Pali65 Peshmerga su oficialne ozbrojene zlozky Irackeho Kurdistanu, cize iracki Kurdi ;). Nikoho si netreba idealizovat, vratane Kurdov. PKK je teroristicka organizacia ako kazda ina (vrazdenie nahodnych nezucastenych civilov a podobne). A jednotny stat? To tazko. Jednotlive dominantne skupiny neznesu opoziciu, preto su aj takmer neustale v konflikte medzi sebou. Navyse je to proti zaujmu Iranu, Iraku, Syrie aTurecka. Klanova prislusnost je v tej oblasti aj tak na prvom mieste, ti ludia maju uplne ine zmyslanie ako nacionalizmom poznaceni zapadniari (akoze my v bohatsej casti Europy). Iracky Kurdistan na papieri vyzera pekne,ale ked si o tom clovek zacne citat blizsie, tak prichadza silna deziluzia.

Ale inak suhlas. Assadov klan vyvrazdil cielene mnozstvo Kurdov o federativnom usporiadani nechcu ani pocut, je to iniciativa a tlak z Ruska aby akceptovali nejaku formu kurdskej samospravy. Kedze rezim radsej rozvrati krajinu na prach a ten utopi v krvi vlastnych ludi, len aby sa udrzala spicka pri moci...co sa v Moskve nestretava s velkym pochopenim (neumerne predlzenie a predrazenie konfliktu s neistym koncom).
21.11.2016 - 08:27:31
00
O Kurdoch a Assadovi si nám popísal a teraz nám niečo napiš o hlavnej pričine rozvratu Syrie o Sunnitoch
21.11.2016 - 15:21:37
00
velka cast Kurdov v Syrii je sunnitskeho vyznania :) Paradoxne velka cast Kurdov v Turecku podporuje Erdogana prave kvoli islamizacii krajiny, to su jednoduchi chudobni ludia, pre ktorych je ta nabozenska struna silnejsia ako etnicka (teda to aspon tvrdili ludia z TR na Reddite, ked som mal zaludok to este citat). Organizovane nabozensvo je odjakziva prostriedok politickej moci. :) Takze tie ateisticke separatisticke kurdske skupiny su pre turecky rezim asi najcervenejsie sukno. :)

No a rezim v Syrii mal k sunnitom v predchodcovi IS velmi vrucny vztah - pokial utocili v Iraku na USA zlozky a spriaznene skupiny. Potom sa to mierne vymklo. :)
21.11.2016 - 16:11:45
00
no klobuk dolu, mate prehlad....mne dejiny nesli nikdy..je dobre si precitat nazory "jednej aj druhej strany"...
21.11.2016 - 17:11:46
00
Paul D. Miller, Foreign Policy

Pred štyrmi rokmi som predpovedal ruskú inváziu na Ukrajinu. Tu je moja ďalšia predpoveď, ktorá sa už možno mnohým ľuďom bude zdať ako samozrejmá: ďalšie na rade sú pobaltské štáty a pre budúceho prezidenta Donalda Trumpa to bude jednou z prvých a najväčších výziev.

Zrejme to tiež nebude mať podobu otvorenej invázie.

Ruský prezident Vladimir Putin má jasný cieľ a prepracovanú taktiku, ako ho dosiahnuť. Nejde však o plán, o ktorom hovoria mnohí analytici, ktorí sa hlásia k politckej teórii realizmu.

Niektorí tvrdia, že sleduje základné racionálne a obranné ciele: rozširovanie NATO chápe ako hrozbu a Rusko sa len bráni. Západ rozšíril svoju sféru vplyvu na úkor Ruska a Rusko vracia úder. Preto je podľa Johna Mearsheimera „kríza na Ukrajine chybou Západu“.

Ako v prípade mnohých akademikov, ktorí sa hlásia k realistickému výkladu diania vo svete, je to nezmysel. Putin sa neriadi chladným kalkulom racionálneho chápania vlastných záujmov, pretože tým sa neriadi žiadny človek. Nie sme Vulkáni zo Star Treku.

