nickovv08: vzťahuje sa to na rovnobežné cyklotrasy. Nie na predbiehanie po pravej strane.
05.06.2023 - 09:58:36
01
Tá cyklotrasa má význam, aspoň teda v Trenčíne, mi umožňuje sa vymotať z mesta po nej, či už smerom na Moravu alebo smerom na Nové Mesto. A napríklad na tú Javorinu cez Bohuslavice to už nie je po príliš frekventovanej ceste. Tak isto napríklad z Hornej Stredy smerom Krajné už sa celkom dá. Ale ano, úsek od Zelenej Vody po Kočovce by bol viac než užitočný.
05.06.2023 - 10:01:07
00
Vodič odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde **cyklistovi idúcemu rovno vrátane cyklistu idúceho súbežne s cestou**; to neplatí pre vodiča električky. Pri odbočovaní doľava vodič motorového vozidla nesmie ohroziť cyklistu odbočujúceho vľavo.*
05.06.2023 - 10:11:50
02
no ale počkaj :D to je myslené v prípade že cyklista ide po cyklochodníku ktorá nieje súčasťu cesty... to fakt nieje myslené tak že cyklista si pôjde kde kade po šrafovaní kde nemá čo hľadať...alebo cez bus pruh kde nemá čo hľadať a napriek tomu bude mať prednosť...

on sa v prvom rade mal ten cyklista ak už aj použil ten bus pruh tak zaradiť normálne do pruhu (to znamená dať prednosť kamiónu...) a nie pokračovať po šrafovaní...
05.06.2023 - 10:17:54
00
- kedy môže cyklista predbiehať/obiehať po pravej strane: 8/2009 Z.z. §55 (5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.
- cyklista ak to dal cez tú autobusovú zastávku, tak mal dávať prednosť kamiónu v prvom rade a nemal prednosť ani náhodou.
05.06.2023 - 10:29:43
12
Tu sa nikto nehada ze cyklista mal prednost, tu ide len o to ze ak ten kamionista o nov vedel a vedel ze ide na benzinku tak nemal co predbiehat cyklistu aj ked isiel cez bus pruh, ale mal pockat az prejde a potom odbocit, ale ako vieme na nasich cestach bezna prax ze za 10m odbocujem tak just predbehnem toho curacika na bicykli a skrizim mu cestu len aby som ho vytocil
05.06.2023 - 10:47:13
03
Jano1987 napísal:
nickovv08: vzťahuje sa to na rovnobežné cyklotrasy. Nie na predbiehanie po pravej strane.

Otazka je, ci to plati aj na obojsmernu cyklotrasu, ktora ma zaroven znaceny priechod pre cyklistov?
https://goo.gl/maps/aPUnMnydPA5bHCcD7
Resp. ako byva znaceny jednosmerny subezny pruh cyklotrasy cez krizovatku, kde sa odbaca doprava?
Cudo...
05.06.2023 - 10:48:13
00
nickovv08: Čo na tom nechápeš? Ten cyklista mal dávať prednosť kamiónu, nemal prednosť ani keď išiel cez tú autobusovú zastávku, keďže to je pripájací pruh, ani keď išiel cez to šrafovanie po krajnici. Išiel si niekedy aspoň ako spolujazdec v kamióne? Alebo v kĺbovom autobuse? Po tej kombinácii zákrut by ten kamión by išiel 20. max 30km/h. Takže skôr je možné, že cyklista bol rýchlejší ako kamión.

Palo TT žiaľ zákon je retardovane napísaný, keďže hovorí len o rovnobežnej cyklotrase s cestou. Nehovorí, ako ďaleko má byť tá cyklotrasa od cesty. Teda môže sa dotýkať ako v tvojej situácii, ale môže byť aj 100m od cesty. Napríklad cyklotrasa z Rovinky do Mosta pri Bratislave ide rovnobežne s Odeskou v BA. Teda podľa toho zákona, by som na na tom kruháči, keď odbočím doprava a prejdem nejak 2,5km a narazím na cyklotrasu, tak mal dávať prednosť na cyklotrase ako šofér auta.
05.06.2023 - 11:28:23
10
Palo TT, v obidvoch prípadoch má prednosť cyklista, lebo "vodič odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno vrátane cyklistu idúceho súbežne s cestou" a "vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde protiidúcim ... nemotorovým vozidlám, .... cyklistom idúcim súbežne s cestou ..."

