Odluka cirkvi od štátu?
Áno 86% [ 93 ]
Nie 14% [ 15 ]
Celkový počet hlasov : 108
V krajine, kde sa ludia skladaju na rekonstrukciu oddelenia detskej neonatologickej intenzivnej mediciny ma neprekvapuje, ze zo statneho si platia nieco tak "hodnotne", ako cirkev. Aha a este dozivotnu rentu zlodejovi a komunistovi. Ved preco nie. Nejde o prachy, tie su len zlomkom toho, co sa tu nakradne a vyhodi do kosa. Ide o princip a ten znie, ze vacsina naroda ma zial nasrate v hlavach.
10.07.2024 - 15:13:30
06
Volodja To, ze cirkev spada pod vydavky ministerstva kultury este neznamena, ze ma rovnaky prinos ako divadla, muzea, kniznice a pod. Mnohi si to neuvedomuju, ale aj ked priamo nenavstevuju kulturne institucie, svojimi danami cez statny rozpocet, pomahaju udrziavat nasu kulturu (aj ked to tak mozno nevyzera), vzdelavat ludi, sirit osvetu a pod.
Vsetci sme v zivote aspon raz boli v divadle, muzeu... a nejakym sposobom nas to ovplyvnilo. Bez kultury nemoze zit a rozvijat sa statny jazyk, muzea prehlbuju znalost nasej historie, ano aj chyb, ktorych sa nasi predkovia dopustali a mali by nam pomoct neopakovat ich... o vyzname kniznic netreba ani polemizovat.

Kazdemu normalnemu obcanovi musi prist prirodzene na tomto sa danami podielat.

Z cirkvi, na druhej strane, benefituje v skutocnosti len mala skupina ludi, A nech aj, ale zo svojho vlastneho vrecka, a na ukor vlastneho volneho casu. Cirkvi maju nahromadeneho majetku dost, tak nech ho predavaju ak nemaju na prevadzku. :-)

Inak, aby som nevyznel prilis anti-cirkevne, nepopieram parcialny pozitivny vyznam cirkvi v dobach minulych, ked sa podielali na vzdelavani ludi (aj ked to bolo hlavne pre vlastny benefit cirkvi) , zatial co panstvo malo ine "starosti".
10.07.2024 - 15:55:49
02
V prvom rade by mali vsetkej cirkvi znarodnit majetky. Mnohokrat boli ziskané od ľudí ktori ich cirkvi darovali aby sa dostali do neba za svoje hriechy … takze podvod. Tiez je to aj v rozpore s bibliou, ktorá apeluje na ľudí aby sa nevenovali majetku ale bohu.

Nabozenstvo v školách je bohuzial iba kresťanstvo. Takze je to monopol a ine nabozenstvá nemajú šancu…

Bohuzial si vsetci katolickí či evanielickí farári myslia že kostoly patria im a kto tam chce mat svatbu, musí im upísať dušu. Je to chram boha a nie klubovňa nabozenskeho spolku. Takze aj kostoly by mali patriť aj ľuďom ktori nariklad veria v boha ale nechcú byť zaškatulkovaní do klubu. Ale tiež to suvisi s dotaciami štatu, lebo je dôležitý registrovaný pocet. Takze zase podvod kvoli dotaciam.

Cirkevnici by mali mať hlavné zamestnanie, napriklad v sektore pomoci ľuďom, mladežnicke centrá alebo domy seniorov, kde by ich mohol platiť štat a cirkevné sviatosti, omšé by si hradili z prijmov veriacich. Aj tak vždy po omši koluje kasička a tiež dostavaju do vrecka za krst čí pohreb či iné aktivity. Takže by vlastne ani nemuseli byt odlúčeni od štátu ale za tie peniaze by boli prinosom aj pre spoločnost.

