stanos4 napísal:
Presne v tom, ze to ze ho musite prelozit vyssie uz mohlo byt, a nepochybujem ze bolo, nadizajnovane pri planovani toho co a do akeho levelu v nemocnici mate. I.e., vymysleny priklad, uz si naplanovali ze, napr: lahku zlomeninu spravime a budeme na nu mat dlahu a felciara, pretoze naklady vieme mat <30€/kus a poistovna plati 50€/kus v priemere. Operacnu sal a chirurga na tazku ale nenachystame, bo to by si vyzaduje 5000€/kus a poistovna preplaca 4900€/kus v priemere.

Zjavne nevieš o čom píšeš 🙄....asi zbytočne pokračovať v diskusií.... sme silne offtopic ...ak je záujem, môžeš založiť novú tému a kľudne môžme pokračovať tam
11.06.2024 - 20:52:04
00
Hlavne už nekrmte toho trola ..
11.06.2024 - 21:00:57
00
stanos4
Budeme posudzovať holandský systém na základe skúsenosti jedného človeka? Až keď budeš mať tých skúseností 20, tak potom hodnoť. Pošli Holanďana na Slovensko a potom sa ho opýtaj, ktorý zdravotný systém je lepší.
A keď sa stane chyba, tak je rozdiel ako sa rieši. Na Slovensku čakáš na nápravu roky. To je ten rozdiel ak nie je v systéme konkurencia.
12.06.2024 - 06:49:08
00
By si sa cudoval kolko ludi ide radsej do tych horsich krajin ;) a nic v zlom, ale ani nemas zaujem porozumiet na co narazam, ale to ti nebrani mi "to vyvracat". A nikde som nevravel ze nl system funguje v 100% metrik horsie ako svk (neriesme ako su definivane tie metriky), ale ze aj tu su veci ktore objektivne funguju zle, dovolim si tvrdit (a nielen ja, ale aj ked som to kukal aj odborna verejnost), ktore proste funguju zle.
12.06.2024 - 07:19:47
00
stanos4
Ja hodnotím zdravotný systém celkovo a nevyberám si jednotlivé prípady. Ak sa ti nepáči prieskum Euro Health Consumer Index, tak podľa OECD Holandsko je v kvalite na tom lepšie v 76 % indikátorov k priemeru OECD, v prístupe k zdravotnej starostlivosti v 86 % indikátorov. Slovensko má v kvalite 23 % a v prístupe 43 %. Tak ktorý zdravotný systém je lepší?
Mi je nič platné, že na Slovensku máme špičkovú kardiológiu, keď tu ľudia zomierajú na banálne diagnózy.
12.06.2024 - 07:32:02
00
Nom, vidim ze ti je uplne ukradnute, ako ini uz davnejsie napisali, co ini pisu. Ja nikde netvrdim ze svk system sa nema co naucit, specialne v efektovnejsom fungovani, nebodaj ze konkurencia je zla, lenze tebe je ukradnute na co ini narazaju - tvrdis ze sukromnik je a-priori lepsi vlastnik, bo sa stara inak by skrachoval. Uz tu mas logicku dieru, vyberanie hrozienok - uplne ignorujes kvanta skrachovanych a podvodnickych sukromnikov. Ked ti tu dal joko priklad na takeho, tak si pateticky skonstatoval, aby ti to zapadlo do teorie, ze stale je to lepsie? Co je lepsie, ze jokovu manzelku okradol sukromnik vs stat? :D
12.06.2024 - 07:57:40
00
stanos4
Ak by boli všetci súkromníci, tak by nevyzeralo Slovensko ako rozkradnutý štát a to je ten rozdiel. Pretože keď súkromník skrachuje alebo niekoho okradne, tak za to nesie zodpovednosť. V štátnych podnikoch sa za to povyšuje. Ale kľudne nech je po tvojom. Tak to na Slovensku potom aj vyzerá.
A hlavne na Slovensku nie je v lesníctve konkurencia. Pri tých pár súkromníkoch a monopole štátnych lesov v skoro celom dodávateľskom reťazci.
12.06.2024 - 08:06:54
00
hlavne každý národ má nejakú mentalitu a to určuje akým smerom sa uberá . Čo ja viem konkurzov a reštrukturalizácii je kopec kde sa už peňazí nedomôžeš. Sukromník má zodpovednost do výšky zákadného imania, zväčša ked je problém už nemá žiaden majetok.
