dodo58 napísal:
Budú to 2 rôzne účty. Jeden účet PO vedený pod IČO a druhý účet FO pod RČ. To je bežné už teraz. Akurát že ten prvý účet bude po novom zaťažený transakčnou daňou. Takže čokoľvek z neho pošleš kamkoľvek, platíš 0,4% daň. Takisto zamestnávateľ keď bude posieľať výplaty ľuďom, tak z každej výplaty zaplatí túto daň. Bude inak sranda sledovať, ako si to PO premietnu na stranu nákladov a zvýšenia cien. Stačí si urobiť štatistiku, koľko prevodov mesačne realizujete a vypočítať si z toho priemernú maržu na produkty/služby, ktoré mesačne predáte.


Viem, že sú to dva rôzne účty s formálne rôznymi vlastníkmi. Ale podľa tohto článku by platby z podnikateľského účtu SZČO na osobný účet nemali byť danené:
"Návrh zákona upravuje aj rôzne výnimky. Nebude sa týkať napríklad:
... finančné transakcie daňovníka vykonávané medzi jeho vlastnými účtami v rámci jedného poskytovateľa platobných služieb – tzv. vnútrobankové presuny medzi účtami. Oslobodenie sa vzťahuje aj na prevod medzi transakčným účtom daňovníka a bežným účtom daňovníka vedenými v tej istej banke." neviem, čo básnik myslím pod !bežnýmúčtom" v prípade SZČO. Jeho osobný účet, zriadený na RČ? Who knows ...

Nie, nie všetky platby z podnikateľského účtu budú zdanené. Dani nepodliehajú platby daní a odvodov.
A som zvedavý, ako myslia to, že dani nepodliehajú "príspevky, ktoré sú príjmom štátneho rozpočtu,". Občas faktúrujem odberateľom - štátnym organizáciám, ktoré majú kód 8180... kto vie, či z toho tiež budem platiť tú daň :-)
04.10.2024 - 14:51:05
11
Ten článok som predtým nevidel, ale už mám v tom jasnejšie. V rámci jednej banky nebude problém párovať účet tej istej osoby vedený ako osobný a podnikateľský. Skôr vidím problém v termíne, ktorý majú banky na implementáciu, otestovanie a nasadenie takéhoto riešenia. A tiež v tom, že keďže platiteľom dane je poskytovateľ, tak ak banka pochybí, fin. správa bude nahánať daňovníka, čiže byrokracia ako sviňa.
04.10.2024 - 15:34:09
00
ako to je s eshopmi ktorym ja kartou zaplatim dobierku u kuriera. kto tam plati dan, kurier? :)
04.10.2024 - 15:52:14
00
Keďže maximálna transakčná daň je 40 € za jeden prevod, tak si viem predstaviť, že také cases ako sú eshopy vs. kuriér, si zriadia nejakú formu clearingu a zároveň akumulácie platieb. Takže kuriérska spoločnosť odovzdá e-shopu sumu zníženú o cenu poskytnutých služieb (možno to tak už robia aj teraz?) a peniaze budú e-shopu iba raz za nejaké obdobie. Takže napríklad nebude veľa malých platieb s 0.4% daňou za mesiac, ale jedna platba za mesiac, pri ktorej bude uplatnený horný limit 40€. A v takom prípade majú transkačnú daň v paži (i keď iste ňou radi odôvodnia zvýšenie cien). :-)
04.10.2024 - 16:50:03
00
mne vadí už i len tá povinnosť mať podnikateľský účet... ako SZČO ho totiž mať nemusím... na živnosť zvlášť klasický účet ktorý mám úplne zadara..... takže teraz len kôli tomuto ich výmyslu budem musieť založiť nový účet, zrušiť ten terajší lebo bude zbytočný. A ešte platiť nejaký poplatok banke ke'dže tie podnikateľské niesú free(doteraz som ho mal úplne free). No a potom navyše ešte budem platiť transakčnú daň... no paráda....
04.10.2024 - 17:46:16
00
No normalny ti zbytocny nebude, lebo z neho nebudes platit tranzakcnu dan (zatial) 😁.
04.10.2024 - 17:50:41
00
Mňa by zase zaujímalo, ako to bude, keď budem predávať niečo na dobierku napr. cez packetu.
04.10.2024 - 17:57:45
00
hovorím o tom normálnom čo mám namiesto podnikateľského...

mám normálny a mám normálny na príjmi zo živnosti... oba mám free....

teraz budem mať normálny a podnikateľský (ten nieje free) a ten notmálny čo som mal doteraz môžem zrušiť...

navyše budú musieť byť v tej istej banke aby prevody medzi účtami boli bez tej ich dane....
04.10.2024 - 17:58:16
00
Ta sprosta dan v urcitom slova zmysle pripomina toto:
i.ibb.co
Tam rovnako sa to vypomsti tomu co je na konci retazca.....cize zase obcan/zamestnanec si vsetko odserie
Tiez firmy nemaju tlaciaren na peniaze, ale to koalicne gebule nedokazu pochopit.
Citam diskusie ze zamestnavatelia kvoli tomuto § zrusili rozne benefity na pracoviskach...
Som proti nesystemovym kktinam. Ze slovenski hotelieri nemaju navstevnost, nech sa nad sebou zamyslia preco tomu tak je, ze ludia idu radsej rekreovat za hranice. ;)
Nie vyplakavat a tymto pokutnym sposobom si vynucovat navstevnost. :tmi:
04.10.2024 - 18:04:28
00
Ale koalicne gebule to velmi dobre vedia, akurat vedia aj to, ze ich volicovi staci povedat toto:
vidite, nechceli sme zatazit vas, tak sme to prevalili na tie zle firmy, a vidite ti hajzli si neukrojili zo svojich velkych ziskov ale beru to od vas. A Smerovolic uz hlasno kvici: "to tie nenazrane firmy, to ti nenazrani podnikatelia"
04.10.2024 - 18:15:27
03
Zipsik napísal:
hovorím o tom normálnom čo mám namiesto podnikateľského...

mám normálny a mám normálny na príjmi zo živnosti... oba mám free....

teraz budem mať normálny a podnikateľský (ten nieje free) a ten notmálny čo som mal doteraz môžem zrušiť...

navyše budú musieť byť v tej istej banke aby prevody medzi účtami boli bez tej ich dane....


Podľa mňa ten transakčný účet nemusí byť silou mocou "podnikateľský" (v zmysle typu účtu). Skrátka na finančnú správu nahlásiš ten "normálny na príjmy zo živnosti" a hotovo.
04.10.2024 - 18:25:30
00
a teraz si predstav ze vsetky platby za svoje sluzby mas v hotovosti a budes platit vedenie podnikatelskeho uctu na ktorom bude stale 0
04.10.2024 - 19:08:50
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up