Riadime sa našim vnímaním vlastných záujmov, tak, ako ich v našej hlave vytvárajú naše hlbšie zakorenené predpoklady a viera – ktorú môžeme nazvať ideológiou alebo náboženstvom.

Putin verí, že hegemónia Ruska v blízkom okolí je pre ruskú bezpečnosť nutnosťou, pretože sám verí v historickú úlohu ruského národa.

Putin (a možno ešte viac ako ľudia v jeho najbližšom okolí) nie je len nacionalistom.

Zdá sa, že Kremeľ sa riadi osobitnou formou ruského nacionalizmu, do ktorej sa vnáša náboženstvo, osud a mesianizmus. Z tohto pohľadu je Rusko strážcom ortodoxného kresťanstva a má úlohu ochraňovať a rozširovať vieru.

Skutočne racionálne Rusko by nepovažovalo rozširovanie NATO a Európskej únie ako hrozbu, pretože liberálny systém je otvorený a rozšíril by aj ruskú bezpečnosť a prosperitu. No pre Putina a ďalších Rusov, ktorí sa na svet pozerajú cez pohľad ruského náboženského nacionalizmu, je Západ apriórnou hrozbou pre jeho úpadok a globalizáciu.

Z tohto pohľadu NATO nie je len neškodným ochrancom liberálneho poriadku v Európe, ale nepriateľským agentom úpadkového Západu a hlavnou prekážkou ruskej výnimočnosti.

Preto je súčasťou Putinovej taktiky rozklad NATO. Konkrétne musí dosiahnuť, aby článok 5 Washingtonskej zmluvy, ktorý zaručuje ochranu napadnutým členom, stratil svoj zmysel.

Putinovi sa už podarilo znížiť dôveryhodnosť NATO. Jeho posledné dva ciele, Gruzínsko a Ukrajina, neboli síce členmi NATO, no v roku 2008 ich výslovne a verejne ubezpečili, že sa neskôr členmi stanú. Rusko jasne a otvorene nesúhlasilo, aby sa tieto krajiny stali členmi a potom napadlo ich územie.

Ruské invázie vytvorili sporné územia – Južné Osetsko, Abcházsko a Krym – ktoré okupujú ruskí vojaci. Žiadna krajina sa nestane členom NATO, ak časť jej územia okupuje Rusko.

Medzinárodná situácia je pre ruskú snahu rozširovať sa najprijateľnejšia od konca studenej vojny. Európska jednota sa rozpadá. Členovia aliancie spochybňujú hodnotu spoločného bezpečnostného paktu. A budúci americký prezident je otvorene naklonený Rusku a pripravený ospravedlňovať nezodpovedné konanie Moskvy.

Putinov ďalší krok je ešte nebezpečnejší ako tie predošlé, pretože sa zrejme posunie do pobaltských štátov, ktoré už členskými štátmi NATO sú. Cez hranicu štátov nepošle veľké skupiny uniformovaných ruských vojakov, ani najopatrnejšie štáty NATO by si nedovolili ignorovať otvorenú inváziu.

Namiesto toho vyvolá Putin nejasnú vojenskú krízu cez prostredníkov, ku ktorým sa nebude otvorene priznávať. To všetko sa zrejme stane v najbližších dvoch rokoch.

Nepokoje zrejme spustia rusky hovoriaci občania Lotyšska alebo Estónska (asi štvrtinu ľudí v týchto krajinách tvoria etnickí Rusi). Budú demonštrovať za svoje práva a tvrdiť, že ich prenasledujú, budú požadovať „medzinárodnú ochranu“.

Objaví sa až podozrivo dobre vyzbrojený a vycvičený „Ľudový front na oslobodenie ruského Pobaltia“. Niekoľko atentátov na vysokopostavených ľudí a bombové útoky dostanú pobaltské krajiny na pokraj občianskej vojny. V menšej miere sa môžu objaviť aj povstalecké skupiny.

