matt napísal:
Ako ono celkovo ludia akoby ospr0stievaju a stracaju pud sebazachovy. Mne uplne staci sledovat napr aj chodcov ktori vstupuju na prechod bez toho aby sa co i len pozreli na cestu ci nejde nejake auto a ci ich sofer registruje...a ze takych ludi poslednu dobu je, neviem ci to je nejaka nova moda alebo co.


Lebo su vsetci niecim nejako chraneny, kazdy musi mat na pohari z mekacu pozor teple. Na ostrom brzdnom kotuci, nechytaj, na chaldici neotvaraj za tepla, na palubke od auta chod do servisu (miesto konkretnej poruuchy), prehliadac ti na pise o snap miesto erroru. Z detmi sa naraba ako s idiotmi (suseda nepusti na travnik, co ked tam bude jama, alebo krtinec), auta musia soferovbat same, este aj pod komediou musi byt smiech nahrany, aby sme vedeli kedy sa smiat. Od vsadial ti len tlacia co mas robit, nikto ta nenuti sa rozhodovat a romyslat. ... Co cakame co nepouzivas zakrnie.
19.07.2022 - 11:44:58
02
matt ľudia podliehajú masírovaniu od médií. Pred pár rokmi kamoš robil reportáž pre Ružinovskú televíziu. Zastavili asi 200 chodcov a pýtali sa ich na pravidlá prechodu pre chodcov cez prechod či cestu bez prechodu. Všetci vedeli, že na prechode majú prednosť. Ale čo majú urobiť predtým už taká sláva nebola, len nejak 30% vedelo, čo majú spraviť pred vstupom na prechod. A ešte menej, kedy vôbec môžu vstúpiť na prechod. O tom, že po prechode sa chodí po pravej strane vedeli snáď 5 ľudia. O tom, že ľudia nemajú chodiť cez prechod ako ovce po 1, ale majú brať aj ohľad na autá a pri hustejšej premávke a prechádzať v skupinkách už tušil len 1 človek. Médiá vkuse opakujú, že chodci majú prednosť, že šofér má predvídať, má byť ohľaduplný a začína byť vidieť výsledok. Je bežne vidieť aj chodcov čumiacich do mobilu a idúcich cez cestu. Cyklisti to isté. Bývam na sídlisku, sú tam cesty, autá legálne parkujú popri chodníkoch. Koľkokrát vidím vybehnúť malé dieťa na cestu a rodič 10m dozadu čumiaci do mobilu. Niekto mu mohol zraziť dieťa. Čo tak trocha dávať pozor na dieťa? Pár takých situácii, som zažil, aj ako šofér, aj ako svedok. Vždy šofér dostal vynadané. Keď som vyrastal ja, a spraviť, že vybehnem na cestu a skoro ma zrazí auto, rodičia by sa ospravedlnili šoférovi a týždeň by som si na zadok nesadol. Ľudia sa stávajú egocentrickými a médiá ich v tom podporujú. Požadujú práva, vyžadujú ich, ale na svoje povinnosti zabúdajú. V Južnej Kórei dokonca museli dať na prechody dole pod nohy svetlá na semafor, lebo ľudia sa neunúvajú pozrieť, čo svieti na semafore, ale pozerajú do mobilu. Otázkou je, kam to až zájde celé. A je to aj otázka mentality národa. Prečo sú napríklad japonské vlaky také čisté a slovenské až tak veľmi nie? Japonca ani len nenapadne odhodit odpad na zem, ak je plný kôš. Pekne si to zabalí a vyhodí to potom do smetiaku. Na Slovensku no problém, však mali vyniesť smeti. A to je mentalita ktorej vplyv začína od vyhodenia obalu od tyčinky na zem až po dodržiavanie predpisov.
19.07.2022 - 12:12:51
211
Som zvedavy, ci sa dostaneme tak daleko, ze sa budeme ospravedlnovat ebikerom, ze "prepac ze nenam motor a mrzi ma ze ta zdrzujem". Torocha ako ked stretnes konsky povoz iduc autom po ceste.
19.07.2022 - 12:28:50
00
Zbytočne to hrotíte a robíte z pár prípadov paušál... Keď na hrádzi (označenej oficiálne ako rodinná cestička) medzi ZV a Sliačom ziapu žiletkári v 40km/h po chudákoch bežných cyklistoch s deťmi, alebo sa v nedeľu so mnou "ťažký DH-čkar na nebotyčných zdvihoch" išiel pomaly biť, že som si dovolil ho zdržať o 10s na Heligone, to je normálne? Nie je, ale nebudú sa o tom písať litánie... Ale že elektrikári, tak už je iskra na streche... :-D
19.07.2022 - 13:00:42
011
Však e-biker už je vlastne motorkár. Preto to je problém 😀
19.07.2022 - 13:04:48
01
Ja mam aj opacnu skusenost, robime v pozicovni eventy pre e-bikerov, ucastnici asi vsetkych vekovych/vahovych kategorii a pohlavi, ale uz sme si viackrat namiesto odzdravenia vypoculi, ze sme lenive k...y a podobne :) vzdy je to o danom cloveku.
19.07.2022 - 13:05:26
02
ja sam chodim na ebajku, a tiez sa mi stalo ked som siel na normalnom HTcku cerovku, ze zozadu dofrcal typek na FS elektrike a chvilu som o nom nevedel. Ked som sa mu uhol tak povedal "sak uhnem hned, nie dop*ci!". No mohol byt za mou fakt do 10s.

