Kdohovie či sa zamyslel čo ho čaká na Slovensku,keď sa sem chce vrátiť.Že by, ubytovanie zadarmo,raňajky,obedy a večere v presne daný čas,vychádzky na čerstvý vzduch,lekárska starostlivosť 24/7,presný a daný harmonogram dňa na najbližších pár rokov.🤔
28.06.2024 - 22:13:05
01
will napísal:
Podla mna by ho mali Ukrajinci vymenit spat do Ruska...

brat za brata naberie iny rozmer :smoke:
28.06.2024 - 22:23:42
02
Dudo napísal:
...
No ked si chcem "na prvu" zhodnotit vyspelost krajiny, tak sledujem v tomto poradi:
- ako vyzeraju verejne wc
- ako vyzera miestna nemocnica
- ako vyzera verejna doprava
Potom este skola atd.


Ja mam este jedno, ako vyzeraju chodniky/cesty po daždi, ci su mláky alebo pekne odkanalizovane a vyspadovane.
(Je to relativne ľahšie odsledovatelne, netreba hladat wc ani ist do nemocnice, treba vsak pockat na dážď)

Samozrejme podklad z udupanej hliny je jemne znevyhodneny...
28.06.2024 - 22:36:41
01
https://x.com/TallbarFIN/status/1807049756532707673/photo/1
29.06.2024 - 20:26:35
01
https://blog.sme.sk/valchar/cestovanie/sce-nevmerla-ukrajina-2-ako-to-zacalo-fotografie
30.06.2024 - 11:37:54
02
Na Slovensku sú ľudia, ktorí veria, že Rusko je krásna krajina, a niektorí jedinci dokonca snívajú o dome na Sibíri…

Keď vyjdú v tridsaťstupňových mrazoch na záchod stojaci na ulici a škárami v stene im bude fúkať studený vietor do zadku, veľmi rýchlo zmenia názor.

Mám známeho. Je primátorom mesta na Sibíri. Raz mi poslal zimný rozpočet mesta, v ktorom sa písalo o výstavbe mostíkov na pranie bielizne v rieke. To bolo napísané v rozpočte mesta v 21. storočí.

🔓

https://dennikn.sk/4071440/rus-ktory-bojuje-za-ukrajinu-rusom-ideologicky-vnucuju-ze-su-lepsi-ako-vsetky-ostatne-narody/?cst=7898033a4a8d60fadfea3001ac99f0a9e920093c3e540e0a2f270e7b20c836ff
01.07.2024 - 07:44:25
03
Priatelia nemáte náhodou kontakt na Jána Valchára / Instagram , Facebook , mail / ? Zaujala ma zmienka o jeho zaujme o fosílie z UA . Dakujem .
01.07.2024 - 08:13:51
00
https://www.facebook.com/johny.halivrvnna/about
01.07.2024 - 09:00:44
10
Týždenný výber Lukáša Krivošíka / Biden je americký Černenko. Jeho slabosť pozvala Putina zaútočiť na Ukrajinu
Lukáš Krivošík

Prečo môže mať Trump naozaj pravdu, keď tvrdí, že keby bol prezidentom on, k napadnutiu Ukrajiny Ruskom by nebolo došlo.


Panuje všeobecná zhoda na tom, že úradujúci prezident Spojených štátov Joe Biden svoju minulotýždňovú debatu s Donaldom Trumpom nezvládol a potvrdil tie najhoršie zvesti o úpadku svojich kognitívnych schopností. Ba čo viac, možno išlo dokonca o moment, ktorý zničí celú jeho kampaň a povedie k tomu, že ho demokrati na poslednú chvíľu vystriedajú za iného kandidáta.

V USA sa najmä medzi konzervatívnymi komentátormi množia hlasy, ktoré Bidena prirovnávajú k chorľavému sovietskemu vodcovi Konstantinovi Černenkovi, ktorý zomrel v roku 1985 po trinástich mesiacoch v najvyššej funkcii a bol akýmsi symbolom nepružného zatuchnutého starca na čele podobne nepružnej a zatuchnutej superveľmoci.

V skutočnosti Černenko zomrel ako 73-ročný. Bol teda v čase svojej smrti mladší nielen ako teraz Joe Biden (ten má 81 rokov), ale aj ako Donald Trump (má 78 rokov). A Ronald Reagan, ktorý bol v čase Černenkovej smrti prezidentom USA, mal vtedy 74 rokov...