Rusko bude blokovať všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ale ponúkne svoje služby svojich mierotvorcov.

Stretne sa Severoatlantická rada, najvyšší politický orgán NATO. Poľsko bude požadovať zásah v súlade s článkom 5, vyhlási, že Pobaltie čelí útoku Ruska a bude žiadať kolektívnu obranu proti ruskej agresii. Nemci a Francúzi budú rázne proti.

Každý sa pozrie na Spojené štáty, to oni nakoniec rozhodnú, na ktorú stranu sa aliancia postaví.

Ak aliancia článok 5 nevyužije, spoločná obrana členov NATO stratí svoj zmysel. Žiadny členský štát už nebude veriť, že NATO mu pomôže v prípade ruského útoku. Gepolitické hodiny sa vrátia do roku 1939. Niektoré štáty strednej Európy sa nakoniec môžu rozhodnúť viezť sa spolu s Ruskom.

Iní, najmä Poľsko, sa začnú po zuby ozbrojovať. Putinov sen o rozdelenom Západe a otvorenom bojovom boli v Európe sa stane skutočnosťou.

Ak by však aliancia článok 5 využila, bolo by to vyhlásením vojny Západu proti Rusku. A až v tomto momente sa Trump bude musieť naozaj rozhodnúť, či je pre neho obrana Lotyšska hodná rizika tretej svetovej vojny.
21.11.2016 - 17:27:41
05
MageZ napísal:
velka cast Kurdov v Syrii je sunnitskeho vyznania :) Paradoxne velka cast Kurdov v Turecku podporuje Erdogana prave kvoli islamizacii krajiny, to su jednoduchi chudobni ludia, pre ktorych je ta nabozenska struna silnejsia ako etnicka (teda to aspon tvrdili ludia z TR na Reddite, ked som mal zaludok to este citat). Organizovane nabozensvo je odjakziva prostriedok politickej moci. :) Takze tie ateisticke separatisticke kurdske skupiny su pre turecky rezim asi najcervenejsie sukno. :)

No a rezim v Syrii mal k sunnitom v predchodcovi IS velmi vrucny vztah - pokial utocili v Iraku na USA zlozky a spriaznene skupiny. Potom sa to mierne vymklo. :)

O Kurdoch si nám napísal dosť,teraz nám napíš niečo o Arabských Sunnitoch,ktorí robia bordel nie len v Syrii a v Iraku,ale aj v Lybii, v Egypte,v Afganistane,v Jemene,v Alžirsku,v Nigerii, v Somalsku,na zapadnom brehu Jordanu,v Izraeli,v Pakistane,na Filipinach,v Nemecku,vo Francuzku,v Belgicku,v Švedsku,v Norsku, v Rusku atd
21.11.2016 - 17:30:05
00
taketo nieco? :lol:

Ahmad Badreddin Hassoun", Grand Mufti of the Syrian regime threating Europe thumb_up0thumb_down


ci toto?

