Kice napísal:
Zopakujem, čo som písal minule:
Myslím, že sa význam hands free preceňuje. Šoférovať jednou rukou pre väčšinu vodičov nie je významným obmedzením.
Oveľa nebezpečnejšie je zamestnanie mozgu telefonátom. Hlavne ak ide napríklad o riešenie nejakého pracovného problému a podobne.

Ja bežne riešim aj zložitejšie veci za volantom kde treba rozmýšľať.
Tam ide hlavne o to, či už máš riadenie vozidla zažité tak, že nad tým už nemusíš veľmi rozmýšľať.
07.10.2024 - 14:03:50
00
juju_pepe napísal:
Zavislost na soc. sietiach. Minule som bol u lekara, zienku zavolali do ordinacie a isla tam tak, ze sa cumela na smartfone na facebook a scrollovala 🤣
Cumiet na siete pocas soferovania by malo stat cloveka vodicak. To je totalna nezodpovednost. Velakrat vsak vidim aj drahe auta, a dnuka vodicka/vodic a telefon bud pri uchu alebo pred xichtom.. V dnenej dobe, ked uz ma snad kazde auto spojite s telefonom a mozte telefonovat bez jeho drzania.

Toto už mimochodom robia aj cyklisti! Totálna závislosť.
07.10.2024 - 14:05:28
00
Zipsik napísal:
inak pri seredi... sa polovica tej kolóny dá obísť cez tú OMV pumpu :D hodíš sa do pripájáku zo smeru z galanty... v ňom prejdeš na pumpu a za pumpou využiješ celý dlhý pripáják. následne prejdeš do ľavého ktorý je ku koncu prázdny a vo výsledku tam ani moc dlho nečakáš :D

Heh, ja tú kolónu obchádzam v kľude celú cez Sereď a predbehnem aj tých vychcálkov.
07.10.2024 - 14:10:18
00
Stalo sa mi to, čo je nočnou morou každého cyklistu - zrážka s motorovým vozidlom. Protiidúce vozidlo pri odbočovaní vľavo mi nedalo prednosť v Trenčíne na križovatke hl. cesty č. 61 (4 pruhy pod hradom) s cestou k žel. stanici, a zachytilo ma zboku pri zadnom kolese, následkom čoho ma vyhodilo z bicykla do strany a spadol som na vozovku, kde som skončil s odretým ľavým lakťom a narazenými kolenami (bolí ma pravé pri pohybe). Ďalšie zranenia nemám. Reflexom som sa mu začal vyhýbať vpravo v tej križovatke, pretože som šiel rýchlejšie, možno 35 km/h (z nejakého dôvodu sa záznam rýchlosti v Garmine nedá pozrieť v čase pred nehodou) na zelenú vlnu, aby som stihol 3. semafor pri hoteli pod hradom. Chýbala snáď 1 desatina sekundy aby sme sa minuli tesne. V diaľke to videl asi len 1 vodič dodávky, v jeho pruhu som ostal ležať, potom zastavil predomnou, no iba rozhodil rukami (asi čo tam ležím a mám sa pratať). Vzal som bicykel z cesty a zistil jeho nepojazdnosť - ohnuté zadné koleso a neskôr si všimol aj ohnutú osku pri rýchloupináku zľava, tam bol prvý kontakt nárazu. Ďalsie škody na bicykli alebo oblečení nie sú. Vodičovi sa zdeformovalo EČV na pravej strane, urobil rez v nárazníku pod EČV, a odpadli nejaké drobné úlomky z nárazníka. Zrovna išli okolo meskáči. Keď nás videli, zastavili pri nás s majákmi, pýtali sa, čo sa stalo Potom zavolali štátnych, zobrali doklady, čakali sme, štátni prišli, opäť sa pýtali, čo sa stalo, dali nám fúkať (obaja nulu), vodič dostal pokutu 150 eur za nedanie prednosti závažným spôsobom a ohrozenie cyklistu, ešte sa čakalo na nehodovkára. Počas čakania som sa rozprával s vodičom a meskáčmi, vodiča to mrzelo, vraj ma nevidel cez stĺpik čelného skla a dverí (ako on odbáčal a ja sa uhýbal doprava), takže ma zbadal už neskoro a už nestihol zabrzdiť. Pred ním odbočoval vľavo tuším autobus a jedno auto, od bol 3., a všetci sa rozbiehali zo stoja, lebo najprv išli autá v mojom smere im oproti, tie prešli a potom som až neskôr ku križovatke prišiel ja. Mne ho bolo potom aj ľúto (chápem aj jeho situáciu, že to neurobil naschvál a tiež bude mať z toho zlé pocity a výčitky), vyzeral a pôsobil na mňa slušným a dobrým dojmom, viackrát sa ospravedlňoval. Policajt povedal, že buďme radi, že to dopadlo takto, bez ujmy na zdraví, že už sa to neodstane a poškodené veci sa dajú nahradiť za nové. Nakoniec to policajti uzavreli ako škodovú udalosť, mal som si s vodičom spísať záznam o nehode, ten sme vypísali. Ďakujem Pánu Bohu a svojmu anjelovi strážnemu, že ma opäť podržali! Pritom toto by sa nikdy nestalo, ak by nefúkal čerstvý J až JV vietor, ktorý ma ovplyvnil zmeniť trasu. Rozhodol som sa ísť totiž kvôli vetru do TN po hlavnej, lebo pozvoľne klesá a je viac v zavetrí pri kopcoch, namiesto po cykloceste cez Nemšovú, tou som sa chcel vrátiť naspäť po vetre.

