Nesiel, traily ktore nie su velmi po ceste alebo v okruhu moc nejazdim. Hento konci dakde v zahorskej myslim[/quote]
A jsem doma... bez urážky, ale máš tot. zkreslený pohled, kolik a jakých je trailů nejen v MLBA a na základě tohoto svého subjektivního názoru hodnotíš ostatní traily/jejich náročnost, apod. Každý ať jezdí co ho baví, ale trocha respektu a pokory hlavně k trailbuilderům a jejich práci by nazaškodila! ;-)
25.08.2022 - 21:20:12
01
No ved OK, ale to znamena ze Trojstrom = ilegal postaveny v principe jenym clovekom metodou pokus omyl a udrziavany tromi je spasa zaciatocnikov v MK? Podla mna je to bohuzial tak. Ale nie je to dobry stav.
25.08.2022 - 21:26:24
00
[quote="@1869326"]Tomasek Ano a ma to aj druhu stranku veci. Teraz si predstav, ze scarinko alebo ktokolvek v podobnej pozicii co je dusty roadie dostane chut jzadit traily, lebo si mysli ze je to cool lebo videl Unreal, alebo nieco v TV. Co ma urobit, ist vybavovat povolenie ? Ist kopat ? Co ? Jamu kam sa zahrabe, ked zisit co postavil ? Ved to bude ako ked dive svine robia terenne upravy. Ma si na to niekoho najat co uz trial staval ? Ma si kupit EN bike ist do bike skoly na to, aby zistil, ci je to pre neho ? Budme realisti. Ako si to predstavujes v praxi ?
Ať si dělá co chce(předpokládám, že je dospělý/má občanku), takže je zodpevědný sám za svoje činy...
Dál k tomu nemám co říct...asi jen to, že "žádný účený z nebe nespadl a kdo chce, způsob si najde" třeba jen chtít...tak jako chtěli autoři bikepark Koliba, autoři TBK, Slalomky, Baníku, autoři TKJ...chápeš?
25.08.2022 - 21:26:54
00
Kenai napísal:
No ved OK, ale to znamena ze Trojstrom = ilegal postaveny v principe jenym clovekom metodou pokus omyl a udrziavany tromi je spasa zaciatocnikov v MK? Podla mna je to bohuzial tak. Ale nie je to dobry stav.

Poznám autora trojstromu i jeho úctihodnou motivaci k vybudování trailu. Autor je přesně důkazem toho, že "když se chce, tak to jde"! Netvrdím ale, že je to ta nejsprávnější cesta, nebo spása, apod.
25.08.2022 - 21:30:00
00
Zaujimave, jazdim v tej oblasti velmi vela ale trojstrom som nesiel asi este nikdy a dokonca som ani netusil, ze tam taky jestvuje :) a ten vapenicky na druhej strane asi len raz ked pocas kovidu som ru oblast brazdil dokola aj dve hodiny :D
25.08.2022 - 21:44:14
00
Ať si dělá co chce(předpokládám, že je dospělý/má občanku), takže je zodpevědný sám za svoje činy...
Dál k tomu nemám co říct...asi jen to, že "žádný účený z nebe nespadl a kdo chce, způsob si najde" třeba jen chtít...tak jako chtěli autoři bikepark Koliba, autoři TBK, Slalomky, Baníku, autoři TKJ...chápeš?


Jasne ze chapem, to je presne v zmysle, kazdy to stavia pre seba. A tak to ma byt. Komu sa nepaci nech si urobi sam. Kazdopadne ja som vdacny, za cokolvek co niekto postavi. Ci uz je to pre mna jazditelne, alebo nie. Viem z prvej ruky, kolko je to roboty a kolko toho treba vediet. Len si treba uvedomit, ze si to nestavaju na sukromnom pozemku. Robia to v lesoch, ktore maju sluzit vsetkym, nie len im. A kde je uz raz postaveny trail nikto nepovili dalsi, ze ano. Pripadne maju upravoat jestvujuce traily ? To je tiez trend co badam uz EN/FR komunity. Skok je maly nudny prerobme ho. Co na tom ze niekomu mohol byt uz predtym az moc velky. Co na tom ze som trail nerobil ja, ba ani ten skok. Cize co, ideme segregovat komunitu a sutazit, kto si pre svoju uroven vybojuje toho viac. Suboj na lopaty v sobotu ? Nebola by spolupraca a pomoc skusenejsich zacinajucim lepsia pre sport a viac na mieste ?
No nic kaslem na to, lebo z toho bude falme.

