dodo58 napísal:
Budú to 2 rôzne účty. Jeden účet PO vedený pod IČO a druhý účet FO pod RČ. To je bežné už teraz. Akurát že ten prvý účet bude po novom zaťažený transakčnou daňou. Takže čokoľvek z neho pošleš kamkoľvek, platíš 0,4% daň. Takisto zamestnávateľ keď bude posieľať výplaty ľuďom, tak z každej výplaty zaplatí túto daň. Bude inak sranda sledovať, ako si to PO premietnu na stranu nákladov a zvýšenia cien. Stačí si urobiť štatistiku, koľko prevodov mesačne realizujete a vypočítať si z toho priemernú maržu na produkty/služby, ktoré mesačne predáte.


Viem, že sú to dva rôzne účty s formálne rôznymi vlastníkmi. Ale podľa tohto článku by platby z podnikateľského účtu SZČO na osobný účet nemali byť danené:
"Návrh zákona upravuje aj rôzne výnimky. Nebude sa týkať napríklad:
... finančné transakcie daňovníka vykonávané medzi jeho vlastnými účtami v rámci jedného poskytovateľa platobných služieb – tzv. vnútrobankové presuny medzi účtami. Oslobodenie sa vzťahuje aj na prevod medzi transakčným účtom daňovníka a bežným účtom daňovníka vedenými v tej istej banke." neviem, čo básnik myslím pod !bežnýmúčtom" v prípade SZČO. Jeho osobný účet, zriadený na RČ? Who knows ...

Nie, nie všetky platby z podnikateľského účtu budú zdanené. Dani nepodliehajú platby daní a odvodov.
A som zvedavý, ako myslia to, že dani nepodliehajú "príspevky, ktoré sú príjmom štátneho rozpočtu,". Občas faktúrujem odberateľom - štátnym organizáciám, ktoré majú kód 8180... kto vie, či z toho tiež budem platiť tú daň :-)
04.10.2024 - 14:51:05
11
Ten článok som predtým nevidel, ale už mám v tom jasnejšie. V rámci jednej banky nebude problém párovať účet tej istej osoby vedený ako osobný a podnikateľský. Skôr vidím problém v termíne, ktorý majú banky na implementáciu, otestovanie a nasadenie takéhoto riešenia. A tiež v tom, že keďže platiteľom dane je poskytovateľ, tak ak banka pochybí, fin. správa bude nahánať daňovníka, čiže byrokracia ako sviňa.
04.10.2024 - 15:34:09
00
ako to je s eshopmi ktorym ja kartou zaplatim dobierku u kuriera. kto tam plati dan, kurier? :)
04.10.2024 - 15:52:14
00
Keďže maximálna transakčná daň je 40 € za jeden prevod, tak si viem predstaviť, že také cases ako sú eshopy vs. kuriér, si zriadia nejakú formu clearingu a zároveň akumulácie platieb. