štátna ochrana prírody nie je politická organizácia :) a či ? hádam sa predseda št. ochrany nemení po voľbách ? a či ? to by sme nemohli byť v EU , to by sme boli v SNG :)
02.04.2025 - 16:46:10
00
Samozrejme, že ŠOP je dnes organizácia riadená striktne politicky. Odbornosť je neželaná.
02.04.2025 - 17:06:16
04
arrow_left-Pa3k- napísal:
Vidim ze trafene husi kvakaju o zivot. Tak si zopakujme nejake fakty.

Najprv male historicke okienko. roky 1985-1987, 4 okresy. spolu 26 napadnuti cloveka medvedom, priemerne 8.7 rocne. To je podobne cislo ako po minule roky za cele Slovensko ... https://www.facebook.com/juraj.lukac.754/posts/pfbid02Na1pco1LgaxQV8Jy6sPrWX6h6z7jnVheShGEx1rsUpT76gSwSG9mFbiPtnMqtogPl

Trend je jasny a ziadny cherry picking to nezakryje
[img] https://www.selmy.cz//storage/app/media/uploaded-files/po%C4%8Det%20%C3%BAtokov.png
[/img]

Pocty medvedov sa realisticky pocitali DNA analyzami iba 2 krat. Vzdy ukazali ine cisla nez tvrdia polovnici.
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR robila projekt sčítania medveďov v rokoch 2013 až 2014 na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene. Vtedy bola populácia medveďa hnedého odhadnutá na približne 1256 jedincov, pričom rozdiel môže byť 233 jedincov. - https://domov.sme.sk/c/22688197/medvedov-je-trikrat-viac-ako-pred-20-rokmi-za-ich-spravanie-mozu-nezabezpecene-kose.html
a samozrejme ta novsia: Vedci z Univerzity Karlovej a Českej zemědělskej univerzity odhadujú veľkosť populácie tejto šelmy na 1056 jedincov (v intervale 1012 až 1275 jedincov).
https://www.aktuality.sk/clanok/bgdG6x1/ochranari-zverejnili-studiu-ktora-odhaduje-kolko-medvedov-je-na-slovensku/
(porosim miestnych expertov aby nezacali riesit statisticke metody o ktorych vedia hovno a nezvladnu vypocitat ani len 6+0+6x0+6.)

Zaujalo ma pouzitie slova "realisticky" pri tvrdeni ze pocet medvedov za poslednych 10 rokov klesol o sestinu :D
A statisticke metody tu nemusi riesit ziadny miestny expert pretoze tie studie davno spochybnili naozajstni experti ktorych argumenty pokial viem nikto nevyvratil.
Ale v prvom rade je domagogia hovorit ze niekto spochybnuje statisticke metody ked v prvom rade kritizovali zber vzoriek. Pre hocijako dobry model plati garbage in garbage out.

Dolezitejsia otazka je: Preco polovnici nespravia vlastnu poctivu DNA studiu (statom financovanu), ktora by potvrdila polovnicke cisla... (asi maju zakonom a od boha zakazane zbierat trus ze :D)

V niektorej z diskusii poslednych dni som zachytil ze vraj sa robi dalsia uz pod sucasnym vedenim SOP (co su v podstate polovnici) alebo sa ma robit ale odo mna je to len jpp info. Ak by to bola ale pravda tak je to odpoved na tvoju otazku.

Strielanie medvedov
Sice rok a pol sa strielaju medvede vo velkom(legalne aj nelegalne), ale pocet napadnuti zazrakom stupa a je najvyssi v historii, zvlasne ze...
Pre porovnanie - "Pritom len v časti Starý Smokovec bolo v roku 2020 zaznamenaných 128 hlásení, vlani(2022) už len štyri." (https://spis.korzar.sme.sk/c/23196815/v-tatrach-ubudlo-kontaktov-cloveka-s-medvedom-kedysi-ich-za-jednu-noc-vyhanali-aj-sest.html)
Chce tu niekto tvrdit ze 2020-2022 v tatrach vystrielali tolko medvedov ze kleslo mnozstvo hlaseni zo 128 na 4? Alebo je to skor preto, ze konecne pocuvli odbornikov a poriesili odpadove kose ...