Ano, tvorca Trojstromu ma moj nehynuci obdiv a vdacnost, komunita potrebuje takych nesebeckych ludi viac.
25.08.2022 - 21:46:48
00
lapaloma napísal:
Zaujimave, jazdim v tej oblasti velmi vela ale trojstrom som nesiel asi este nikdy a dokonca som ani netusil, ze tam taky jestvuje :) a ten vapenicky na druhej strane asi len raz ked pocas kovidu som ru oblast brazdil dokola aj dve hodiny :D


Budes asi rad ak Vapenicky vobec este najdes, ale skus, treba ho jazdit inak zanikne.
25.08.2022 - 21:48:07
00
Ano, tvorca Trojstromu ma moj nehynuci obdiv a vdacnost, komunita potrebuje takych nesebeckych ludi viac.[/quote] Nezbývá nic jiného, než souhlasit...
25.08.2022 - 21:49:11
10
Uz som sa to pytal a spytam sa znovu, vy tie traily aktivne hladate aj na trailforks? Lebo ja len ak nahodou nejaky zbadam a neponahlasam sa niekde, sem tam tu na fore sa dozviem
25.08.2022 - 21:53:07
00
Tebe tie citacie velmi nejdu 😁
Musis mat ten tag aj na zaciatku aj na konci s lomitkom
25.08.2022 - 21:53:24
01
Tak to uz dorazme, myslim ze to aspon zcasti patri do tejto temy.

scarinko
Tu nejde o to ci mam alebo nemam skresleny pohlad v tom co je este lahke a co uz nie. Bavime sa tu o tom co je tazsie a tam je jedno ci jeden jazdec oznaci usek obtiaznostou 8/10 a druhy 4/10. Lebo porovnavas dva useky a aj tam ten co oznacil jeden usek 4/10 oznaci druhy lahsi usek 2/10. Povodne som sa asi zle vyjadril. Ja verim ze sa ti moze zdat ta obchadzka tazsia ako to co je nad nou. V skutocnosti tomu tak nie je a problem moze byt skor tvoje presvedcenie, strach a mozno to ze si nikdy predtym nic take nejazdil. Ak zvladas to nad tym tak musis zvladnut aj ten zaver. Neboj sa toho, chod pomalsie, nemusis jazdit tymi klopkami (hlavne ked pojdes pomalsie), par krat si to prejdes a uz budes mat lepsi pocit a nebude to strasiak. Cim viac to budes jazdit tym lepsie ti to pojde. A ak si nic podobne doteraz nejazdil a jazdis to co pises tak je ta obchadzka najlepsi a najrychlejsi sposob ako si vies osvojit prechadzanie hupiek ktore potom vies aplikovat i na tych trailoch, na roznych prejazdoch korenov a prekazok.

