este 2 veci by mali zmenit:
1.) mali prestat hadzat cisla o stamilionoch a miliardach. Pre ludi je to suma, ktoru si nevedia predstavit. Mali by to prirovnat k niecomu realnemu. Napriklad kolko to bude stat jedneho obcana, pripadne kolko km dialnic sa mohlo postavit, ciest opravit, postavit novych nemocnic, alebo zvysit dochodky a pod. Ked nejaky clovek s mizernym platom, alebo dochodca pride do obchodu a hlada maslo v zlave o 20 centov lacnejsie, musi mu v hlave "hucat", ze vlada ho prave pripravila o 50 Euro nejakym rozkradanim. Toto by mal uz potom pochopit kazdy.
2.) volici vlady nesleduju tlacovky opozicie. Fakticky si robi opozicia pracu len vo svojej bubline, co vlastne nema vyznam. Opozicia si musi zaplatit kampan, ktora vyskakuje na ludi bez toho, aby to chceli. Cize ich videa maju byt na titulke Youtube, Facebooku, alebo "offline" na bilboardoch. Mne na youtube standardne vyskakuju kadejaky dezonformatori, smeraci a pod a pritom na ne neklikam a nikdy som neklikal. Cize toto musia tlacit cez platenu reklamu. Volici vlady su v priemere jednoduchsi ludia, ktori nehladaju fakty a pravdu siahodlhym klikanim a "investigaciou". Ale kliknu na to, co im vyskoci pod nosom. Ked im budu vyskakovat videa, ze zem je plocha, tak uveria, ze plocha je.
13.08.2024 - 11:08:25
023
Podľa mňa by sa ľudia začali viac zaujímať o to, kam idú peniaze z rozpočtu, ak by zamestnávateľ posielal zamestnancom na účet výplatu v hrubom. A každý by potom musel sám poslať peniaze do zdravotky, sociálky a na daňový úrad. Lebo čísla na výplatnej páske nestačia na uvedomenie si o koľko ich štát oberá a čo za to dostávajú späť... Síce by sa našli takí, ktorí by to neodvádzali, ale na to má štát už páky... Lebo ako píše skorpion, rozprávať o miliónoch a miliardách tu nemá absolútne žiaden vplyv na slovač.
13.08.2024 - 11:19:52
011
Tak administratívna náročnosť by zase raz stúpla, ale malo by to niečo do seba. Myslím že dosť veľa ľuďom by konečne docvaklo, ako to je s tou priemernou a ich vlastnou mzdou - lebo je smutno-smiešne počúvať napríklad pedagogickú pracovníčku, ktorá opakovane chodí do volebných komisií ako nominant ĽSNS, že ona nie je blbá a dobre vie že tá priemerná mzda 1 400+ € je obyčajný výmysel aby oklamali ľudí a je najvyšší čas s tým "urobiť poriadok". Akurát sama od januára funkčný plat 1 400+ € má, niečo o tom viem ...
13.08.2024 - 11:40:39
07
Preto som spomenul, že riešiť treba chlebové témy, koľko stojí rožok, koľko zaplatíš u lekára napriek tomu, že z každej výplaty si Fico zoberie výpalné, ktoré iba nejako pomenuje "taký, či onaký odvod". Koľko zaplatí obyčajný človek banke vďaka úžerníckemu bankovému odvodu, kde štát parazituje na odvetviach, ktorým sa práve darí vďaka vysokým úrokom.

A ak by odvody slováci mali platiť sami, tak by to dopadlo presne tak, ako to už dnes v mnohých prípadoch u živnostníkov a právnických osôb funguje, daňové úniky za úplatky úradníčkom, prípadne iná "optimalizácia". Oveľa účinnejšie by bolo znížiť odvodové a daňové zaťaženie a sprísniť postihy za ich neplatenie a korupciu. Čiže presný opak toho, čo robí táto vláda. K tomu by samozrejme bolo treba vyšetriť a posadiť do basy exemplárne prípady, ktoré by boli mementom pre ostatných. Toto tu žiaľ vďaka Ficomafii dávno nefunguje a aj tú poslednú sviecu nádeje, ktorú v tomto prinieslo obdobie 2020-23, smeráci úspešne sfúkli.

Ale samozrejme hlúpučkí voliči si to nedajú do súvislosti, že takéto šafáranie sa potom pretaví všade, že štát vďaka korupcii ešte viac zadlžuje, že projekty sa nedoťahujú a výsledný účet pristane v ich peňaženakách a peňaženkách ich detí.

Ale súhlasím, dalo by sa to vyobraziť aj štýlom, že keby ste si zvolili už v minulosti zodpovedne, mohli ste dnes mať o jednu nehnuteľnosť viac, alebo o jedno nové auto viac, alebo o jednu dovolenku pri mori ročne viac.
13.08.2024 - 12:03:19
02
filip.v nie v hrubom ale celu cenu prace - az tam realne vidis kolko stojis svojho zamestnavatela a kolko toho odvedies statu. mne stacili cisla na paske a bolo mi z toho bluvno - hlavne ked som od statu nieco potreboval - napr. taku bezplatnu zdravotnu starostlivost.
ak by som si vsetky tie odvody odkladal na vlastne ucty tak som lepsie zabezpeceny a to mam cely zivot minimalku a minimalne odvody.
13.08.2024 - 13:36:02
04
Tak z tohto názoru by si sa vyliečil, keby si ochorel alebo utrpel úraz...
13.08.2024 - 14:21:45
07
Super hrubú mzdu presadzovala ešte SaS v svojej prvej volebnej kampani. Neujalo sa.
13.08.2024 - 14:23:37
00
Gusto0 napísal:
filip.v nie v hrubom ale celu cenu prace - az tam realne vidis kolko stojis svojho zamestnavatela a kolko toho odvedies statu. mne stacili cisla na paske a bolo mi z toho bluvno - hlavne ked som od statu nieco potreboval - napr. taku bezplatnu zdravotnu starostlivost.
ak by som si vsetky tie odvody odkladal na vlastne ucty tak som lepsie zabezpeceny a to mam cely zivot minimalku a minimalne odvody.


