Len včela nie je na vrchole potravinového reťazca. Medveď sa u nás začal chrániť v 20. storočí, kedy bol takmer vyhubený a od vtedy nemám pocit, žeby bol ohrozený, ale naopak, jeho populácii sa prirodzene darí, keďže ho neruguluje nič, iba "príroda", dostupnosť potravy, kukuričných polí a smetiakov. A keď začne panika, že trebalo by to predsalen nejako korigovať, tak sa vyrojí tucet zelených bezmozgov a tucet červených bezmozgov a z toho veru žiadne konštruktívne riešenie nevypadne.
15.06.2023 - 11:43:56
02
Ja keď počujem, že niečo už reguluje "len príroda" v kontexte, že je to niečo nedostatočné, zlé....a potom vidím ako to vyzerá v lesoch , kde to "regulujú" tí najpovolanejší- lesníci a poľovníci...ta som v dosť veľkých rozpakoch...
15.06.2023 - 12:02:37
06
dodo58 napísal:
Len včela nie je na vrchole potravinového reťazca. Medveď sa u nás začal chrániť v 20. storočí, kedy bol takmer vyhubený a od vtedy nemám pocit, žeby bol ohrozený, ale naopak, jeho populácii sa prirodzene darí, keďže ho neruguluje nič, iba "príroda", dostupnosť potravy, kukuričných polí a smetiakov. A keď začne panika, že trebalo by to predsalen nejako korigovať, tak sa vyrojí tucet zelených bezmozgov a tucet červených bezmozgov a z toho veru žiadne konštruktívne riešenie nevypadne.


Vyznačil som tučným slovo, s ktorým súhlasím.
15.06.2023 - 12:29:47
15
Som zvyknutý, že na Slovensku sa vytrhávajú nepodstatné slová z kontextu a vedú sa pre ne žabomyšie vojny, ale keď už mám vypichnúť pointu, tak to bolo skôr slovné spojenie konštruktívne riešenie.
15.06.2023 - 13:23:08
00
Kto sa boji, nech nejde do lesa.
Absolutne nikto vas tam nepotrebuje. Chod sa bat do obchodaku, konstruktivne vybavene.
15.06.2023 - 14:22:30
00
A kde som písal o strachu? Ja píšem o regulácií populácie a kto sa bojí, že ubudne trošku mackov v lese, nech si zájde každý víkend do zoo.
15.06.2023 - 14:28:44
01
Mne je toho medveďa úprimne ľúto ;( Mal svoj šťastný bezstarostný život a musel zomrieť. Veď je to tiež živý tvor, ale veľa ľudí má voči nemu neoprávnené predsudky, ktoré ale pramenia z nevedomosti alebo nedostatku správnych informácií. Ľudia si vymýšľajú a čítajú totálne dezinformácie, ktorým bohužiaľ veria. Častokrát si nič neoveria a šíria zbytočné bludy a paniku ďalej. Viď príspevky trochu vyššie.
"Veľkosť národa a jeho morálna úroveň sa dá merať tým, ako sa zaobchádza so zvieratami." Gándhí

Tento citát používam veľmi často, keď pracujem s deťmi hlavne na rozvoji humánneho prístupu ku zvieratám v škole, ako pomôcť týraným psom, mačkám, či iným zvieratám, o zákaze reťazí a podobne.
Tak krásne je vidieť, ako máličko informácií majú deti o takýchto veciach.
A ako dôležité je prístup človeka ku zvieratám a prírode rozvíjať od útleho detstva.
Ale vždy si poviem, že z toho množstva detí, keď len jeden jediný bude robiť veci inak a v prospech prírody, že sa to oplatilo. Lebo aj záchranou jedného psa z reťaze nezachránite celý svet, ale tomu psovi zmeníte celý jeho svet navždy.
15.06.2023 - 15:22:03
410
Chodím do lesa 20 rokov a medveďa som naživo stretol 2-krát, pričom to bolo v posledných 2 rokoch, tak zrejme to nebude nejaká náhoda, alebo ako by niekto povedal "šťastie", lebo však medveď je podľa "teórie" plaché zviera, ktoré sa človeku vyhýba. Napriek tomu som neprepadol strachu a panike, ale ani som neprišiel o zdravý úsudok o tom, čo je v norme a čo je už trošku veľa.

