stanos4 napísal:
mna by tiez zaujimalo co za znacky a modely to boli v ramci tej 10% kazivosti, resp. nejake statisticke data. Na druhu stranu, ked sam flegko pisal ze do zasoby mu prichadzali vselijak "opravovane" veci.... Ono, nieje refurbished ako refurbished asi, ze?

Ja mam stabllneho dodavatela uz vyse 10 rokov, takze jeho triedeniu verim. Ako vravim u PC su vymenene plechy istotne, pretoze pc su na nerozoznaneie od novych, u nb sa toto bohuzial nerobi (z pochopitelnych pricin), takze znamky pouzivania na nich boli aj ked boli v najvyssej triede.
K repasovanym nb som proste skepticky.
01.11.2022 - 17:29:42
00
No to mi prosim vysvetli. Ked vymenim sasi na NB je to to iste ako ked vymenim plechy na PC. Rozdiel je len v tom ze PC mavaju vacsinou solo MB a CPU a NB su castejsie ako komplet, cpu onboard, teraz uz casto aj RAM je onboard. Ale inak kupis kazdy diel NB ked treba vymenit.
01.11.2022 - 17:35:26
00
Dovody som uz vysvetloval, ale dam kludne esre raz.
Uspora na mnou predavanych modeloch (v case nejaky Celeron) bola na urovni 20-25%, takze za skoro totoznu cenu (slo o cenove relacie na urovni 300 eur) som mohol mat novy o generaciu novsi nb s 2 rocnou zarukou.
Na nb je vidiet, ze bol pouzivany, vonkajsie sasi sa nemeni a tak z neho kupujci nema pocit noveho vyrobku ako ma u refurbirshed PC.
K repasu dostanes pouzitu baterku a aj ked ma najvyssiu triedu novej sa nevyrovna, takze ak ho pouizvas na bateriu caka ta skoci, ci neskor investcia.
Kedze nevies v akom prostredi nb sluzil mas zvysene riziko, ze ti odide na nb napajanie, grafika a pod...cize porucha s pravou v cenovej urovni ceny repasu.
01.11.2022 - 17:44:29
00
A na pc sa meni skrina? To si kde videl. Asi uz zacinam chapat levelu tvojho refurbished. To je taky lowcost repas len na oko. Kto ti brani dat novu baterku, ta vydrzi uplne rovnako ako ta co tam bola z vyroby. Na pc moze uplne rovnako odist zdroj, doska, hdd, ram. Uplne rovnako ako NB. Ak je sasi na NB opotrebovane natolko ze je to vidiet tak sa to ma vymenit, top cover, upper case, lower case, klaveska sa meni takmer vzdy. Proste je refurbished a potom je lacakovy repas 😉
01.11.2022 - 17:52:57
00
no uplne rovnake to nebude, pri ntb su všetky komponenty osekané a napraskane doseba, často s poddimenzovaným chladením čo je problém samo o sebe.
01.11.2022 - 19:26:27
01
NB maju vlastne CPU ktore su odlisne od desktopovych. S tym suvisi aj narocnost chladenia. NB maju heatpipe priamo na CPU prilepene pripadne aj na VGA, chladene mensim viacotackovym vetrakom. Tieto chipy by s PC chladicmi ani nepotrebovali ventilator a slo by to chladit pasivne vo vacsej skrinke. Ja mam pasivne chladene desktopove cpu ale mam pomerne velky chladic. Ssd a v podstate aj RAM su rovnake v pc aj NB. V nb chladicoch najcastejsie odidu loziska vo vetraku takze zacne byt viac hlucny. Casto staci vymenit fan, prepastovat dobrou pastou a je zas ticho.
01.11.2022 - 19:32:50
00
keby to bolo take učinné tak sa ntb cpučka nepodtaktovavajú, chyba tam proste hmota a žiadny pliešok s 2cm fanom stym nič nenarobí.
01.11.2022 - 19:51:42
01
A desktopove sa nepodtaktovavaju? Ved sa pozri na takty v normale a v turbo rezime. Jednak je to koli teplote a jednak spotrebe. Na keru onu to ma ist na plne gule ked si pozeras Mtbiker forum?
01.11.2022 - 19:55:26
00
scarinko napísal:
A desktopove sa nepodtaktovavaju?