Akurát keby si potreboval, čo i len trochu komplikovanejšiu operáciu, musel by si predať aj posledné gate.
13.08.2024 - 14:34:10
05
Nedá sa to pokryť komerčnou poisťovňou?
13.08.2024 - 14:38:27
00
Narodí sa ti dieťa s vrodenou vadou, aké asi poistné bude platiť?

Pozri sa do US, ako fungoval systém, keď bol čisto komerčný.
13.08.2024 - 14:41:08
01
zabudate aj na ostatne odvody, zasekli ste sa hned pri zdravotnych ktore su len cast celkovych. uz velmi vela ludi zacina vyhladavat platene vysetrenia a sukromne kliniky lebo statne je v troskach s vyhorenymi ludmi ktori ti predpisu nieco a poslu ta prec. zubara si tiez pekne krasne zaplatis. vela pokryjes komercnym poistenim ..... jednoducho ked sa nad tym zacnes naozaj zamyslat tak ak vylucis extremne pripady zacnes uvazovat ci to ma vlastne zmysel. jedneho casu som mal poistene aj kriticke choroby. PN-ku mam pripoistenu, urazy, trvalu invaliditu - tam sa spolieham viac na komerciu ako stat (a uz som aj realne vyuzil).
este pred par rokmi by som bol silne proti niecomu takemu no teraz sa preklapam na druhu stranu. navyse verim ze komercia by znizila ceny. tie co vidime v app od poistovne kolko stalo ktore vysetrenie/osetrenie by boli niekde inde. (viem kolko stoja statne zakazky a kolko pre sukromnika v mojom odbore)

ale je smutne ze clovek o niecom takom vobec uvazuje pri tej palke co mu ide z vyplaty do statu - na co nam je taky stat?
aby sa par curakov vozilo specialom na futbal? selficko stymi spokojnymi ksichtami vom videl presne v tom case ked som siel okolo BB nemocnice a videl ako vo velkom pada omietka z tej vyskovej budovy (cim neskor ju zacnu opravovat, tym viac nas to bude stat, za cenu toho letu by tu stenu aj opravili).
vzdy ked sa dostanem k tymto temam je mi bluvno
13.08.2024 - 15:44:58
26
je to mytus ze zdravotne zadarmo atd.
ano, amalgam plomby druhej kategorie su "zadarmo", ostatne je za priplatok.
ktosi tu daval prispevok o "zadarmo" obedoch, tie vacsinou stoja za prd, nieco lepsie az v restauracii.. tymto stylom dost ludi decka dava do sukromnych skol, lebo tie zadarmo su katastrofalne.
a dalo by sa pokracovat donekonecna.
cize aj si platis, aj hovno z toho mas, ked ta skasiruje lekar za potvrdenie.
13.08.2024 - 15:55:04
03
Gusto0, lenže tieto tvoje úvahy sa týkajú zdravého a dobre zarábajúceho dospelého človeka. A nemusím asi vysvetlovať, že v spoločnosti nie sú iba zdraví a dobre zarábajúci ľudia, ale aj deti, choré deti, ťažko choré deti, chorí dospelí, ťažko chorí dospelí, k tomu traumy a polytraumy, prevencia atď. Keby si si aj stíhal hradiť zdravotnú stariostlivosť seba ako zdravého zarábajúceho človeka, tak ako by sa mala hradiť starostlivosť hentakých prípadov? To skrátka nie je reálne. Nemôžeš nechať zomrieť novoredenca len preto, že mu nemá kto zaplatiť jeho zdravotnú starostlivosť. A nemajme ilúzie, že by nejaká komerčná poisťovňa poistila 100% zdravotnej starostlivosti, to by skrachovala za pár týždňov alebo by od teba brala ešte vyššie "odvody", ako súčasný systém.
13.08.2024 - 16:08:08
12
Marián Leško: Ak mal Dušan Kováčik z niečoho panický strach, tak z toho, že odsúdi nevinného človeka. Dozoroval 61 prípadov a nepodal ani jednu obžalobu. Teraz bol vo väzení a všimol si, že síce on nestíhal nevinného, ale tí ostatní prokurátori ich tam nasekali kopu. Dušan Kováčik je jediný z prokurátorov, ktorý má naozaj čisté svedomie.
13.08.2024 - 16:22:03
34
peter120 presne tak - aj platis aj si este platis navyse takze len dalsie zatazenie ktore si ktym odvodom treba pripocitat a uz tie cisla idu tak hore ze to nieje pekne.

ale sklzlo to do tazkej temy o zdravotnictve, pritom prvotna pointa bola kolko platime statu a co za to dostavame. ze tymi odvodmi to nekonci a platis za to co uz mas zaplatene statu radsej niekde inde.
13.08.2024 - 16:25:52
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up