stanos4 napísal:
Ale "ludia na okraji spolocnosti" (cize odhadom tak 20% populacie na svk, mozno 30 - osady, zavisli, samorodicia, zdravotne hendikepovani) su volicovi koalicie ukradnuti.


Lenže práve medzi "ľudmi na okraji spoločnosti" sú v značnej miere voliči koalície (usudzujem, že je ich prevažná väčšina, ale nemám na to dáta). Doteraz úpadok išiel mimo nich, pretože síce si menej kúpia za svoj plat, ale o nemohúceho rodiča sa im postaral denný stacionár, k dieťaťu na vozíku chodí denne asistent(ka) a či môže ísť do práce, pretože škôlka im prijala dieťa, lebo ju sponzoruje cez asignáciu miestny podnikateľ, ktorý tam má tiež dieťa. Takže stále ešte majú znesiteľný život. Lenže ak sa zruší tá asignácia pre PO a ak z toho dôvodu denný stacionár rodiča nevezme, asistent(ka) nepríde či nebude kam dať dieťa do škôlky, tak zrazu nie že kúpia menej rožkov, ale budú musieť riešiť priamy existenčný problém.
Iste, ani zďaleka sa to netýka všetkých. Ale ten počet je väčší, ako sa zdá nám, čo máme dosť peňazí na bajky a riešime, či SRAM alebo Shimano. No a keďže naša spoločnosť nie je polarizovaná na opačných póloch, ale naopak, stále je ešte rozdelená zhruba pol na pol (hej, jazýček je vychýlený smerom k Smerohlasu) , tak stačí pár percent, aby voľby dopadli inak. A k tým pár percentám môžu práve prispieť tí voliči Smerohlasu, ktorým sa zrušením asignácie podstatne zmení život k horšiemu (a teda nie je ich až tak málo) a príslušné neziskovky, poskytujúce im tie služby, im priamo povedia, že to preto, lebo im vláda zrušila značnú časť príjmov. Je skrátka rozdiel kúpiť si menej rožkov a ostať doma, pretože sa musím starať o rodiča či dieťa.

Ako píšem na začiatku, nie som v tomto optimista, iba uvažujem, že tento Ficov krok mu môže ubrať pár percent, ktoré (spolu s inými úbytkami pár percent) môžu rozhodnúť. A keďže z asignácie dane PO ťaží práve tá "ficovskejšia" časť spoločnosti, tak to číslo nemusí byť úplne mikroskopické. Inými slovami, keby som bol Fico, tak by som tento krok nerobil a osobitne nie vtedy, keď jeho priame účinky dopadnú práve pred voľbami. keby ten debil zvýšil DPH dnes, tak do volieb na to ľudia zabudnú. Ale ak zruší asignáciu za rok 2024, tak dopady budú práve pred voľbami.
21.08.2024 - 07:13:59
00
Mikloško (pre Aktuality) hovorí,že stačí vydržať. Ja hovorím, nie dakujem! Problém s argumentom Mikloška je (historia dáva za pravdu), že aj keby ďalšie voľby dopadli v prospech PS a spol., na ako dlho by to bolo, aké stabilne to bude? A dá sa niečo dlhodobo budovať v štáte, ktorý je prerastený smerákmi, hlavne v štátnej správe?
21.08.2024 - 07:25:48
08
Jaroh ake pol na pol? uz aj ked nebudem brat prieskumy za bernu mincu, tak ked sa pozriem na prezidentske volby, tak je to blbost

posledne pol na pol tu mal tak jedine Prochazka
21.08.2024 - 07:34:34
00
Hej, bohužiaľ "stačí vydržať" platí skôr pre Fica ako pre nás ... :-(
21.08.2024 - 07:35:08
00
Jaroh, celkom suhlasim s tym, co pises. Ale netreba zabudat na "rusky gen", ktory tu mame. Cim viac na vychod, tym viac "ruskeho genu". Cesi ho maju menej ako my, Ukrajinci viac, aj ked teraz, myslim, prechadzaju "liecenim", podobne ako kedysi Poliaci. Pojmom "rusky gen" oznacujem ochotu ludi nechat sa klamat, ze za vsetko moze niekto iny, tzv. vonkajsi nepriatel. Za mizieriu v rusku moze putin, ale vytvoril si vonkajsieho nepriatel, zapad, a ludia mu to zeru a su ochotni trpiet. Tento isty modus operandi vyuziva Fico od vrazdy Kuciaka. Cokolvek zle sa na Slovenksu stane, moze za to Soros, Caputova, progresivci, liberali, EU... A na Slovensku je tiez vela ludi, ktori mu to nekriticky zeru a veria, ze ich spasi len Fico. Tito ludia mozu padnut na hubu aj 100x, a stale nepochopia. Preto nevidim buducnost Slovenska nijak optimisticky.
21.08.2024 - 07:44:18
012
mirec16 napísal:
Jaroh ake pol na pol? uz aj ked nebudem brat prieskumy za bernu mincu, tak ked sa pozriem na prezidentske volby, tak je to blbost