ak mas vyriešeny chladič a airflow tak to može bežať 24/7 a nič sa nepodtaktuje, pri ntboch pustis hru na 30-40min a už to začína. Navyše su tie cpučka v rovnakej kategorii už tak obmedzené na 45W oproti desktopu 105W tj ak ten vykon nepotrebuješ tak v prípade PC možeš ist o kategoriu nižšie a stale budes na tom lepšie s chladením/vykonom aj financiami
01.11.2022 - 20:05:11
00
Ale ved to som uz pisal ze nb a desktop verzie nie su totozne. Ak sa ti podtaktuje procak v NB po hrani pol hodiny hry tak mas nieco zle a prehrieva sa ti ale to nie je normalne ?
24/7 to moze bezat ale na co ked to netreba? Nepotrebujem aby mi cpu odoberalo max TDP ked staci tretina vykonu. Nemam akcie v elektrarnach.
01.11.2022 - 20:29:57
00
Ak sa ti podtaktuje procak v NB po hrani pol hodiny hry tak mas nieco zle a prehrieva sa ti ale to nie je normalne
nie je to normálne, je to bežné.

Nepotrebujem aby mi cpu odoberalo max TDP ked staci tretina vykonu Nemam akcie v elektrarnach.
Nechytaj ma za slovíčka spotreba závisí od aktuálneho výkonu..
01.11.2022 - 20:41:55
01
Nejak ti nerozumiem o co ti vlastne ide.
01.11.2022 - 21:44:23
00
flegko napísal:
Dovody som uz vysvetloval, ale dam kludne esre raz.
Uspora na mnou predavanych modeloch (v case nejaky Celeron) bola na urovni 20-25%, takze za skoro totoznu cenu (slo o cenove relacie na urovni 300 eur) som mohol mat novy o generaciu novsi nb s 2 rocnou zarukou.
Na nb je vidiet, ze bol pouzivany, vonkajsie sasi sa nemeni a tak z neho kupujci nema pocit noveho vyrobku ako ma u refurbirshed PC.
K repasu dostanes pouzitu baterku a aj ked ma najvyssiu triedu novej sa nevyrovna, takze ak ho pouizvas na bateriu caka ta skoci, ci neskor investcia.
Kedze nevies v akom prostredi nb sluzil mas zvysene riziko, ze ti odide na nb napajanie, grafika a pod...cize porucha s pravou v cenovej urovni ceny repasu.


akoze ja neviem, ale ked si otvorim 1. vysledok v googli, tak ozaj mi je tazko uverit, ze 300e repas ntb budu mat take problemy, kedze napr. tuna su to thinkpady, probooky, elitebooky, lifebooky. A pri nich by som ozaj bol skepticky voci 10% "komplet" odideniu.

Pokial si teda nepredaval nejake najnizsie ne-business rady.

No a konkretne pri tychto, za 300e tam boli konfigy myslimze vykonovo min. rovnake, skorej velmi vyrazne lepsie ako az na 1 z 550->365€ zlavneny model na alze a mozno 1-2 dalsie modely. Kvalita prevedenia tych lacnych novych je ale ovsem to otazna, realisticky velmi vyrazne horsia oproti danym repasom.

