Normalne neviem ci sa mam smiat, plakat alebo byt nastvany. Najviac sa zabavam na tom ako sa tu snazi "endurak" okaslat system, ako obhajuje chrapunske spravanie "endurakov" a ake argumenty pouziva. Odmieta asfalt lebo ..., vlastne neviem preco ale proste chce jazdit teren. V tomto pripade je uplne jedno aky je zakon (ktory hovori ze to je pravne podchytene a ze cyklista tam nema co robit). Ten pako si vobec neuvedomuje ze taketo krasne spravanie sposobuje vo vysledku mnozstvo staznosti turistov na cyklistov priamo u MLBA a nasledne zamietanie roznych cyklopozitivnych aktivit zo strany MLBA, napriklad tvorbu obchadzky ktoru by tam mohli cyklisti pouzit, pripadne budovanie dalsich trailov a obchadzok. Jednak je to skutocne vtipne ale zaroven ma to neskutocne stve lebo takyto ludia skodia komunite o dost viac ako si myslia. Takze vdaka.
17.10.2022 - 15:25:30
02
Stax napísal:
ked si lenivy sa bicyklovat tak sa nebicykluj. pripadne vedome vyhladavaj konflikt v mieste kde vies ze nemas co hladat. klobucik dolu...

edit: a paci sa mi ako mindzujes na udolie vydrice kvoli tomu ze je zjazdne na graveli a pritom spominas cerovku ktora je ehm zjazdna na graveli :D ale iba s integralou :D


Stax navazam sa ja do teba, ze je pre teba bicikovanim vozenie si zadku po zvazniciach ? To uz ani XC nieje aj tam je to uz technickejsie. Jasne som napisal, ze pre EN jazdca vo fullface a chranicoch nie je jazda okolo Vidrice po tej vyhladenej zvaznici nicim zaujimava. Kto chce nech jazdi zvaznice, kto nie nech jazdi DH taraily, pumptrack, DJ, trial, BMX what ever. Ale laskavo sa nevoz po niekom, za to co preferuje. Nie kazdy ma za ciel byt dusty roadie, niekto je naozaj biker nie cyklista. Tiez ti mozem napisat ze si lenivy ked jazdis dole po zvaznici to je predsa ovela menej namahave ako po technickom traily.

Pointa toho celeho je, ze sa vybuduje chodcom paralenny trail ako laternativa ka asfaltu a vymucia odtial nejakou cedulou (bez opory v zakone) cyklistov. Ale nikto nieje schopny osadit cedulu zakaz vstupu aspon na DH traly. A na co to vobec buduju ked aj tak chodia chodci takmer vylucne po asfaltke. Kazci - Zelenzna zase preznacili na asfalt z lesa... uplne kocurkovo. A stale zdoraznuje ze turista moze ak chce v II. stupni ist volnym lesom ak mu asfalt nevonia. Biker nie, tak preco nemoze zdielat tu znacku s bikerom ? Lebo medved ? Pisem ze inde, kde je menej kktizmu to funguje a este sa ta aj turista opyta, ze kam ides a ci mas dost vody, ze ma prebytok.

BTW: Ja nepisem o sebe ja nie som EN jazdec, ale ti co ich Jano pozoroval boli podla popisu EN jazdci tak to vysvetlujem z ich pohladu.
17.10.2022 - 19:54:12
00
Jano1987 napísal:
Kenai ale, ale... Jazdec na endure, ktorý robí presun je neschopný jazdiť po asfaltke, či trase, ktorá je určená pre gravel? To je mi novinka.

STN 73 6108:
lesná cesta: pozemná komunikácia, ktorá je súčasťou lesnej dopravnej siete; určená je na dopravu dreva, osôb, materiálu, na prejazd špeciálnych vozidiel (požiarna, zdravotná služba), ale môže slúžiť aj na iné ciele; má vybudované zemné teleso a aspoň jednoduché odvodnenie

§ 22, vyhláška č. 35/1984 Zb.:
(1) Účelovými komunikáciami sú najmä poľné a lesné cesty, príchodové cesty k závodom, staveniskám, lomom, baniam, pieskovniam a k iným objektom a cesty v uzavretých priestoroch a objektoch.

