Takze Nemci to v tichosti “požehnali”…

Poľsko vyhlásilo, že Ukrajine posiela tanky Leopard ako inšpiráciu pre ostatné štáty. „Ak neochránime nezávislosť Ukrajiny, budeme ďalším cieľom,“ uviedol hovorca vlády Piotr Müller.

„Tento spôsob politického nátlaku by mal primať aj ostatné európske krajiny, aby sa pripojili,“ dodal. Nespomenul konkrétne Nemecko, no v uplynulých týždňoch sa zvyšuje tlak na tamojšiu vládu, aby Kyjivu takisto poslala moderné tanky.

Tanky Leopard sú navrhnuté a vyrobené v Nemecku a Berlín musí každú dodávku nemeckých zbraní tretím stranám vopred schváliť. Nemecký vicekancelár Robert Haebeck vo štvrtok vyhlásil, že nebudú nijakým spôsobom brániť Poľsku v zaslaní tankov Ukrajine. (tasr)Denník N
12.01.2023 - 20:09:29
07
https://youtube.com/shorts/1BXnqOSmhzU?feature=share :D
12.01.2023 - 22:43:22
00
sak to su tie ruske hypersonicke rakety, co nadzvukovu rychlost vyvinu este v tube, co je na tom zvlastne? :D
12.01.2023 - 22:49:55
00
Pali65 napísal:
flegko Prosím ťa, nevykrúcaj sa tu latinskými názvami mačkovitých šeliem, je to PzKpfw V a nepoužívalo sa žiadne iné meno, len Panther, logickejšia výhovorka by bola, že sa ti to zlialo s modernými nemeckými tankami.

V Iraku zničili lietadlá 2.400 obrnených vozidiel (1.500 má na konte F-111 a 900 A-10). Debata však je o tom, či je Bradley potentným bojovým prostriedkom v tankových stretoch. Zo záznamov vyplýva, že zničil väčšinu obrnených vozidiel v kľúčových bitkách, kde letectvo zohrávalo len podpornú rolu aj vzhľadom na otrasné počasie – dážď pomiešaný so sadzami z horiacich ropných polí.
73 Easting – 340 obrnených vozidiel, z toho 160 tankov.
Norfolk – vyše 1000 obrnených vozidiel, z toho 550 tankov (+ 300 zničených Britmi)
Medina ridge – vyše 300 obrnených vozidiel, z toho 180 tankov.
Len v týchto troch bitkách bolo zničených viac obrnencov, ako si pripísalo na svoje konto letectvo v celej vojne.

Bagatelizovať Bradley je jednoducho zásadné nepochopenie:


Pri Izyume Ukrainci porazili 1. gardovú tankovú armádu, rozumej – najelitnejšiu tankovú jednotku ruských pozemných síl, teda armádu, ktorá by v prípade útoku zo Západu bránila Moskvu, resp. by viedla útok na Varšavu a Berlín. Prvé ťažké straty utrpela pri Černigove a po Izyume bola úplne zdecimovaná, musela byť zrekonštruovaná čerstvými odvedencami.