No nerozvíjajme ďalej túto líniu o starých bielych mužoch. Na Slovensku majú mnohí ľudia tendenciu interpretovať tohtoročné americké prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia 5. novembra, predovšetkým cez prizmu rusko-ukrajinskej vojny.

Liberálnejší voliči, ako aj niektorí konzervatívci si skôr želajú Bidenovo znovuzvolenie, lebo z neho cítia väčšie odhodlanie pomáhať napadnutej Ukrajine. Návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu sa, naopak, obávajú, lebo registrujú jeho výroky spochybňujúce bezpodmienečnú americkú podporu pre NATO či pre Ukrajinu.

Naproti tomu mnohí voliči strán terajšej vládnej koalície či mimoparlamentnej Republiky by skôr uvítali zvolenie Donalda Trumpa. Očakávajú totiž od neho, že hodí Ukrajinu cez palubu a bude robiť ústretovú politiku voči ruskému režimu Vladimira Putina.

Inak povedané, čoho sa jedna strana slovenského politického spektra obáva, to by si druhá strana priala. Čo ak sa však obe skupiny mýlia a existuje ešte tretia možnosť? A to, že nevyspytateľný Donald Trump na čele USA bude v skutočnosti efektívnejšie držať na uzde Rusko, Čínu, Severnú Kóreu či Irán než jeho demokratický protikandidát Joe Biden.

Čo nás k takejto úvahe vedie? Po debate prezidentských kandidátov sa v ľavicovoliberálnych médiách aj u nás veľa písalo o tom, ako vraj Trump opakovane v debate klamal. V skutočnosti klamal aj Biden. Napríklad keď vyhlásil, že má podporu americkej pohraničnej stráže, čo organizácia združujúca jej zamestnancov vzápätí poprela...

Dôležitejšie je, že Trump vmietol Bidenovi do tváre jednu často opomínanú skutočnosť o jeho zahraničnej politike: „Pokiaľ ide o Rusko a Ukrajinu, keby sme mali skutočného prezidenta, ktorého by Putin rešpektoval, nikdy by Ukrajinu nebol napadol.“

Trump: The whole world is blowing up under Biden
Podľa Trumpa Putina povzbudilo k útoku na Ukrajinu vo februári 2022, keď videl nezvládnutý a ponižujúci americký ústup z Afganistanu v lete 2021. Ruský prezident si myslel, že podobne rýchlo ako Američanmi podporovaná vláda v Kábule sa zloží aj Zelenského administratíva v Kyjeve a Washington stiahne chvost po ďalšej svojej zahraničnopolitickej blamáži.

Trump tvrdí, že podobne by za jeho vlády nebolo došlo ani k útoku Hamasu na Izrael. „Celý svet pod ním (Bidenom) vybuchuje,“ vyčítal úradujúcemu prezidentovi USA jeho republikánsky vyzývateľ.

Nechajme teraz izraelsko-palestínsky konflikt stranou a sústreďme sa len na pre slovenského voliča zaujímavejšiu (keďže bližšiu) Ukrajinu: Trumpovo tvrdenie, že keby bol prezidentom on, Putin by Ukrajinu nebol napadol, vyzerá na prvý pohľad ako jeho typické chvastúnstvo. Naisto nevieme, čo by sa bolo udialo v alternatívnej realite, v ktorej by bol Trump obhájil druhé volebné obdobie už v roku 2020.

No niečo podobné ako Trump v debate s Bidenom tvrdí aj u nás dobre známy ruský opozičný investigatívny novinár a spisovateľ Michail Zygar vo svojej knihe Vojna a trest (v slovenskom preklade Sama Marca ju vydal Absynt v roku 2023). Autor v nej mapuje cestu k ruskému útoku na Ukrajinu vo februári 2022. Kniha sa dá objednať aj v našom e-shope TU.

Izolujúc sa počas pandémie ochorenia COVID-19, strávil Putin podľa Zygara začiatok roka 2021 v úkryte na Urale, kde sa oddával svojim historickým a geopolitickým fantáziám. A potom prišiel americký ústup z Afganistanu. Zacitujme zo Zygarovej knihy:

Je leto 2021 a Putin cíti, že sa mu naskytla výnimočná historická príležitosť: ešte nikdy počas jeho vlády neboli západní lídri takí slabí.

