veru tak,Slóóvenskóó
https://dennikn.sk/2932724/danglar-gorila/
13.07.2022 - 17:16:03
00
A ľuďom je to jedno, tých viac s*rie, že pomáhame Ukrajine a pod. veci, čo tam po nejakom mafiánskom okrádaní občanov SR...
13.07.2022 - 18:23:14
06
skorpion napísal:
Trnka v kauze nahravky Gorila vyviazol bez trestu - skutok je premlcany. Mna uz asi fakt :swear: z tohto statu.


Ešte nie je koniec, prokurátor podal staznost. Uvidime.
13.07.2022 - 19:12:18
00
K vojne na ukrajine.

Ked sa zamyslime, ze keby Zelensky neostal v Kyjeve a nebojoval, tak co by sa dialo.

https://komentare.sme.sk/c/22905359/keby-bol-zelenskyj-usiel-z-kyjeva.html

Neviem to odomknut, ak niekto vie, dajte.
13.07.2022 - 21:30:05
00
Na sme sa nedá odomknúť
13.07.2022 - 21:34:55
00
Keby bol Zelenskyj ušiel z Kyjeva
Rýchla ukrajinská prehra by zmenila svet najhorším možným spôsobom.
Peter Zmeko (Autor je právnik, ako vedúci starší dôstojník právnej skupiny Veliteľstva vzdušných síl OS SR sa podieľal na príprave medzinárodných cvičení a vojenskej legislatívy)

Ešte nikdy v dejinách ľudských konfliktov nevďačilo také množstvo ľudí za záchranu jedinému človeku. Potrebujem muníciu, nie odvoz, je legendárna veta, ktorá sa už stihla zapísať do histórie. Čo by sa však stalo, keby bol ukrajinský prezident s odvozom súhlasil?
Situácia bola druhý deň invázie dramatická. Nielen Rusi, ale aj západné spravodajské služby predpokladali pád Kyjeva v priebehu hodín. Použiť analógiu s útekom afganského prezidenta je síce veľmi nepresné, ale s určitou hyperbolou možné.
Kremeľ od začiatku počítal s vyvolaním zmätku a nahradením legitímnej vlády. Prezidentov odchod do exilu by preto s určitosťou dokázal využiť na ustanovenie bábkovej vlády (najpravdepodobnejšie bývalého prezidenta Janukovyča ) a podlomenie ukrajinskej morálky. Rýchla ukrajinská prehra by bola zmenila svet najhorším možným spôsobom.
Jednotná reakcia Západu tak, ako ju vidíme dnes, by bola len vzdialeným snom. Aj keby v častiach krajiny existovali ohniská odporu, možnosti ich efektívnej podpory by boli veľmi obmedzené. Hlasy „realistov“, ktorí požadujú ukončenie pomoci a hľadanie dohody s Ruskom, by boli oveľa silnejšie a nebolo by ich možné ignorovať.
Rozklad Európy a ohrozenie Taiwanu
Kremeľskej propagande sa podarilo vytvoriť mýtus o dokonalej ruskej armáde, ktorý sa dnes vďaka ukrajinskej krvi rúca. V prípade rýchleho víťazstva by sa však, naopak, posilnil. Strach a beznádej by sa stali každodennou súčasťou európskej politiky a Putin by to určite dokázal využiť na jej rozdelenie.
Európske krajiny bývalého sovietskeho bloku by museli čeliť bezprecedentnému tlaku, pričom pozícia proruských strán by sa posilnila. Ďalším dôsledkom by bolo prehĺbenie presvedčenia o slabosti demokracie a zvyšovanie popularity autoritárskych vodcov.
Minimálne v štátoch východnej časti EÚ by to znamenalo zablokovanie modernizačných reforiem a prehlbovanie problémov. Nespokojnosť s týmto prostredím by ešte zrýchlila migráciu mladých ľudí a špičkových odborníkov smerom na západ.
Tieto problémy, spolu s rastom ruského vplyvu, by oslabili európske povedomie a inštitúcie. EÚ by sa stala nefunkčnou a s najväčšou pravdepodobnosťou by sa v najbližších desaťročiach rozpadla.
Ruský úspech by mal s určitosťou dosah aj na čínsku politiku. Pravdepodobnosť útoku na Taiwan by sa podstatne zvýšila. Čerstvo uzatvorený čínsko-ruský pakt by bol silou, ktorej by oslabené demokracie len veľmi ťažko odolávali. Ochota, ale aj reálne možnosti zásahu proti takémuto tandemu by boli veľmi obmedzené, čo by pravdepodobnosť invázie ešte zvyšovalo.
V najhoršom scenári by sme o desať, dvadsať rokov videli silne polarizovaný svet, neschopný reagovať na spoločné výzvy ľudstva, akými sú klimatická zmena, vyčerpávanie zdrojov či riziko nových pandémií. Videli by sme rozdelenú Európu, ktorej východná časť by sa nachádzala pod priamym alebo nepriamym vplyvom Kremľa a západná by strácala na geopolitickom význame.
Silná Čína by ovládla Taiwan a stala by sa rozhodujúcim hráčom v oblasti, oslabené Spojené štáty by museli riešiť závažné vnútropolitické problémy. Dôvera v schopnosti demokracie ako spoločenského zriadenia by bola v troskách.
Od tejto nočnej mory nás možno delilo rozhodnutie jediného muža spravené v jedinom konkrétnom okamihu.