Medveď nie je cvičený psík, od ktorého v 90% vieš, čo môžete čakať. Samotná biologička dr. Michaela Skuban, ktorá má čo to o medveďoch naštudované a nasledované tvrdí, že ten istý medveď sa v rovnakej situácii môže zachovať úplne inak, takže ak sa ty spoliehaš na svoje vedomosti o medveďovi, tak vedz, že nikdy nebudú dostastočné. Medveď je inteligentné zviera, dokáže si odovdzávať informácie, vyhodnocovať, má svoju povahu, tak isto ako akákoľvek iná šelma, teda sú jedince, ktoré sú plaché, ale zároveň sú jedince, ktoré sú "zvedavé" a to je aj dôvod, prečo niektoré medvede vidíme lašovať v kontajneroch, alebo promenádovať v intraviláne, zatiaľ čo iné pred človekom utekajú. Medveď je dokonca veľmi konzervatívny tvor, takže ak si navykol na nejaké prostredie, ľudí, potravu, tak ťažko sa dá prevychovať, preto sa problémové jedince ťažko riešia inak, než odchytom a utratením.

Takže ak mi chceš odovzdať nejaké ďalšie užitočné info o medveďovi hnedom na našom území a nespamovať to tu útlocitnými výlevmi, tak budem len rád. A pripomínam, že väčšina bežných ľudí, ktorí sa pohybujú v lesoch, sa o medveďovi v 90% informujú sprostredkovane od iných ľudí/médií a asi nemajú čas a prostriedky na to, aby si robili svoj vlastný výskum o medveďoch.
15.06.2023 - 17:54:02
06
Že ja som tie vypálené zápalky dávala späť do krabičky... :lol:
Nebol to útlocitný útok na teba.
Týmto sa ale hlboko ospravedlňujem, že som precitlivelá blondína, ktorá nemá potrebne nízke IQ, aby vyhovela egu mužov. Už som ticho. Kľudne si tu chlapi riešte témy sami ;)
Držím vám palce :)
15.06.2023 - 18:15:13
10
ale vztahovacna si dost :-) :lol:
odporucam ignore list, uzitocna vec, aj ked niektori tvrdia inak. Uz potom len odolat pokuseniu zobrazovat prispevky a preskakovat citacie v inych prispevkoch a je to OK :-)
15.06.2023 - 18:24:35
12
cokupit napísal:
Kto sa boji, nech nejde do lesa.
Absolutne nikto vas tam nepotrebuje. Chod sa bat do obchodaku, konstruktivne vybavene.

By som to posunul ešte ďalej.
Kto sa bojí, nech nechodí večer cez dedinu.
V susednej dedine stretla tento týždeň žienka večer medveďa na ulici, pod lampou a skoro sa posrala. Minule zas chlapi (jeden poľovník) nešli ani do krčmy večer, čo medveď lomozil niekde pri ceste cez stred dediny. U nás tiež uz beha každý rok v extravilane. TOTO NIKDY NEBYVALO.

Toto sa ťažko chápe, predstavuje, pokiaľ to nezazijes.

Ja sa do hory nebojím, presnejšie, nesedím doma kvôli medvedom, jazdim tu po lesoch pravidelne, ale mam rešpekt a napr stan by som tu nerozlozil. Hovien po cestách stále dosť. Minule som aj videl na 50m samicu s malými.
15.06.2023 - 19:10:17
04
Suhlasim s nazormi ze situacia sa zhorsuje. Otazka je, co sa s tym da robit.
Keby sme boli v usa kde drzba zbrane je easy zalezitost, problem so strachom by nebol, lebo ak sa rozbehne k tebe tak ho picnes v sebeobrane.
Sprej, kamene ci konar ako sebaobrana je o nicom.
15.06.2023 - 19:25:33
00
Myslis nieco na tento sposob?
thumb_up0thumb_down
15.06.2023 - 20:14:44
05
To je nadhera :D
15.06.2023 - 20:22:20
00
Skor nieco taketo myslel.
Slabsie povahy nepozerat
thumb_up0thumb_down
15.06.2023 - 20:47:46
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up