Gusto takze odpovies uz aky fond mas nastaveny?
Stat ti moznost dochodku dal. To ze ju nechapes nie je problem statu, rovnako ako ked si niekto nevie usetrit ani z 5000 mesacne a vsetko rozhadze. Sporoinvestovat na vlastny dochodok je jedna z dvoch moznosti. Ta druha je doviezt sem par 100tisic migrantov, ktori ti na ten dochodok budu robit. Len to by fungovalo zase iba do okamihu, kedy by sli do dochodku aj oni.
28.01.2022 - 11:50:19
01
neviem aky. nezaujimam sa o to - 2 pilier mam len preto lebo mi ho zalozili rodicia. osobne by som do toho nikdy nesiel. niesom cielova skupina. a to "staranie sa" o to kde co je robit nebudem tak isto ako nerobim elektrikara. nemienim neustale sledovat kde co mam menit aby to bolo pre mna najvyhodnejsie. to akoze ma takto fungovat cela populacia? chapem ze niekoho to bavi - spara sa v tom, bude mat peniazky na starobu a bezny clovek co?
28.01.2022 - 12:01:14
00
Idealne? Nedozit sa dochodku :lol:
28.01.2022 - 12:04:31
01
Ten ich mat nebude lebo sa v tom nespara a budu ich mat prave ti co sa zanho v tom sparaju. A tych par jednotlivcov co sa v tom sami sebe sparaju.
28.01.2022 - 12:05:02
01
Gusto0 napísal:
neviem aky. nezaujimam sa o to - 2 pilier mam len preto lebo mi ho zalozili rodicia. osobne by som do toho nikdy nesiel. niesom cielova skupina. a to "staranie sa" o to kde co je robit nebudem tak isto ako nerobim elektrikara. nemienim neustale sledovat kde co mam menit aby to bolo pre mna najvyhodnejsie. to akoze ma takto fungovat cela populacia? chapem ze niekoho to bavi - spara sa v tom, bude mat peniazky na starobu a bezny clovek co?


Ake staranie sa? Ved nic netreba robit. Vybrat si indexovy fond a tym cele tvoje "staranie sa" skoncilo. Mas daleko do dochodku a ked sa bude blizit tvoj dochodkovy vek, DSSka zo zakona musi presunut tvoje uspory do dlhopisoveho fondu (ktory nic nezaraba, ale nehrozia pri nom ani velke straty).

Tvoja cela robota spociva v tom, aby si si vybral na zaciatku (indexovy) fond a zostal v nom tych 20 rokov.
28.01.2022 - 12:15:57
00
Gusto0 toto vyzera ze bud dostavas minimalku a ostatok na ruku alebo si zivnostnik a platis minimalne odvody. Neviem kolko mas rokov, ale ak si myslis ze ako dochodca budes dostavat dochodok z takeho kolaca, z akeho dostavaju tvoji rodicia tak sa hlboko mylis. Ten kolac bude omnoho mensi a tak bud:
1. pojdes do dochodku v 70tke
2. pojdes v 64 ale budes mat dochodok na dnesne peniaze mozno 200e.
Preto bol vytvoreny 2 pilier kde si bude kazdy tie dalsie peniaze setrit. Ide ti to z odvodov takze neodkladas nic z vyplaty. Treba si to nastavit na indexove fondy aspon do 50tky. Druha vec je ze ak platis minimalne odvody tak nemozes cakat dochodok na urovni 1000e.

A s tym setrenim. Mozno nemas teraz moznost odkladat 300e, ale mozno mas moznost aspon 50e. A ak mas 30 rokov do dochodku tak za tych 50e pri spriemerovanom zhodnoteni 7% budes mat 60tisic.
https://index.sme.sk/kalkulacky/sporenie

Ak nevies kam to davat, mozes vyskusat napr finax alebo podoben sluzby, kde prispievas a nestaras sa. Ano su tam poplatky ale stale je to lepsie ako setrenie v podielovych fondoch v banke alebo do ponozky:
https://www.finax.eu/sk/onboarding/a?id=Of480on7JOMRLhpzTCB9NVpCyU10qqIm0gleB0pq
A teraz si dosad do tych kalkulaciek napr 100e...

