tulenik by ten balast co pise mohol zhrnut do jednej zrozumitelnej vety... keby chcel... inac to vyzera tak, ze sa len hra so slovickami aby vyzeral dolezito.

a ako uplnemu laikovy je mi zrozumitelnejsie to, co napisal johny40, a skor sa priklanam k jeho nazoru. :rock:
01.02.2010 - 07:22:26
00
johny40 nedokázal interpretovať už moment keď sa tuleň pýta na ryby (prečo asi? zo srandy, aby dodržal tulení image!) - ide tam len o tú pestrosť požeru a nežratie zbytočných tukov... všetko čo organizmus k biosyntéze glukozamínu aj chondroitínu potrebuje, získava zo stravy, LENŽE - to sa týka HLAVNE chondroitínu - to v žalúdku rozloží na monoméry, a tie sa "nedopravujú v balíčku na miesto určenia" ale štatisticky rozptýlia v krvi a organizmus to musí niekde v mieste spotreby opäť VYCHYTAŤ a POSKLADAŤ a na to musí mať nejaký SIGNÁL, že má napr. ten chondráč začať ZOSTAVOVAŤ a na nejaké miesto UKLADAŤ. A toto je PROBLÉM. Tuná by bola ideálna práve tá finta zvaná targeted delivery, teda cielené doručenie, vymyslieť liekovú formu, ktorá by zabezpečila prenos na správne miesto. Nuž ale - taká nie je.
Osud glukozamínu v organizme je ešte pohnutejší :) ten sa síce už nehydrolyzuje (dalo by sa povedať že on už je) ale zas ako tak naň pozerám tak je krásne odbúrateľný presne v tom istom metabolickom reťazci ako glukóza, inak povedané, väčšinu z neho spáliš.
Čiže toto je problém kĺbovej výživy: ty síce požerieš "tie správne veci", ale tie sú v tebe rozložené na sračky (teda nejaké zložky z ktorých by sa síce opäť v prípade potreby poskladali, ale musel by pre organizmus nastať dôvod tak urobiť), časť z nich spálená a zvyšok rozptýlený do krvi. Z tej krvi sa ale na "miesto prípadnej spotreby" dostane "skoro nič" - to sa ukrýva pod slovným spojením "biologická dostupnosť". A za to platíš... s prepáčením ako pitomec.

"Ak chceš športovať vrcholovo, tak k tomu musíš upraviť stravu a doplnky, ináč budeš vyzerať ako 90% športovcov na Slovensku, ktorí sú v 30 rokoch invalidi. Tréningové metódy a výživa v športe je u nás 100 rokov za opicami." -> v tomto ale kúsok pravdy je, lenže to nie je strava, ktorá dotyčného odošle na športový cintorín, ale neustále preťažovanie organizmu a chronické pretrénovanie... takže dávam slovo Ondrovi: http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/76/31/ a http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/146/1/
v podstate to vyplýva z "logiky vysokých a ešte sa zvyšujúcich dávok" a u "starých zbrojnošov" naozaj stále platí za "jedinú správnu"
a potom http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie09-1.htm kde je jasne vyslovený aj môj názor, že "účinok potravinových doplnkov je sporný"

prednedávnom som preliezal net práve pri hľadaní know-how čo sa týka stravovania (zistilo sa, že tuleň sa príliš tepelne zaizoloval) a narazil som na prípad českej bežkárky s problémami, ktoré sa riešili práve úpravou výživy - akurát že po prečítaní som zistil, že nijaké zázraky sa nekonali, len babe nariadili aj raňajkovať, desiatovať a olovrantovať, a to nie v mekáči... žiaľ, nie som schopný to teraz nájsť, ale ak sa mi to podarí, hodím link
spomínal sa tam vplyv stravovania na výkon vo výške up to 20, možno aj 40 %, ale to nie že z vrcholnej formy si zázračnou výživou polepšíte, ale idiotským žraním oproti normálnej pestrej strave si o toľko uškodíte... v praxi to značí prechod zo šniclí knedlí krumplí masti na cestoviny ***** zeleninu, a áno, aj tie moje ryby
01.02.2010 - 12:48:27
00
mozno uplne blba otazka ale aky je rozdiel medzi tym ze pozijem 1500mg urcitej latky vo forme 3 tabliet denne a ze prijmem 1500mg formou zozrania napr ryb?
01.02.2010 - 13:46:38
00
... teda napríklad také pivo v tabletách by som si nedával.
01.02.2010 - 14:01:34
00
pivo v tabletkách?? nemyslíš, že to by bol hriech??? :beer: :beer: :beer:
01.02.2010 - 14:43:21
00
mozno uplne blba otazka ale aky je rozdiel medzi tym ze pozijem 1500mg urcitej latky vo forme 3 tabliet denne a ze prijmem 1500mg formou zozrania napr ryb?

