľ so tieto pruhy naživo nevyskúšal ale keď tade idem autom stále si hovorím "Ako tade ku*va bez ujmy prejdem??" Hlavne na Americkom námestí mám z toho dosť zmiešané pocity, potrebujem sa tam radiť z Krížnej smerom na Špitálsku a podľa tých šípok si viem živo predstaviť ako ma niekto zostrelí :^)
16.02.2013 - 11:05:43
00
S tým, že Bratislava vôbec nie je "bicycle friendly" samozrejme plne súhlasím (Keď som videl tie "cyklopruhy" na Špitálskej, neostalo mi nič iné, len sa smiať...)


To čo je na Špitálskej, nie sú cyklopruhy, ale iba informačné piktogramy, že sa v uvedenom úseku pohybuje väčšie množstvo cyklistov po ceste. Cyklopruh má svoj vlastný vymedzený priestor, či už zvýraznený červený/zelený pás oddelený od jazdného pruhu pre autá vodorovným značením plným/prerušovaným, alebo inak stavebne oddelený, napr. obrubníkom.
16.02.2013 - 11:11:43
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up