Tak co keby sme z Cerovky urobili siroky vysypany flow trail?
12.09.2022 - 13:29:26
02
branomelis: prirodne enduro u nas neexistuje, lebo aj ten posledny kamienok co tu niekde bol museli dat do prec. Aj koren na 3jamach vadil. Na kamenaku, co bol taky museli postavit hladke klopenky, lebo vsak kto nejazdi klopenky, nie je biker . Len cyklista :D Nakopat ho niekam. Ale na tych klokocinach je taky "enduro" usek, ale kratky a tazsi je preto, ze je to dost strmy, skoro ako krvava. Preto ma niekto pocit, ze to je jazditelny iba na enduro, len Strenki spravne poznamenal, ze je to XC vec. Lebo naozaj je. Komu sa zda hento jazzditelne len na endure, tak radsej nech paty z BA nevytiahne. A to neni ani osobne, ani znevazujuce. Je to proste tak. A na rohatke a banskom najdes par takych usekov, ale kratkych .. par metrov.
12.09.2022 - 13:29:57
02
Ixnay napísal:
Tak co keby sme z Cerovky urobili siroky vysypany flow trail?


zakladny predpoklad flow trailu je ze ide prevazne dolu kopcom, to Cerovka nesplna ;)
12.09.2022 - 13:34:08
00
no ved treba urobit ne :D
12.09.2022 - 13:41:14
00
a na štart treba výťah
12.09.2022 - 13:43:27
00
foobar napísal:
zakladny predpoklad flow trailu je ze ide prevazne dolu kopcom, to Cerovka nesplna ;)


sakra nevysiel mi vtip :D Ale nahodou je tam vela miest na ktorych to ma dobry flow, samozrejme aj za predpokladu ze makas.

Ale teda suhlasim ze je zbytocne vela barsjakych odhrabanych cesticiek ktore nic nove ani zaujimave neprinasaju, ale pochybujem ze autormi su ludia z tohto fora.
12.09.2022 - 13:43:49
00
tu sa pristavme, čo nové majú priniesť? zase nejaký trvale udržateľný rozvoj? kto nezlepšuje svoje jazdenie - nejazdí rýchlejšie, neskáče vyššie a ďalej tak ... doplň si každý čo chceš ...
12.09.2022 - 13:45:47
01
Doplnim este jednu vec. Zdaleka nejde len o zosuladenie veci s predpismi, ci zakonom. Niektori to chapu, ini nie. Pretoze moze sa stat (a stava sa), ze sa robia veci legalne, neporusuje sa zakon , ale aj tak vam to nepomoze a budete mat problemy . Zivot nie je legislativa. Zivot je o ludoch, nie o zakonoch.
12.09.2022 - 13:48:54
03
Ixnay napísal:
Tak co keby sme z Cerovky urobili siroky vysypany flow trail?


Nie, nie, je to dlhy chodnik a to si pyta vytvorenie vyhliadkovej drevenej plosiny po celej dlzke. A este kazdych 250m by bola o niekolko metrov sirsia, aby tam mohli byt osadene lavicky.
Samozrejme, v okoli plosiny budu musiet byt vyrubane stromy, aby nic nebranilo panoramatickemu vyhladu :lol:
12.09.2022 - 13:56:21
01
lto
Veď v tejto téme to sledujem, že ako sa hodnotí obtiažnosť trailov u vás :) Posledne tu bolo asi 10 strán o tom aké ťažké to tam je na jazdenie..Videl som tam strom cez ktorý bol urobený krásny nájazd - radosť skočiť cez to..a že nie, že to je nafigu a že prerobiť..a potom tam ktosi asi Tatru zeminy nasypal na doskok a že až teraz to spĺňa akési normy prejazdu či čo....by ma drblo keby som mal takto nad tým rozmýšľať. U nás spadne strom, potom tam ja alebo ešte kamarát oprieme nejaký kameň čo je v okolí a odraz sa na tom a dopadni ako chceš, alebo sa vyváľaj :)
Tak práve to ma zaujalo, že či niekto u vás nerobí tiež iniciatívu, aby ste mali aj normálny trail, ktorý neznamená len klopky a vyšejpované lavice - ja osobne takéto traily tiež jazdiť nemienim. Mne sa minule páčilo extrémne Branisko - trať ako carbonkiller je pre mňa vrchol...tam mi chýba už len taký 10m rockface. U vás čo tu dával Strenki celkom použiteľne vyzeral Baťkúf Járek či ako sa to volalo. Ale celkovo si ten stav trailov v MK sledujte, keď už niečo môžete aj legálne jazdiť a nekopte každých 10m od seba nejaký trápny skokovo, klopenkový flow, čo najviac treba využívať prírodné terénne prekážky.
12.09.2022 - 13:56:27
03
Jo a este jedna vec, kedze som dlho tuto temu necital a celkom som sa pobavil. Napr. to rozdelenie na biker/cyklista. Verte, ci neverte, v horach klopenky nie su :D. Skoky (realizovatelne) velmi minimalne a len na prve oci. Trailova technika v tazkych miestach moze niekedy pomoct, ale rychlejsie a efektivnejsie je nosit/tlacit. Bunny hop sa niekedy hodi, ked je padnuty strom, ale malokedy tak, aby to bolo realne vyuzitelne /stromy padaju nevhodne/. Najviac vyuzitelne je tocenie sa na prednom v serpentinach. V horach (a tym nemyslim Povazsky Inovec :D) je ale najpodstatnejsi uuuplne iny skill ;)