Nasrallah: "Israel Is a Cancerous Tumor" thumb_up0thumb_down
21.11.2016 - 17:54:40
00
Furt sa točiš okolo horucej kaši.Konečne prejdime k Arabským Sunittom. Nechce sa Ti v tom vrtať,že. Ved ich podporujú Saudi verní kamarati a mecenáši západu.Zrutil by sa Ti Tvoj svet
21.11.2016 - 19:10:19
00
Keby bol svet taky jednoduchy ako taketo generalizovanie, zrejme by sa ludstvo malo ovela lepsie ako sa ma. ;) Terorzimus financuje mnoho ludi zo SA, Kataru, Kuwaitu ci SAE. Mozme pokracovat Jordanskom, Egyptom az neviem kam. Dokonca aj niekto zo SR udajne financoval IS cez nejake DPH vratky (asi Kalimero, geňofond na to by aj mal :lol:) Ale mince maju zvycajne minimalne 2 strany - co napriklad taky Iran a Hizbalah? Alebo co taka IRA tuto nedaleko v Europe? A ked su Saudi taki uzasni kamarati, preco presla ta dohoda s Iranom (ktoru uz zrejme aj porusuje, ale uz fakt nemam zaludok citat viac o tejto casti sveta) ked Saudi boli bytostne proti? Preco viacere krajiny z nasho geopriestoru zakazali dalsi vyvoz zbrani Saudom (kvoli Jemenu, kde ten terorizmus zije tiez len vdaka Iranu na druhej strane). V SA sa vkladaju realtivne velke nadeje do novej generacie vladarov, udajne tam uz nastalo aj nejake mierne uvolnenie v niektorych oblastiach, ale tu mentalitu a kulturu z generacie na generaciu neotocis. Ale to sa da ist rad za radom - Pakistan, Iran, India, to ked clovek cita, tak to ani nechce citat. :) A co sa s tym da spravit? :) Vsetkych vojnami obratit na nasu skazenu konzumnu cestu? :)
21.11.2016 - 19:41:01
01
Zabudol si na tretiu stranu,Izrael a zapad na čele s USA.Nenavidia Iran,ale kamaratia sa so Saudami. Ved Taký Hamas vytvoril Izrael,pretože chcel potlačiť moc Fatahu.Hisbollah vyzbrojil Iran v roku 2006,ked Izrael napadol Libanon.Dajme si otazku,ktora vetva islamu terorizovala Brusel,Pariž,Ameriku?
21.11.2016 - 21:00:15
00
v 2006 napadol Hizbalah IDF, co odsudili vsetky okolite arabske krajiny a tiez sa ten krok netesil vseobecnej oblube v Libanone..

z wiki, kde je to odzdrojovane:

"Nasrallah also came under intense criticism from some in Lebanon. Walid Jumblatt, leader of the Progressive Socialist Party of the Republic of Lebanon and the most prominent leader of the Druze community, spoke out quite forcefully: "Great, so he's a hero. But I'd like to challenge this heroism of his. I have the right to challenge it, because my country is in flames. Besides, we did not agree..."[20] Jumblatt is also quoted as saying: "He is willing to let the Lebanese capital burn while he haggles over terms of surrender."

Following the war, came what is known as the "Green Flood" (Al-sayl al-akhdhar), according to Iranian-born journalist Amir Taheri. "This refers to the massive amounts of U.S. dollar notes that Hezbollah is distributing among all the citizens that were effected from the war in Beirut and the south. The dollars from Iran are ferried to Beirut via Syria and distributed through networks of militants. Anyone who can prove that his home was damaged in the war receives $12,000, a tidy sum in wartorn Lebanon."[21]

In a TV interview aired on Lebanon's New TV station on 27 August 2006, Nasrallah said that he would not have ordered the capture of two Israeli soldiers if he had known it would lead to such a war: "We do not think, even one percent, that the capture led to a war at this time and of this magnitude. I'm convinced and sure that this war was planned and that the capture of these hostages was just their excuse to start their pre-planned war, but if I had known on July 11 ... that the operation would lead to such a war, would I do it? I say no, absolutely not."

V 2006 tom uz bol Hizbalah davno vyzbrojeny - aj najmodernejsimi ruskymi zbranami, ktore Rusi predali Syrii. Mozes hadat, kto to zaplatil a zorganizoval aby sa dostali do Libanonu.



Nieco z Jemenu, Nasrallahovi kamosi, tiez ajatolahovi poskoci...

Yemeni Boy Leads 'Death to America, Death to Israel' Houthi chant thumb_up0thumb_down

...a kapu tam ako muchy, vrazdia sa navzajom v pusti v nenavisti k niecomu, co ani netusia co je...



vystizne k dementnosti vsetkych nabozenskych fanatikov...inak velmi blizke tym retardom co sa na napr. na FIlipinach ukrizuvaju...fascinujuce ako ludia vedia byt vypatlani...