A toto ako pomohlo tym 2 chlapom z liptova, tej zene na Sinej ci tomuto z detvy?
Ale ok, pocuvajme teda odbornikov ked ich rady funguju: cital som ten clanok na selmy.cz kde ked to zhrniem mame kvoli medvedom prestat pestovat kukuricu, stavat ploty okolo ulov, ohradzovat si zahrady ci vysekavat porasty v podhori (haha takze holoruby su zrazu ok). Samozrejme ze toto vsetko by pomohlo ale potom je otazka ci ma byt svk normalna hospodarska krajina v strede europy (nie sme v kanade ani na sibiri s osidlenim 2os/km2)) kde si mozem za domom zasadit hrusky bez 2m betonoveho plota alebo medvedi lunapark.

Preboha ziveho, to ktory idiot moze povedat ze medved je predator a nebodaj vrcholovy. Vlastne moze, hociktory vrcholovy predstavitel polovnikov staci trochu googlit.
Medvede sú všežravce, ktoré konzumujú zelené časti rastlín, plody, rôzne bezstavovce, lovia aj stavovce, najmä menšie, ale príležitostne aj raticovú zver a vyhľadávajú zdochliny. Rastlinná potrava tvorí až 90% jeho jedálnička.
Jezko je vacsi predator nez medved...
Živí sa hmyzom, dážďovkami, slimákmi, žabami, mláďatami vtákov, vajcami jašteríc či hadov, samotnými hadmi, hlodavcami či zdochlinami.

Je uplne jedno cim sa zivi jezko a cim medved, ide o to ci zabije/dokalici cloveka - napr pri pocite ohrozenia

Este k poctom medvedov. Ano, standardny bohorovny slovak ma problem pochopit, ze nie je centrom vesmiru a zivot na zemi fungoval v pohode aj bez neho(pozdravujem aj lesnikov bez ktorych by sme tu nemali ziadne lesy ze...). Medvede ako aj ine druhy maju samoregulacne mechanizmy. Na rozdiel od pouciek polovnickych statistik sa medved nebude exponencialne mnozit ak ho nebudeme strielat. Tym netvrdim ze nesmieme strielat vobec a niesom ani za totalny zakaz strielania medvedov. Ale najprv treba robit zakladne opatrenia ze...
suhlasim, hlavne s tymi lesnikmi svata pravda :)
Len ptm je otazka na akej urovni tie samoregulacne mechanizmy stabilizuju mnozstvo medvedov a ci by toto mnozstvo bolo unosne pre nas ludi. Co sa tyka exponencialnosti asi poznas S-krivku a teda nejaky jav moze obcas ist exponencialne a obcas nie, zalezi kde sa nachadzame.
Co sa tyka tych "samozrejmych opatreni", vid o 2 odstavce vyssie

Takisto by bolo fakt fajn trochu brzdit s tym pocitom ludskej vynimocnosti. Vykynozit zviera (lebo utoky medvedov tu budu aj keby ich bolo 10) ku ktoremu mame pozitivny historicky/kulturny vztah len pre nasu hlupost a pohodlnost je zvratene. A preco vobec riesime len medveda?
Za ostatných dvadsať rokov zahynulo:
3 osoby po utoku aligatora/krokodila,
47 ľudí na otravu rastlinami a hubami,
37 ľudí po uhryznutí alebo inom kontakte s hospodárskymi a voľne žijúcimi zvieratami, napríklad diviakom či jeleňom,
22 ľudí po bodnutí sršňov, včiel a ôs,
18 osôb po útokoch psov.
https://www.startitup.sk/na-slovensku-sa-viac-obavaj-krokodilov-ako-medvedov-statistiky-fatalnych-utokov-ta-prekvapia/

