jasne že neprejde, ked maš konto spárované s účtom v banke
01.10.2024 - 20:25:44
00
milos21 napísal:
Áno, ja som tam už veľmi spokojný od roku 2008 myslím.

ak to nie je tajomstvo, ako sa dari dostat od nich naspat cez 20Eur. bol som v tom ze 13Eur je max co poslu (a zaroven stiahnu 12Eur poplatok za ucet). ja som teraz presiel kvoli hypo. appku na internet banking nekomentujem.. inak sluzby dobre
01.10.2024 - 21:35:34
00
mamator napísal:
Vkladom cez ucet, skusal som paypal, ale nepreslo.

Myslel som automaticky, napr cez Revolut atď. Ale to už si asi môžem otvoriť účet aj v banke, v ktorej to ide a preposlať to cez ňu.
01.10.2024 - 21:41:20
00
mnavak napísal:
ak to nie je tajomstvo, ako sa dari dostat od nich naspat cez 20Eur. bol som v tom ze 13Eur je max co poslu (a zaroven stiahnu 12Eur poplatok za ucet). ja som teraz presiel kvoli hypo. appku na internet banking nekomentujem.. inak sluzby dobre

Lebo 1500€ na účte úročia 3% p.a. čo dá mesačne po odpočítaní zrážkovej dane cca 3€, ale hneď som si neuvedomil, že všetky úroky pripisujú štvrťročne a preto mi na účet teraz cinklo 9€, takže opravujem moje tvrdenie a odpočítavam z tej sumy 6€. Ale na druhú stranu pridavajú 0,5% p.a. k úrokom na sporiacom účte (spolu to je tých 1,5% p.a.), takže defakto aj tam sa trochu nasčitáva, keďže sporiacom účte už držím len minimum pármesačných výdavkov dostupných okamžite v prípade potreby. Takže aj sporiaci účet vráti nejaké prípadne poplatky, ktoré vykryjú aj jeho okamžité vybratie.
01.10.2024 - 23:18:01
01
mne to teda tiez hlava nebrala, ked maximum co sa da ziskat je aj podla banky 13eur
kazdopadne uz hrozne odbiehate zbytocnymi kecami o bankach nesuvisiace s investovanim
teda aspon dufam, ze toto nikto nepoklada za investovanie

kazdopadne priklanam sa o ostatnym v nazore a z toho co pises o to viac
ked je evidetne, ze ti robi radost kazde usunene euro, ktore nemusis platit banke a mesacne nabehne z neefektivneho spojenia 3/1.5% a to je abstolutne v poriadku takato logika
a/ale zaroven ti nerobi problem ked ti niekto papa z tvojho vlastneho velikeho kolaca kazdy rok (finex)
hlava mi to nebere a asi ani ostatnym, ale ak ti to robi takto radost, tak hlavne je ze myslis na buducnost a robis nieco aj ked nie najlepsim sposobom a nerobit nic a dufat co bude a kto sa o teba postara
01.10.2024 - 23:48:32
00
Rozdiel je v tom, že banke platím za účet z mojich zarobených peňazí. Ale napr. Finax sa za ideálnych podmienok mojich zarobených peňazí ani nedotkne, ale odpočíta si poplatok z výnosu ktorý mi padne na tanier z neba bez môjho pričinenia (ak nepadne ekonomika na hubu a nepôjdem do straty). Takže to ani zďaleka nie je to isté.

Ale asi fakt už nemá zmysel prispievať. Moje posolstvo je, kto sa chce tomu venovať a baví ho to, tak nech vyžmýka zo svetovej ekonomiky čo najviac. Ja vám tie € nemám prečo závidieť ani haniť. A ten, kto sa tomu nechce venovať, má iné pohodlnejšie možnosti. A fandím vám, ak niekomu zadarmo pomôžete k lepšiemu investovaniu. Ja som tu prezentoval názor, že iná alternatíva nie je automaticky absolútne zlá. A podľa mňa, podielové fondy tiež nie sú automaticky zlá možnosť pre bežného Fera z dediny, pre ktorého je jediný kontakt s financiami jeho banka (s tým neurobíte nič). Podielové fondy zabijajú hlavne dane.

Samozrejme aj môj názor sa môže meniť, ale zatiaľ v tomto ostáva rovnaký. Volím pohodlie a bezstarostnosť… A názor viem zmeniť, zmenili ste mi ho v téme o hypotékach, lebo som si pôvodne myslel, že mimoriadne mesačné splátky istiny v max zákonnej výške sa celkom oplatia :)

Apropo, konkrétne Finax bude ešte meniť poplatky a viac ich odstupňuje. Hoc pre vás asi budú stále vysoké :)
02.10.2024 - 00:21:37
01
napr finax nemam nejak prestudovany, vidim len 1%
"Ročný poplatok z hodnoty majetku pod správou
hradený alikvotne na mesačnej báze" a nie zo zisku, ale este raz zopakujem nemam nastudovane ako sa daju osulit poplatky

a nehnevaj sa su to uplne tie iste peniaze
v banke mas tie co zarobis a vo finaxe tie nakradnute ci ako?
a na zaver banke netreba platit ziadne poplatky, resp dodziavat crazy podmienky aby som sa im vyhol
ale na to je separe tema samozrejme ako som uz spominal

okej bojis sa kuknut si tutrial, bojis sa nakupit si sam, citis istotu ak to spravi niekto za teba vsetko je fajn a beriem, ale jednoducho to nie je najlepsi deal
a to "bez môjho pričinenia" je v praklade "ak mu dam cast svojich penazi"
02.10.2024 - 00:38:40
00
Nie zo zisku, ale napriek poplatkom mám na účtoch viac € ako som vložil, takže za tie roky rokúce z mojich zarobených peňazí nič neubudlo, všetko zaplatilo zhodnotenie o ktoré som sa nijako nepričinil a som v pohode keď si niekto za to vezme poplatky a zarobí na tom. Tiež viem že to nie je ideál, ale ľudia bežne platia hocikde zbytočné poplatky, ale poďa podsledneho odstavca si to pochopil.