Kenai
Ta tabulka obtiaznosti je este z cias kedy sa stavali prve singletracky vo vrstevniciach. Drzat sa toho dnes nema nejaky vyznam lebo by plno trailov bolo double black diamond a vytratilo by sa tym akekolvek porovnanie. To si si isto vsimol.
K tomu stavaniu trailov jazdcami ktory nejazdia enduro som to tu uz nacrtol. Ako myslis ze vzniklo TBK? Preco je podla teba TBK1 najlahsie postavene v miernom klesani? Potom je dvojka, trojka, slalomka, banik? Proste prisli presne taki jazdci ako spominas ty a povedali si ze im chybaju lahsie traily, zacali stavat tbk1, vybavili povolenia a jazdili tbk1. Doplnali sa prekazky, zacala sa riesit tbk2 ktora bola na zaciatku o nieco lahsia a postupne to islo. To nebolo tak ze prisli enduraci a zacali to riesit. Chalani sa na tom ucili, ucili sa stavat, ucili sa to jazdit a ako sa zlepsovali v skille tak sa zlepsovali i v stavbe. A stavali sa veci co sa chceli naucit jazdit. A postupne i kupovali lepsie bajky.
Zaroven mali/maju ti jazdci ktorych popisujes plno moznosti ako sa do toho zapojit. Mohli chodit na rozne upravovacie a kopacie brigady. Cerovka, Krasnansky, TBK, ... Nejake neoficialne veci sa hrabali pri Bielom krizi, mozu sa spojit s ludmi co maju na starosti Trojstrom, mozu sa spojit s bajkulou ktora udrziava napriklad cerovku a myslim ze riesia i Kamzik a dalsie lahsie traily. Zaregistroval som nedavno brigady na obchadzku kdesi pri Pezinskej babe. Vsade tam mohli alebo mozu chodit a naucit sa postupy, pytat sa na veci. Existuje dokument kde boli zaznacene rozne navrhy trailov a budovalo sa podla toho. Myslim ze niekde na stranke Mlba to najdes. Volalo sa to priblizne "Koncepcia rozvoja mtb v MLBA". "Koncepcia rozvoja" tam urcite bola. A co si pamatam tak tam boli planovane i nejake spojky roznych xc trailov. Stacilo si to zobrat pod seba a riesit. TKJ tam bol tiez nacrtnuty. Este tam zostava jeden skackavy trail nacrtnuty z Kamziku od vysielaca dole na zeleznu niekde popod tz. Posledne oficialne vyjadrenie co som k tomu na papieri videl je ze ziadne nove traily nebudu povolovane ale pocul som uz i to ze by sa este dalo. Da sa napisat nejakym trailbuilderom s tym ze chcu ludia zacat nieco riesit ale nevedia ako a ze budu asi potrebovat pomoc. Zase ani jeden trail v mestskych lesoch nie je spraveny uplne dobre, kazdy jeden ma chyby a tie vadia len malo ludom. Takze sa toho netreba bat. Stacilo chciet a ako pisem, moznosti boli. Dokonca sa to tu pisalo niekolko krat ze su moznosti. Nikdy sa nikto neozval, na brigadach to nikto neriesil. Akurat sa s TBK riesila pomoc, skor navod, s povolovackami napriklad TKJ. A ked ma niekto napad stale sa da napisat sem, zohnat ludi a zacat to riesit. Takto nejak sa riesila Cerova draha. Tiez to nikto predtym neriesil, nasiel sa ale clovek co s tym prisiel, dalsi ktorym sa to zapacilo a pomaly to islo a cistilo sa.
A nie je to tak ze by skuseni jazdci stavali traily len pre seba a preto su take tazke. Je to skor o tom ze kazdy stavia to co jazdi a jazdi to preto ze ho to bavi, ma s tym najlepsie skusenosti, uz jazdil tie prekazky a vie si ten trail v hlave predstavit. Uz tazsie bude zjazdar stavat pumptrack ktory predtym mozno ani nejazdil. Postavi to ale mozno to nebude to najlepsie. Su ale vyjazdeny ludia co vedia riesit i lahsie traily, ze nemusia riesit len zjazdy, ktori chcu pomoct komunite. Chalani tu napriklad servisuju cerovku.

lapaloma
Hladanie trailov na zaciatku najlepsie trailforks. Ale to to musis chciet jazdit ze to aktivne vyhladavas. Vsetky tam niesu tak potom strava global heatmap ti vie pomoct. Obcas je i tu nejaka zmienka a obcas na nieco narazis ak nejazdis stale tie iste miesta. Ale ak jazdis traily a si v tej komunite, idealne i stavacov, tak sa to k tebe vzdy tak nejak rychlo dostane ak nieco nove vznika.

