https://x.com/novakvaclav/status/1817236735769694682?t=zLcfw6xpLBmpv3_xOwHIcg&s=19
😅😱
27.07.2024 - 21:47:30
03
Ohladom zamknutych/ dostupnych informacii - myslim, ze sa mylite vsetci. Podla mna nie je vobec dolezite, ci su dane noviny platene.
Uz som to tu spominal - u nas dlhodobo chyba verejna celospolocenska diskusia na akukolvek temu. Migracia, cirkev a stat, ekologia, inakost ale aj historicke temy Tiso, LendLease, Masaryk, vznik SR atd atd. (len zbrucha priklady)
Nie politik ci novinar ma sprvu diskutovat, ale odbornici, sirsia verejnost, aj medialne menej znami no odborne podkuti ludia. Novinar moze nasledne nastolovat otazky. A preto zalezi, kto je doveryhodny, ak tu ktoru temu otvori. Ak Nko zacne temu, polovica ani nestekne, ako ked ja odignorujem, ak Fico nastoli temu...

Mam za sebou kopu rozhovorov, ci uz s priatelmi alebo dezolatmi, jeden menovatel maju vsetky diskusie rovnaky - som konzervativny a neprijmam zmenu, alebo som pokrokovy a zmeny vitam (samozrejme kriticky, nie bezmyslienkovite). Kazdu zmenu, pokrok, reformu, toleranciu je velmi dolezite odkomunikovat, inak ju druha strana neprijme, ci prijme s nevolou. Nestaci napisat clanok do novin. Samozrejme najvacsiu ulohu (u nas vinu) nesie verejnopravny rozhlas a televizia. O to viac, ze sme extremne konzervativny narod. A to je samozrejme aj uloha uz spominaneho skolstva.

A teraz otazka, ktore relevantne temy boli u nas, za poslednych 30 rokov vskutku celospolocensky dobre odkomunikovane? Moc ich nebolo, napr. vstup do EU ci Euro som vnimal pozitivne.
27.07.2024 - 23:54:21
08
Jezus - tak ako si napisal, ze inych tu pointa tvojho prispevku obisla o kilometre, to iste mozme napisat aj my o tebe, na zaklade toho ako pises - ale kam sa posunieme?

mal som napisane nieco co nakoniec bolo velmi dlhe, a iste aj tazko citatelne, tak len pointa - povedat ze za tuto situaciu moze "nedostatok kvalitneho obsahu bez paywallu" je velmi hrube zjednodusenie celeho problemu. Paywall obsah iste ma nejaky vplyv na celkovy problem, ale mam tazkosti rozoznat ako/ci vobec relevantny. SVK/dezinfo je dost komplexny problem, ale hlavne, je to problem ktory sa nabaluje desiatky rokov. A mozno az na par svetlejsich chvil/projektov, mame problem s nim bojovat.

A dovolim si povedat, taketo hrube zjednodusenie, ktore prirodzene ponuka pekne, lahke a atraktivne riesenie - "strhnite paywally" - vlastne tiez zapada do tohto problemu.
28.07.2024 - 00:06:42
01
Lotyšská delegácia v OSN kritizuje OSN a skutočnosť, že Rusko je jej súčasťou
https://x.com/SythUK/status/1817199852226220155
28.07.2024 - 09:18:09
05
cokupit napísal:
Jezus si asi mysli, ze inde v europe ci vo svete su clanky odomknute. No nie, nie su. A napriek tomu tam neziju tak vytreti ludia. Zjavne je pricina niekde inde, aj v tej komunistickej minulosti, aj v tom, ze tu sme sa od nej nedistancovali, naopak kontinualne nam tu vladnu dodnes. Ale to uz je asi prilis zlozite na pochopenie, tak drb, moze za to predplatne v dvoch dennikoch...


no neviem, ale nebol by som si uplne isty... wilders v holandsku, le penova a lavica vo francuzsku, afd v nemecku, fpo v rakusku, ano v cesku a uvidime co bude dalej... az tak by som ten zapad nedaval za vzor, az cas ukaze co z toho este bude... aj tam su rozne nalady a zda sa mi ze EU na ne moc nereaguje a neprechadza sebareflexiou
28.07.2024 - 19:35:48
01
K tomu konzervativnemu narodu, co Dudo spominal.
Pocul som velmi dobry rozhovor s Kacerom (ak ho najdem, dam ho sem) a on hovoril o nas a o Rakusanoch ze - on by to nazval horske narody. Su konzervativne a nedovercive k novotam.