Pali nevykrucam sa, len mi pride divne, ze ked Adofla nazvem adolfino nikto sa neozyva, pretoze vsetci chapu koho tym myslim, ale ked Panthera nazvem leopardikom hned som tu obvineny, ze si mylim zvieratka.
Pritom sa stavim, ze 90% z vas netusilo, ze panter je v nasom jazyku oficialne synonymom leoparda, a preto som si dovolil pouzit tento eufemizmus.
Ale ano technicky vzato mam Adolfa volat Adolfom a nie adolfinom a nemecke Panthery nemam nazyvat leopardikmi lebo niektori z vas su potom z toho vo vytrzeni.
K Iraku...znicenych bolo cez 3k tankov a 1400 obrnenych vozidiel. Takze 4400 dajme tomu. Z toho letectvo znicilo 2400 (okrem F111 a A-10, ktore si spominal to boli aj F117), takze nejako mi tie pocty nevychadzaju ako mohli Bradley znicit vacsinu.
S cislami sa da zonglovat ja viem, ale bolo by dobre okrem wiki a nejakych senzaciechtivych novinarskych clankov, ktore si vymyslia cisla ake sa im hodi ist obcas po rozumy aj k oficialnym zdrojom...napriklad na U.S. Army Center of Military History, co je oficlalna stranka U.S.Army. Ci budeme radsej verit inym zdrojom?
Ale , ked chces zi dalej v tom omyle, ze Bradley moze za znicenie vacsiny tankov v Iraku ako tvrdil triki, ktory si to niekde precital a teraz to bude papagajovat do aleluja.
K ruskej elite.
Keby si sa naozaj zaujimal vedel by si preco zapadna media oznacuju 1.gardova tankova armad za elitnu. Predovsetkym opakuju to, co im natlacili v minulosti ruske media, cize to, ze tato armada ma(la) "najmodernejsie" ruske tanky T-90A a dokonca aj niekolko T-14 vo svojej vyzbroji.
V reale su T-14 niekde v podzemnych garaziach, alebo na papieri stale a T-90A nie je najmodernejsi, pretoze tou je verzia M. Lenze tato slavna armada mala len 8ks M modelu, z ktorych cca polovica bola znicena uz pri utoku na Charkov a druha bola znicena/zajata na konci roku 2022....cize nie pri Iziume. Vacsinu tankov tak tvorili T-80, doplnene T-72B3, ktore vsak mali aj ine tankove utvary.
Ak sa pozries na stav pred vojnou mala 1.gardova vo vyzbroji 67ks T-90, z ktorych je dokazatelne mimo hru uz 40.
Neviem, co bolo na tejto armade spickove, ked najlepsie tanky posadky stratila uz pri nesupesnej ofenzive na Charkov v zaciatku vojny.
Rusi ocakavali utok na juhu, kde presunuli svoje najlepsie dostupne jednotky a v charkovskej oblasti nechali to, co ty nazyvas elitnou castou ich armady....klasickeho Potemkina.
Btw velitel 1.gardovej tankovej armady generalporucik Sergej Kisel.bol odvolany uz v maji, pretoze tento podla teba spickovy utvar ruskej armady utrpel tazke stray a nebol schopny plnit pozadovane ciele. Aj preto ho nestiahli na juh, pretoze vedeli, ze sa uz nan nemozu spoliehat.
Skusim opravit tvoju vetu...pri Iziume Ukrainci narazili na zbytky mozno kedysi papierovo silnej 1.gardovej tankovej armady, ktora pre nich nepredstavovala skoro ziadneho supera nehovoriac o tom, ze ich svojich utokom dokonale zaskocili.
13.01.2023 - 00:14:08
00
Len taka technicka poznamka: flegko, vykrucas sa ako had. Ak by si jednoducho priznal ze si si pomylil Panthery s Leopardmi tak to kazdy rozumny clovek pochopi, ved sa to stava kazdemu ze sa moze pomylit najma ak nemci na oznacenie svojich tankov pouzivali v minulosti a pouzivaju aj teraz rozne mackovite selmy. Ale ty sa tu stavias do polohy neomylneho a navyse urazeneho, ze niekto poukazal na tvoj omyl. A nesnaz sa viac najst nejake "logicke" vysvetlenie a uz to dalej nevysvetluj, pretoze sa zamotavas este viac.
Mimochodom, co si predstavujes pod pojmom eufemizmus? Pretoze ak namiesto Panther pouzijes Leopard (alebo hoci aj leopardik - deminutívum teda zdrobnenina ) - tak toto veruze eufemizmus nie je. Opatrne s tymi cudzimi termitmi, pretoze rizoto je velke a hrozi dalsie foyer...
13.01.2023 - 07:42:21
117
Ano ty vies lepsie ako ja, ze som sa pomylil, pretoze ked sa od detstva zaujimam o historiu a najme tu vojensku tak si uz urcite vo svojom senilnom veku nebudem pamatat ako sa volali nemecke tanky. Si predstav, ze dokonca si este pamatam aj preco sa nemecke tanky volaju Leopardy a preco uz nepokracovali v nazvoslovi Panther, co povodne aj chceli po vojne, pretoze su posadnuti velkymi mackovitymi selmami.. Aj to preco sa nepokracovalo v linii Tigrov.
Eufemizmus je zjemnujuci vyraz, takze leopardik je voci Panntherovi eufemizmus. U mna jednoznacne, ked ma s iny nazor ja ti ho neberiem.
Ze budeme riesit, co je a co nie je eufemizmus tak to som teda necakal. Vidim, ze latka toho, coho sa chytime na texte toho druheho sa opat posunula.
13.01.2023 - 09:32:09
00
Mal by si si tak na tyzden vypnut Internet ...
13.01.2023 - 09:34:54
00
jj
i.imgflip.com
13.01.2023 - 09:43:47
00
Eufemizmus (z gr. eu - dobre, fémi - hovorím) alebo melioratívum je zjemňujúce slovo. Nahrádza sa ním priame pomenovanie nepríjemných javov, predmetov, stavov[1] alebo rozporuplných stránok života (smrť, staroba, alkoholizmus a pod.).
Este raz: leopardik je len zdrobnenina - deminutívum.
Nejde o to aky mam nazor ja alebo ty, ale aky ma nazor jazykoveda.
Hovoril som ti, nezamotavaj sa v tom este viac. A bacha na tie cudzie termity. Vysvetlenie ich vyznamu citaj vzdy az do konca, nielen prve 3 slova.

