Nehrajme sa so slovíčkami. Boss som myslel v prenesenom zmysle. Znamená to vedúca osobnosť, predák. Tento človek patrí medzi ochranársku „elitu“ a teda označenie ktoré som použil je správne.

Je to jednoduché: keď sú ľudia sústredení v mestách, zaberajú menšie územie, a na vidieku je ich menej. To za prvé. A za druhé: postaviť veľký obytný dom s desiatkami bytov je efektívnejšie ako keď si každý stavia dom pre seba. Keď sa stavia niečo veľké naraz, je to lacnejšie, a teda je to menšia záťaž aj pre prírodu. Kvôli stavbe dreveného domu museli padnúť stromy ktoré ochranári obhajujú pred lesníkmi. Ďalej: človek žijúci na dedine sedliackym spôsobom života, chovajúci zvieratá, a obrábajúci pôdu potrebuje na prežitie veľký pozemok. Čiže uberá životný priestor divej zveri, a fragmentuje prírodné prostredie. Keby takto chceli žiť všetci na Slovensku, bolo by to nereálne.

To že sa platí veľa za štvorizbový byt je predovšetkým pre to lebo poplatky do fondu údržby a opráv sa odvíjajú od metrov štvorcových. Čím väčší byt, tým väčšia pálka. Ak niekto býva sám vo veľkom byte, tak nech si nesťažuje, a presťahuje sa do menšieho.
13.12.2012 - 14:18:46
00
breza si uplne ale uplne mimo z tvojim zmyslanim ak mas 12 rokov tak to by som este chapal :)
13.12.2012 - 14:46:12
00
breza si uplne ale uplne mimo z tvojim zmyslanim ak mas 12 rokov tak to by som este chapal

Prečo? Mohol by si prosím ťa napísať na základe čoho konkrétne si to myslíš?
13.12.2012 - 14:54:32
00
ako tiež s otvorenými ústami čítam ten tvoj príspevok...ľudia zaberajú priestor zveri? paneláky sú lepšie ako rodinné domy? hmmm...
13.12.2012 - 15:05:22
00
ty vidis vystavbu jedneho panelaku a mas klapky na ociach. tu infrastrukturu aby mohli ludia takychto obydliach zit nevidis? to nezabera podla teba miesto?
co sa tyka fondu oprav si tiez mimo najvacsia polozka je za teplo a teplu vodu. ale to by si musel citat pozorne aj par prispevkov vyssie kde sme o tom pisali ze?
a poslednou vetou si to uplne zabil to uz je teda ekologicke ked niekto nema na byvanie vo vacsom nech sa prestahuje do mensieho takze dalsieho bytu ktory treba vybudovat. sak ty si sam protirecis.
si z BA vidis kam sa taha uz toto mesto? asi nepamatas kolko vinic tu bolo pod MK pred 20 rokmi? nemam chut sa tu rozpisovat lebo v tvojom pripade to je zbytocne. ale inac nic proti tebe ak sa niekedy nahodou stretneme kludne si s tebou zabajkujem :) samozrejme ked nechas gulovnicu so psom doma :lol:
13.12.2012 - 15:06:59
00
breza_biela, ak je prívlastok "biela" v tvojom nicku odvodený od farby istého "prášku" tak už to neber... Si úplne mimo realitu.
13.12.2012 - 15:12:16
00
ci sa to niekomu paci, alebo nie, byvanie vo vyskovej bytovke je urcite viac efektivne, o tom je zbytocne diskutovat, len pre predstavu, ak mam "panelak", kde je 50 bytov a zoberiem jeho zastavanu plochu, tak pri rodinnych domoch tato zastavana plocha predstavuje nasobky tejto plochy, aj keby sme znizili podlahovu plochu domcekov na polovicku rozlohy bytov...ta infrastruktura pri rodinnych domoch je opat omnoho nakladnesjia, kazdy dom potrebuje pripojky,cesty, atd...
13.12.2012 - 15:20:26
00
drevenica nepotrebuje ziadnu pripojku ani infrastrukturu o tom tu predsa piseme ze si niekto z ochranarov postavil dom z dreva a preto je podla niekoho neekologicky. ma v nom akurat el. pripojku a dovolim si tvrdit ze aj bez nej sa da zit. len to by sme sli uz do extremov.
13.12.2012 - 15:29:06
00
Katko: nie lepšie. Ekologickejšie.