Pelle 53%, Korčok 47%.
V parlamentných voľbách prodemokratické strany získali okolo 60%, nedemokratické strany získali okolo 52%.
Eurovoľby vyhralo PS, prodemokratické strany získali 45%, smerohlas a republika 45%.
21.08.2024 - 07:47:16
01
skorpion áno, ja tiež nie som optimististom. Moje zamyslenie je iba zamyslením, nie tvrdením, že všetko bude OK.
21.08.2024 - 07:49:15
00
petersa napísal:
Mikloško (pre Aktuality) hovorí,že stačí vydržať. Ja hovorím, nie dakujem! Problém s argumentom Mikloška je (historia dáva za pravdu), že aj keby ďalšie voľby dopadli v prospech PS a spol., na ako dlho by to bolo, aké stabilne to bude? A dá sa niečo dlhodobo budovať v štáte, ktorý je prerastený smerákmi, hlavne v štátnej správe?

Fico tu nebude navždy, síce je neuveriteľne húževnatý, ale koľko comebackov ešte môže mať v zásobe? Na šťastie tam nemá žiadneho schopného nasledovníka. Všetkých to prestalo baviť, znechutilo ich to, alebo stratili drive a poter okolo Erika Kaliňáka je len na smiech.

Vyčistiť bezohľadných oportunistov z pozícii, ale hlavne z mentality národa však bude úloha na celú generáciu.
21.08.2024 - 07:52:41
04
Zasa nerobme tu z toho koniec dejín. Áno, je nepríjemné, že namiesto riešenia zlepšovania krajiny tu musíme riešiť existenčné boje, ale na druhej strane, ako bolo spomenuté, zatiaľ tu môžeme riešiť vo väčšej miere či Sram alebo Shimano. Je mi jasné, že čas beží a týmto nám tá budúcnosť čiastočne preteká medzi prstami, ale zasa som si istý, že ak človek vie čo má robiť, stojí si za svojím, tak proste tie pravidlá spoločnosti fungujú. Ako som už spomínal, tak to vidieť napr. v práci.

Tiež mi napadali rôzne myšlienky o odchode z krajiny, ČR by v podstate asi nebol problém, keďže aj matka našej firmy je z ČR, ale zasa na druhej strane, mám stále ten pocit, že im to tak ľahko nedám. Možno reálne by som odišiel (ale to už doslova ušiel, ak by som sa ráno zobudil a pred domom by mi stáli maďarské tanky, bývam v LC). A vidím to, že nie som nakoniec sám. Tá všeobecná skepsa je zrejmá, ale na druhej strane, aj v takom zapadákove ako LC je celkom rozvinutá občianska spoločnosť a pod tlakom obyvateľov sa dá meniť aj zmýšľanie samosprávy.
21.08.2024 - 07:55:51
16
Jaroh napísal:
V parlamentných voľbách prodemokratické strany získali okolo 60%, nedemokratické strany získali okolo 52%.


Kua, tu som sa nejako sekol, súčet 112% :-) :-) . Malo byť "prodemokratické strany získali okolo 45%".
21.08.2024 - 08:04:30
00
no sekol si sa celkom dost, imho je to co dostal Korcok maximum pre nejake to demokraticke spektrum, jedina sanca je nizka volebna ucast, alebo nejaka cierna labut

co inak povazujes za demokraticke strany? nech si rozumieme
21.08.2024 - 08:07:51
00
Tie, ktoré nelikvidujú právny štát, sú proliberálne a proatlantické.
21.08.2024 - 08:14:44
00
KDH, OLANO ani Demokrati sa za "proliberalne" urcite nedaju oznacit
21.08.2024 - 08:18:11
03
To je samozrejme vec názoru.
21.08.2024 - 08:23:48
00
V tomto som pragmatický, politika nie je vyberanie manželky. Ak by po ďalších voľbách vládli PS spolu s Hlasom (lebo inak by to nevyšlo), ale robili veci, ktoré táto krajina skutočne potrebuje, bol by som s tým v pohode.

// V tejto situácii by som bol rád aj za to, keby si táto vláda ulievala 5%, ale riešila problémy v zdravotníctve, vzdelávaní, ekologické výzvy... :D
21.08.2024 - 08:28:07
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up