Cykloturista napísal:


Toto mohlo vzísť len z chorej hlavy, až ma to núti premýšlať či v tom nemá prsty Igiot.
10.12.2022 - 20:36:41
01
Pozor, aby sa ten Ford nepokazil skôr, než tých 1010km prejde :P
10.12.2022 - 21:56:31
00
Mám aplikáciu ŽSR,až sa dostanem domov 😀.
10.12.2022 - 21:58:19
02
Obmedzovanie rýchlosti je 1 vec... Ale na pretrase bol v nedávnej dobe návrh, že úradníci by rozhodovali, kto môže a nemôže používať auto. Ľudia žijúci v rovnakom meste ako pracujú by automaticky vlastniť auto nemohli. Ale človek žijúci mimo mesto a dochádzajúci do mesta by ho už mohol vlastniť. Teda človek žijúci v Rovinke a pracujúci v Bratislave, či Dunajskej Lužnej môže vlastniť auto (bolo tam viac podmienok, ale je veľká šanca, že to prejde) alebo človek zo Sniny tiež bude môcť vlastniť auto, keď pracuje v BA. Čo na tom, že doteraz len autom prišiel do BA a auto tam od nedele večera do piatka večera nepohnuto stálo a daný občan chodil MHD do roboty. Samozrejme dá sa to aplikovať na všetky mestá a obce na území EU. Ďalšie nápady boli zaviesť progresívnu daň, auto by prvé 3 roky malo pomerné rozumnú, po 6 rokoch by sa daň za 6 rokov mala rovnať nákupnej výške vozidla, v 8. rok, už by daň mala byť vo výške nákupnej ceny vozidla. Aby sa odstránili staré vozidlá z ciest. Samozrejme, pri starších vozidlách by sa to prestávalo na súčasnú hodnotu peňazí, teda ak ste si v roku 1970 kúpili nejaké auto za £1500 libier ako nové, preženie sa to zohľadnením inflácia, atď tak zaň bude človek odvádzať daň zo základu £29 000, aspoň tak nejak to v tom článku prerátali. Samozrejme ďalšia chuťovka, autá staršie ako 5 rokov vyradenie z premávky (bola hádka, takže tam bol interval od 4-8 rokov). Síce sa to netýka áut, ale lety trvajúce po pod 2 hodiny majú byť zakázané (čistého času letu). Niektorí dokonca požadovali pod 3 hodiny. V rámci EU neviem či je vôbec nejaký let dlhší ako 3h. A pozor, týkalo by sa to aj letov, čo by prilietali z územia mimo EU. Občania majú využiť buď vlak, alebo autobus. A podobných chuťoviek bolo viac.
11.12.2022 - 04:35:21
01
To je strašné, čo chcú tí židojaštery z Bilderbergu s nami urobiť, že?! 😀
11.12.2022 - 06:17:04
00
Tak k tym letom, chodievam na sluzobky cca 1.5 hod letom (+ samozrjeme na letisko a z letiska). Idem si pre tu srandu pozriet ci a ako dlho by to bolo vlakom

Tak vlak cca 8 hodin a autobus 13 hodin vs hodina a pol letu + cca 2 hodiny transfer
11.12.2022 - 08:30:50
00
Ja idem zajtra skusit ten vlak. Potom poreferujem :)
11.12.2022 - 09:43:19
00
Jano1987 Poprosím Ťa o relevantný zdroj, z ktorého si čerpal. Rád si to prečítam. Zatiaľ mi niečo navráva, že je to vo väčšine bodov tak trocha blud.
11.12.2022 - 09:57:51
12
Frankfurter Allgemeine Zeitung - tam pri rozhovore s jedným poslancom Európskeho parlamentu padla na pretras aj mobilita, tak informoval, že sa pripravuje zákon o tom, že by štát určoval, kto môže vlastniť auto. Ale že je aj viac alternatív, napríklad to zdanenie. Dávali to v nejakom rannom výcuce na Slovenskom rozhlase, že o čom sa píše.
11.12.2022 - 10:31:46
00
Relevantným zdrojom som myslel link na pripravované znenie právnej úpravy s platnosťou pre územie SR. Toto je taký zdroj á la "na pretras" a "s jedným poslancom EP" a "v nejakom rannom výcuce na Slovenskom rozhlase". A ty si sa toho chytil, a napísal tirádu o Dunajskej Lužnej, Snine a Bratislave a o tom ako človek bude za 50 ročné auto platiť "daň zo základu" 29 K libier, keď sa "to preženie zohľadnením inflácia". Už rozumiem. Taká alarmistická klasika. Intelektuálne menej zdatní jedinci sa toho chytia, a o pár dní budú konšpiračné weby uvádzať správu, ako zlá EÚ mandatórne rozhoduje o vlastníctve áut, zdaňuje veterány a "zakáže lety nad dve hodiny". Keď nabudúce Daily Mirror uverejní správu, že všetky bicykle so šírkou plášťa nad 2 palce budú platiť cestnú daň, nezabudni o tom napísať. Na tomto jasne vidno dôsledky zanedbanej výuky kritického myslenia na školách v nedávnej minulosti.
11.12.2022 - 11:09:00
117
Frankfurter Allgemeine Zeitung sú seriózne noviny, žiaden Daily Mirror. A pokiaľ je rozhovor s poslancom európskeho parlamentu, ktorý pripravuje dané právne úpravy nerelantný zdroj, tak neviem, čo je potom relevantnejšie.