No musel by som byt strasny kreten aby som toto robil ostatnym ked idem na elektrike. Ak ma pustia alebo je to bezpecne tak predbehnem :) ak nie tak nie. Nechapem preco by niekto mal po niekom vykrikovat v lese.

Na pätbojari som minule dobehol dve zeny. Sli ale ze veeelmi opatrne. Dcera 20 a mama 40? Ale mama lepsia ako dcera celkom iste :). A vobec by nevadilo ist za nimi :D.
19.07.2022 - 13:47:39
04
nie je to o stroji ale o ludoch, bohuzial ti horsi maju sklon si to ulahcovat a jazdia prave na eckach preto to tak vyznieva ze eckari = kkti
19.07.2022 - 13:49:19
06
Zubesuch napísal:
No musel by som byt strasny kreten aby som toto robil ostatnym ked idem na elektrike. Ak ma pustia alebo je to bezpecne tak predbehnem :) ak nie tak nie. Nechapem preco by niekto mal po niekom vykrikovat v lese.


pretoze to su ludia ktori nikdy predtym na biku nesedeli, neslapali za svoje, nemaju predstavu co to je a co to obnasa. ale maju prachy kupia si kktinu a potom sa tvaria ze im strasne zavadzias.
19.07.2022 - 13:57:28
013
matt napísal:
Ako ono celkovo ludia akoby ospr0stievaju a stracaju pud sebazachovy. Mne uplne staci sledovat napr aj chodcov ktori vstupuju na prechod bez toho aby sa co i len pozreli na cestu ci nejde nejake auto a ci ich sofer registruje...a ze takych ludi poslednu dobu je, neviem ci to je nejaka nova moda alebo co.


ono to bude možno tým že stále je viac ludí, áut a priblblých predpisov co ludí vedú k mylnej predstave že ak sa nimi budú riadit nič sa im nestane, napríklad že ked majú prilbu na hlave, vstúpia na prechod pre chodcov, ...
19.07.2022 - 14:14:42
00
thumb_up0thumb_down
19.07.2022 - 14:19:18
02
a dodam - ze to su ludia ktori predtym v lese neboli - ale kupia si kktinu na ktorej sa tam dostanu lebo je to in a v mediach vraveli a prinesu tam to co malo zostat v meste - a mas po klude.
19.07.2022 - 14:25:02
08
Gusto0 ono neplatí len pri e-bikoch. Nedávno sme šli s kamoškou na Biely kríž bikom po nejakej lesnej ceste, modrá značka. Doleteli z dola 4 ľudia nejakých asi XC fulloch a začali nám nadávať, že máme im uhnúť, lebo oni sa ponáhľajú. Kamoška šľapala odušu do kopca, bolo tam celkom veľa štrku, nejaké kamene a korene a pomerne úzke to bolo. Mala obyčajný cross s Schwalbe Marathon plášťami a snažila to vyšliapať a nehodiť papuľu na tom. Zdržali sme ich asi 40 sekúnd, kým sme vyšliapali ten kúsok stúpania a tam už to bola viac menej rovinka a aj širšie. Všetci používali dosť nevyberavý slovník. Keď sme sa vracali, tak sme došli ku Kolibe, ako sú tie traily, že chce vyskúšať, tak sme dali modrý. Tiež sme tam stretli 2 nie zrovna príjemných mužov, čo na nás kričali, že sme pomalý a jeden sa div že nechcel pobiť, keď som mu tiež niečo povedal. Duté hlavy sa nájdu všade.
19.07.2022 - 14:35:37
02
Pomaly sa z teba stava legenda co sa takychto stretnuti tyka :-)
19.07.2022 - 14:41:00
08
ani nie tak otupievajú ako spohodlnievajú - sú menej ostražití pre spoliehanie sa na stále väčšie množstvo dokonalejších technológii, ,,dokonalejších,, pravidiel cestnej premávky, kvalitnejšie aerbagy, silnejšie pancierovanie áut, kvalitnejšie prilby, vyspelejšiu chirurgiu, ...
19.07.2022 - 14:41:38
02
keyboard_arrow_up