Ale mozno je ten eshop s refurb nejak odzub, a treba pozerat/kupovat pouzite dane modely na bazaroch.
01.11.2022 - 22:22:36
01
Predavam cez 20 rokov, rukami mi presli tisice nb a pc za tie roky, takze myslim, ze mam slusnu statisticku vzorku a je ina ako "my mame vo firme 10 repasov a vsetky su v pohode".
Repasom sa venujem cez 10-12 rokov, urcite tiez stovky kusov a som velky fanda repasov....PC.
Nie som fanda repasov nb, dovody som uviedol, su to moje cisla, moje skusenosti, Z mojho pohladu sa to neoplati. vacsina zakaznikov chce aj tak 15,6 kvoli numerickej klavesnici.
Zoberme si najlacnejsiu ponuku od najvacsieho predajcu repasov na SK.
https://www.refurbished.sk/hp-elitebook-850-g3-core-i5-6300u-24ghz8gb-ram256gb-m2-ssdbatterycare-233771
Za cenu 427 mam nb z najvyssej rady od HP so stale dostatocnym vykonom, co znie super, ale....
Za 400-500 eur mas novy nb s i5 11th generacie (oproti 6th pri repase) s novsou ram a solidnejsim ssd, pretoze do repasov sa davaju lacne kusky s malou cache....ok pri beznom pouzivani to nemusi byt citit, ale skuste kopirovat prenasat/zapisovat nieco vacsie na rozne SSD a zistite, kde je rozdiel medzi lacnymi a drahsimi.
Baterka v repase je najvyssej triedy, ale podme si odcitovat od predajcu.
batteryCARE+

Notebooky s týmto označením majú novú alebo použitú batériu s viac ako 80% pôvodnej kapacity. 2 roky záruka na elektroniku a 1 rok záruka udržanie kapacity batérie nad 33% jej pôvodnej kapacity.

Cize predajca tvrdi, ze bateria ma 80% povodnej kapacity (moc tomu neverim) a hlavne zarucuje, ze pocas jedneho roka nespadne pod 33%. Cize za rok ak spadne na 40% je to ok a ta baterka velmi pravdepodobne do roka kapacitne zvadne, pretoze nove baterie aj pri setrnom zaobchadzani nevydrzia viac ako 2-5 rokov (5 su rekordy) a stracaju skokovo kapacitu.
Takze predajca vela garancii nedava a je takmer iste, ze baterku budeme do roka musiet menit, co su dalsie naklady navyse. Btw aj znackove baterie stracaju kapacitu skor ako tie "tovarenske", co je je taka zvlastnost znama napriklad z aut, kde tovarenske gumy, ci baterky vydrzia vyrazne viac ako neskor kupovane (aj ked rovnakej znacky a typu).
A to nehovorim o stave elektroniky na doske (napajenie, kondiky...), plus stav podsvietenia displeja, ci invertora (relativne casta porucha)

Ano novy nb bude plastak, ziadna zliatina ako pri elite, novy nb bude ma vyssiu radu BT, ci novu ac wifi (pripadne acx), bude mat dlhsiu podporu ovladacov zo strany vyrobcu, kde pri repasoch uz bude niekde po EOL (problemy s nahradnymi dielmi), ci na hranici EOS (problemy s ovladacmi).

Nechcem tu vypisovat litanie, ale je na kazdeho zvazeni, ci chce za rovnake peniaze byvaly spickovy nb so vsetkymi vyhodami a nevyhodami, ale pojde do noveho, kde je z mojho pohladu viac vyhod ako nevyhod.
Moja rada mojim zakaznikom je vyhnut sa repasovanym nb, pretoze sa vacsinou neoplatia.
Ak ma niekto iny nazor neberiem mu ho, ale ja som sa dopracoval k tomu poznaniu a je mi ho tazko vyhovorit :) .

P.S. Ano fajnsmekri mozu siahnut po starych IBM/Lenovach, ked cinski sudruhovia este chvilu drzali povestnu kvalitu (dnes je u mna Lenovo synonymum odflaknutych nb), pripadne siahnut po nejakom Elite, ci X360, kde sa ceny novych zacinaju skoro na 1000e a repasy kludne na polovic, ale to su skor vynimky ako pravidla.
P.P.S. A ano aj v dnesnej dobe dokaze znackovy vyrobca dokur... celu radu, aj mnou oblubeny Dell mal problemy pri istych radach, kde odchadzali pravidelne grafiky a dosky, takze ani kupa noveho nb nezarucuje, ze budem na 100% spokojny. Ale zase Dell je NBD, takze..
02.11.2022 - 17:22:40
00
kto siahne po akomkolvek repase je bud idiot,alebo tlk,a nevazi si svoje €
02.11.2022 - 17:46:12
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up