Tomasek lavice na ucenie budu na byvalej bikroske na juvente. budes si vediet i vybrat velkost ako budu vedla seba
25.08.2022 - 22:09:32
24
Som zvedavy ake diskusie nas tu cakaju pocas usmoklenej jesene/zimnych vecerov :lol:
25.08.2022 - 23:18:51
05
Ľala ďalší dusty roadie ... LOL
25.08.2022 - 23:24:16
00
uid napísal:
Som zvedavy ake diskusie nas tu cakaju pocas usmoklenej jesene/zimnych vecerov :lol:

to radšej ani nechcem vedieť... :tmi:
25.08.2022 - 23:38:35
03
Dakujuem za rozsiahlu odpoved, tak nejak som tomu aj rozumel len si myslim, ze to je take, nech sa nikto neurazi, bez planovania, dlhodobej vizie a detinske. Asi to v tedy inak neslo, alebo sa lepsie nevedelo, ale MTB uz jestvuje peknych par dekad, uz by sme mali vediet lepsie. Tak ako uz nejazdime 26" a 72 stupnov HT s pevnou sedlovkou, aj tato filozofia by mala zobrat za svoje IMHO. Vysvetlim v com vidim problem.
Hosť napísal:
.... Proste prisli presne taki jazdci ako spominas ty a povedali si ze im chybaju lahsie traily, zacali stavat tbk1, vybavili povolenia a jazdili tbk1. Doplnali sa prekazky, zacala sa riesit tbk2 ktora bola na zaciatku o nieco lahsia a postupne to islo. To nebolo tak ze prisli enduraci a zacali to riesit. Chalani sa na tom ucili, ucili sa stavat, ucili sa to jazdit a ako sa zlepsovali v skille tak sa zlepsovali i v stavbe. A stavali sa veci co sa chceli naucit jazdit. A postupne i kupovali lepsie bajky.

To v praxi znamena ze si stavali trail pre seba na mieru. Cize ktokolvek co by potreboval trail iny mal smolu alebo si potreboval postavit vlastny. Este by to mohlo fungovat ak by postavili uplne lahky zakladny trail a az sa zlepsia postavili inde tazsi atd. Lenze na kolko im asi nikto nepovolil postavit trailov 5 ale len jeden radsej ho pod zamienkou udrzby stale modifikuju. Ale v lese proste nie je dost miesta na to aby si kazdy postavil trail a ten s nim rastol az vsetky traily skoncia ako Dbl Black Diamond ak sa tvorca skor nezabije, alebo neodide do penzie.

Hosť napísal:
....Zaroven mali/maju ti jazdci ktorych popisujes plno moznosti ako sa do toho zapojit. Mohli chodit na rozne upravovacie a kopacie brigady. Cerovka, Krasnansky, TBK, ... Nejake neoficialne veci sa hrabali pri Bielom krizi, mozu sa spojit s ludmi co maju na starosti Trojstrom, mozu sa spojit s bajkulou ktora udrziava napriklad cerovku a myslim ze riesia i Kamzik a dalsie lahsie traily.

Myslim ze to je do velkej miery teoria, pouzijem par prikladov z mojho okolia:
ja: Byvam 40km od MK ale chcem jazdit traily. Dostanem sa do MK tak na 2-3 hod 1-2x do tyzdna aj to len v urcitych casoch. Pricuchol som k trail jazdeniu cca 2 roky spat. Na stastie som nasiel Trojstrom, lebo keby toho trailu nebolo asi este jazdim maratonsky styl na priemerku. Mal som v MLBA pojazdene vsetko okrem kamenaku co je na TF, ale nebavilo ma to, lebo to bolo dost utrpenie na XC HT. K stavbe trailov som sa dostal az minuly rok, ked som nahodu stretol na traili niekoho co nestihol vcas odhodit lopatu. Dnes by som stale este nevedel postavit nic co neviem jazdit a jazdit toho teda este stale vela neviem. Cize je to hlava 22. Nemam sa kde naucit jazdit lebo nie su podmienky, ale nemozem si ich vytvorit lebo neviem jazdit a teda ani nic vhodne postavit. Ak je niekde brigada kde bude na plane zaciatocnicky tabletop staci mi poslat SS. Ak to bude v case, ked sa viem dostat do BA pridem rad. (nieco podobne pisem uz 3 krat za dva roky a stale nikto nic) Akosi si neviem predstavit ako clovek co neviem skakat postavim skok na to aby som sa naucil skakat. Ano geometriu viem vykres nie je problem, ale najazdova rychlost je tu rozhodujuca ak to das do prilis strmeho terenu zle ak do mierneho este horsie. Nikolko dni roboty ludi v tahu lebo zle miesto.

