Ty robis s detmi, ty to musis zmenit :D ci vlastne uz nie :(
16.07.2024 - 12:14:40
00
Prenechávam ti to tu :lol: Idem na bike :) Do lesa ❤️
16.07.2024 - 12:15:30
11
Ja už som pár kolegov naučil ako obchádzať cyklistov. Ale často je to sisyfovská práca. Sem tam ma jeden kolega vezie a celý čas nadáva na cyklistov. Vlastne aj na mňa.
16.07.2024 - 12:16:42
04
Piny nie celkom rozumiem, co chces dosiahnut detskymi besiedkami a omalovankami. Auta vacsinou nesoferuju 10rocni. A kym ti 10 rocni vyrastu, uz maju v hlave uplne ine veci a nie besiedku spred 7 rokov a nalepku co mali vtedy na omalovanke...
Imho co by silno pomohlo, je poriadna komplexna vyucba v autoskole, sprisneny dohlad nad cerstvymi vodicmi a opakovanymi priestupcami vratane cyklistov, bodovy system atd atd. Neber to v zlom, tolerancia, reflexne pasiky to je vsetko pekne, ale v nasej realite a mentalnom nastaveni neucinne. Ano, je to dolezita cast a treba zacat od deti, ale my mame aj akutny problem na cestach a ten s detmi nevyriesime.


A verejne sa musim v tomto zastat scarinka, napisal to dost presne, len to zabil tym jazdenim po racianskej v spicke. Ja viem, ty mas pravo tam byt. Ale to neznamena, ze to bol dobry napad. Bolo to netolerantne prave k tym stovkam aut a ludi, ktorych v spicke brzdis a obmedzujes a ktori ti to potom davali aj najavo.

A este k zaangazovanosti mtbikeru. Opat, pekna predstava. Len mimo aktualnej reality. Nechcem hanit, ale mtbiker je proste ziskovo orientovana firma. Ide im o v prvom rade o predaje. Kedysi som sa ich interne pytal, preco predavaju "zamky", ktore sa daju otvorit uz len zlym pohladom. Preco pri nich nemaju aspon upozornenie (skvela moznost osvety, rovno aj s linkom na forum o kradeziach bikov), ze ako ochrana pred kradezou su zbytocne a neucinne a ze zakaznikom odporucaju radsej ine typy z ich ponuky. Ich reakcia bola nieco v zmysle "sme slobodny trh, ludia to kupuju, tak to predavame (a zarabame)". Hotovo.

Ci
16.07.2024 - 12:34:47
04
Pozdraviť, poprosiť, poďakovať, pozrieť sa vľavo, vpravo, keď prechádzaš cez cestu... si sa učil teraz, keď si dospelý?? Už to berieš ako samozrejmosť. To všetko a omnoho viac si sa naučil ako dieťa. Tak potom prestaňme v školách, škôlkach učiť deti, keď to nemá zmysel, robme im iba dozor, nech si hlavy nerozbijú.
Nepochopil si vôbec, čo píšem ;)
Nemôžeme všetko chcieť hneď. A už vôbec nie zásadné zmeny, na ktoré sme neboli zvyknutí. Vždy boli a budú ľudia, ktorí nebudú rešpektovať zákony. Ja nepíšem o utópii. Slováci potrebujú na niektoré veci viac času, sami dobre viete, že vo veľa veciach v porovnaní so zahraničím zaostávame.
16.07.2024 - 12:54:11
011
Zas si nepochopila čo písal cokupit.
16.07.2024 - 13:15:51
00
cokupita co je na tom netolerantne ze som siel po racianskej na bicykli? mohol som ist ako ostatni ktorym som ublizoval tiez v aute a stat v zapchach ale na biku to bolo casto rychlejsie. samozrejme sa bavime o cestaku. na MTB som jazdil po horskej a alstrovej ale pre cestak to nebola najrychlejsia volba. ked som poriadne dupal bol som v praci z domu rychlejsie na cestaku ako autom (petrzalka - puchovska)
16.07.2024 - 13:54:57
01
Ona pochopila, len cokupit nie. Dopravná výchova začína v škôlke. Najprv je človek chodec, po nejakom čase cyklista, potom od 15 rokov môže byť majiteľ vodičáku AM do 50ccm, A1 až v 18 rokoch je tam vodičák na autá. V 18 sa učiť základy premávky je dosť neskoro. Mám 2 synovcov, 3 a 4 roky a koľkokrát keď niekam ideme, tak proste sme jediný blbci na semaforoch ako chodci, čo čakáme na zelenú, mamičky a kočíkmi atď si to veselo dávajú na červenú.
16.07.2024 - 14:08:20
22
a kde v skolke sa uci ze chodci nemusia respektovat absolutne ziadne znacky, pravidla, semafory? to bude asi nejaka novinka ktoru som ja este nazazil. :)
16.07.2024 - 14:19:54
00
deti sa správajú tak ako to vidia u rodičov. Darmo budú chodiť na dopravnú výchovu a detské dopravné ihriská, to je len zlomok. Slováci sú v prevažnej miere sedláci bez štipky empatie. Čím menšie mesto tým horšie…Pokiaľ sa nevybudujú oddelené cyklocesty alebo aspoň široké krajnice (kde sa to dá) tak nás stále šoféri budú považovať za otravný hmyz pre ktorý prídu o minútu domov neskôr. Tam kde sa budujú cyklotrasy mám pocit že sa šoféri chovajú trochu ohľaduplnejšie možno aj preto že kde-tu sa tieto trasy križujú s premávkou a vidia bicyklovať dospelých aj deťmi naraz v skupine a tam trochu sú ostražitejší. A začal by som riešiť čo najskôr prechody pre chodcov a vynucovať absolútnu prednosť - videl som to v Švajčiarsku pred vyše 15 -17 r kde sme jazdili autom po všetkých kantónoch a cítil sa ako v sci-fi. Lenže u nás to chce súbežne aj represiu - policajtov a kamery na prechodoch kým sa to arogantnej a uponáhlanej väčšine nezautomatizuje v kotrbe :-(
16.07.2024 - 14:49:35
015
Presne tak. Toto by bolo ideálne.
16.07.2024 - 14:56:51
00
Ale no, ste tu vsetci na cestakoch obete. Mam toho po BA a okoli a karpatoch najazdene dost (gravel a mtb), a nikdy som nezazil vacsiu aroganciu ako ked ide skupinka cestakov (cest vynimkam) a je jedno ci idu po ceste alebo po cyklochodniku.
To samozrejme neospravedlnuje vodicov ked sa spravaju ako hovada, ale myslim si, ze tu su na vine obe strany. Ty to potom len ako individual asi schytas.
Za 4 roky od kedy som zacal jazdit aj gravel, sa mi este ani raz nestalo aby na mna niekto pustil ostrekovace. Mozno to bude tym, ze ked ide auto snazim sa ist nabok ako sa da, a co najmenej ho obmedzit a ked vidim cyklochodnik, idem nan a nie na cestu.