Podľa zákona o pozemných komunikáciách a príslušnej vyhlášky sú lesné cesty účelovými komunikáciami. Aj na tých platia dopravné predpisy a teda aj dopravné značky.

Podľa Slovenskej technickej normy (STN), na ktorú sa zákon o lesoch odvoláva, je lesná cesta pozemnou komunikáciou, ktorá je súčasťou lesnej dopravnej siete. Delí sa na štyri podkategórie. V prvých troch je určená minimálna šírka cesty 4 metre. Posledná má povinnú minimálnu šírku 1,5 metra. Pre každú z týchto podkategórií je odporúčaná maximálna rýchlosť jazdy.

Dôležitým parametrom pri zaraďovaní komunikácií do skupiny lesných ciest je kvalita jej povrchu. Tá môže byť rôznorodá. Stavaná, asfaltová cesta, môže ňou byť aj zemina, či už udupaná alebo prašná. Vyskytujú sa cesty spevnené i nespevnené. Dokonca môžeme nájsť cestu, z ktorej nie je odstránené rastliny. Sklon cesty by sa nemal pohybovať nad 12%.

Pre cyklotrasy či ako to správne nazvať sa už roky používa označenie"C" nejakej farby podľa stupňa obtiažnosti. Obyčajný pásik je určený pre peších turistov.

Zákon bol menovaný. To že hľadáš blbosti, je tvoj problém. Každý kto nemá IQ húpacieho koníka to snáď dokáže pochopiť.


EN jazdec je rovnako neschopny ist po zvaznici, alebo asfalte ako je turista neschopny uhnut 20cm na kraj chodnika EN jazdcovi.
Furt to iste do okola. Nikto nechodi do lesa pre to aby venoval cas robeniu toho co sa da. Chdi sa tam bavit. Ak to nema byt zabava, len nieco co sa da, naco tam pojde ?
Je tusrista schopny ist volnym lesom alebo po asfaltke, zjavne je. Lebo to bezne robi. Tak naco potrebuje segregovany chodnik ?

A sme doma podla STN. STN nema zavazny charakter, lesnik moze vybudovat ucelovu komunikaciu ktora absolutne nevyhovuje STN a stale to bude ucelova komunikacia, Moze mat na to rozne dovody najcastejsie ze setri peniaze.

Za dalsie STN nie je povinny obcan poznat.
1. nejadna sa o verene dostupny material
2. obcan ma poznat prave predpisy (zakony, vyhlasky, ...) STN nie je pravny predpis je to technicky predpis pre profesionalov danom odvetvi.
Teda znova nevytahuj STN to nie je relavantne pre parvnu debatu na danu temu. STN sa tiez casom menili a niktore ucelove komunikacie su ovela staresie ako platne STN, poznas aj hystoricke verzie ?
3.
Lesná dopravná sieť STN 73 6108
1 Predmet normy
Táto norma stanovuje kategorizáciu lesnej dopravnej siete, systém triedenia a základné parametre jednot- livých druhov komunikácií a účelových zariadení, ako aj základné požiadavky na ich navrhovanie a reali- záciu. Uvádza základné charakteristiky komplexnej starostlivosti o lesné cesty a iné účelové komunikácie a zariadenia dotvárajúce lesnú dopravnú sieť (ďalej len LDS).
2 Termíny a definície
2.2 lesná cesta: pozemná komunikácia, ktorá je súčasťou lesnej dopravnej siete; určená je na dopravu dreva, osôb, materiálu, na prejazd špeciálnych vozidiel (požiarna, zdravotná služba), ale môže slúžiť aj na iné ciele; má vybudované zemné teleso a aspoň jednoduché odvodnenie
6.1 Lesné cesty a iné účelové komunikácie v lese
6.1.1 Triedenie lesných ciest
d) technologické komunikácie a zariadenia: dočasné približovacie komunikácie a zariadenia,
technologické zariadenia a dopravné trasy a linky, ktoré slúžia na vyťahovanie a približovanie
vyťaženého dreva z porastu alebo časti porastu. Povrch je vždy nespevnený, spravidla sa
neodstraňuje ani vrchná organická vrstva. Zemné práce sa vykonávajú len vo vynimočných
prípadoch. Celková šírka cesty je minimálne 1,5 m; bez technickej vybavenosti alebo len s
minimálnou technickou vybavenosťou (napr. odvodnenie), keď sa ryhy po traktoroch a erózne ryhy
zahádžu zvyškami po ťažbe; patria sem všetky ostatné nižšie druhy komunikačných zariadení
nezaradené do vyšších tried, os