Pätnásteho augusta 2021 získa Taliban opätovnú kontrolu nad Kábulom. Celý svet sleduje príšerné zábery, na ktorých sa zúfalí Afganci držia štartujúceho vojenského lietadla. Pre Putina to znamená jediné: bezmocný americký prezident Joe Biden na Afganistan úplne rezignoval. Američania v Afganistane dve desaťročia viedli vojnu proti islamským fundamentalistom a sponzorovali prozápadnú vládu. Teraz sa však mihnutím oka ukázalo, že všetky tie ľudské obete a investície predchádzajúcich amerických administratív boli zbytočné. Washington sa ani nesnažil zachovať si tvár.

Ruský prezident vníma pád Kábulu ako zlomový bod. Podľa zdrojov z jeho administratívy vymýšľal Putin zhruba rovnaký plán: je presvedčený, že v prípade krízy ukrajinské elity z krajiny utečú a Američania im nepomôžu, lebo majú obavy zo zapletenia sa do celej situácie.

Tejto predstavy sa okamžite chytia ruskí propagandisti. Štátne televízne stanice ukazujú paralely medzi Afganistanom a Ukrajinou a posmešne hovoria, že Američania sa na svoje bábky v Kyjive vykašlú presne rovnakým odporným spôsobom a zutekajú, aby zachránili sami seba. Nikto nespomenie presný spôsob, akým by sa to malo uskutočniť, ale je jasné, kedy sa to stane: keď do Kyjiva dorazia ruské tanky.

Ďalším zdrojom Putinovho sebavedomia je, že všetkých ostatných svetových lídrov považuje za veľmi slabých. Britského premiéra Borisa Johnsona vníma ako prihlúpleho blázna, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ako habkajúceho amatéra. Putin rešpektuje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, dokonca ju považuje aj za dôstojnú protivníčku; nie je však žiadnym tajomstvom, že ona vo svojej funkcii na jeseň 2021 skončí. V Putinových očiach je teda Merkelová politickou mŕtvolou.

S Putinovým hodnotením západných lídrov môžeme súhlasiť alebo nie, no Zygar sa tu zjavne snaží čitateľovi komunikovať, že ľudia ako súčasný prezident Ruskej federácie majú sklon využívať, ak vycítia v protivníkovi slabosť. Naopak, zastaví ich, ak narazia na rozhodnosť a silu.

Bol však takýmto lídrom samoľúby a nevyspytateľný Donald Trump?

Mnohí slovenskí liberáli uverili propagande demokratov a amerických ľavicovoliberálnych médií, podľa ktorých je Donald Trump vlastne niečo ako americký Putin. A obaja sú zohratá a najskôr aj dohodnutá dvojica.

V skutočnosti práve Trumpova administratíva v roku 2017 dodala Ukrajine protitankové zbrane Javelin, ktoré v roku 2022 zohrali kľúčovú úlohu pri zastavení ruských vojenských kolón postupujúcich na Kyjev. Predchádzajúca Obamova administratíva, ktorej súčasťou bol aj Joe Biden ako viceprezident, bola, naopak, kritizovaná, lebo jej vojenská pomoc Ukrajine zahŕňala najmä nesmrtiace prostriedky, ako lieky, radary, vojenské vozidlá Humvee či prostriedky na nočné videnie – v každom prípade, žiadne Javeliny.

Zásluhy Donalda Trumpa za dodávky týchto mimoriadne efektívnych zbraňových systémov vyzdvihol začiatkom tohto roka aj Dmytro Kuleba, ukrajinský minister zahraničia.

Pokiaľ ide o Trumpove výroky spochybňujúce bezpodmienečnú americkú podporu pre NATO, tie neviedli k rozpadu Aliancie, ale, naopak, k tomu, že viacerí európski spojenci konečne navýšili svoje obranné rozpočty na dohodnuté dve percentá svojho HDP.

V prebiehajúcej kampani Trump chvíľu kritizuje Bidena, že vôbec podporuje Ukrajinu na úkor Američanov, inokedy hovorí, že Ukrajina by toho mala dostať viac. Niekto by mohol namietnuť, že takto principiálny politik nevyzerá. No Trump si udržiava strategickú nečitateľnosť a to môže byť pre Putina celkom problém.