Ak si myslis ze 30 rokov je daleko a neoplati sa setrit a aj tak trhy padaju a podobne hluposti, kludne tomu ver a o 30 rokov vyplakavaj ako sa o teba stat nepostara. Ale takych tu mame dost uz teraz. Na slovensku sme sa nenaucili dlhodobo setrit a mysliet na buducnost a nespoliehat sa na stat. Ludia si stale myslia ze lekar ich ma volat na preventivku, ze zubar ich ma volat na preventivku atd atd.. Nie, stat nie je tvoj rodic, ty sa musis starat o seba a o svoje financie sam. Ak zarabas malo, tak si najdi lepsi flek. Investuj do sbea, nauc sa nieco nove. Len priklad, obkladaci kachliciek v BA beru teraz viac ako ITckari.
28.01.2022 - 12:25:11
111
Gusto0 takze mas garantovany , lebo tam pred par rokmi vsetkych supli mudre hranate hlavy ...
a k tomu staraniu, nemusis sa starat, a nemusis sledovat moc , iba dat viac rizikovy teraz a par rokov pred dochodkom to prehodit na garant...aby si sa vyhol nahlej strate pred dochodkom...
ja som napr spravil iba jednu vec, v 2020 v januari som zmenil poistovnu a presunul skoro vsetko do indexoveho fondu z povodne prikazaneho garantovaneho, kedy som videl ze to vsetko padalo koli Covidu, a skoro som trafil uplne dno .. a zarobil som 4% v 2020 a 28% v 2021 za par minut prace....

ked sa bude zase blizit nejaka kriza, tak to par klikmi supnem do garantovaneho, aby to az tak nepadlo a pri zotavovani zase spat do rizikovejsieho.... neviem ci mi to nieco pomoze ale je to par minut za rok, mozno za par rokov a ako sa vyvyja svet predsa vidime kazdy den vsade, takze nejaky velky pad sa da odhadnut...

a tiez co vidim ako plus je, ze ak umrem pred dochodkom, nasporene peniaze sa dedia... co v pripade 1. piliera nikto nicnedostane...
28.01.2022 - 12:29:28
03
Ono to bude zrejme tak, že ak sa v tom niekto špára a baví ho to, ide vlastne po ceste ako (aspoň trochu) nebyť bežný človek, resp. ako sa minimálne v starobe vyhnúť permanentnému hmotnému nedostatku, listovaniu v letáčikoch Lidla, a obiehaniu obchodov s tým vozíčkom na dvoch kolieskach, lebo veď tam je to lacnejšie. Netvrdím, že je to ideálna cesta, je to taká polovičná či možno až polovičatá aktivita, spoliehať sa len na “piliere” pretože žiť treba teraz, a teraz treba aj užívať (nie, v 65-70 nebudete robiť cesty okolo sveta, everestingy, skialpy, a iné šmakocinky naplno, nebude na to sila, toto všetko treba robiť teraz). Ale je to lepšie ako nerobiť v produktívnom veku nič pre svoj dôchodok.