@veronika.k Zacala bikovat cez Covid dnes ma casy v prvej 10 na skoro vsetkych vyslapoch v MK. Je poloprofik v inom sporte. Zvazuje ze by chcela kupit trail HT, lebo ma bike z 80 rokov. Ale zatial jazdi na tom co ma, kde sa ma ucit jazdit zaklady zjazdoveho jazdenia ? Na zvaznici ? Zide sice skoro vsetko, ale na kolko je stuhnuta na brzdach a v strese moc sa toho nenauci. Kam ju mam zobrat?

cambala.roman 20 rokov jazdil hradzu a zvaznice o trailoch ani nevedel. Minuly rok kupil Stoic (trail HT) chceli sme spolu zacat jazdit traily. Lenze vsetko okrem Pisaneho kamena mu je strme alebo uzke. Totiz nevie poriadne pracovat s taziskom a bike body separation nejestvuje (dusty roadie diagnoza). Ano, mohol by drilovat na parkovisku, ale kto sa k tomu donuti, nie kazdy je masochista ako ja. Cize ani len Trojstrom mu nevyhovuje moc strme moc uzke. Potreboval by nieco ako Pisany kamen ale s klopkami a siroke aspon 60cm. Ze to pripomina zaciatocnicky trail v bikeparku, no nebude to nahoda. Bohuzial, vratil sa k zvazniciam lebo sa vybal.

To su vsetko ludia +- okolo 40. To nie je vek kde sa pustis do niecoho, ved skusim. To je vek ze pozries na skok a vidis ze rodina nebude mat co jest ked budes 2 mesiacne PN. Ano, mozes povedat, ze sme sa mali naucit jazdit ked sme mali 15 a budes mat pravdu. Ale teraz co, mame ostat na zvazniciach ?

Hosť napísal:
Existuje dokument...

tento ? nasiel som : http://www.lesy.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=451035&id=4311
No vidim ze je to stale o tom co tu uz odznelo. Chces jazdit trail s obtiaznostou XY postav si alebo inicijuj, alebo presvec niekoho aby postavil. V tom dokumente je spominanych niekolko organizacii OZ Pedal, OZ Slomba, Slobodný Bajker o.z. a Trail BK- OZ Slomba. Ale nezanzmaenal som od ziadnej plan na stavbu napriklad skilparku. Vola sa to luxusne Bikepark MK ale bikepark bez skilparku ? Alebo odstupnovanych trailov s logikou, aby to viedlo cloveka k zlepsovaniu. Ten dokument je z 2015, ved to je 7 rokov spat. To je vo svete MTB uz totalny archaizmus. Nechcem sa opakovat, ale je to take prvoplanove. Samozrejme v tedy sa inak nevedelo a inak nedalo. Vdaka za to co sa vybudovalo, ale uz je rok 2022! Za posledne roky mame obrovsky boom MTB ale ta mapa to nijak nereflektuje. Jasne ze sa potrom jazdi po TZ, ludia lepsie nevedia. Nemoze byt kazdy v komunite stavitelov. Opat hlava 22. Nejazdis lebo nevies, nevies lebo nie si v komunite, nie si v komunite lebo nejazdis.

Hosť napísal:
A nie je to tak ze by skuseni jazdci stavali traily len pre seba
To rad pocujem, co sa postavilo za posledne roky pre zacinajucich v MLBA ? Mozno som to prehliadol.
26.08.2022 - 00:44:38
03
keyboard_arrow_up