No ak som spravne pochopil tulenika (ja niesom ani zdaleka odbornik) tak rozdiel iba v cene, stale vyuzijes len nejake mizive %. Ak sa budes vhodne/pestro stravovat tak doplnis danu latku a aj sa zasytis. Ak budes jest tabletky tak este musis aj jest. Ak sa mylim opravte ma.
01.02.2010 - 15:13:15
00
(teda nejaké zložky z ktorých by sa síce opäť v prípade potreby poskladali, ale musel by pre organizmus nastať dôvod tak urobiť)

Je ten dôvod napr. zranenie?
01.02.2010 - 16:56:14
00
No ak som spravne pochopil tulenika (ja niesom ani zdaleka odbornik) tak rozdiel iba v cene, stale vyuzijes len nejake mizive %. Ak sa budes vhodne/pestro stravovat tak doplnis danu latku a aj sa zasytis...


By som rad vedel, preco si myslis, ze telo spali a rozlozi latky obsiahnute v tabletach a zo stravy, kde je obsah tychto latok este ovela mensi, ich organizmus uz nespali a nerozlozi??? :D

Mam prave koleno po uraze na snowboarde a po dlhej rehabilitacii musim povedat, ze stav liecby sa vyvijal aj podla toho co som k "pestrej strave" doplnoval. Viac k tomu nemam co napisat... snad len to, ze ak nejaku dobu vynecham ten spominany Ortoprim, zacne sa koleno po case znovu ozyvat.
01.02.2010 - 17:13:04
00
Wladix: áno, ak sa zranením aktivujú reparačné mechanizmy, tak sa zvýši v postihnutom tkanive biosyntéza tých látok, ktoré treba na reparáciu poškodenia - ak by sme našli "signál", nejaký podnet (vyplavenie nejakej látky napr.) ktorý spúšťa túto reparáciu, mal by vyšší účinok ako akýkoľvek dodatkový príjem chondráča alebo glukozamínu (celkove, biologické regulácie sú sranda...)
CraObs: žiadny, len tie ryby (ale ešte raz, nebola tam reč o rybách - len o pestrej vyváženej strave, vetičky o rybách sú len tulenia vsuvka) sú asi lacnejšie :D ale to platí len pokiaľ to nie je komplikované nejakými ďalšími okolnosťami, napr. existujú liekové formy, ktoré výrazne zvyšujú transport liečiva do cieľového tkaniva, tam by to už rozdiel bol
ale to by tie doplnky stáli ešte niekoľkonásobok :D
EDIT: ešte jeden rozdiel môže byť... z tablety sa väčšinou daná látka uvoľní podstatne rýchlejšie a tým naraz stúpne koncentrácia v krvi... pokiaľ to presiahne schopnosť organizmu danú látku vychytať a využiť, zvyšok vylúčiš, prípadne vyvolá nejaké bočné účinky
mengi: v podstate si to vystihol... pri pestrej strave ti stále pláva v krvi dostatok všetkého potrebného na reparáciu poškodení


Naposledy upravil tulenik dňa 01.02.2010 - 17:56:23, celkovo upravené 1 krát.

01.02.2010 - 17:14:11
00
Raver: princíp je, že VŠETKO, či z tabliet, či zo stravy, sa v metabolizme najprv rozloží na tie mnou spomínané "sračky". Niektoré veci (napr. monosacharidy - glukóza, fruktóza) priamo predstavujú tieto "sračky", čiže určité stavebné prvky, z ktorých sa buduje podľa potreby všetko ostatné.
A takisto de facto VŠETKO čo organizmus potrebuje si spätne "varí" z tých "sračiek". Konkrétne:
D-glukózamín sa v organizme syntetizuje ako glukózamín-6-fosfát z fruktóza-6-fosfátu (ktorý vzniká fosforyláciou fruktózy, čo je monosacharid bežne prítomný v strave) a glutamínu (čo je aminokyselina ktorej je v bielkovinách plná riť). To je len prvý krok metabolickej dráhy končiacej syntézou UDP-N-acetylglukózamínu, ktorý sa ďalej využíva pri syntéze glykozaminoglykánov (to je tá zložka spojivových tkanív), proteoglykánov a glykolipidov. Čiže to zďaleka nie je jednoúčelový metabolit.
S chondroitínom je to ešte podstatne zložitejšie, takže vás zabíjať nejdem. V každom prípade sa pri trávení hydrolyzuje na N-acetylgalaktozamín a kyselinu glukurónovú, a čo sa potom deje s nimi, je vôľa Alláhova a momentálneho stavu a potrieb tvojho organizmu.