Faktom samozrejme je, že ako cyklista by som sa na to spoliehal iba na tej Študentskej (a aj tak by som ostražitý), zatiaľ čo v situácii na Vansovej by som skutočne opatrný, pretože ako sa ukazuje, väčšina vodičov toto nové pravidlo zatiaľ neovláda a ešte nejakú dobu ovládať nebude (čo ich samozrejme nijako neospravdlňuje).


Naposledy upravil Jaroh dňa 05.06.2023 - 11:54:01, celkovo upravené 1 krát.

05.06.2023 - 11:45:30
03
Jano1987
Ono to vyzera byt upravene tu: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8
Otazka je, ci tam to "vyznačený mimo križovatky" je relativne nove, alebo to tak bolo vzdy.

§ 4 Povinnosti vodiča
h) ohroziť chodcov na chodníku, cyklistov na cestičke pre cyklistov, chodcov a cyklistov pri odbočovaní, pri vchádzaní na cestu a pri otáčaní alebo pri cúvaní,
i) ohroziť cyklistov prechádzajúcich cez priechod pre cyklistov,

§ 55
Osobitné ustanovenia o cyklistoch
(8) Pred vjazdom na priechod pre cyklistov, ktorý je vyznačený mimo križovatky, sa cyklista musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Cyklista môže prechádzať cez vozovku, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti ich vodičov k zmene smeru alebo rýchlosti jazdy. Na priechode pre cyklistov sa jazdí vpravo.

Btw.
(7) Cestičku pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov.


Ak nie je prechod tak samozrejme takto:
§ 21 Vchádzanie na cestu
(1) Pri vchádzaní na cestu z pozemku ležiaceho vedľa cesty, areálu s obmedzeným prístupom, oploteného objektu, garáže, parkoviska, obratiska električiek a podobných miest, z poľnej cesty, z lesnej cesty, z cestičky pre cyklistov, z obytnej zóny alebo z pešej zóny vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlu idúcemu po ceste.
05.06.2023 - 11:52:56
00
Je to relatívne nové, necelý rok.
05.06.2023 - 11:57:52
01
V zakone nevidim povinnost davat prednost protiiducim cyklistom pri odbacani vpravo.
Chutovka na Vansovej, ked vybehne cyklista spoza krickov.

§ 19 Odbočovanie
(4) Vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde protiidúcim motorovým vozidlám i nemotorovým vozidlám, električkám idúcim v oboch smeroch, vozidlám idúcim vo vyhradenom jazdnom pruhu po jeho ľavej strane, cyklistom idúcim súbežne s cestou a chodcom prechádzajúcim cez vozovku. Vodič motorového vozidla i nemotorového vozidla odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde električke, ak je povolená jazda pozdĺž električky vľavo a vozidlu idúcemu vo vyhradenom jazdnom pruhu po jeho pravej strane.

(6) Vodič odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno vrátane cyklistu idúceho súbežne s cestou; to neplatí pre vodiča električky. Pri odbočovaní doľava vodič motorového vozidla nesmie ohroziť cyklistu odbočujúceho vľavo.
05.06.2023 - 12:09:25
00
Palo TT zákon je jedna vec, druhá vec je, ako ho interpretujú médiá a odtiaľ ľudia preberajú informácie + klasické urban legend. Chodec má prednosť na prechode, čo je pravda, ale väčšinou médiá zabudnú spomenúť za akých podmienok môže vstúpiť chodec na prechod. A to už veľa ľudí nevie. Ale pamätajú si, že majú prednosť a tak sa hodia pred auto, však v novinách spomínali, že majú prednosť a šofér má predvídať atď... Tak isto s obiehaním kolóny cyklistom z prava. Nejak si ľudia zapamätali, že môžu, ale nejak už ani médiá, ani ľudia nevenovali pozornosť tomu, že cyklista nemá prednosť, keď auto dáva znamenie, že odbočuje a cyklista sa tam aj tak pichol a došlo k skoro zrážke, alebo zrážke. Aj to čom ai teraz dal ty. To ale platí pre cyklistu, ale neplatí to pre vodiča motorového vozidla, lebo zákon mu ukladá povinnosť dať prednosť cyklistom idúcim po cyklotrase rovnobežne s cestou, ak odbáča do prava. Niečo ako keď si na hlavnej (máš tam značku) a teba už nezaujíma, či tam človek z vedľajšej má STOPku, či Daj prednosť v jazde. Pre teba platí Hlavná cesta.
05.06.2023 - 12:16:07
00
Jaroh napísal:
Palo TT, v obidvoch prípadoch má prednosť cyklista, lebo "vodič odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno vrátane cyklistu idúceho súbežne s cestou" a "vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde protiidúcim ... nemotorovým vozidlám, .... cyklistom idúcim súbežne s cestou ..."