Konecne po x rokoch vidim prvy krat argument preco by sme ich nemali vystrielat - lebo je to zvratene. Nehejtujem, naozaj som rad ze konecne aspon raz niekto napisal preco nie. Aj ked je to uz v rovine pocitov (zvratenosti) a ked sme v tejto rovine tak uz len zopakujem co som napisal este pred tymto utokom, ze mame demokraciu a prevladne pocit vacsiny.
Co sa tyka tych ostatnych cisel, v prvom rade zalezi ci sa tomu faktoru smrti vies rozumne vyhnut. Myslim ze pri krokodilovi na slovensku zatial hej, to iste pri hubach atd. Ano aj medvedovi sa vies vyhnut ked budes sediet doma pred telkou (aj ked v niektorych obciach uz ani to nie ked ti sam vlezie do zahrady) ale potom je to otazka miery a tu sme zase pri pocitoch, vacsine atd, vid vyssie.
Po druhe, vzdy existuje pre a proti, napriklad keby si dal cisla z autonehod zrejme by to bola brutalita a aj tak nikto pricetny nechce zakazat auta pretoze ich prinos to x nasobne prevysuje. Ale pri medvedoch...?

A este na zaver, polovnici 20 rokov niesu schopni riesit raticovu zver ktoru mozu bez problemov lovit. Namiesto toho neustale riesia medveda, vlka, rysa, dravcov ... (pozdravujeme travicov). Oficialne polovnicke statistiky - https://gis.nlcsk.org/islhp/statistika-polovnictvo (mimochodom nadherna manipulacia medzi skodami raticovej zveri vs. medvede vlky ...)
skody sposobene raticovou zverou:
2000 - 438 573 eur
2010 - 1 266 681 eur
2020 - 1 747 240 eur
2022 - 2 879 884 eur
2023 - 4 043 673 eur

Zase acohentizmus, ale inak uplne suhlasim. Podla mna by tieto skody mali platit polovnici, takisto napr ked ti jelen zrusi auto a pod.
03.04.2025 - 04:59:30
06
arrow_leftIzzy68 napísal:
Nerad by som reagoval len na ironiu a nejako Ta rozporoval, ale skus si predstavit, ako vyzeral zivot v 50tych rokoch na Slovensku. Vyrazne zaostala agrarna spolocnost s pociatkami industrializacie aj "vdaka" roku 1948, ktora sposobovala predovsetkym spominanu urbanizaciu. Zivot v agrarnej spolocnosti znamena absolutnu spatost s prirodou, lesom a vsetkym vokol, uz len pre taku drobnost, aby si vobec prezil. Bansky priemysel v niektorych lokalitach Slovenska ? Odlesnovanie, chov dobytka ? Odlesnovanie. Polnohospodarstvo ? Opat zaberanie pody aj odlesnovanie. Jedlo z lesa, huby, drobne ovocie? Na turistiku mohol vyrazit povedzme clovek, ktoreho existencia nezavisela od toho, ci od 04 do 06 rana krmil dobytok v mastali, resp. uz kosil luky. Ano a boli aj taki, napr. mestania.

?? Netusim o com hovoris.
A uz vobec ako tym akoze "rozporujes" (aj ked sa tvaris ze nechces) to co som rozporoval ja tomu/tym (a dal data) co tu vytiahli "idilicke 50te roky" na ukazku
03.04.2025 - 07:39:02
10
Qwesa

1) aky cherry picking? Od politikov, az po miestne osadenstvo, hovoria ze je toto vynimocna situacia. Pa3k dal ukazku ze az taka vynimocna asi nebude

2) presne toto nevyjadrovanie sa k statistike mal nepochybne pa3k na mysli. Nie, tie 2 genet studie ani nahodou nehovoria o tom ze doslo k poklesu populacie. Ale to je ti zbytocne vysvetlovat, bo bud zjavne nemas zaujem alebo demagogicky to tu prekrucas

Prosim, ak vies o nejakych novych spochybneniach poslednej genet studie, okrem toho co vzniklo v priebehu par tyzdnov po vydani jej zhrnutia, ako "oponentura", kde jeden z autorov oponentury ani nepriznal svoj konflikt zaujmov.... Pretoze tato "oponentura" bola oponovana, aj samotnymi autormi studie omnoho kvalitnejsie ako samotna oponentura, a "amatersky" aj tu v tomto vlakne. Ta oponentura, ktoru som cital, bola tak na urovni referatu, pripadne ako "prosim vysvetlite mi lebo som nie z fachu a nerozumiem vam a som lenivy si nastudovat vase metody"

3) ak sa taka studia chysta, tak je namieste byt extremne skepticky. Vid kovidovy general kotlar....