Matvej11: a keď sa stavajú domy na dedinách, a lazoch, tak tam sa žiadna ifraštruktúra nebuduje? Že najväčšia položka je za kúrenie viem. Cena za kúrenie závisí tiež od metráže, takže platí čo som napísal. Načo budovať nové byty? Prázdnych bytov je dostatok. A keď je niekto fajnovka zvyknutá na veľký byt, nech si v ňom býva a platí za luxus. :D
Píšeš že kam sa ťahá Bratislava. OK, a teraz si predstav keby všetci tí ľudia čo sú v desaťposchodových panelákoch sa presťahovali do rodinných domov po dedinách. Vieš si predstaviť akú plochu by zabrali? V prvej vete kritizuješ paneláky, o pár viet ďalej kritizuješ rozťahovanie miest. Ale veď keby všetci bývali v rodinných domoch, tak to rozťahovanie bude desaťnásobné! Dá sa to zmierniť iba prostredníctvom tebou a ďalšími z vás kritizovaných panelákov, pomocou ktorých je možné dostať viac ľudí na menšiu plochu.

Astro: napíš prečo si to myslíš. Napísať jednoducho že som mimo realitu, alebo že niečo berem je málo. :)

To all: nikoho z vás nenútim aby ste bývali v meste v bytoch. Ja som o tom písal v kontexte s tým že keď je niekto ochranár, mal by sa snažiť ísť príkladom, a žiť ekologicky.
13.12.2012 - 15:37:03
00
ty vidis vystavbu jedneho panelaku a mas klapky na ociach. tu infrastrukturu aby mohli ludia takychto obydliach zit nevidis? to nezabera podla teba miesto?

ok jasne, ale ja som to myslel na tuto cast tvojho prispevku, respektive som mal pocit, ze viacej ludi tu ma nazor, ze "panelak" je nieco neekologicke, a byvanie v rodinnom dome ano...ale skutocnost moze byt celkom odlisna...
13.12.2012 - 15:38:22
00
drevenica nepotrebuje ziadnu pripojku ani infrastrukturu

Lenže málokto dokáže žiť v takých podmienkach ako pred sto rokmi alebo v akých žijú dnes Rómovia v osadách. A ten človek v tom dome bude musieť buď dochádzať niekam do práce, alebo za tým domom bude musieť mať pôdu, veľa pôdy, ktorá ho dokáže uživiť. Uvedomte si že pred sto rokmi, keď bolo Slovensko zaostalá agrárna krajina, tu bol zlomok z toho počtu obyvateľov ktorí sú tu teraz. Aby to tu teraz takto fungovalo je nereálne.
13.12.2012 - 15:43:15
00
breza_biela už len vstupy na výrobu panelov na panelák - paneláreň, kameňolom, štrkovisko, regulácia vodného toku, preprava nákladnými autami.. už len to je záťaž pre prírodu. Pri drevenom dome vyrežeš pár stromov, spracuješ na mieste a postavíš dom. Videl som - priamo oproti domu kde som býval takéto drevenice stavali. Ďalej - obrovská koncentrácia ľudí na jednom mieste je podľa teba ekologická? Nemyslím - hromada odpadu, ktorý treba likvidovať. A nielen tuhého komunálneho.... Ďalej recyklácia - drevo zrecykluješ keď sa dom "vybýva" ako hovoria naši spoluobčania z Luníka IX, ale panelák musíš ťažkými mechanizmami rozobrať, odviezť na skládku, ktorá opäť zaberá miesto a nemyslím si, že práve prospieva životnému prostrediu, tu sa možno zrecykluje ale zase len mechanizmami, ktoré fičia na naftu alebo benzín. Iste mi ešte niečo napadne.....
13.12.2012 - 22:15:37
00
Breza, nič v zlom, ale je škoda sa s tebou vôbec o tom baviť. Tvoja predstava ekológie začína a končí pár metrov od teba a unikajú ti ďalekosiahlejšie súvislosti.
13.12.2012 - 22:24:00
00
A ten človek v tom dome bude musieť buď dochádzať niekam do práce, alebo za tým domom bude musieť mať pôdu, veľa pôdy, ktorá ho dokáže uživiť.

A?
13.12.2012 - 22:38:38
00
A?

A čo?
13.12.2012 - 23:40:15
00
keyboard_arrow_up