Ak to bolo koly tomu behu, ktory mal skoncit o 16:30 a este 17:30 tam utekali, tak to bol teda fail jak brno. Aj nas odklanali prec ale s dietatom som to odignoroval a pokracoval po kraji po hradzi aj s davom cyklistov..,
21.09.2024 - 19:38:15
01
Bol tam DM beh
22.09.2024 - 08:22:31
00
Jaroh napísal:
V niektorých regiónoch (napr. západné Nemecko, Holandsko, Belgicko) je úplne neuveriteľné, ako vodiči rešpektujú cyklistov.

Belgicko - povedal by som len flamsko, germanske kmene. Ale oni sú viac popredu dlhodobo. Valoni sú "cigáni".
22.09.2024 - 08:27:46
00
Trochu z diskusie, to s tými vodičmi je žiaľ u nás pravda. Tak je*nuto, nervozne, sa asi nejazdí nikde. Akože víkend a ponáhľačka, kam?

Prílohy:

diskusia.jpg
diskusia.jpg 80.78 KiB thumb_up0thumb_down

22.09.2024 - 08:32:11
00
Väčšina holandských vodičov sú veľmi zdvorilí, rešpektujú cyklistov. Dávajú im prednosť dokonca aj keď nemusia. Takýchto vodičov je tu oveľa viac ako na Slovensku. Čím to je?

To je asi to najpodstatnejšie – každý holandský vodič je aj cyklistom! Takže všetci vodiči vedia, čo je to bicyklovať v bežnej premávke. Vedia, aký zraniteľný je cyklista a preto sú opatrní nielen keď idú na bicykli, ale aj keď šoférujú auto. Sú voči cyklistom oveľa ústretovejší ako vodiči v iných krajinách.


https://www.cyklodoprava.sk/nout-ramaekers-v-holandsku-je-kazdy-vodic-aj-cyklistom/

https://blog.sme.sk/michalco/sport/cyklistika-v-dansku
22.09.2024 - 08:36:54
00
Čítala som o tom na FB niekoľko diskusií na takých bežných spravodajských stránkach a tá "nálada" väčšiny ohľadom premávky dostupnej pre všetkých je peklo, hrozné. Tam sa niekto v podstate priznáva k tomu, že cyklistov treba kvázi zrážať, že tak im treba, nemajú čo robiť vlastne nikde v premávke. Mnohí považujú cyklistiku len za šport a vôbec nie za formu prepravy a zaujímalo by ma, že keď teda odporúčajú ísť na bicykli športovať na cyklochodník alebo do lesa, tak ako si predstavujú, že sa tam má ten cyklista dostať? ? vrtuľníkom? Cyklistika nie je tenis, že choď na lurt a nepinkaj si loptičku to na ceste ?
22.09.2024 - 10:21:19
13
Skopirovane z fb:

VIDEL SOM INFERNO (tento status nie je vhodný pre citlivé povahy).

Európsky týždeň mobility končí tradične Medzinárodným dňom bez áut a záverečné dva víkendové dni bývajú určené na rôzne podujatia a happeningy sláviace udržateľnú mobilitu európskych miest. V Bratislave bola takýmto podujatím aj Veľká cyklojazda (I BIKE BRATISLAVA), počas ktorej sa môžete na bicykli legálne previesť priamo po vozovke oboch vnútromestských mostov (Nový/SNP a Apollo). Tento rok som sa z viacerých dôvodov stal hlavným organizátorom podujatia, čo si vyžiadalo kopec vybavovania, prekresľovanie trás, mailov, telefonátov a návštev úradov. Keď sme v piatok dostali definitívne povolenie, zostalo overiť dopravné značenie jednej situácie pri zjazde Mosta Apollo do Ovsišťa.

V sobotu som krátko pred štartom cyklojazdy vyrazil z domu smerom na miesto. Pred Prístavným mostom z ružinovskej strany ma prekvapili desiatky zmätených cyklistov, ktorí prichádzali vďaka teplému počasiu z viacerých smerov, často rodiny s malými deťmi, a nevedeli, čo majú robiť, keďže na cyklistickej lávke mosta a na cyklochodníku v smere k Eurovey prebiehalo bežecké podujatie a stovky bežkýň tak zablokovali aj zostávajúcu pešiu lávku mosta. Patová situácia sa opakovala aj pred vstupom do Nákladného prístavu, kde sa kopilo mnoho cyklistov, ktorí nevedeli, kadiaľ majú pokračovať, mnohí teda pokračovali po vozovke mestských komunikácií. Keď sa mi podarilo dostať na petržalskú stranu, situácia bola opäť podobná, dezorientovaní cyklisti hľadali obchádzky pod diaľničnou estakádou na Starom Ovsišti, niektorí po vyšlapaných chodníkoch obchádzali nájazdy Mosta Apollo.

Keď som sa predral k problematickému značeniu pred Mostom Apollo a overil si ho, zostávalo mi necelých 10 minút do začiatku cyklojazdy, preto som sa vybral naspäť na Klokočovu, aby som sa najrýchlejšou cestou dostal k Sadu, kde sa už zbiehali účastníci. Niekde za mojim chrbtom sa však niekoľkokrát rozoznelo pekelné kovové dunenie, ktoré ma vydesilo. "Padá časť mosta? Narazili do seba vlaky? Čo to preboha je?" Až na ďalšie zadunenie som si všimol auto prichádzajúce šialenou rýchlosťou bez brzdenia z Dolnozemskej k Mostu Apollo, ktoré niekoľko krát obtrelo kovové zvodidlá. V zlomku sekundy sme si vymenili pohľady s rovnako zdesenou dvojicou cyklistov, ktorá sa z nejakého dôvodu dostala na Dolnozemskú a smerovala priamo na vozovku Mostu Apollo. V okamihu ich oboch šialené auto nabralo a rozmetalo spolu s ich bicyklami po okolí. Šialenstvo neskončilo a auto vo vysokej rýchlosti preskočilo cestné zábrany a narazilo do auta v pripájacej vetvy od Einsteinovej. Ak by nedošlo k nárazu, pravdepodobne by vozidlo vymrštilo z násypu a padlo by do priestoru pri hrádzi, v ktorom sa v tom čase pohybovalo mnoho bežkýň a cyklistov s chodcami, ktorí sa snažili obísť most naokolo.