Záznam z jazdy:
https://connect.garmin.com/modern/activity/17225687352

Prílohy:

20241007_130625.jpg
20241007_130625.jpg 425.15 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_20241007_174344.jpg
IMG_20241007_174344.jpg 545.58 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_20241007_174553.jpg
IMG_20241007_174553.jpg 513.73 KiB thumb_up0thumb_down

07.10.2024 - 17:49:45
00
ziadna skodova udalost. bola to nehoda, kedze su tam zranenia….
07.10.2024 - 17:55:44
05
No pokiaľ sa nevolala záchranka na ošetrenie zranení, tak to evidentne vyhodnotili ako škodovú udalosť. Ak by trval na ošetrení aj s odvozom, tak to by už takto ľahko policajti neuzavreli. Skôr to vidím, že ani oni nechceli s tým mať prácu. Pritom by mali byť prvý čo by prišli s návrhmi, že je lepšie sa preventívne dať vyšetriť, rontgen a tak či tam nie sú nejaké skryté zlomeniny aj v tom kolene čo človek hneď nemusí cítiť.
07.10.2024 - 18:02:11
03
RJ69 napísal:
Heh, ja tú kolónu obchádzam v kľude celú cez Sereď a predbehnem aj tých vychcálkov.


Zvyčajne aj ja, ale tentokrát bola kolóna iba po benzinku, čo inokedy býva ešte ďaleko predtým
07.10.2024 - 18:29:14
00
Som najskor pozeral, co za minirampa na tom bicykli a pozeram, ze to ma na vsetkych :)
07.10.2024 - 18:48:48
02
RJ69 napísal:
Heh, ja tú kolónu obchádzam v kľude celú cez Sereď a predbehnem aj tých vychcálkov.


Nepredbehnes 😂 kym ty prejdes cez celu dolnu stredu a potom cez sered kde si postojis na dvoch semaforoch… a nasledne cez celu sintavu… som ja uz davno v pate ;)

Dobry pokus, ale kedze tam byvam tak to mam najazdene oboma spôsobmi a cez sered si fakt moc nepomozes, jediny rozdiel je ze ides “nestojis” v zapche… ale je to o tolko dlhsie ze to rychlejsie nieje… ale ako placebo to niekomu moze vyhovovat 😅🤷‍♂️
07.10.2024 - 21:41:22
00
Radsej pojdem taky isty cas plynulo bez posuvania sa v kolone, ako neustale cvicit so spojkou, radiacou pakou a brzdou. Aj auto menej trpi, aj ja nemam nervy. :)
07.10.2024 - 22:49:46
02
robertp1996 napísal:
...Chýbala snáď 1 desatina sekundy aby sme sa minuli tesne....
...Ďakujem Pánu Bohu a svojmu anjelovi strážnemu, že ma opäť podržali!...