Dovolim si teda spravit tretiu kategoriu. Trailovy hipster :P
12.09.2022 - 14:01:49
04
lto napísal:
Vam to stale nedochadza, k comu povedie to sialene hrabanie. Stale sa vam zda, ze vsetko je v pohode a nic sa nedeje. Ale deje sa. Lebo problemy zacinaju vtedy, ked sa niekde zacne hromadit mnozstvo ludi. Potom zacinaju regulacie, prikazy, zakazy, atd. A to sa zacina diat vdaka ebikom a trailovej turistike. /prikladov je dost/ A kvoli bufetom :lol:

Strenki: Ty chces jazdit po niecom a niekto iny ma vybavit Ccko ? No vsak jazdi si kade chces, nikto z toho vedu robit nebude predsa, ale dam jeden priklad. Jedna nemenovana poslankyna sa kupala kdesi v Tatrach, v plese, ci potoku. Nikto by z toho nerobil ziadnu dramu a nic by sa nikomu nestalo. Ani prirode. Keby nebola sprosta a nechvalila sa tym na FB. A toto robite aj tu a este niektori z vas ste urazeni ,mam pocit. A to vam Stax naznacil naozaj velmi jemne.

Btw, trojstrom som nasiel cca 1-2 dni potom, co ho prvykrat vyhrabali (zaciatok bol inde, len zakapal). A to este neviete, ze nie daleko odtial si chalani zacali robit cierny skakaci trail (neviem ako pokrocil, ale porobeneho tam bolo dost). A okrem toho je tam v okoli toho spustu, zdaleka nie len trojstrom. Lenze na tie skoky napr. nevedie ani chodnik, ani bezna zvaznica, tak to nepoznate, tak snad budu mat chvilu pokoj :D. Ak im to nepokazia polovnici :)

Ak si chcete poriadne zajazdit, tak chodte do bikeparku. Naozaj sa to oplati. Ale vazne netreba vsade hrabat a stavat neviem co vsetko, len aby vsade cosi bolo. Do lesa a prirody sa nechodi kvoli singlom a skokom, uz si to uvedomte, lebo mam pocit, ze dnesny trend je spravit z lesa totalny bikepark. Tak ako to spravili z Klanca, kde je to prepchate, ako Kaufland ked je akcia na praci prasok.

doplnenie: v okoli BA (hlavne vdaka hladkym chodnikom) ide nielen o ebike , ale e-{cokolvek}.


lto
mozno by bolo vhodne, keby sa pozornost venovala nielen negativnym ale predovsetkym tym pozitivnym prikladom, ktory som tu zdielal par stran dozadu.
za ten povazujem iuventu, kde sa jeden z hrablickarov z dovodov ktore uvadzas presunul mimo lesa na staru bikrosovu drahu.
nepoznam vhodnejsie miesto na stavbu skokov ako na mieste, kde uz roky vybudovane legalne boli, len chatrali a neboli uplne vhodne na ucenie (lavice).
vsetko je legalne dohodnute, vedenie iuventy je zatial spokojne, zodpovedne osoby z kaktusbiku timu tiez, zabezpecila sa technika, material, peniaze, ludia, makalo sa a stale sa maka.