Su to služby a normalný cennik vykonov s danovym dokladom by bol fajn. Skupinové zľavy či mesačné permanentky by mohli byt zaujimavé. :)

A tiež farar nemusí mat veľku faru, verim že zamestnancom by stacil menší skromný domček.
10.07.2024 - 16:02:11
01
user_id napísal:
Volodja To, ze cirkev spada pod vydavky ministerstva kultury este neznamena, ze ma rovnaky prinos ako divadla, muzea, kniznice a pod. Mnohi si to neuvedomuju, ale aj ked priamo nenavstevuju kulturne institucie, svojimi danami cez statny rozpocet, pomahaju udrziavat nasu kulturu (aj ked to tak mozno nevyzera), vzdelavat ludi, sirit osvetu a pod.
Vsetci sme v zivote aspon raz boli v divadle, muzeu... a nejakym sposobom nas to ovplyvnilo. Bez kultury nemoze zit a rozvijat sa statny jazyk, muzea prehlbuju znalost nasej historie, ano aj chyb, ktorych sa nasi predkovia dopustali a mali by nam pomoct neopakovat ich... o vyzname kniznic netreba ani polemizovat.
Kazdemu normalnemu obcanovi musi prist prirodzene na tomto sa danami podielat.

Urcite? Naozaj by som nevedel odpovedat robosovi, co robi zvarky v IAC v Lozorne na otazku, odkial beriem moralne pravo vyzadovat od neho, aby svojimi danami prispieval napr. na chod divadla Andreja Bagara, v ktorom nikdy nebol a nikdy by ho ani nenapadlo trepat sa po osemhodinovej sichte na nieco, comu vlastne ani nerozumie. Nemusi to byt ani robotnik, ale hocikto moze argumentovat tym, ze prezit by malo len to, co si na seba zarobi.
Rad sa pozeras na obrazy? Kup si ich! Alebo si zaplat komercne vstupne do galerie, ktore by vykrylo plat zamestnancov a najom priestorov. Potrebujes knihu? Kup si ju. Preco by mal stat platit lemrave knihovnicky a vykurovat lukrativne priestory v centre mesta, ktore by mohol vyhodne predat a peniaze vrazit do nemocnic? Preco by mal stat prispievat na vydanie basnickej zbierky, ktoru si dokopy precita 200 ludi? Atd, atd.. Vacsina danovych poplatnikov sa naozaj celkom spokojne zaobide bez galerii, divadla, kniznice, opery, cirkvi, jazykovedneho ustavu Ludovita Stura, archeologickeho vyskumu, atd.
Netvrdim, ze s tym suhlasim, ale v podstate tomu argumentu rozumiem a neviem nan odpovedat bez toho, aby som sa nezaplietol do abstraktnych a pre pragmatickeho cloveka celkom pochopitelne nepochopitelnych uvah.
Btw, nas statny jazyk a kultura sa rozvijali ruka v ruke s cirkvou. Bernolak, Holly, Hurban, Hodza Sladkovic, Chalupka, Razus a dalsi boli cim z povolania?
user_id napísal:
Z cirkvi, na druhej strane, benefituje v skutocnosti len mala skupina ludi,
To je tvoj argument, ktory sotva vies premenit na cisla. Ja som vo svojom prispevku argeumentoval tym, ze aj ECAV poskytuje duchovny servis radovo nasobne vyssiemu poctu obyvatelov, ako velmi popularne divadlo.
user_id napísal:
A nech aj, ale zo svojho vlastneho vrecka, a na ukor vlastneho volneho casu. Cirkvi maju nahromadeneho majetku dost, tak nech ho predavaju ak nemaju na prevadzku. :-)

Toto je mytus, minimalne pri ECAV. Ako to maju katolici, netusim. Plno cirkveneho majetku sa odpredava, ale take jednoduche to nie je. Aj oni v odsvatili a predali kostol v BA a aky humbuk zo strany politikov a casti verejnosti toho bol, ked sa tam dialo kulturne podujatie pod zastitou mesta.

P.S.: Uz to tu objavili mozgovi makaci ako marselusp a peter120, takze pa pa normalna diskusia, ahojky
10.07.2024 - 16:53:56
05
Volodja napísal:
P.S.: Uz to tu objavili mozgovi makaci ako marselusp a peter120, takze pa pa normalna diskusia, ahojky

Pobavilo ze mozgovy makac...
Kedysi som so silne veriacim mal podobnu debatu, aj som rovnako spomenul ze na zapade si veriaci platia.
Take nervozne komentare som nezazil, ako keby som mu stupil na pluzgier.