Faktom samozrejme je, že ako cyklista by som sa na to spoliehal iba na tej Študentskej (a aj tak by som ostražitý), zatiaľ čo v situácii na Vansovej by som skutočne opatrný, pretože ako sa ukazuje, väčšina vodičov toto nové pravidlo zatiaľ neovláda a ešte nejakú dobu ovládať nebude (čo ich samozrejme nijako neospravdlňuje).


Nie, že vodiči neovládajú toto znenie zákona, ale ani projektanti cyklociest a VDZ, keďže cyklista stále musí dávať prednosť podľa VDZ aj pri už rok starých realizáciách, vozidlám ktoré napr. odbáčajú do uličky alebo vychádzajú z vedľajšej uličky, pritom cyklista má svoju cyklocestu súbežnú s hlavnou cestou. Takže by mal mať rovnako prednosť ako vozidlá jazdiace po ceste. Pokiaľ sa tento guláš v novom VDZ bude stále tolerovať zo strany KDI, tak na to postavenie cyklistu ako rovnoprávneho účastníka cestnej premávky môžeme zabudnúť aj keď podľa znenia zákona a paragrafov je to inak.
Topka je napr. keď poľná cesta križuje asfaltovú cyklocestu v poli a žraločie zuby namaľujú na cyklocestu, lebo však poľná cesta je asi nadradená cykloceste. To je ako by autá jazdiace po ceste II alebo aj III.triedy museli dávať na okreske prednosť traktorom ktoré si chcú prejsť z jedného lánu poľa na druhý.
Alebo aj v meste, kde cyklocestu križuje komunikácia mimo vozovku. Teda všetky parkoviská, areály firiem, odstavné plochy, ktoré nie sú súčasťou cestnej komunikácie. Tam tiež aby cyklista pomaly zosadal z bicykla a tlačil.
Potom sa tu niektorí divia, prečo napr. cesťáci ignorujú takéto paškvili na cyklocesty, keď by na nich museli zastavovať a púšťať všetko čo ich na hlavnej križuje. Takto na ceste majú aspoň prednosť čo by na cykloceste nemali.
05.06.2023 - 12:18:53
01
Jano1987 napísal:
nickovv08: Čo na tom nechápeš? Ten cyklista mal dávať prednosť kamiónu, nemal prednosť ani keď išiel cez tú autobusovú zastávku, keďže to je pripájací pruh, ani keď išiel cez to šrafovanie po krajnici. Išiel si niekedy aspoň ako spolujazdec v kamióne? Alebo v kĺbovom autobuse? Po tej kombinácii zákrut by ten kamión by išiel 20. max 30km/h. Takže skôr je možné, že cyklista bol rýchlejší ako kamión.

Palo TT žiaľ zákon je retardovane napísaný, keďže hovorí len o rovnobežnej cyklotrase s cestou. Nehovorí, ako ďaleko má byť tá cyklotrasa od cesty. Teda môže sa dotýkať ako v tvojej situácii, ale môže byť aj 100m od cesty. Napríklad cyklotrasa z Rovinky do Mosta pri Bratislave ide rovnobežne s Odeskou v BA. Teda podľa toho zákona, by som na na tom kruháči, keď odbočím doprava a prejdem nejak 2,5km a narazím na cyklotrasu, tak mal dávať prednosť na cyklotrase ako šofér auta.

nieco malo som pojazdil po europe aj na kamione, a nie len ako spolujazdec, dokonca aj po britskych ostrovoch, v tomto je to ale nepodstatne, mna len zaujima kde ty stale beres tu cyklocetu, ved je tam jasne napisane cyklistovi ktory ide rovno a tak isto ktorý ide subezne s cestou
05.06.2023 - 12:37:01
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up