Uz toto co som na teba reagoval, realne nevidim zmysel, dalsie co si napisal uz vobec nie
03.04.2025 - 07:52:06
02
Qwesa ako by si problém s medveďmi riešil ty?
03.04.2025 - 09:02:42
00
S tym co napisal Qwesa plne suhlasim. Na problem medvedov som tu upozornoval dlho. Ten trend bol zrejmy uz davnejsie.

Mozno by ten problem bol mensi, keby mal zasahovy tim vytvoreny skor, mal volnejsie ruky a nebol jeho praca bojkotovana zo strany niektorych ministerskych uradnikov, keby sa tu neviedla "svata vojna" za jediny spravny nazor - ze odstrel medveda nie a budeme ich chranit, nech sa ludia spod hor aj na hlavu postavia.

Naozaj to nie je IBA problem smetnych kosov, vnadisk a kukurice pod horami, ako sa to tu snazi viacero ludi prezentovat. Prispievaju k problemu, ale ten dovod je z mojho pohladu iny.
Medvedov je vela a zmenil sa ich pristup k cloveku - prestavaju sa ho bat.
---

Je tu jeden dosledok tejto svatej vojny:

Kedze tu mame demokraciu (este stale), tak si ludia vo volbach vyberu toho, kto zastupuje ich zaujmy a to co ich najviac pali. Obaval som sa, ze si temu zoberie Republika, ti to nastastie nezvladli. Zvladol to vsak Huliak. Dostal so svojou temou 59 000 preferencnych hlasov a SNS sa preto dostala o 15 000 hlasov do parlamentu.

PS: Medved je predator. Presnejsie - fakultativny (prilezitostny) predator.
03.04.2025 - 09:26:09
03
will tak ano ked sa ako clovek odvolavajuci na demokraciu riadis heslom, ze 'vyhraj volby mozes vsetko' tak potom jedine co staci je verit, ze politikom ide naozaj o to aby nam vsetkym bolo lepsie.
Medvede su komplexny problem, na Slovensku sa spoliehame len na rychle neuplne riesenia, a to vo vsetkom, vid. odstrel 350 ks bez podlozenej analyzy. To je tretina / stvrtina medvedov.

Mna by zaujimalo, ako by si ty a aj Qwesa riesili tuto situaciu teraz.
03.04.2025 - 09:43:30
00
Niečo, čo súvisí s inou zverou, ako s medveďmi:
https://domov.sme.sk/c/23472361/v-lesoch-na-zahori-je-ruch-o-jame-na-utrateny-dobytok-s-nami-nehovorili-tvrdia-dotknute-obce.html

To zakrúžkované miesto dôverne poznám, strávil som tam veľa hodín pri fotení jeleňov.

Neviem, pri koľkých metroch tam narazili na "ílovú nepriepustnú pôdu" (čo bolo pár dní dozadu kritérium pre výber vhodného miesta), lebo povrch je samý piesok... Každopádne je to oblasť s veľkými čriedami jelenej aj danielej zveri a diviakov. Keď si pomyslím, ako sa tento vírus dobre šíri vzduchom, tak ešte než to zahrabú, to môže byť katastrova :tmi:

ondrejzvozil.sk ondrejzvozil.sk
03.04.2025 - 10:26:43
38
OkiGraphics ono to suvisi s medvedmi v zmysle, ze rozhodnutia prijimaju a realizuju nekompetentny ludia.
Inak super fotky!
03.04.2025 - 10:32:11
10
Qwesa
Len 'z rychlosti', fakt ma tie pseudodebaty vobec nebavia.

Trend je jasny -> blbost. pocet utokov iba mierne stupa. Vobec nie tak, ako by to malo stupat ak by sme verili polovnickym poctom. A samozrejme ze to stupa, ked nerobime ani len zakladne JEDNODUCHE opatrenia.