12.06.2024 - 08:31:26
00
double
Tak sa pozri na štáty, kde prevláda štátne vlastníctvo a mieru korupcie a ich kvalitu života. Sladká to nevedomosť, že súkromníci okrádajú a pritom štát okráda všetkých cez neefektivitu a ešte aj budúce generácie cez dlh.
12.06.2024 - 08:41:17
00
Myslis ako napr j&t, penta, drukos, bmg invest, aj zph manzelka bola nejakou instituciou vytunelovana, slovalco nepochybne nesie svoj podiel na zastaveni ekolog vyroby hlinika, nehovoriac o znicenom zivot prostredi (hello jasna, demenovska dolina, vraj aj ten cierny balog su sukromne lesy), a iste miliarda dalsich ukazok, ze sukromnikovi na svk zdaleka nie vzdy ide o nejake dlhodobe a uz vobec nie "udrzatelne voci svetu" podnikanie. Aj sulik stale tvrdi ze volna ruka trhu vsetko vyriesi a ze euroval je (tam uz tusim nedavno uznal ze sa "troska" mylil, po 10? Rokoch) pikovina... To ozaj nieje primarne o stat vs sukromnik - to je o slovenskej mentalite.

A kedze niesom odbornik, ale chces mi tvrdit ze iste "nedotiahnute" zajacoviny mali ciro pozit efekt? Alebo ze obamacare vychadza len z korupcnych zakladov a nie aj nejakych realnych spolocenskych problemov, ze ten system so silne konkurencnym prostredim fungoval dobre? Tipujem ze si to tak nemyslel, ale z toho ako si tu komunikoval a interpretoval co napisali ini, to tak vyznieva.
12.06.2024 - 09:21:15
00
ja som si len pozrel ako sa v minulosti vysadzali monokulturne smrekove lesy lebo pri malých nákladoch vysoký zisk:) teraz zistili ,že to bola blbost a naviac ako sa otepluje sa smrekom až tak nedarí. A vnímanie čo je správne a efektívne záleží od mentality a vzdelanosti národa nie až tak či je niečo súkromné alebo štátne. lebo ano štát ked nieje niečo tvoje staviaš sa k tomu inak, zase firma sa stavia tak aby sa dosiahol čo najväčší zisk. Preto je ideálna kombinácia oboch a správne nastavenie zákonov.
12.06.2024 - 09:33:35
00
stanos4
Keď sme teda bývalá socialistická krajina, mohli sme zostať pri štátnom vlastníctve. Liať ďalej miliardy do zaostávajúcich štátnych podnikov. Môžeš spomenúť tiež tisíce zbankrotovaných firiem naprieč Nemeckom, Francúzskom, USA alebo Fínskom, ak ti to pomôže. Nič to nemení na fakte, že tieto krajiny sú vďaka liberalizácii ekonomiky vzdialené od kvality života na Slovensku. Slovákom asi nestačilo, že štátne vlastníctvo priviedlo Slovensko k bankrotu. Napríklad takí Slovinci majú 76 % lesov súkromných. To sa tam musí kradnúť.
Aké reformy v zdravotníctve? Kde je nejaká konkurencia?
12.06.2024 - 09:43:56
00
double
Čo ti vadí na zisku? Štátne firmy tu kumulujú straty a teda dlhy a akoby sa nič nedialo. Našťastie nám to za pár rokov spočítajú finančné trhy.
12.06.2024 - 09:52:26
00
Opat, citas vobec co pisu ini? Bo takato diskusia nema zmysel. P.s., na tom zapade casto/zvacsa aj tie statne organizacie funguju neporovnatelne lepsie ako na svk. Nevkladaj mi do klavesnice co som nenapisal. Moj predosly prispevok bol reakciou primarne na tvoj z 8:06
12.06.2024 - 09:58:53
00
stanos4
Ja ti píšem, že v trhovej ekonomike je bankrot súkromných firiem bežná vec. Vždy je mať lepšie súkromnú firmu, ktorá si neplní svoje povinnosti a zbankrotuje ako udržiavať štátnu firmu stále v strate a dotovať ju zo štátneho rozpočtu.
V Slovinsku snáď nemajú lesy aj mimoprodukčnú funkciu? Ako to dokážu tí súkromníci, ktorým ide len o zisk?
Že udržateľné podnikanie. Vieš, čo je to štátny dlh, ako sa vyvíja a čo to znamená? Vyzerá to tak, že pre teba je dlh nejaká virtuálna veličina, ktorá sa nejako vyrieši. Gréci ju vyriešili a nebol to pekný pohľad.
12.06.2024 - 10:02:50
00
keyboard_arrow_up