Slovenský rozhlas každé ráno vyberá nejaké zaujímavé články z európskych novín, dá krátke zhrnutie a človek si vie celý ten článok dohľadať.

Netreba chodiť až tak ďaleko do zahraničia. Aj na Slovensku sa pravidelne objavujú správy, že sa pracuje na nejakom zákone. Aj o zmene Stavebného zákona sa hovorí už roky, aj poslanci to hovoria do serióznych médií a nejaký finálny produkt sa ukázal až tento rok. Prvé informácie o tom, že aj na Slovensku sa chce zaviesť 1,5m odstup na cestách sú staré tak cez 6 rokov. Tiež boli prezentované v rozhovoroch v rôznych médiách.
11.12.2022 - 11:34:24
00
Jano1987 poprosím Ťa o link stránky EP, kde sa uvádza, že daná právna úprava obsahujúca Tebou vymenované (a navzájom nesúvisiace) obmedzenia sa pripravuje a je v legislatívnej agende pre rok 2023 resp aj ďalšie roky. Ak by si mal ahnung o legislatívnom procese EU, vedel by si, že nie je možné, čo i len čisto hypoteticky, prijať v jednej právnej úprave obmedzenia zasahujúce uplatniteľnosť viacerých zákonov z rôznych oblastí (zdanenie, vlastnícke právo, atď.), nehovoriac o plošnom presadení na území celej EÚ. Prax je totiž presne opačná, legislatíva na národnej úrovni v takýchto prípadoch podlieha schváleniu zo strany EÚ. Viď odstavec nižšie v mojom príspevku.

Jedinou krajinou, ktorá má momentálne v platnosti len jediný bod z toho, čo si tak nepresne nafúkol, je Francúzsko. Aj tam to v podstate skončilo výraznou redukciou ( niekto by to mohol nazvať fiaskom😊) keďže short-haul flight ban sa nakoniec bude týkať len 3 vnútroštátnych liniek. Na rozdiel od Teba prikladám link :
https://www.politico.eu/article/eu-greenlights-frances-short-haul-ban-but-only-on-3-routes/.
Takže tak.
11.12.2022 - 12:05:42
05
Prepáč, že nie som tak zbehlý v tom, že mám reálny prístup k návrhom zákonov, na ktorých sa pracuje a ešte neboli predstavené.
11.12.2022 - 12:47:40
00
Cyklokoalícia vyzbierala podpisy a dala hromadnú zásadnú pripomienku, aby e-autá neboli v mestách zvýhodňované (jazda v bus pruhoch, bezplatné parkovanie). Boli na pripomienkovom konaní a ich pripomienka bola akceptovaná. Samozrejme, ak novela prejde do parlamentu, môže dať nejaký poslanec pozmeňovací návrh ktorým to tam vráti.
Treťotriedny škrabák buď o tom ani netušil, alebo je možno ho ospravedlniť, ak pripomienkové konanie bolo až po uverejnení jeho výpotku - článku.
11.12.2022 - 14:12:39
00
Jano1987 napísal:
Prepáč, že nie som tak zbehlý v tom, že mám reálny prístup k návrhom zákonov, na ktorých sa pracuje a ešte neboli predstavené.


Vidím, že si nepochopil pointu, tak skúsim posledný raz. Aj keby si bol akokoľvek zbehlý, odkaz na pripravovaný “návrh zákona” na úrovni EP by si nenašiel. Ako som Ti spomínal, proces prebieha práve opačne - “zdola”, teda tak, ako v prípade Francúzska. Čiže ak prejde legislatívnym procesom schvaľovania v krajine, ale nájde sa strana, ktorá spochybní súlad so všeobecnými princípmi Únijného práva, rozhodnú orgány EÚ. Ak by teda malo byť niečo pripravované u nás, muselo by sa to pripravovať v rámci plánu legislatívnych ÚV SR rozpísaného pre jednotlivé rezorty. To, čo si spomínal vo svojom úvodnom povzdychu, by sa týkalo hneď niekoľkých rezortov. Ani jedna z “chuťovečiek”, ktoré si spomínal, nebola, pokiaľ viem, zahrnutá do plánu legislatívnych úloh Úradu vlády SR na rok 2022. Ani roky predtým. Týmto by som z mojej strany považoval plodnú diskusiu s Tebou za uzavretú a poprial Ti ešte peknú nedeľu.
11.12.2022 - 17:17:00
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up