Ja si nedokážem vymeniť podlahu, ale budem si musieť zaplatiť na to človeka a pridem o financie ktoré by mohli tiež byť investované. Tiež ten podlahár zarobí na mojich peniazoch ktoré by mohli byť reinvestované a takto môžem menovať všetko….
02.10.2024 - 06:47:58
00
Čaute, mám otázku.
Je pre úplného začiatočníka ok, XTB?
Viete odporučiť nejaké konkrétne tutoriály/stránky/kanály, ktoré na začiatok pozrieť/prečítať?
Dík
02.10.2024 - 07:02:19
01
milos21 napísal:

Ja si nedokážem vymeniť podlahu, ale budem si musieť zaplatiť na to človeka a pridem o financie ktoré by mohli tiež byť investované. Tiež ten podlahár zarobí na mojich peniazoch ktoré by mohli byť reinvestované a takto môžem menovať všetko….


Ano takto funguje cely sektor sluzieb. Co sa tu ale snazime vysvetlit a najma ty si tvrdosijne ides svoje je fakt, ze zalozit si ucet u brokera a kupit etf na sp500 dokaze kazdy. To nie je ulozenie podlahy. To je par klikov na nete. Je to podobne "zlozite" ako zalozit si mailovy ucet a nasledne konto na mtbiker. Absolutna trivialnost, vacsina ludi aktivnych na nete to zvladne.
Ale maju psychicky blok to urobit, lebo cudzie slovicka "broker" a "investovanie" a "etf".
A to prave vyuzivaju sluzby ako finax. Su lokalne, v slovencine, ich biznis model je uplne jednoduchy a z principu aj lokalni ostanu. Lebo nikto na svete, okrem par slovakov tu v doline, nema dovod investovat cez finax. Naco, vacsina relevantnej svetovej konkurencie je lacnejsia, ich jedina vyhoda na sk trhu je, ze sa ich sk
zakaznik neboji. Ty si platis za svoj strach, nie za sluzbu. Tu sluzbu ti ponuka x inych a lepsich a lacnejsich, ale hlava ta drzi na kratkej retazi na malom sk dvore.
02.10.2024 - 11:33:48
03
cokupit napísal:
…ze zalozit si ucet u brokera a kupit etf na sp500 dokaze kazdy. To nie je ulozenie podlahy. To je par klikov na nete…

Končím, toto nemá význam, furt sa točiť dookola. Ja viem že sú lacnejšie možnosti investovania, viem že na aliexprese je všetko lacnejšie, viem keby som obehal pol dňa všetky obchody tak ušetrím, viem že keby som dokázal vymeniť kolesá na aute ušetrím na pneuservise - toto všetko by som sa dokázal naučit, ale prečo by som to robil? Ja mám život zariadený tak, že robím iné veci a som úplne v pohode s tým že mám čistú hlavu a venujem sa iba veciem ktorým som ochotný venovať voľný, pracovný a študijný čas. A ver tomu, že to nedokáže každý a už vôbec nie tak, aby sa nikdy poriadne nepopálil lebo bol mechanicky naučený nejaké kliky na internete. Ale končím, táto téma nie je pre mňa, sa sa tu už nič nové nedozviem čo by som nevedel a nechápal, len som argumentoval v debate a súčasne akceptoval vaše argumenty, ktoré sú samozrejme z vašho pohľadu správne. Keby všetko bolo také jednoduché, tak všetci by mali všetko a nerobili by nič… tak čus :) ak zmením názor tak dám vedieť :)
02.10.2024 - 12:25:40
04
Prepac milos, neda mi, aj ked som 2-3x zmazal co som pisal. Neakceptoval si co sme pisali. Pointa je, ze ty si ten cas a energiu do toho finanxu venoval tak ci tak. Je uplne legit ked nechces investovat dalsi cas a energiu, ale jedine co vravime je, ze tu energiu si mohol investovat inde a mohol si mat vyrazne lepsie vysledky (nielen tie financne). A to ty nejak tvrdohlavo sa nam, resp. asi hlavne sebe samemu, tu snazis "vyvratit"
02.10.2024 - 12:44:12
02
Mik98 napísal:
Čaute, mám otázku.
Je pre úplného začiatočníka ok, XTB?
Viete odporučiť nejaké konkrétne tutoriály/stránky/kanály, ktoré na začiatok pozrieť/prečítať?
Dík


Nemam xtb, tusim tu niekto spominal ze xtb je stredoeuropske interactive brokers - tych mam, ale uprimne appka/web client je nie moc privetivy pre zaciatocnika.

Ak vies anglicky, tak mozes ist napr. na investopedia.com, kde si mozes vyhladavat pojmy, aby si pochopil co znamenaju. Napr co su to akcie, bondy, etf, uroky, vynosy, p/e ratio, dividendy.....
02.10.2024 - 12:58:09
01
uz by ste mohli prestat s tym slovenskym presvedcovanim o vasej pravde a akceptovat ze niekto ma na danu vec iny nazor. a hlavne to respektovat.

finax 9.38%
02.10.2024 - 13:01:25
01
Hosi, ja vas nechapem, ved Milos je dospely clovek – nezaskodilo by kus respektu pred jeho rozhodnutim
02.10.2024 - 13:04:23
02
keyboard_arrow_up