A k teme bohyn, 😂
https://www.instagram.com/reel/C85NurDOXZe/?igsh=MWN4NmNkdjZyZnFobg==

A hned na dalsom videjku poucuju soferov ze si maju drzat odstup 😂

Tym je asi povedane vsetko, idem ja, co tam po pravidlach, ale druhi ich dodrziavat musia.
16.07.2024 - 14:58:28
00
V tomto pripade neporusuju nic, v momente ako je balik 6 cyklistov a viac, tak mozu ist v dvojrade podla zakona. Odovodnenie, vraj je lepsie , ked auto obieha polovicny balik (dlzka) hoci uz pomaly po krajnici v protismere ako dvojnasobne dlhy balik . Tiez je to diskutabilne utvorit takyto dvojrad na ceste, kde ta uz ozaj nema kadial predbehnut.

Kazdopadne suhlasim s tebou, netreba sa nasilu tlacit do premavky ako som aj vyssie pisal v M. Karpatoch a po hradzi som si dobre pojazdil bez konfliktu s vodicmi .


Naposledy upravil vkotrik dňa 16.07.2024 - 15:13:43, celkovo upravené 2 krát.

16.07.2024 - 15:05:31
03
No ved hej, pises ze jazdis gravel, je ti fuk po akej ceste jazdis. Preto to nechapes. Az budes jazdis cisto cestak a nebudes jazdit po skarpe tak zistis ze to nie je také ruzove. Ale tak na to pridu potom vsetci. Bohuzial. Este dobre ze mam tak blizko to rakusko ?

vkotriktak si to zoberme, co je lepsie predbehnut 10 cyklistov za sebou co maju tak 10x2,5m na dlzku tj 25m alebo tak 12m dvojrad?
16.07.2024 - 15:07:07
01
vkotrik napísal:
V tomto pripade neporusuju nic, v momente ako je balik 6 cyklistov a viac, tak mozu ist v dvojrade podla zakona. Odovodnenie, vraj je lepsie , ked auto obieha polovicny balik (dlzka) hoci uz pomaly po krajnici v protismere ako dvojnasobne dlhy balik . Tiez je to diskutabilne utvorit takyto dvojrad na ceste, kde ta uz ozaj nema kadial predbehnut?

Kazdopadne suhlasim s tebou, netreba sa nasilu tlacit do premavky ako som aj vyssie pisal v M. Karpatoch a po hradzi som si dobre pojazdil bez konfliktu s vodicmi .


Ok, beriem, tak ale 3 rada co nataca “prelety” okolo asi ok nie je, alebo 3 a vedla seba argument asi bude “bola prazdna cesta”
https://www.instagram.com/reel/C5K2bqdKP2e/?igsh=cGtxajhxaXdraDF2

Nic proti bohyniam, len nemam rad, ked si vynucuje pravidla niekto, kto ich nedodrzuje ked sa mu to hodi. Nedodrzujes, ok, nepoucuj druhych.

To je ako ked ti pani co ma psa bez voditka a bez kosika zacne nadavat, ze ides bikom po chodniku a je to zakazane 😁.
16.07.2024 - 15:13:59
03
keyboard_arrow_up