Sem sa teoreticky da napasovat akakakolvek zvaznica alebo akykolvek zjazdny nasledok po tazbe dreva a je to IMHO ucelova komunikacia.

4. Predmetna cervena znacka v danom mieste vedie po starej lesnej ceste - TZV ucelovej komunikacii.
17.10.2022 - 20:15:17
00
user_id napísal:
Na druhu stranu, pozemky vlastni mesto, MLBA ich spravuje, cize spravca ma opravnenie urcit podmienky pohybu na spravovanom uzemi.


Ano, ak je to sukromna osoba, ak je to rozpoctovka ma povinnost jednat v zaujem danovych poplatnikov. Aj EN jazdci paltia dane. Co sa vybudovalo zo statneho pre mtbikerov ? Tie tabule, zakaz vjazdu na bicykli asi.
17.10.2022 - 20:21:14
00
Inak paralelka k asfaltke na peknej ceste je, to sa mi paci, ako spravili. Lebo to bol dost masaker ist po asfaltke. Smerom nadol tam bicykle nemaju jazdit, smerom hore mozu. Rozumne. Sem tam sa objavi lastovicka , ale ako sa vravi .. :D
17.10.2022 - 20:23:42
01
lapaloma napísal:
to je ohromne smiešne že nemáš hadicu priamo na traile a musíš ísť pešo ... scarinko tebe a rovnako aj kenaiovi a rovnako aj Janovi už ohľaduplnosť a ľudskosť nič nehovoria? Nehanbíte sa ?


Tak nahodou myslim, ze si pekne rafil capa, jediny komu z menovanych ludsnost nic neohovor som ja. Ohladuplny sme asi najviac tu na fore, lebo to co si my nechame aby ste sa pobavili, to je branie ohladu na ostatnych o akom sa tu asi nikomu inemu ani nesniva. A v tomto konkretnom pripade, to po com volam je obycajna ohladuplnost. Ja nevyhanam chodcov z lesa. Do nekonecna opakujem, ze je to bezohladne vylucit odtial bikerov a ze staci urobit jeden krok bokom, ked ide bike a nie je ziaden problem, co je na tom bezohladne. Tak ako pribrzdim na biku, za rojnicou chodcov, iducou po cesticke pre cyklistov, tak mozu aj turisti uhnut ked ide bike. To je definicia ohladuplnosti, cie nie? Tabula zakaz vjazdu cyklistov tam kde podla zakona mozu rozhodne ohladuplnost nie je.
17.10.2022 - 20:29:51
00
Hosť napísal:
Normalne neviem ci sa mam smiat, plakat alebo byt nastvany. Najviac sa zabavam na tom ako sa tu snazi "endurak" okaslat system, ako obhajuje chrapunske spravanie "endurakov" a ake argumenty pouziva. Odmieta asfalt lebo ..., vlastne neviem preco ale proste chce jazdit teren. V tomto pripade je uplne jedno aky je zakon (ktory hovori ze to je pravne podchytene a ze cyklista tam nema co robit). Ten pako si vobec neuvedomuje ze taketo krasne spravanie sposobuje vo vysledku mnozstvo staznosti turistov na cyklistov priamo u MLBA a nasledne zamietanie roznych cyklopozitivnych aktivit zo strany MLBA, napriklad tvorbu obchadzky ktoru by tam mohli cyklisti pouzit, pripadne budovanie dalsich trailov a obchadzok. Jednak je to skutocne vtipne ale zaroven ma to neskutocne stve lebo takyto ludia skodia komunite o dost viac ako si myslia. Takze vdaka.


