Odluka cirkvi od štátu?
Áno 86% [ 93 ]
Nie 14% [ 15 ]
Celkový počet hlasov : 108
Ako pozeram na diskusiu v tomto vlakne, tak rovnako ako v beznej spolocnosti, aj tu nastolena tema zbytocne rozohnuje vasne a mnoho diskuterov si ju vyklada inak ako bola otvorena. Otazka nie je osobny postoj k viere, nech by uz bola akakolvek ani vierovyznanie, a ani nabozenska vychova na skolach.
Otazkou je, ci je spravny model podpory cirkiev sekularnym statom tak, ako je dnes aplikovany. Ja si myslim ze nie je, rovnako ako ine oblasti, za vsetky spomeniem napriklad sposob prerozdelovania prostriedkov na podporu sportu z kapitoly MINEDU. Omnoho vhodnejsi by bol model cirkevnej dane, kde by danovnik mal moznost volby, ci a kam chce smerovat svoju podporu.

Este vyuzijem otvoreny priestor, priznam ze vierovyznanim som pastafarian a aktualne hladam zvysnych 49 999 osob rovnakeho vierovyznania, aby sme sa po Dankovej novele mohli oficialne zaregistrovat a presadit fotenie na obcianske preukazy s cedidlom na hlave ako nabozenskym symbolom. Drzte palce ;-]

PINY nevieme vyriesit ani cim mazat retaz na bicykli, ani ake plaste su na co vhodne, je dobry napad zrusit prislusne temy ?
11.07.2024 - 09:46:26
06
Lebo téma politika toho vyriešila veľa:) človek si potrebuje uľaviť a nájsť spriaznenú dušu. Keby všetci ľudia bicyklujú a tam si uľavujú, aký by bol pokoj vo svete:)
11.07.2024 - 09:48:48
11
Navrhujem este uzavriet nevypovedatelnu zmluvu s Rijadom, aby si rodicia mohli vybrat ci chcu dat deti znasilnovat pederastami s krizikmi alebo zaplachtovat a odpalit s bombou pre Islamsky stat. Samozrejme za financnej podpory statu v ramci tradicnej prorodinnej politiky.


Naposledy upravil MageZ dňa 11.07.2024 - 10:05:45, celkovo upravené 1 krát.

11.07.2024 - 10:05:10
00
fixska napísal:
uvidíme, ci pôjdem do pekla, kde sú len cestné bicykle ?

fuj, uz len ta predstava, ma oblial pot :tmi:
11.07.2024 - 10:05:34
36
ivast napísal:
... Ja si myslim ze nie je, rovnako ako ine oblasti, za vsetky spomeniem napriklad sposob prerozdelovania prostriedkov na podporu sportu z kapitoly MINEDU. Omnoho vhodnejsi by bol model cirkevnej dane, kde by danovnik mal moznost volby, ci a kam chce smerovat svoju podporu.

....


To by asi hodne klubov zakapalo a detto sportova reprezentacia nasich sportovcov vo svete by bola prakticky neexistujuca resp. by nasi sportovci chodili po svete v dresoch poolepovanych logami komercnych sponzorov. :-)
11.07.2024 - 10:13:57
00
Ja mám všetky sviatosti a som dokonca 2x krstný otec + svadba v kostole. Nikdy som to ale nebral vážne, skôr ako nejakú tradíciu. Nejaká viera mi je ukradnutá.
Kľudne nech sa cirkev od štátu odlúči. Ja som v minulosti aj rozmýšľal, že vystúpim, ale nechcem si robiť hriechy v rodine. Ale v momente ako by som musel platiť nejakú cirkevnú daň, tak vystupujem. A asi by boli tisíce ľudí, ktorí by to spravili.
Problém je u mňa hlavne to, čo cirkev páchala v minulosti a dnes a nikto sa asi nikdy za to neospravedlnili. RKC je hnusná skostnatená inštitúcia, ktorá zamrzla v stredoveku...
11.07.2024 - 12:21:34
04
Piny napísala: Úplný súhlas, uhorkový flame. K čomu vlastne budú autorovi tejto témy odpovede?? Odporúčam zrušiť ju úplne. Ani autor ani nikto iný z fóra túto tému nevyrieši.