"Mudri ludia su ako obilne klasy. Stoja hrdo, vzpriamene.... Kym su prazdne. A ked dozreju a naplnia sa zrnom pokorne sklonia svoje hlavy k zemi."
13.01.2023 - 09:59:16
06
scontent.fbts4-1.fna.fbcdn.net
13.01.2023 - 11:38:40
04
Minikin napísal:
Eufemizmus (z gr. eu - dobre, fémi - hovorím) alebo melioratívum je zjemňujúce slovo. Nahrádza sa ním priame pomenovanie nepríjemných javov, predmetov, stavov[1] alebo rozporuplných stránok života (smrť, staroba, alkoholizmus a pod.).
Este raz: leopardik je len zdrobnenina - deminutívum.
Nejde o to aky mam nazor ja alebo ty, ale aky ma nazor jazykoveda.
Hovoril som ti, nezamotavaj sa v tom este viac. A bacha na tie cudzie termity. Vysvetlenie ich vyznamu citaj vzdy az do konca, nielen prve 3 slova.

"Mudri ludia su ako obilne klasy. Stoja hrdo, vzpriamene.... Kym su prazdne. A ked dozreju a naplnia sa zrnom pokorne sklonia svoje hlavy k zemi."

Jazyk je o vnimani, to co niekto vnima ako zdrobnelinu, iny moze vnimat ako eufemizmus. V principe inak riesime nesmrtelnost chrusta.
Keby sa chceme vrtat vo vnimani jazyka mozme tiez rozbrat, co su cudzie termity, pred ktorymi ma varujes.
Ja som bol doteraz v tom, ze ide o hmyz, ale mozno ma poucis aj tejto oblasti.
Keby rozoberame text cisto jazykovedne, tak namiesto slova panter mozem klude pouzit slovo leopard lebo nas jazyk to pripusta.
Z odborneho hladiska je to nevhodne, kedze existovali vojnove Pathery a povojnove Leopardy. Rovnako by som nemal Adolfa nazyvat Adolfina, Putina Putlerom, ci nemalo sa pisat ruSSko takymto stylom lebo to nie je gramaticky ani odborne spravne. Nie?
Kto ma pozna vie, ze si viem chybu uznat a ze sa mylim je ludske, ale v tomto pripade bohuzial musim trvat na tom, ze som si ziadne zvieratka nepomylil a dobre som vedel ake tanky boli v DE pred vojnou a po vojne.

Tiez zakoncim mudrostou ako ty...Kto chce psa bit, palicu si najde.
13.01.2023 - 12:16:47
00
Ja pridám ešte jednu múdrosť:

Hádať sa s blbcom, je ako zápasiť s prasaťom v blate.
Po hodine zistiš, že tej svini sa to páči. :)
13.01.2023 - 12:38:39
026
:D
Zničili jsme čtyři obrněnce Bradley, chlubí se Rusko. Na Ukrajině ještě nejsou

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-ministerstvo-obrany-ukrajina-bojova-vozidla-bradley.A230113_111748_zahranicni_hovo
13.01.2023 - 12:51:34
02
flegko napísal:
Ja som bol doteraz v tom, ze ide o hmyz, ale mozno ma poucis aj tejto oblasti.

media.tenor.com

hlavne ze si suteren :)
(ako napoveda)
13.01.2023 - 12:58:01
01
flegko napísal:
Jazyk je o vnimani, to co niekto vnima ako zdrobnelinu, iny moze vnimat ako eufemizmus. V principe inak riesime nesmrtelnost chrusta.
Keby sa chceme vrtat vo vnimani jazyka mozme tiez rozbrat, co su cudzie termity, pred ktorymi ma varujes.
Ja som bol doteraz v tom, ze ide o hmyz, ale mozno ma poucis aj tejto oblasti.
Keby rozoberame text cisto jazykovedne, tak namiesto slova panter mozem klude pouzit slovo leopard lebo nas jazyk to pripusta.
Z odborneho hladiska je to nevhodne, kedze existovali vojnove Pathery a povojnove Leopardy. Rovnako by som nemal Adolfa nazyvat Adolfina, Putina Putlerom, ci nemalo sa pisat ruSSko takymto stylom lebo to nie je gramaticky ani odborne spravne. Nie?
Kto ma pozna vie, ze si viem chybu uznat a ze sa mylim je ludske, ale v tomto pripade bohuzial musim trvat na tom, ze som si ziadne zvieratka nepomylil a dobre som vedel ake tanky boli v DE pred vojnou a po vojne.

Tiez zakoncim mudrostou ako ty...Kto chce psa bit, palicu si najde.


… slúchaj , ty vojnový páter . Už tu nezasieraj , nemudruj , daj dačo k veci , abo ťahaj “ šuplikáriť” ako doteraz . Chlapi majú na teba teda nervy dosti 🤷🏼‍♂️
13.01.2023 - 13:04:35
03

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up