Tak to sa ale tí dvaja už mohli trošku viac hecnúť a podržať ťa úplne, keď len 1/10 sekundy chýbala... :-)
Každopádne, veľa zdaru pri kompletnom zotavovaní sa a opravovaní bajku!
07.10.2024 - 22:59:24
00
Pri takýchto nehodách sa daj aspoň dodatočne ošetriť, nech máš papier pre poisťovňu keď sa ukáže, že niečo zranené skutočne máš. Adrenalín hrá v takýchto prípadoch veľkú rolu. Povieš si, že ti nič nie je a ráno sa zobudíš s bolesťami.
08.10.2024 - 08:04:08
010
JOLI napísal:
No pokiaľ sa nevolala záchranka na ošetrenie zranení, tak to evidentne vyhodnotili ako škodovú udalosť. Ak by trval na ošetrení aj s odvozom, tak to by už takto ľahko policajti neuzavreli. Skôr to vidím, že ani oni nechceli s tým mať prácu. Pritom by mali byť prvý čo by prišli s návrhmi, že je lepšie sa preventívne dať vyšetriť, rontgen a tak či tam nie sú nejaké skryté zlomeniny aj v tom kolene čo človek hneď nemusí cítiť.

Takto nam to inštruktor v autoškole 1980 prizvukoval dokola. Žiadne, že je to v poriadku a podobne.
08.10.2024 - 09:10:07
01
Tomas11 :D.
Ďakujem! Našťastie zdravotne som v poriadku, mám len škrabanec asi 2x1 cm pod ľavým lakťom a ešte menšie škrabance, skoro bodky na ľavom kolene, aj pod pravým kolenom + na ruke aj nohách pri škrabancoch aj malú slabú modrinku. Ešte sa mi robí malá chrasta za ľavým ramenom. Na dotyk bolia/štípu všetky miesta okrem chrasty, najviac to miesto pod pravým kolenom, to ma bolí aj pri chôdzi pod tlakom, napr. po schodoch hore, ale je to len bežná bolesť, nanajvýš diskomfortná, a treba len počkať, kým to prestane, pomaly sa to zlepšuje.
Horšie je to s bikom, ten tak skoro nepôjde. Musia prísť najprv na obhliadku z poisťovne, potom sa môže dať opraviť, resp. vymeniť koleso.


Ošetrenie som zvažoval, ale nevyžiadal som si ho. Mestskí sa ma viackrát pýtali, či netreba záchranku, a keby niečo, treba povedať. Boli sme tam hádam aj hodinu. Kontroloval som si, či môžem normálne hýbať končatinami bez obmedení, pozrel odreniny, tie nekrvácali. Keďže auto nezrazilo priamo mňa, nespôsobilo mi náraz s preťažením a pomliaždeninami, rovnako som nebol zastavený tvrdým nárazom napr. do zábradlia alebo obrubníka, či inej prekážky, iba som dopadol pod uhlom na vozovku a keďže nemám roztrhnuté ani vydraté tenké dlhé tričko a tepláky, musel som sa po dopade kotúľať, až som sa zastavil. Energia sa teda minula na pohyb vpred a nie na zastavenie šúchaním alebo nárazom do pevnej prekážky, kde je väčšie riziko vnútorných zranení. Jediné zranenia mi tak spôsobila gravitácia pri prvotnom páde z bicykla, no našťastie som pomerne ľahký. Preto som netrval na ošetrení. Som často svedkom aj pri pádoch pri rekreačnom kolektívnom športe za behu, kde vznikajú aj väčšie odreniny s krvácaním (rozbité koleno), a záchranku si nevoláme :) , aj keď je to síce niečo iné ako nehoda.

Snáď to už nikdy nebudem musieť riešiť, do budúcna sa radšej nechám ošetriť aspoň pre ten záznam a papier pre poisťovňu.
08.10.2024 - 22:49:46
00
Zachranku si mohol preventivne zavolat, mozno by ta nehoda mala vaznejsiu dohru. Mna ked zrazilo auto tiez som sa chcel postavit a pokracovat bajkom domov, ale volali mi sanitku a v spitali mi zistili zlomenu nohu a ruku. Navaleny adrenalin sa postaral aby som nic necitil :)
09.10.2024 - 08:07:35
03

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up