Mozno to je v tom narode. kazdu zmenu treba vysvetlovat. Obcas ustupit krok dozadu aby sa neskor dalo ist 10 dopredu.

Len mam pocit ze na nasej strane spektra su ludia, maju "absolutnu pravdu", posununsvet o 100 krokov a ostatni to musia akceptovat.

V dennikuN je takych tiez dost.
28.07.2024 - 20:37:59
01
Ešte k OH2024 :)
scontent.fksc1-1.fna.fbcdn.net
28.07.2024 - 21:29:00
18
ziadna "Posledna vecera" ale starogrecky/starorimsky Bacchanal

https://www.facebook.com/ZbohomFico/posts/pfbid02fdjZL7mbugAu2ujXZCcjXK8nL1yh1ZRVR5gpqBKEQC9qzVgyjTryXXSLK8ubwaRql
28.07.2024 - 21:59:21
13
hej čítal som to už skôr, no organizátori poslednú večeru nepopreli

Organizátori olympiády sa ospravedlnili katolíckej cirkvi a všetkým kresťanským skupinám za stvárnenie poslednej večere. Scénu na otváracom ceremoniáli, ktorá zobrazuje posledný pokrm Ježiša Krista, stvárnili aj transrodová modelka a takmer nahý spevák.

Organizátori tvrdia, že nebolo ich zámerom prejaviť neúctu k akejkoľvek náboženskej skupine.

„Otvárací ceremoniál sa snažil osláviť toleranciu v spoločnosti. Sme presvedčení, že sa nám to podarilo naplniť. Ak to niekoho urazilo, je nám to hlboko ľúto,“ uviedla hovorkyňa organizačného výboru Anne Descampsová.
28.07.2024 - 22:16:02
00
porcupine1 napísal:
no neviem, ale nebol by som si uplne isty... wilders v holandsku, le penova a lavica vo francuzsku, afd v nemecku, fpo v rakusku, ano v cesku a uvidime co bude dalej... az tak by som ten zapad nedaval za vzor, az cas ukaze co z toho este bude... aj tam su rozne nalady a zda sa mi ze EU na ne moc nereaguje a neprechadza sebareflexiou


No samozrejme "EU" sa ma spamatat, tam je problem, nie vo vytretych hlavach. To nemecko je inak krasny priklad, schvalne co to len pripomina? V skutocnosti su tie nemecka dodnes dve a to vychodne, "demokraticke" je vo vsetkych parametroch horsie. Ale nepochybne za to moze eu a migranti a brusel a soros...
wernerantweiler.ca
29.07.2024 - 09:46:26
210
Na neho faktami, dátami a argumentmi, takto sa to robí, do psej matere :clap:
Ale neprizná si do konca života (nie len on), že mysľou je ten z tmavej modrej a mal by s tým niečo robiť a konečne prehodnotiť postoje a zmýšľanie...
Budem ho citovať ešte raz "na ne moc nereaguje a neprechadza sebareflexiou"
Off topic: Teraz som bol svedkom. MHD zastávka Miletičova. Pán dôchodca začal nadávať a strkať do skupiny mládeže. Ešte, že máme ten pokoj a mier 🙏
29.07.2024 - 11:20:45
02
a nič mu nerobili? ani neboli hluční alebo neslušný slovník? určite len tak z ničoho nič sa do nich pustil?
29.07.2024 - 12:37:48
00
aj keby boli hlucni a mali neslusny slovnik, opravnovalo by to dochodcu aby na nich fyzicky utocil?
29.07.2024 - 12:43:37
04
"Zavadzali mu" a pritom ich ani slušne ani nijako nepoprosil, že potrebuje prejsť, resp. nemá dosť miesta.
Mladí sa nenechali, chalan sa ujkovi postavil. Len namiesto normálnej debaty to bolo až zbytočne agresívne a boli hmaty. V spoločnosti to buble :|
29.07.2024 - 12:56:18
00
Jaroh napísal:
Dovolím sa Jezusa trochu zastať.
Nesúhlasím s ním síce, že paywall Denníka N či SME je príčiniu hlúpnutia populácie, ale som presvedčený, že keby časť voličov mala prístup (či už spontánny alebo pushnutý) k informáciam, k investigatíve v takej forme, ako ich prezentujú Dennik N a SME, tak by už časť voličov nevolila Smerohlas....