Plný suhlas autor už má jednu takú temu na rováši tú s elektrohejtermi. ;)
11.07.2024 - 12:32:11
00
1/ je na mieste otázka, či by mali cirkvi dostávať dane len podľa počtu svojich členov.
2/ to že mal niekto negatívnu skúsenosť, ešte neznamená, že celá organizácia ako taká je zlá. Kňaz zneužil dieťa? Ide sa upáliť verejnosťou aj s celou cirkvou a čo kňaz, to pedofil pomaly. Zneužije dieťa učiteľ? Prečo sa každý učiteľ zrazu nehádže do 1 vreca? Prečo sa neuvažuje, že by sa zrušilo financovanie školstva? Žiaľ časť verejnosti pozerá na cirkev ako triedneho nepriateľa.
3/ aj neveriaci môže využívať značnú časť cirkevných vecí. To že si cirkev vyhradzuje časť služieb, či ako to lepšie nazvať len pre svojich členov, je predsa normálne. To isté je aj v divadle, športe, verejnej doprave a inde. Je zaujímavé, že najčastejšie sa vyťahuje svadba v kostole a že neveriaci ju tam nemôžu mať. Natíska sa otázka, prečo vlastne neveriaci chce mať svadbu v kostole? Z akého titulu? Úradná miestnosť na obecnom úrade nestačí? A áno, aj ateista môže mať svadbu v rímskokatolíckom kostole, sú tam nejaké podmienky, čo musí predtým splniť, ale môže mať. Jednoduchšie to je, keď je druhý z páru veriaci. Áno, sú tam sľuby, že deti by mali byť vychované v katolíckej viere, ale nik nič nepodpisuje, nik nikoho nechodí kontrolovať preto a ani sa nežiada, aby sa to robilo od malička. Kostoly sú voľne prístupné pre všetkých, aj školy, škôlky, tábory, zväčša aj ihriská, ak sú pri farnostiach. Veľa záleží aj od samotných farárov, keďže oni sú zodpovedný za matejok. Veľa z nich nemá problém, ak sa prídu hrať neveriace deti, ak prídu ma tábory a podobne. Samozrejme musia ale strpieť, že tam budú nejaké špecifiká, že napríklad sa treba modliť a podobne. Je už na každom, či je ochotný to akceptovať, alebo nie.
4/ časť cirkevných zamestnancov nahrádza aj funkciu psychológov (nie profesionálnych, ale ak príde človek, vedia poradiť, alebo odporučiť , že čo robiť, aj vypočuť, čo veľakrát stačí veľa ľuďom). Ako pre niekoho je podpora psychiky návšteva divadla, pre niekoho to je návšteva kostola. Pre veľa ľudí je to miesto stretávania sa, spoznania ľudí s podobným svetonázorom a vytvorenie nejakých skupiniek, keď sa spoznajú, dôchodcovia svoje, mamičky svoje, my mladý sme mali kedysi hokejbal a futbal atď.
5/ nič nie je čierno - biele. Krádež, znásilnenie, podvádzanie atď je nelegálne, či minimálne nemorálne/neprijateľné a je jedno, či je človek ateista, katolík, alebo verí vo vesmírnych jašterov.
6/ ľuďia tu kritizujú cirkev ako takú, ale oni samotný žijú v židovsko-kresťanskej kultúre a väčšina zákonov sa odvíja od tohoho vnímania sveta. Stačí si pozrieť iné kultúry (v istom kmeni v Afrike muž aby dokázal že je mužom, tak musí mať orálny sex zo šamanom a neberú to tam niečo ako zvrátené, pre nich je to bežná vec. Alebo nevesta nesmie byť panna, keď vstupuje do ich verzie manželstva, tak náčelník odpaňuje všetky budúce nevesty. Podobných prípadov sú stovky po celom svete a veľa ľuďom sa to tu bude zdať zvrátené). Ale je to ozaj zvrátené? V skratke, je to niečo ako sex (ktorý asi má väčšina ľudí tu). Pre niekoho je normálny len vaginálny, pre niekoho len vaginálny a len vtedy, keď chce mať potomka, pre ďalšieho je orálny fuj, ďalší je stým v pohode. To isté análny, BDSM, fetiš, viac ako 2 osoby, osoby rovnakého pohlavia atď.
7/ niekomu vadí, že sa cirkev za niečo neospravedlnila. Ale pravdou je, že sa ospravedlnila. Ale ak má niečo 2000 rokov starú históriu, tak kostlivec sa nájde v skrini a viac ako jeden. Aj predkovia súčasných slovákov, keď dorazili na dnešné územie Slovenska, tak proste pôvodných obyvateľov vytlačili, povraždili, dali do otroctva. Otázkou je, dokedy sa treba ospravedlňovať? Koľko to treba vyhadzovať daným ľuďom, či organizáciám na oči? V stredoveku bol bežný trest za krádež useknutie ruky. Teraz neakceptovateľné, vtedy bežné. Je to niečo, za čo sa treba ospravedlňovať?
11.07.2024 - 13:00:47
02
Ja zase nesúhlasím s Piny. Táto téma je obohacujúca o rôzne názory a človek môže získať pohľad ktorý doteraz nemal, Či už pre alebo proti...

Zaujímalo by ma koľko registrovaných príslušníkov cirkvi by sa z nej odhlásilo, keby im cirkevníci vyrúbili daň alebo povinný prípevok. Hneď by sa tí neutrální a ateisti rúchlo pratali preč a počty by klesli na realnu hodnotu. A to by bola aj zároveň aj očista pre štatstiku.