verim, ze cim viac podpory dostanu tie pozitivne priklady od komunity a inych, tym menej dovodov budu mat jednotlivci stavat ilegalne.
cize vsimajte si, neignorujte a podporte tie pozitivne priklady.
lajkom vo fore, podpornym komentarom, zdielanim na socialnych sietach, materialom, ucastou na brigade, financne na transparentny ucet atd... moznosti je vela.

lebo co sa tej podpory pozitivnych prikladov tyka, nemozem sa na zaklade tvojich prispevkov zbavit dojmu, akoby tebe lezala v zaludku konkretna skupina/y bikerov preferujucich isty typ jazdenia. niekde sa tu pre nich spomenul termin : "hopsasaci". lebo ak by to tak nebolo, tak v ramci objektivity by si predsa rovnaku pozornost ako venujes kritike, venoval aj pochvale a dakoval za kus dobrej roboty :). a to aj napriek tomu, ze to co sa stavia asi nie je tvoj sialok kavy, ale si rad, ako niekto pochopil to, ze bikeparkove prvky sa nemaju stavat ilegalne uprostred lesa.
btw, clovek co sa toho chopil prave tento styl nepreferuje, a skor inklinuje k drsnejsim veciam a nie skokom na vyhladenych flowtrailoch.
ano, tento moj zaver je viac osobny, a pokial si tak urobil (podporil) vopred sa ti ospravednujem. ako som povedal, takto reagujem len na zaklade tvojich poslednych prispevkov/reakcii. socialne siete a fora su svina :)
12.09.2022 - 14:01:52
01
lapaloma napísal:
tu sa pristavme, čo nové majú priniesť? zase nejaký trvale udržateľný rozvoj? kto nezlepšuje svoje jazdenie - nejazdí rýchlejšie, neskáče vyššie a ďalej tak ... doplň si každý čo chceš ...


Neviem ci uplne chapem co pises. Kazdopadne ja som to myslel tak ze je zbytocne duplikovat typy trailov len za cenu toho aby som si mohol povedat ze som nejaky trail spravil. Vyhrabat nejaku cesticku, a neni tam ziadna vlna ziadny prvok nic..
3strom (nesmiem to napisat tri krat po sebe lebo sa tu objavi, ved vy viete kto) je napr taky pomalsi Blue trail, mna to bavi som rad ze je taky trail a ze sa o neho niekto stara ale bolo by uz naozaj zbytocne stavat dalsi velmi podobny trail v okoli.
Mame niekolko prirodnych slapavych XC trailov Cerovka, Vydrica, 3jamy, sv.Vrch, 5bojar, Krasnansky..cize opat by som nepovedal ze treba dalsie.
A mame tu aj tvrdsie traily Slalomka, TBK2/3, Banik, Rohatka, Driver, Kamenak, Krive jarky..podla mna fakt staci.
A to nehovorim o tom ze kusok su Lozornianske traily a Pajstun. Toto obehat za jeden den uz je celkom makacka.
12.09.2022 - 14:04:20
01
uid napísal:
Nie, nie, je to dlhy chodnik a to si pyta vytvorenie vyhliadkovej drevenej plosiny po celej dlzke. A este kazdych 250m by bola o niekolko metrov sirsia, aby tam mohli byt osadene lavicky.
Samozrejme, v okoli plosiny budu musiet byt vyrubane stromy, aby nic nebranilo panoramatickemu vyhladu :lol:


zabudol si na minimalne tri bufety po ceste s verejnymi zachodmi a asfaltovou pristupovou cestou..
12.09.2022 - 14:05:44
00
branomelis : ano, Batkuf Jarek je dobry pocin. Da sa tam dobre natrenovat technika jazdenia po kamenoch a stability, vyuzitelna v horach. Karbonkiller je pekna zalezitost. Vsetko nedam (mozno leda s prislusnym bajkom, chranicmi a nastudovanim stopy, plus zo dve piva :D ), ale inak super. Kusok takeho niecoho mame na traile Banske. Ten potom aj vyuziva rozhadzane balvany na okoli na vselijake prekazky a je presne taky , aky sa mi paci. Dobre vyuzite prirodne prekazky. Kto to vie, prejde, kto nie, obide, alebo potlaci a je to ok. A pokial sa u nas nezmeni legislativa nejako (branili tomu ludia, ktori tomu nerozumeju) a prestane sa s tymi odpornymi (c)-ckami a zacnu traily znacit tak, ako v normalnom svete, tak sa v tomto tiez asi nic nepohne.
12.09.2022 - 14:10:08
00
keyboard_arrow_up