Ashura shiite festival Slayer Raining Blood thumb_up0thumb_down
21.11.2016 - 21:50:31
00
Dostaneme sa mi dneska k Sunitským teroristom? Mam taký pocit,že to nie je Tvoja obľubená tema.
21.11.2016 - 22:08:51
00
Vid. post1182848.html#p1182848 - pre mna su to rovnake hovna ako vsetci ostatni vypatlani fanatici - nabozenski, nacionalisticki, futbalovi... - stado ochotne posluzi zaujmom prislusneho vodcu. Mojou snahou bolo upozornit prave na toto - fanatizmus ako taky a zneuzivanie nabozenstva na mocenske ucely vo vseobecnosti. Ale oznacit kazdeho sunitu, ci futbaloveho fanusika pausalne za nebezpecnu osobu, je rovnaky tupy fanatizmus.

Bolo zaujimave video s nejakymi kurdskymi antiIS zlozkami, som to sem daval pred casom, kde hovorili o IS. Ze cast je nejake tvrde jadro, to su casto prave vygumovani fanatici pozliezani z inych krajin, ale vela je len obycajnych ludi, ktori sa pridali napr. preto, ze vedenie ich kmenu radsej dohodlo spolupracu (dane, uznanie autority, poskytnutie nejakej bojovej sily) ako boj, ci len kvoli tomu aby prezili v danej oblasti, alebo im to z roznych dovodov bolo blizsie ako sa pridat na nejaku inu stranu (napr rodinni clenovia pomizli v statnych vazniciach bez stopy a pod.). Takze napad vyhanat sunnitskych dzihadistov sitskymi dzihadistami je debilina absolutna...

Kazdopadne ten mechanizmus je taky, ze cim menej je v oblasti funkcny dany stat, tym viac priestoru ziskavaju nabozenski extremisti, kriminalne gangy a podobne. Neraz je to vlastne ruka v ruke, kedze tie prostriedky boja su rovnake (unosy, vrazdenie, vydieranie...). A to vlastne uz vidime aj v Europe v niektorych stvrtiach. A malicku demoverziu mame aj v niektorych osadach v SR. :)

Takze zhrnute asi takto:

Exodus - Children Of A worthless God (Live At Wacken 08) thumb_up0thumb_down
21.11.2016 - 22:37:08
00
Kurdi v Sýrii nebudú mať žiadnu autonómiu,na tom sa už davno všetci naokolo dohodli.Po porážke tých všetkých saudmi platených partičiek začnú byť problémom práve kurdi ktorí si za to môžu sami,na strednom východe nemajú snáď okrem Izraela žiadnych spojencov.To čo v sýrii obsadili im nikdy ani historicky nepatrilo a väčšinové kurdské etnikum tam nikdy nežilo.To,že to kurdi etnicky čistia od arabov je druhá vec.Asad bol s Erdoganom pomerne dobrý kamarát ešte pred vojnou a kurdi tak aj dopadnú.
Barzani je len turecká ropná štetka nič viac,Turci potrebujú irackú ropu nič iné.Turci si žiaden ďalší konflikt nemôžu dovoliť ani ekonomicky ani vojensky.Turci si môžu kresliť osmanské mapy aké len chcú.

Eva Filipi jediná západná velvyslankyňa ktorá zostala v Sýrií.
absolútne realistický pohlad.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Velka-vzacnost-Velvyslankyne-Eva-Filipi-prijela-aby-sdelila-nepeknou-pravdu-o-Syrii-a-Zapadu-Oficialni-mista-nadsena-nebudou-453638
22.11.2016 - 02:05:44
03
Konecne niekto kto ma na tuto situaciu triezvy pohlad.
22.11.2016 - 11:03:11
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up