1. ty ma mas bloknuteho, ci si zmenil nazor?
2. kto je ten endurak ? ziadneho som v diskusii nepostrehol a neviem tu ani nikoho co obhajuje chrapunske spravanie.
3. Zamietat tvorbu MTB trailov ako prevenciu jazdenia MTB jazdcov po TZ ma logiku hodnu aktualnej vlady
4. este stale mi nikto nevysvetlil, kde sa zakazuje jazda na biku po TZ
5. 2/3 toho useku su na ucelovej komunikacii a predmetne miesto konfliktu je na ucelovej komunikacii na 100%
6. nemas za co, rad poedukujem aj na buduce. Nemam rad hon na carodejunice, kde sa urci fackovaci panak najlepsie niekto co tu ani nie je a podme si kazdy kopnut lebo niekto videl, udajne nieco... Ved to je ako v materskej skole, ked je pani ucitlka na fajciarskej. To co som napisal su len fakty. Ak sa ti nieco z toho zda ako nepravda, mozes to rozporovat. Inak pokracuj radsej v mojom ignorovani.

PS: aby si tusil moj osobny postoj a realitu co v MK robim ja osobne. Totiz nie kazdy je tak zaslepeny svojou agendou ze a nedokaze zastat niekoho ineho.

Kenai napísal:
...
Ja jazdim tak ako pises a dokonca kazdeho, koho minam aj pozdravim a podakujem mu. Som aj turista a travim viac casu v lese na peso ako na biku. Vsetky kolesa mam na shimano orachy lebo su nehlucne, casto fotim zver.
Na paralalnej turistickej znacke na TBK1 som videl bikerov zhodit tabulku zakaz vjazdu na biku, Postavil som ju holimy rukami zahrabal tretrami, pri dalsom kole bola vykopnuta zas, prezila presne 20 min. Ked ma minali 3 50tnici na bikoch iduci po tej turistickej znacke, cakal som ze dostanem kopanec ja, ako som staval tu tabulu. Ale nie len nieco zamrmlali a presli ostantativne okolo mna.
...
17.10.2022 - 20:37:18
00
Kenai má pravdu, že žiaden zákon nezakazuje jazdu po TZT ako takej, tak ako nezakazuje peším vkročenie na CZT ako takú. V 2.st. ochany je legálna jazda po účelových komunikáciach bez ohľadu na ich značenie (CZT, TZT, bez značenia). Čo je účelová komunikácia je na dlhšiu debatu - u mňa je vyjazdená cestička dvojstopovými vozidlami (v podstate súhlasí s STN čo tu postol).

Tak ako sa nemá osádzať značka zákaz vjazdu všetkým vozidlám na lesné cesty (dupľom ak spĺňajú STN vyššie a nie je pochýb že sú doslova budované za účelom dlhodobého lesného obhospodárovania), tak neobstojí ani svojvoľná značka zákaz bicyklov na TZT ktorá charakterom nie je chodník. Čo som videl letecké snímky tak v tom úseku kde sa stal incident je CH SNP normálna účelová komunikácia - rozumej dvojstopová cesta (teda aspoň minim južný smer). Takže v oboch situáciach môžem značky ignorovať. Už je to o ohľaduplnosti, či idem na takú cestu kde sa ťaží 2 týždne v roku (značka tam je nosnstop) alebo sa idem každý deň kľučkovať medzi ľudí v rekreačnej špičke (časom aj miestom).

EDIT: aj keď pozerám, že je tam nejaká lokálna ochranná zóna, asi vyšší stupeň ochrany, čo by môj text vyššie negovalo.

EDIT2: tak nie, je to mimo zóny https://sk.mapy.cz/s/hodabapuna
17.10.2022 - 21:15:17
11
Jano1987 A aby som nezabudol, teda halvne ty, aby si nezabudol Ked je legislativa taka jednoznacna a kazdemu musi byt jasne co je OK a co nie. Ten Sv Vrch 4 je mozne jazdit, ci to je protizakonne ?