EÚ musí prijať zodpovednosť a vyzbrojiť sa
Európska únia je mimoriadny a unikátny projekt, ktorý sa stal obeťou vlastného úspechu. V Únii sa namiesto hodnôt, na ktorých bola založená, dostáva do popredia prerozdeľovanie financií.
Mier sa stal takým samozrejmým, že možnosti vojny v Európe takmer nikto neveril. Európa sa preto musí vrátiť k základným myšlienkam, na ktorých bola založená, a prijať zodpovednosť za svoju bezpečnosť, ako aj za dianie vo svete, čo si vyžaduje jej vyzbrojenie.
Situácia, keď jej existenciu ohrozuje štát, ktorý má trikrát menej obyvateľov a desať percent jej ekonomickej sily, je neakceptovateľná.
EÚ si musí uvedomiť svoju silu a silnejúcu európsku identitu svojich obyvateľov. Dlho sa predpokladalo, že táto identita bude konkurovať národným identitám.
Ukazuje sa, že to nie je pravda. Skutočné vlastenectvo a európska identita sa nevylučujú. Dôkazom sú nielen udalosti z ukrajinského majdanu, kde okrem ukrajinských vlajok vialo aj množstvo európskych, ale tiež zo Slovenska, kde na protesty po vražde mladého novinára a jeho snúbenice priniesli ľudia okrem národných aj európske vlajky. Tieto vlajky nepredstavovali žiadosť o vyššie eurofondy, ale žiadosť o európske hodnoty.
Ukrajina opätovne zdôrazňuje, že jej boj chráni Európu. Mnohí to chápu len ako snahu o zabezpečenie ďalšej podpory. Nie je to tak, na Ukrajine naozaj bojuje európska armáda a nie je to prázdna fráza.
Vždy, keď budeme hovoriť o európskej armáde, tak, prosím, nezabudnime, že Európa už má vojakov, ktorí za jej hodnoty zomierajú. Ich odhodlanie nám umožňuje uvažovať o úplne inej budúcnosti. Budúcnosti, v ktorej ukrajinskí politici s našou pomocou dokážu využiť posilnenie svoje autority na presadenie potrebných reforiem a urýchlenú obnovu krajiny. Budúcnosti, v ktorej obnova a reformy Ukrajiny prinesú potrebný impulz aj na presadenie reforiem vo východných krajinách EÚ a na Balkáne.
Moderná a silná Ukrajina zároveň predstavuje z dlhodobého hľadiska najlepšiu šancu na demokratizáciu Ruska. Nič z toho však nie je vopred dané a nič z toho sa nestane bez našej pomoci. Demokratické štáty musia konať jednotne a s odhodlaním. Šťastie sme si už vyčerpali na dlho dopredu.
13.07.2022 - 22:43:24
417
čína neovládne demokratickú čínu.najhoršia vojna je vyloďovacia...pre útočníka.
13.07.2022 - 23:28:04
00
ale ich mnogo
14.07.2022 - 00:57:44
00
na utopenie určite.
14.07.2022 - 01:46:30
00
https://blog.sme.sk/zampova/politika/kopanie-do-igora-matovica-novy-sport-oligarcho-medii-plus-videa
14.07.2022 - 06:40:31
01
K tomu blogu len jedno - tetuša vyzerá byť celkom zdravá, teda až na tú hlavu :tmi:
14.07.2022 - 07:19:42
00
Dudo napísal:
Keby bol Zelenskyj ušiel z Kyjeva
Rýchla ukrajinská prehra by zmenila svet najhorším možným spôsobom.
Peter Zmeko (Autor je právnik, ako vedúci starší dôstojník právnej skupiny Veliteľstva vzdušných síl OS SR sa podieľal na príprave medzinárodných cvičení a vojenskej legislatívy)...

Môžeš prosím posunúť link/zdroj na tento článok?
14.07.2022 - 07:50:03
00
Par prispevkov vyssie...will-ov prispevok.

https://komentare.sme.sk/c/22905359/keby-bol-zelenskyj-usiel-z-kyjeva.html
14.07.2022 - 07:57:41
10
eCT81 napísal:

"Čo vyčítam Matovičovi a Hegerovi určite hlavne Vlčana to je ako taká blcha v kožuchu OĽaNO. Vlčan okrem toho, že je neschopný nevie ani poriadne klamať, je aj hlúpy a robí jeden kiks za druhým a obklopuje sa toxickými ľuďmi."

žeby "vedieť poriadne klamať" bol kvalifikačný predpoklad uchádzačov na vstup do OĽaNO?
14.07.2022 - 08:26:25
00
myslel som ze kvalifikacny predpoklad pre uchadzacov do OLANO je prax v exorcizme a vyvolavani duchov svatych
14.07.2022 - 08:42:43
07

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up