Inak Gusto0, práve u Teba ma takýto trocha pasívny prístup k finančným otázkam budúcnosti prekvapuje, si mladý chlap na vrchole svojich síl, vieš sa kusnúť a dokázať veľmi veľa, máš to v povahe. Výber fondu je viac menej chvíľa rozmýšľania a jedno rozhodnutie. A potom cca dve desiatky rokov zotrvania v tom rozhodnutí. Som o vyše desaťročie starší, tak skús si niečo zobrať aj od starého kozáka😂. Roky totiž letia ako splašené kone, a nechceš za 20-25 rokov znechutene nadávať na štát, že nezabezpečuje dôstojnú jeseň života pre občanov. Lebo život je len taký, aký si ho priebežne formujeme my sami, štát tvorí len rámec, my vypĺňame obsah toho rámca. Každý je predovšetkým sám zodpovedný za seba a svoj život. A tak je to v poriadku.
28.01.2022 - 12:41:23
03
Takze ty sa nechces starat o vlastne peniaze? (Zmena fondu su 2-3 kliky na stranke dss). O panka sa ma starat stat... Ved sa aj postaral, Fico takych ako si ty obral prehodenim do dlhopisov o miliardy.
O svoju vyplatu a ucty sa dufam tiez nestaras, ty len chodis zodrat do roboty a ine ta nezaujima.
28.01.2022 - 14:02:07
01
Sporit si v akciovych alebo indexovych fondoch je lepsie. To bezpochyby. Indexy davali za posledne roky okolo 2% mesacne.
Pre predstavu realnych cisel. Ak si cca 40 rocny clovek, a mas nasporenych 25 000 v druhom pilieri v indexe a plat mas 2000 Eur brutto, tak mesacne ti prichadza na tvoj dochodkovy ucet v druhom pilieri cca 100 eur. Ak si v dlhopisovom, tak ti kazdy mesiac narastu tvoje uspory o 100 eur. Ak si v indexe, tak okrem tych 100 EUR sa ti este zhodnotia uspory o tie 2% - cize o 500 EUR. Takze ty si mesacne odlozis 600 EUR. A tie sa ti dalsie mesiace tiez zhodnotia.

Len pozor na prehadzovanie sa z dlhopisu do indexov prave teraz. Posledne mesiace je to fakt ako na hojdacke a indexy aj statocne padaju - tento mesiac v Uniqa bol index uz 10% pod urovnou z 1.1.2022. Posledne dni zase trochu rastie, ale stale je cca 6% v minuse. Teraz je vyhodne, minimalne, kym sa nevyjasni cirkus okolo Ukrajiny ostat v dlhopise.

Ked bude kludnejsie, treba ist do indexu - alebo do akcii. Tie mali doteraz mensie vynosy, ale v zlych casoch mozu byt stabilnejsie ako index.
28.01.2022 - 14:22:51
00
z vtipkara do vaznej temy :-) dakujem za rady.
28.01.2022 - 14:50:22
00
V com su akcie stabilnejsie ako index=akcie?
28.01.2022 - 16:13:13
00
will zrejme myslel stabilitu indexoveho vs. akcioveho dochodkoveho fondu, aj ked to je tiez otazne. akciove fondy su o nieco stabilnejsie len preto, lebo v skutocnosti je v nich len urcity podiel akcii a niektore DSSky mali dokonca tzv. akciove fondy, v ktorych mali akcie zastupenie menej nez 50% - takze toto si treba tiez odsledovat a ak si chcete sporit "v akciach", tak je indexovy fond, ktory slepo kopiruje akciovy index, lepsia volba. (vzdy ma vie "potesit" odplata za pripadne zhodnotenie indexoveho fondu, lebo ti darmozraci mali s tym slepym kopirovanim indexu naozaj plne ruky prace |( )

jordi
a pri sucasnom poklese si tiez uz presunul?
ono tie pokusy o casovanie trhu sa mozu aj vypomstit, najma ak ide o rychle pady a nasledne rovnako rychle zotavenia, lebo je velka pravdepodobnost zmeskania najvacsich vypredajov (zliav) :)
28.01.2022 - 16:37:19
00
Ja som si zakladal II. pilier hneď ako som začal pracovať. Všetko index. Plus investovanie pomimo kým som mladý a bez záväzkov (teda do konca života :) ). Bohato mi stačí aby som na "konci dňa" prevýšil infláciu. Neinvestujem aby som na tom zarábal (peniaze zarábam inak)
28.01.2022 - 16:47:10
01
ennio nic som nepresuval:) vtedy som len vyuzil, ze som chcel uz dlhsie prejst z garant do Index a ta kriza prisla vhod, ale sledovat stale a prehadzovat sa mi nechce :) to moze ten, co to denne sleduje a taky to potom nebude robit na dochodkovom fonde :)

milos21 ja som tiez zacal s progresivnym fondom, ale ako som spomninal, potom niekto dal zakon ze vsetci do garantovaneho a trvalo par rokov kym som sa rozhybal to zmenit :D
28.01.2022 - 16:49:30
00
keyboard_arrow_up