A ked uz mate problem s nerespektovanim TZ tak, kolki ste podali protest proti trasovaniu Kaktusbike maratonu po modrej TZ (paralelnej k TBK1 a ASFALTKE)? Kde su osadene znacky zakaz vjazdu cyklistom. Ked vedia EN jazdit po asfalte maratonci nevedia ?
17.10.2022 - 21:29:33
00
Kenai
Z toho co tu dlhodobo pises su ti co hopkaju a maju zdvihy nadradena kasta ktorej sa my “bezny plebs” a turisti mame uhnut lebo oni sa valia po traili…

My bezny plebs sa nebudeme vyhrazat turistom a aj nadalej sa budeme snazit v ramci moznosti vychadzat s turistami co najlepsie aby sme neboli odkazani len na tie Ccka. Uplne najabsurdnejsie na tomto je ze to na konci dna robime pre takych ako ty. Lebo vy tych Cciek vela nemate…
17.10.2022 - 22:50:46
06
Nie, nikto nie je nadradena skupina, akurat posledne dve hodiny boli za fackovacieho panaka vybrany EN jazdci co udajne nevedia slusne moresy. Co je mozne, dnes ich nevie nikto, to to forum je dokazom. To mi ale nebrani sa ich zastat, lebo ked si odmysli ich udajne, nespolocenske vystupovanie, tak boli IMHO v prave moralnom aj realnom. Nejaka cedula to nezmeni. Nezastavam ich chovanie, len vysvetlujem preco mohli chciet ist kadiel isli.

Kto je nadradena skupina by som ti napisal, ale asi by som dostal ban. Kazdopadne biley heterosexual zijuci vo vychodnej europe, bez dusevnej choroby nou nie je.
V MK sa zda, podla politiky kompetentnych, ze nadradena skupina je kolega z uradu = polovnik, ktoremu sa prepacie uplne vsetko. A z beznych smrtelnikov je to majoritny volic. Cize chodec. Tomu sa buduje zo statneho vsetko mozne. Pre cyklistov sa buduju zakazove tabule, retardery, a tych par uzitocnych veci ako servisne body, traily ... su praca sponsorov a dobrovolnikov, ktori su radi ze vobec dostanu povolenie to urobit. Prispevok ci pomoc ani neckaju.

Mimochodom dusty rodie nie je nadavka, to je proste cyklista co jazdi mierny teren, ale schopnosti ma z cestneho biku. Dnes sa mu tusim po novom hovori gravel jazdec. Aj velka vecsina amaterskej XC a maraton komunity sem patri. Ich trening je zamerany na waty a vydrz, nie na techniku a zrucnost. Bol som tam vacsiu cast svojho bikovania, ziadna hanba. Je to taka ista drina ako cokolvek ine ak nie vacsia. Ale netreba odsudzovat niekoho, za to ze mu to nesedi a bavi ho nieco ine. Nazyvat ho lenivcom, za to ze nechce jazdit dlhe presuny po zvazniciach a klesaniu mimo singel hovori vyplytvana nadmorska vyska.

Prílohy:

Capture.PNG
Capture.PNG 10.65 KiB thumb_up0thumb_down

17.10.2022 - 23:13:02
00
Preco mas opakovane potrebu nieco za niekoho vysvetlovat? :)

Mimochodom ako prvy priklad kvoli ktoremu si argumentoval ze je silna potreba jazdit tam kde sa nasi voleni zastupcovia rozhodli ze sa jazdit nema (a teda ze takych miest nie je vela) je napojenie na cerovku. Tak teda gratulujem k takemuto stupnu technickej obtiaznosti. Mimochodom zjazdovat z 3100m.n.m. bolo “trochu” technicky narocnejsie ako cerovka. Ked uz teda vies ako narocne jazdenie mam odjazdene :)

To ze obhajujes vyhrazanie sa fyzickym napadnutim rozoberat nejdem. Uz si pisal aj vacsie sprostosti…
17.10.2022 - 23:23:43
00
Pretoze mas ty a kopec dalsich neustale potrebu niekho sudit a skatulkovat.