Nastalo šialenstvo a beznádej. Zdeformované telá, volanie záchranky, plač a krik, mnoho krvi a kusy bicyklov navôkol. Za pár minút prišla polícia, následne záchranka. Napriek prvým odhadom pri snahe pomôcť sa zistilo, že jeden z dvojice cyklistov ešte žije. Zranené osoby boli aj obďaleč v aute.

Keď sa mi z tohto pekla podarilo dostať, museli sme sklamať viac ako 150 cyklistov nadšených na skvelú jazdu mestom. V situácii pár minút po jednej z najtragickejších dopravných nehôd posledných rokov v Bratislave bolo krajne nevhodné vyštartovať na takúto cyklojazdu, zvlášť, keď pozostatky nehody a jedného z cyklistov boli na mieste ešte vo večerných hodinách, pričom okolo neho malá viesť naša trasa.

Čo sa vlastne presne udialo a prečo sa to udialo neviem. Stále ma striasa čistá hrôza a posledné hodiny fungujem na upokojujúcich tabletkách. Píšem to tu preto, lebo je dôležité hovoriť o traumách, skúsenosti so smrťou a hrozných veciach všeobecne. Rovnako je dôležité hovoriť o zhoršujúcej sa situácii v bezpečnosti chodcov a cyklistov na našich uliciach. Budíčkom bola podobná tragédia na Staromestskej pred takmer troma rokmi, ale aj zabitý cyklista pred pár mesiacmi v Biskupiciach. Netýka sa to len nás, iba tento mesiac boli autami zabití dvaja cyklisti vo Viedni a Hamburgu a viacero chodcov. Auto je dobrý pomocník, ale v zlých rukách sa vie v okamihu zmeniť na vraždiacu zbraň.

Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a verím, že zraneným sa čoskoro zlepší stav. Zároveň prosím, odpustite mi to, ale v najbližších dňoch nebudem pracovne schopný pokračovať v sprevádzaní. Rovnako všetkých prosím, aby ste mi nepísali ohľadom ďalších otázok z priebehu tragédie. Všetky tie zvuky, pohľady a ďalšie spomienky na udalosť sú skľučujúce a v podstate všetko dôležité som opísal v tomto príspevku.

Dávajte si na seba pozor a nepodceňujte ani psychické zdravie. Ďakujem za pochopenie.
22.09.2024 - 11:13:55
140
Pokiaľ nebudu tresty smrti za zabitie vo vysokej rýchlosti, nezmení sa nič.
22.09.2024 - 11:33:30
03
;( ;( ;(
22.09.2024 - 11:46:59
00
Viď nehoda na Apollo moste
Akurát som išiel v protismere, prvé čo ma napadlo, že ako dokázal zrušiť auto pred sebou keď obaja idú rovnakým smerom, že to musela byť rýchlosť
Potom žena hovorí že niekoho oživujú riadny kus za autami, tak myslela že niekto skolaboval v MHD
do boha jeho, čo tam robili, boli na bokoch kúsok po hrádzi ďalej je ďalší a ďalší most
Akurát do zákazu, keď navyše kritické miesto plné tupohlavov

Každopádne zase dôvod prečo radšej prejdem kus po chodníku než po ceste a obdiv ziletkarom čo nemajú strach
22.09.2024 - 14:14:39
00
No a v reakciách na ten popis situácie niekto dokáže napísať toto.

Prílohy:

Screenshot_20240922-132030.png
Screenshot_20240922-132030.png 27.14 KiB thumb_up0thumb_down

22.09.2024 - 14:28:28
00
Yogisz napísal:
Akurát do zákazu, keď navyše kritické miesto tupohlavov.


Nie je tam zákaz.
Na cyklotrase boli bežecké preteky, organizatori údajne nepúšťali cyklistov, obchádzka ziadna vyznačená a určena nebola a veľa ľudí píše, ze tam bol zmätok a jazdilo sa aj po cestách.
22.09.2024 - 14:35:39
10
čiže cyklisti išli na most apollo podľa tej fotky na PZ.tie autá sú na napájacom pruhu smer most.
22.09.2024 - 14:35:51
00
Ked by si bol cital prispěvok od duves, dozvedel by si sa, ze to cierne Audi islo z Dolnozemskej, odkial sli aj cyklisti, nenormalnou rychlostou a aj vidno z fotky na PZ SR, ze parkrat oblizalo zvodidla. Ako teda nemal vodic auto pod kontrolou, prerazil zrejme zvodidla a vrazil do SUV schadzajuce z Einsteinovej
22.09.2024 - 14:44:06
01
fixska napísal:
No a v reakciách na ten popis situácie niekto dokáže napísať toto.

Záleží, do akej miery to myslí vážne a do akej miery sa len "predvádza na internetoch," no ľudia sú, žiaľ všelijakí...
A typicky, čím menej tomu rozumejú, tým väčšiu majú tendenciu sa k tomu vyjadrovať :-/
A keď k tomu ešte pridáme našu úroveň školstva a tendenciu veriť konšpiráciám, neprekvapuje ma, že je to v diskusiách samý expert na dopravné inžinierstvo...
22.09.2024 - 14:59:26
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up