ludia, ja mam pocit, ze tu jesusovu myslienku si nikto z vas nevie dat do doboveho kontextu.
je uplne mimo tvrdit, ze to nemalo nijaky efekt, lebo ja som vcera niekomu nieco odomkol a on to aj tak nechce citat. ani nikto netvrdi ze paywall je jedina alebo hlavna pricina rozdelenia spolocnosti.
sme.sk zacinalo uz niekedy v polovici 90-tych rokov, v dobe kedy sa snad este v pravde hadali ci maju pouzivat olovnate farby na tlac. skraja tisicrocia ten web mal dosah, aky si dnes uz iba velmi tazko predstavit. vtedy to bola skutocne skoro automaticka volba pre kazdeho, kto si chcel precitat nejake spravy na internete. vtedy naozaj platilo, ze obycajny jozo z dediny si tie spravy cital. proste to tak bolo a nikomu to neprislo zvlastne. na webe bolo sme nie ze jednotka, ale navys edvojka, trojka neexistovali, poradie za nimi pokracovalo niekde osmickou alebo tak nejak...
no, a potom si v sme povedali, ze tuto svoju reputaciu vymenia za paywall. ja skutocne nechcem hodnotit ci to bolo rozumne, ci to bolo spravne ani tu vrieskat ze obed zadarmo neexistuje. ale nasledkom bolo, ze spravodajsky priestor na slovensku prisiel o absolutneho hegemona a namiesto neho prislo - nic. a nic podobne na pricetnej strane spektra neprislo dodnes a v dnesnej dobe uz ani prist nemoze, lebo prave vtedy sa web ako taky zacal zasadne menit.
FB sice zacal v povedomi na SVK rezonovat uz asi rok predtym, ale vtedy to stale neriadil ten dnesny algoritmus a bol stale v stupni nabalovania snehovej gule a nie v stave monetizacie. ale uz nejako rok po tom co sme.sk vypratali scenu sa zacali hlasnejsie objavovat prve lastovicky, o ktorych vtedy este nikto nevedel ze su za nimi peniaze z ruskej FSB - slobodny vysielac bol asi prvy, ktory sa stal verejne znamy, a to v zaciatkoch kritikou vtedajsej vlady RF. no, a skocime o dalsich patnast rokov vopred - mame tu realitu, kedy jednoducho nikto nebude citat nijake spravy z druheho brehu. a je jedno, ci su zadarmo ci nie.
ci by to bolo ine keby sme.sk v tom roku 2008 ci ako nespustilo paywall? asi trochu ano. v zmysle, ze inak by vyzeralo rozdelenie internetoveho spravodajskeho priestoru a sme.sk by tiez zrejme bolo stale viac spravodajske a menej komentujuce. ale to rozdelenie spolocnosti by tu bolo aj tak, len by bolo mozno trochu inak pomerne a asi menej vyhrotene. v zmysle ze by bola vacsia mnozina ludi, ktori by sa v tomto vyhroteni citili byt nezaujati v strede.
29.07.2024 - 17:13:58
14

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up