Republikánmi spôsobené prieťahy v Kongrese vo veci pomoci Ukrajine, ktoré sa tiahli dlhé mesiace, boli síce pre Kyjev nepríjemné, no išlo tiež o užitočnú lekciu Zelenskému, že Ukrajinci si musia vyriešiť svoje vnútorné problémy s korupciou a Spojené štáty nebudú tolerovať spreneveru dodanej finančnej či vojenskej pomoci. O tom, ako korupcia podrýva vojnové úsilie Ukrajiny, kriticky píše aj slovenský vojnový reportér Tomáš Forró vo svojej knihe Spev sirén, o ktorej sa viac dočítate TU, TU a TU.

Joe Biden nevyžaruje silu, ktorá by na despotov v Moskve, Pekingu, Pchjongjangu či Teheráne robila dojem. Vyžaruje slabosť a má problém zosmoliť vetu, ktorá by mala hlavu i pätu. Akú perspektívu vodcovstva na ďalšie štyri roky ponúka?

Naopak, prostý fakt zmeny v Bielom dome by mohol dopomôcť ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu tak, aby nikto nestratil tvár. Ak Rusi neprelomia ukrajinské línie do jesene, vojna bude pokračovať aj ďalší rok vo forme pozičných bojov. Momentálne to vyzerá tak, že žiadna strana nemá dostatok síl na víťazný prielom.

Trump by mohol dohodnúť prímerie na aktuálnej frontovej línii, právne by však svet neuznal ruské anexie ukrajinských území. Čoskoro na Ukrajinu dorazia už objednané stíhačky F-16. V prípade pokračovania vojny asi Ukrajine víťazstvo nezaručia, no tieto a iné moderné zbraňové systémy dodané zo Západu by mohli Putina odradiť od toho, aby na nášho východného suseda opäť udrel o niekoľko rokov.

Pokiaľ ide o členstvo Ukrajiny v NATO, to dnes vylučuje Joe Biden i Donald Trump, ako si všimol aj Volodymyr Zelenskyj.

Predstava, že sa Donald Trump stane opäť prezidentom Spojených štátov, mnohých v zahraničí desí. V skutočnosti netreba zúfať. Už raz v Bielom dome sedel a zo zahraničnopolitického hľadiska vôbec nebol neúspešný (okrem už spomenutého budíčka pre NATO vyzdvihnime ešte napríklad abrahámovské blízkovýchodné dohody Izraela a arabských štátov).

Iste, pokiaľ ide o budúcnosť, ktorú nikto nepozná, môžeme sa mýliť. No na základe minulej skúsenosti vôbec nie je od veci predpokladať, že Trump bude držať na uzde protivníkov Ameriky efektívnejšie než Biden.
01.07.2024 - 15:09:33
00
nj, tak ako tento americky Kotleba chcel liecit kovid (injekcie chloru a Slnka), podobne genialne riesenia bude mat aj pre vojnu na Ukrajine.. ja sa ti divim ze tohto primitiva este stale zeries
01.07.2024 - 15:18:28
00
to len ty stále sniváš o výhre ukrajiny.sklamem ťa,žiadna nebude a vidí to každý kto reálne vníma čo sa tam deje.vznikne nejaký kórejský model ktorý bude ako tak prijatelný pre ukrajinu.K ničomu inému to už mesiace nesmeruje len k vyčerpávajúcej vojne kde ukr.logicky bude ťahať za kratší koniec.
To čo predviedol Biden,tak ak by mal aspoň pud sebazáchovy tak by odstúpil.
01.07.2024 - 15:36:52
00
Ani jeden aktuálny kandidát v USA nie je "dobrou voľbou".... otázka je, ktorý je horší 😉
01.07.2024 - 15:42:03
00
Mne je divne, ze 300 milionovy narod nedokaze postavit proti sebe dvoch poriadnych kandidatov na takuto funkciu.
01.07.2024 - 15:53:39
06
Úpadok civilizovaného sveta?
01.07.2024 - 16:05:15
00
úpadok nielen v usa ,ale celého západného sveta....výnimku ma u mňa len ISR.,ale to je o inom.
01.07.2024 - 16:28:02
00
keyboard_arrow_up