Dam iny priklad, som uplne ok s tym, ze sa vsetci skladame do zdravotneho. Lekari vedia zachranit zivot.
No som zvedavy ci veriaci v pripade tazkej choroby by mali odvahu chodit len po kostoloch a dufat ze ich sam najvyssi vylieci, bez zasahu lekarskeho personalu.
Bavme konstruktivne, stylom hodnota za peniaze. Mam vsak dojem, ze tu bude nabozenstvo tahat za kratky koniec.
Lebo zatial co si vsimam, tak najma pocas volieb, omse sluzia na volebnu agitaciu a hresenie oveciek "ze preco kdh malo tak malo precent vo volbach"
Neboj, do kostola nechodim, mam spolahlivych informatorov :)
10.07.2024 - 17:22:05
00
Easy hlasovanie

dám tú svoju skúsenosť s náboženskou výchovou
keď som bol malý chcel som ísť na náboženstvo, nie že by sme niekto chodili do kostola, ale veľmi ma zaujímal iný názor ako to bolo a hlavne sa mi páčila architektúra kostola
bol som odmietnutý, lebo som nebol pokrstený, toľko ku tej ich tolerancii :)

mám aj veriacich kamošov(CP z Oravy) že "až po svadbe" a to už je kapitola sama o sebe, keď hovoril ako boli na predsvadobnom seminári, kde si strašne veľa s budúcou ženou povedali a ako by to odporučil aj neveriacim, také niečo absolvovať
som mu vysvetlil, že neveriaci normálne spolu žijú pred svadbou a to čo oni si robili brainstorming na seminári už majú dávno za sebou...

ďalší neveriaci bol doma na Kysuciach, kvôli babke bol v kostole v tej kabínke
farár že mu nedá rozhrešenie a nevadilo by mu že frajerku prášil(asi ako on miništrantov), ale no-go bolo že s ňou žije pod jednou strechou
A dalo by sa pokračovať

Ak sa teda bavíme o tých našich hlavných mamonárskych cirkvách, tak som za odtrh
10.07.2024 - 17:40:58
03
Odluka sekty od štátu :y: :lol:
10.07.2024 - 18:10:37
02
Moj skromy nazor: Zijeme v demokracii, t.j. systeme, kde vacsina vladne mensine/am. Preto, ked sa v scitani obyatelov vacsina uplne bezmozgovito (kedze realne to nepraktizuju) prihlasi k prislusnosti k skupinam (organizaciam, nazvyte si ich ako chcete), tak z cisto demokratickeho hladiska nevidim principialny problem, aby stat, ktory zastupuje v prvom rade zaujmy vacsiny, prispieval na chod organizacii, ku ktorym sa vacsina tak hrdo hlasi. Mensina na to sice doplati, ale vsak o tom je ta brutalna krasa demokracie... (a nie, nemam nic proti demokracii, ale treba si uvedomit, ze ak raz patrite/me k mensine, tak vacsina za vas/nas skratka rozhodne).
10.07.2024 - 18:31:15
00
Volodja tie peniaze o ktorych sa bavime, to je cez 50milionov rocne a povodne boli pridelovane na zaklade poctu knazov, na ich platy. Dnes je to akoze podla poctu veriacich zo scitania, ale ten vypocet je zlodejsky a aj ked napriklad rkc ma o 300k oficialnych veriacich menej ako pred 13 rokmi, prispevok dostavaju kazdorocne vyssi. Lebo si zlodeji napisali zlodejsky zakon.

Ak si cirkev zriadi napr skolu ci zdravotnicke zariadenie, dostava rovnaky normativ na ziaka/pacienta ako iny zriadovatel. Takze nie, ziadne verejne sluzby sa z toho prispevku neplatia, platia sa z toho aj dnes hlavne platy knazov.

A co nesedi na tvojom argumente s divadlom je jednoduchy fakt. Do divadla moze ist kazdy. Ale vyuzivat sluzby knaza nemozem. Vyhodia ma, nedovolia mi. Sobas v kostole, pohreb ci ine cirkevne divadelne predstavenia. Nemozem. Takze co si to teda platim? Nie je to ziadna verejna sluzba, je to elitarsky klub pre clenov.

