Ramon1 napísal:
Takesi som dnes otvoril , 2x 20,5 gr už padli … pekná hustá kréma floralna , trosku toho bergamotu . Broskyne a melón len s veľkou dávkou fantázie … Myslím , že nedožije vecera 😜…naproti tomu DAK Melondo , melón jak oči 😳

Melon jak oci, pretoze je to infuzovane. Kava + Hans s Jurgenom v nemeckom labaku urobia prichut melon (ta ista co sa dava napr do melonovych zuvaciek). A ty sa potom tesis (bez urazky), ze jaka fajnotka. Pritom to je absolutne podpriemerna kava, ktoru by bez hentakeho “enhancementu” len tazko predali ….
26.08.2024 - 18:52:52
00
Všetko viem … no niekedy je pre zmenu dobre a “ gurmánske “ si aj Dolly Buster oprcať . Síce tiež umelina , no raz dvakrát do roka by som “ probol “ 😎.
26.08.2024 - 19:02:59
10
A poviem ti pravdu , všetky tie prekvasene anaeróbne fermentacie , kozmickym ziarenim infundovane a himalájskym vzduchom prudko chladené “ špeciality “ môžem momentalne spokojne ignorovať … proste som sa ich prepil , znudili sa mi , sú hnusne . Momentalne pijem prachsprostú klasiku , stredne praženie , a ak chcem zmenu tak CC a Ivica mi zmenu poskytnú v podobe Panamskej naturalky na tutti . A ako jediná zostava pitelna s minimálnymi chuťovým degradaciami aj po dvoch mesiacoch od praženia .
26.08.2024 - 19:10:38
00
Ramon1 napísal:
A poviem ti pravdu , všetky tie prekvasene anaeróbne fermentacie , kozmickym ziarenim infundovane a himalájskym vzduchom prudko chladené “ špeciality “ môžem momentalne spokojne ignorovať … proste som sa ich prepil , znudili sa mi , sú hnusne . Momentalne pijem prachsprostú klasiku , stredne praženie , a ak chcem zmenu tak CC a Ivica mi zmenu poskytnú v podobe Panamskej naturalky na tutti . A ako jediná zostava pitelna s minimálnymi chuťovým degradaciami aj po dvoch mesiacoch od praženia .

Podla mna si zrely na washedky.
26.08.2024 - 19:13:13
00
Ale keď mi povieš , že aj ta tvoja Indonézia dobrá na spro , tak ju samozrejme rad ochutnam .
26.08.2024 - 19:24:43
00
deadliner napísal:

Michal, bude dobrá aj espresso, teda skôr ristretto?
26.08.2024 - 19:33:17
00
Je to normalne syte. Ovocne. Sladke. Ziadna funky pi$ovina :))) je to anaerobka ale netrci to z toho.
26.08.2024 - 19:36:34
01
peterg napísal:
Michal, bude dobrá aj espresso, teda skôr ristretto?

Mne to sedi ked je 19.5gr in a 54g out. To uplne ze ristreto neni :) 28s
26.08.2024 - 19:37:57
00
Za mňa je 19.5g in OK, out je too much :) , tak uvidíme, objednal som na skúšku.
26.08.2024 - 20:22:50
01
Tak tak 54 gr už je čajíček
26.08.2024 - 20:26:13
00
Svetle roasty sa vyrazne tazsie extrahuju ako tmavsie. Preto pri tmavsich je ok pomer 1:2 ale pri svetlych je 1:3 1:4 bezne. Stretol som sa aj s 1:6. Ak idete pri svetlych na 1:2 tak je podextrahovanie celkom caste (napr slana chut, ostra neprijemna acidita…) ved skus. Ak ti to bude viac chutit 1:2 tak nemas co riesit.
26.08.2024 - 20:29:06
10
Takze nejaký ten bazál a nejaké raritky …

Prílohy:

IMG_7496.png
IMG_7496.png 67.43 KiB thumb_up0thumb_down

26.08.2024 - 20:34:29
00
deadliner napísal:
Svetle roasty sa vyrazne tazsie extrahuju ako tmavsie. Preto pri tmavsich je ok pomer 1:2 ale pri svetlych je 1:3 1:4 bezne. Stretol som sa aj s 1:6. Ak idete pri svetlych na 1:2 tak je podextrahovanie celkom caste (napr slana chut, ostra neprijemna acidita…) ved skus. Ak ti to bude viac chutit 1:2 tak nemas co riesit.

Ja som extrémista, double ristretto 1 : 1.5 ;) . Náročné aj na mletie a kamene, asi najlepšie sú klasické HU, hoci všade na svetlé roasty sa dočítaš, že MP resp. LSv3 :) . Dlhšia PI (aktuálne 10s) + extrakcia 28 - 30s (preto som na inom fóre zastával názor na rozdiel od Teba, že PI sa do času extrakcie nepočíta, najmä aj niekto chce 25s :D ). Skúšal som aj 1 : 2 či viac, ale príšlo mi to riedke.
Objednal som praženie na Espresso (asi bude tmavšie, ako na filter), tak uvidíme.
26.08.2024 - 20:35:46
02
Je ine. Ale len veeelmi malo tmavsie. (Prazenie). No daj tomu sancu. Otvoria sa ine vone a chute. Napr pri pastore s mensimi pomermi to bolo ako ze fajn. Pri vacsom zrazu ovela ovela vyraznejsia vona. Pribudlo ovocie a sladkost. To ze mouthfeel (hustota) neni az taka na to sa vykasli :)))
Kerinci je vyrazne ovocna. Nemyslim tym kysla. Myslim rozne druhy ovocia. Ale treba aby sa stihla vyextrahovat a na to ma vplyv dlzka extrakcie ale aj mnoztvo pretecenej vody. Cize ak ti pretecie za 30s 35ml tak sa vyextrahuje ovela menej veci ako ked ti za ten cas pretecie 55ml. Ale pozor. Samozrejme to neni o tom ze si vyladis svoj 1:1.5 a potom to ides porovnat s 1:3 tak ze to len nechas tiect dlhsie. To samozrejme nie. Ten vacsi pomer musis rovnako ladit aby si mal aciditu oblu a v dochuti aby orevladalo ovocie bez prilisnej horkosti. Asi ti je to jasne ale pisem to aj pre dalsich co to mozu citat. Mne na mojich strojoch velmi casto vychadza optimalne 28s extrakcia (od zapnutia). Preinfuziu nepouzivam.
26.08.2024 - 20:51:51
03
Bingo ! Nepoužívaš preinfuziu … a presne na to to je . Kvoli týmto “ citlivým “ kavam som priplácal 1,5K€ za Idro-Matíc na hlave v mojom Speedsterovi. A to ma ešte z výroby v štandarde menšiu preinfuziu komoru 32ml na extra mäkkú preifuziu .
26.08.2024 - 22:46:32
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up