OK, vysvetlim myslienkvy pochod lebo jazdim poslednu dobu s EN/AM jazdcami, aby som uz nebol tak velmi dusty roadie. :-)
Ak napriklad jazdis TBK a chces ist dole smer Zelezna studienka ci nebodaj Kamzik, alebo Trojstrom, Vapenicky,Bystricky, Klanec alebo Collabo.... Tak cerovka je idelany trail na presun. V principe uvazuj nasledovne Ak nemas DH trail, tak beries trail po vrstevnici, ak ani to tak nech je to aspon hore kopcom aby som mohol potom nadmorsku vysku vyuzit na nejakom singli. Vsetko klesanie mimo singel je vyplytnana nadmorska vyska a streteny cas. Ked uvazujes podla takej logiky, pochopis trasu ktoru som sem dal. Cerovku vyuzijes ako obchadzku C na hrebeni, Vydricky ako obchadzku asfaltu. Tu cervenu TZ ako obchadzku asfaltu. Udolim Vydrice jazdim len hore, dole je to stratena nadmorska vyska. Rozumieme sa ? Samozrejme ak niekde mozem ist len po asfalte dole, nesadnem si do priekopy a nebudem plakat, ani nepojdem freeriede lesom, aj ked aj taki sa najdu. Ale ak mam sebemensiu sancu ist inak tak ju vyuzijem. Po tej inkriminovanej TZ jazdim len na useku, kde to je ucelova komunikacia a nasledne odbocujem po dalsej lesnej ceste na Krasnansky. Teda jazdil som, naposledy som tam bol minuly rok o takomto case. To tam este ziadne cedulicky neboli.

Zaverom. Respekt a ohladuplnost musi byt vzajomna. Ak mam tolerovat chodcov na cesticke pre cyklistov a to aj ked mi blokuju prejazd, tak preco nemozu turisti urobi nozaj 1 krok bokom? Pre nich je to ovela mensi problem, ako pre ziletkara brzdit a obchadzat nevypocitatelnu skupinku chodcov po trave, alebo nejakou strbinou. Viem to vzdy uhybam chyklistom ked spom peso a to nie jeden krok ale 2-3 me do lesa aby videli z daleka ze som mimo trail a ze nemusia brzdit, ba este obcas doplnim "Nazdar, uzivaj!"ci "Pekne! Ides!" Napriek tomu ze sa chodci motaju po cesticke pre cyklistov im nenadavam a som vdacny, ked len nezabaraju celu sirku a nemaju psa na volno. Zablokovat bicyklel iduci po cesticke pre cyklistu je podla mna adekvate braneniu volneho pohybu chodcovi.Ved zastavili vozidlo na verejnej komunikaci pre boha. Brani nejaky cyklista chodcom vo volnom pohybe? Stavia sa im niekto do cesty aby museli zmenit rychlost alebo smer ? NIE, a to ani ked porusiju vyhlasku. Tak kto je neohladuplny ?


Naposledy upravil Kenai dňa 17.10.2022 - 23:57:45, celkovo upravené 1 krát.

17.10.2022 - 23:52:59
00
Kenai napísal:
Nie, nikto nie je nadradena skupina, akurat posledne dve hodiny boli za fackovacieho panaka vybrany EN jazdci co udajne nevedia slusne moresy. Co je mozne, dnes ich nevie nikto, to to forum je dokazom.

Kto je nadradena skupina by som ti napisal, ale asi by som dostal ban. Kazdopadne biley heterosexual zijuci vo vychodnej europe, bez dusevnej choroby nou nie je.

Ocenujem tvoju potrebu bojovat za "spravodlivost" a utlacanych a zastavat sa nejakych primitivov, ktori nadavaju a vyhrazaju sa ostatnym.

Ale ten tupy rasizmus/homofobiu si strc niekam velmi hlboko...
17.10.2022 - 23:53:27
00
Prepac, nechcel som sa ta dotkunt. To vies mam potrebu bojovat za prava mensin ako pises, biley heterosexual je bohuzial mensina. Ale nechcem byt viac OT, verim ze pocty si vies dohladat sam.
18.10.2022 - 00:01:39
00
keyboard_arrow_up