Jano, tu nejde len o ospravedlňovanie. oni to medzi sebou tutlajú a zakrývajú sa. Žiadne postihy či adekvátne tresty. Satan dávno prenikol medzi tých čo sa tvária sväto. Už na začiatku.
Takže nech výhody týchto spolkov využívajú kľudne len členovia, ale nech si členské platia sami.
To môžem rovno posielať peniaze aj nejakému golfovému klubu v ktorom ani nehrám.
11.07.2024 - 13:12:31
04
Jano1987 napísal:
...2/ to že mal niekto negatívnu skúsenosť, ešte neznamená, že celá organizácia ako taká je zlá. Kňaz zneužil dieťa? Ide sa upáliť verejnosťou aj s celou cirkvou a čo kňaz, to pedofil pomaly. Zneužije dieťa učiteľ? Prečo sa každý učiteľ zrazu nehádže do 1 vreca? Prečo sa neuvažuje, že by sa zrušilo financovanie školstva? Žiaľ časť verejnosti pozerá na cirkev ako triedneho nepriateľa.


ja, za seba, skusim vysvetlit len tento bod: problem je ten, ze ked sa nieco take stane napr. v skole alebo sportovom klube, tak sa takeho cloveka nikto nesnazi upratat na inu skolu alebo klub. Cirkev toto robi, evidentne sa snazi taketo pripady pozametat pod koberec. Dalsi aspekt je ten, ze farar by mal byt etalon cnosti, nie sexualny predator. Cele to asi najlepsie ilustruje pripad z dediny pri Nitre, knaz tam zneuzival dievca a ked sa to prevalilo, tak vinny bol kazdy vratane dietata, len ctihodny pan nakoniec nie. Rodina sa nakoniec musela prestahovat.

edit: hrozna hrubica


Naposledy upravil perez dňa 11.07.2024 - 14:03:50, celkovo upravené 1 krát.

11.07.2024 - 13:37:48
05
fixska napísal:
uvidíme, ci pôjdem do pekla, kde sú len cestné bicykle ?

lto napísal:
fuj, uz len ta predstava, ma oblial pot :tmi:



prosím vás neblbnite, FSM niečo tak hrozné nedopustí, tak sa pridajte k nasej viere a KinDo. Máme továreň na striptérky prípadne striptérov a pivny vulkán. Naozaj prijemné ...
11.07.2024 - 13:45:15
01
A počuli ste že v pekle jazdia žiletkári vždy po strede cesty a nikdy ich nieje možné obehnúť. To už je pravé utrpenie hodné Syzifovskej práci :)
11.07.2024 - 13:53:41
02
perez napísal:
ja, za seba, skusim vysvetlit len tento bod: problem je ten, ze ked sa nieco take stane napr. v skole alebo sportovom klube, tak sa takeho cloveka nikto nesnazi upratat na inu skolu alebo klub. Cirkev toto robi, evidentne sa snazi taketo pripady pozametat pod koberec. Dalsi aspekt je ten, ze farar by mal byt etalon cnosti, nie sexualny predator. Cele to asi najlepsie ilustruje pripad z dediny pri Nitre, knaz tam zneuzival dievca a ked sa to prevalilo, tak vinny bol kazdy vratane dietata, len ctihodny pan nakoniec nie. Rodina sa nakoniec musela prestahovat.

edit: hrozna hrubica



Také veci sa tutlú všade, či už škola, klub. Koľkokrát sa prevalilo, že tréner, či učiteľ zneužíval desaťročia, kopa ľudí o tom vedela a nik nezasiahol. Žiaľ je to problém každej inštitúcie. Učiteľ, či tréner na škole, či v klube niečo také robil? Poškodí to školu aj klub a dosť výrazne. To isté aj domovy detí. Ako je možné, že si to nikto nevšimol? Kde zlyhala kontrola? Aj kňaz, aj tréner, či učiteľ alebo vychovávateľ by mali byť etalónom kvality. Žiaľ stále sú to ľudia. A žiadna organizácia nepôjde do médií, že pozrite, mali sme tu pedofila. Všetci to budú tajiť do poslednej chvíle.
11.07.2024 - 15:05:25
00
Nehádž kňazov a učiteľov do jedného vreca. Je to diametrálne odlišné. Kňazov netreba, učiteľov áno. A to ani nehovorím o tom, že koľko v pomere bolo obvinených za zneužívanie kňazov a koľko učiteľov. U nás v DK to bolo viac ako 50% kňazov...
Keď učiteľa obvinia zo zneužívania okamžite ho nie len vyhodia zo školy ale aj odsúdia + škola má zlé renomé. Kdežto pri kňazoch sa to tak tutle, zľahčuje, ospravedlňuje, že aj tresty sú mnohokrát nižšie až žiadne. Taká je tu smutná realita realita.
11.07.2024 - 15:17:24
04
Hocikto iny by hned siel do basy. Bez akehokolvek pardonu ci vyjednavania.
Vsak treba si uprimne polozit otazku a odpovedat, co by si spravil, ak by ti niekto robil nieco s deckom.
Vraj pedofili su velmi "oblubeni" v base, ako futbalova lopta. Kazdy den je turnaj.

Mne je jedno co kto robi vo svojom volne, pokial na mna to nema vplyv. Kedze tam tecu aj moje dane, mam pravo sa ozvat a skritizovat.


Naposledy upravil peter120 dňa 11.07.2024 - 15:37:39, celkovo upravené 1 krát.

11.07.2024 - 15:32:05
01
keyboard_arrow_up