Hodnotenie liečiva podľa toho "ako šlapalo mne" je primárne pošahané placebo efektom... a práve u týchto doplnkov je dosť problém s tým, že ich účinok sa veľmi neodlišuje od placeba. FYI ja mám tiež rozbité koleno ešte zo žiletky (opakované nezávažné pády), ale môžem povedať, že to poškodenie si žije svojim životom a keďže nič nežerem, ozýva sa "ako sa mu zachce". Keby sa mi chcelo analyzovať kedy, možno by som príčinu našiel... ale nechce sa mi, a tak ten týždeň, keď to po pol roku či dvoch rokoch zas bolí, beriem ako ... fakt a nic víc.
01.02.2010 - 17:44:24
00
tulenik: samozrejme vsetko co som napisal, je subjektivne, ale vysledky sa dostavili, co je pre mna dolezite ;)
01.02.2010 - 19:21:45
00
a to je práve tzv. pozitívny placebo efekt :D
01.02.2010 - 20:07:26
00
to,či Ti daný preparát pomôže alebo nie,je tiež závislé od loklizácie poškodeých štruktúr klbu, ja som pre bolesti kolena na MRI, popísali mi také a také poškodenie mediálneho menisku, pričom časť výživy menisku zabezpečuje krvný obeh a druhá čas je vyživovaná difúziou zo synoviálnej tekutiny, teda ak máš to štastie a meniskus je poškodený v oblasti zásobovanej krvným riečiskom, je vačšia šnaca, že ti suplementy pomôžu! zdôrazňujem pomôžu, nie vyliečia, základom v akútnom štádiu je pokoj, postupná rehabilitácia a bla bla bla.......
.. nemôžeš povedať, že každému, komu pomohli suplementy bolo všetko len placebo efekt :!:
01.02.2010 - 20:38:58
00
tulenik: hej hej vsuvku o rybach som pochopil, len som to proste priblizil 1tabletka:1ryba :P ked sa nehladi na peniaze tak v tabletach nevidim nejake negativum, pestra strava je nie vzdy dostupna (a nie vzdy chutna) a tym mas prisun latok nevyvazeny.. takto nahodim 2mes kuru pred sezonou a klby snad najvacsie palky budu posilnene..
01.02.2010 - 20:58:01
00
Tulenik
Na moj vkus pises dost necitatelne a komplikovane, ale aj napriek tomu som porozumel o com pises :D a dovolim si s tebou nesuhlasit pretoze add:
1. Pukanie v klboch - neviem co je fyziologicke ale viem ze to OK nieje :!:
2. Pouzivanim pripravku ARTRYN sa pocas druheho mesiaca pukanie v kolenach stratilo - placebo ? No asi tazko. Je cca 4 mesiac co pripravok neuzivam a pukanie sa zacina objavovat - placebo ? No asi tazko.
3. Vzhladom na moju telesnu konstituciu a vahu sa zdravujem s malymi prehreskami pestro. Mozno, ze je este moznost aj pestrejsie :^)
4. Kedze sa v pripravkoch jedna o koncentrovane zlozenie, percentualny vyuzitelny objem je vyssi ako z normalnej stravy preto bude aj viac pouzitelny a efektivny.
Podotykam ze nie som lekar ani biolog ale energetik. Preto roznym odbornym vykladom absolutne nerozumiem, ale jedno viem isto ze tebou deklarovany placebo efekt ma celkom slusnu odozvu u ludi ktory tieto preparaty pouzivaju.
5. Viagra - tiez placebo ? :rofl:
EDIT : Aby nedoslo k nedorozumeniu Viagru neuzivam :rofl: :rofl: :rofl:
01.02.2010 - 21:03:43
00
keyboard_arrow_up