Ano, DNA anylyzy su realistickejsie nez polovnicke vlhke sny. A urcite analyzy z univerzity ktora ma medzinarodne skore daleko pred SK skolami.
SOPka mozno ide robit studiu, no vyborne. Polovnici stale nic ? Minimalne 20 rokov tvrdia ze mame premnozenych medvedov a problemy, ale aj tak nespravili jedinu studiu. Ale slubujem, ze ked nejaku urobia a bude aspon tak kvalitna ako z Karlovky, tak ju akceptujem.

Cize tvoj protiargument na znizenie problemov/vyskytov zo 128 na 4 za dva roky !!! je, 'ze v amerike biju cernochov', toto fakt nie je acohentizmus. Ale dobre, napr. tomu chlapovi z detvy by mozno pomohlo keby idioti nemali okolo seba 13 vnadisk oficialnych, bohvie kolko neoficialnych a nelakali tym medvede k dedine. Ale to je len moj hlupy nazor vobec nepodlozeny odbornikmi (irony off).

Jezko/medved -> chcel som poukazat na inteligencnu uroven ludi, ktory idu riesit nejaky problem. Ked budes chciet lekara tak asi nepojdes za nejakym ktory ti zacne pustat zilou alebo kvoli jednoduchej zlomenine ti bude chciet amputovat koncatinu.

"ide o to ci zabije/dokalici cloveka - napr pri pocite ohrozenia"
-ano, srnky, diviaky, osy sposobuju viac problemov nez medvede. zacneme ich volat predator? preco neriesime ich populaciu ked raticova zver sposobuje daleko vacsie skody? Kolko krat ludia nariekaju ako diviaky pobehuju po mestach -> google diviak zautocil v meste.

Samoregulacia je na nejakej urovni, zacnes robit primitivne riesenia a uvidis aka bude situacia, proti odstrelu problemovych jedincov skoro nikto neprotestuje. Ale nie, slovenske riesenie je nerobit lacne zakladne opatrenia, naopak zhorsovat situaciu a viest hlupu debatu ako velmi by samoregulacia nefungovala a ci prestaneme pestovat kukuricu a ...

"Zase acohentizmus, ale inak uplne suhlasim. ..."
To vobec nie je acohentizmus. Mas skupinu ludi (polovnikov) ktora ide riesit 'obrovsky problem s medvedmi' pricom neriesi to, co by mohla a mala. Ked ti nejaky lekar nie je schopny odobrat vzorku krvi tak si k nemu pojdes dat operovat srdce? Ak by si bol majitel firmy tak problemy nechas riesit svojho najhorsieho zamestnanca?
Identicka situacia s lesnikmi. Kazdeho lykozruta v narodnom parku chcu okamzite riesit. Neustale tvrdia, ze keby mohli tazit v narodnych parkoch tak by lykozrut nikde nebol. A teraz budeme mat mesacnu krajinu z horehronia kde mohli robit vsetko co chceli. A to ani nehovorim ze cele to uzemie je prezentovane ako vykladna skrina lesnictva. Za toto malo sediet v base kopec ludi.

Ked uz sme na bike serveri pozri si toto z Whistleru resp. Kanady. Preco ti blbci nestrielaju medvede vo velkom, ale riesia krmenie a odpadky...
https://explore-mag.com/wp-content/uploads/2024/02/fed-bear-sign-jpeg.webp
https://www.alamy.com/do-not-feed-bears-warning-sign-on-roadside-northern-vancouver-island-image9139175.html

"A Whistler, B.C., woman was fined $60,000 for feeding bears three years ago that she thought she was helping, according to a recently released court ruling in the case."

Preco je taky problem prestat krmit zver? Zrusit na 5 rokov vsetky vnadiska, krmoviska. Poriesi sa premnozenie raticovej zver, zmensi sa pocet konfliktov s medvedmi. Ak sa nebude krmit a problemov bude rovnako/viac, maju polovnici nepriestrelny argument ze krmenie/vnadenie nema vplyv.
Ja mam jedine vysvetlenie a to je ze polovnici proste potrebuju problemy aby mohli strielat a naschval/z vlastnej hluposti tie problemy aj vyrabaju. Uplne chore je ze, oni sami su potom napadani medvedmi, nielen nezaujati turisti a navstevnici...
03.04.2025 - 11:22:43
92
arrow_leftmat napísal:
will tak ano ked sa ako clovek odvolavajuci na demokraciu riadis heslom, ze 'vyhraj volby mozes vsetko' tak potom jedine co staci je verit, ze politikom ide naozaj o to aby nam vsetkym bolo lepsie.
Medvede su komplexny problem, na Slovensku sa spoliehame len na rychle neuplne riesenia, a to vo vsetkom, vid. odstrel 350 ks bez podlozenej analyzy. To je tretina / stvrtina medvedov.