A otazka za vsetky. Ked verim, naco vobec potrebujem nejaku cirkev? Verim v boha, hotovo. Na to ziadnu cirkev ani inu zarobkovo cinnu organizaciu nepotrebujem. Tieto elitarske kluby s pochybnou agendou nech si platia ich clenovia.
10.07.2024 - 18:31:49
14
Volodja napísal:
Urcite? Naozaj by som nevedel odpovedat robosovi, co robi zvarky v IAC v Lozorne na otazku, odkial beriem moralne pravo vyzadovat od neho, aby svojimi danami prispieval napr. na chod divadla Andreja Bagara, v ktorom nikdy nebol a nikdy by ho ani nenapadlo trepat sa po osemhodinovej sichte na nieco, comu vlastne ani nerozumie. Nemusi to byt ani robotnik, ale hocikto moze argumentovat tym, ze prezit by malo len to, co si na seba zarobi.


Minimalne pocas skolskych rokov je velka pravdepodobnost, ze v divadle bol. Dalsia vec, herci casto posobia nielen v divadlach ale aj v TV co robosi urcite pozeraju. Mozno by im stacili herci so skusenostami len z TV, ale aj tak benefituju z toho, ze maju herecku skusenost z divadla. :-)

Btw, nas statny jazyk a kultura sa rozvijali ruka v ruke s cirkvou. Bernolak, Holly, Hurban, Hodza Sladkovic, Chalupka, Razus a dalsi boli cim z povolania?


Ano, ved to som vyzdvihol, ale dnes uz by si takych knazov asi tazko nasiel :-)

Vacsina danovych poplatnikov sa naozaj celkom spokojne zaobide bez galerii, divadla, kniznice, opery, cirkvi, jazykovedneho ustavu Ludovita Stura, archeologickeho vyskumu, atd.


Mozno priamo zaobide, ale nepriamo nie.
10.07.2024 - 19:29:39
01
školy si nemôžu vyberať.Výučba náboženská/etická výchova vychádza aj zo základných zmlúv s vatikánom.To je tá zmluva kvôli ktorej žialbohu padla dzurindova vláda,pretože mali schváliť jednu z posledných zmlúv o výhrade vo svedomí a hc kdháci Palko Lipšic a spol....rozbili poslednú ako tak pravicovú vládu.
hlasoval som proti.

https://domov.sme.sk/c/1237972/miklosko-zmluva-s-vatikanom-o-katolickej-vychove-nie-je-v-rozpore-s-ustavou-sr.html
10.07.2024 - 20:54:41
01
Ty si bol poslanec v tom case, či ako mám chápať že si hlasoval proti?
10.07.2024 - 21:22:35
00
Cirkev môže byt kľudne nezisková organizácia. A kludne nech naháňajú 2% z daní svojich ovečiek.

Je to presne tak. Služby cirkvi nemôže využívat každý. Musí sa im upísať. Mnohí neveriaci napr len kvôli svatbe sa prihlasia ku kresťanom a absolvujú kultové ritualy aby boli členmi a mohli mat svadbu v kostole. Ale stale ostavajú neveriaci no v štatistike na dotacie od štatu figuruju sko praví veriaci.

V Lučivnej bol kňaz čo kľudne zosobášil v kostole neveriaceho s veriacim. Podmienkou bolo podpisať že deti budu v tej istej cirkvi. Bol to relativne ustupok rozumnym smerom a mnohi nemalis tym problém.
Neskôr tento ústretovejší farar bol presunuty kdesi na oravu aby sa polepšil.

Ale je to normalne prisudiť dieta kresťanskemu krúzku bez jeho vedomia a slobodnej voľby??? A čok keď farar bude dieťa krstiť neumytou rukou ktorou tesne predtym sexualne obťažoval ministranta??? Sú to veci čo mi vrtajú hlavou ked niekto hovorí o krasnej sviatosti krstu … :)

Ak by som sa mal rozhodnúť kde maju isť peniaze tak ozaj uprednostním
nemocnice pred cirkvou. Kto hladá boha, ten má miliôn možností ako sa k nemu dostat. Kto však hľadá osetrenie, potrebuje lekara ci nemocnicu. Niekedy ľudia museli predsvat majetky aby mohli zaplatiť lekara. Uz davno sa na tú dobu zabudlo…
10.07.2024 - 21:26:35
03
Je niekde zverejnena ta vatikanska zmluva? Treba ju zrusit
10.07.2024 - 21:27:34
01
chceš rušiť čo si ani nečítal.
10.07.2024 - 21:48:22
02
keyboard_arrow_up