Mna by zaujimalo, ako by si ty a aj Qwesa riesili tuto situaciu teraz.

Na nic take ako si napisal (vyhraj volby a mozes vsetko) sa neodvolavam. A tuto koaliciu ani trosku nepodporujem.

Na problem s medvedmi som upozornoval uz dlho. Nechcel som aby to az sem dospelo. Lebo som predpokladal, ze to budu teraz politici zneuzivat a bude to stat zivoty viac medvedov ako keby sa to riesilo predtym. Okrem toho, ze to stoji zivoty ludi a nam to mozno "umoznilo vychutnat si vladu Smeru, Hlasu a SNS".

Ked to uz je teraz, tak nevidim velmi ine riesenie ako znizenie stavu medvedov. To, ci je odstrel velky alebo maly - o tom polemizovat nebudem. Lebo to neviem povedat. Moze to byt stvrtina alebo 10% medvedov. Podla toho, ktorym cislam veris viac.

Ak dokazes znovu naucit medvede, ze sa maju drzat mimo ludi a ze je clovek silnejsi ako ony bez toho, aby si ich strielal, tak navrhni nieco lepsie.
03.04.2025 - 13:54:21
03
Will kym znizia stavy medvedov tak pribudne kopec problemov. Nechapem preco si ludia neuvedomuju, ze tie zvierata tiez ziju v 'rodinach' a dostavaju 'vychovu'. Mladata ktorym odstrelis matku asi nebudu fungovat normalne a nepoberu sa hlboko do hor kde je menej dostupnej potravy. Kolko nervoznych postrelenych medvedov bude pobehovat po lesoch. Ako velmi rozdrbes populaciu svojim nahodnym strielanim, silne slabe jedince, samce vs samice atd. Proste cele zle.
Okrem toho to strielanie nie je ziadny finalny krok k vyrieseniu situacie. To by si musel vystrielat vsetky medvede ( a to nechcu ani polovnici, lebo by nemali co strielat). Aj ked bude na slovensku hoci 10 medvedov, ale pri dedinach, turistickych chodnikoch, skolkach (sak preco nie, mrtve dieta sme este nemali) budu vnadiska, tak problem s medvedmi bude. Strielanie nic nevyriesi.

To mas podobne ako s vlkmi, ked strielas vlkov koledujes si akurat o problemy. Odstrelis svorke clenov, rozdrbes im vztahy, svorka oslabne, nasledne hlada lahsiu potravu -> ovce. Mladata dostanu 'nahovno' vychovu...

Pridam aj ja nejaku prastaru fotku nech tu mame zmenu.
Príloha:
P3K_2581.jpg
P3K_2581.jpg 62.6 KiB thumb_up5thumb_down

Príloha:
P3K_2950.jpg
P3K_2950.jpg 90.44 KiB 1 thumb_up6thumb_down

03.04.2025 - 17:25:49
29
arrow_leftwill napísal:

Ak dokazes znovu naucit medvede, ze sa maju drzat mimo ludi a ze je clovek silnejsi ako ony bez toho, aby si ich strielal, tak navrhni nieco lepsie.

Prečo im chceš dokazovať niečo čo nieje pravda?

To necháš nastúpiť všetky medvede, aby sa pozerali, keď budeš strieľať tých 300?
Alebo ako sa majú dozvedieť, že človek je silnejší?

Čo by sa stalo, keby úplne zrušili totálne všetky krmelce?
Zver je premnožená a cez zimu ani poriadne nebol sneh.
Načo ich treba kŕmiť? Aby mali hrubšiu slaninu?????
03.04.2025 - 19:48:45
05
Odstreliš svokre členov
03.04.2025 - 19:58:52
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up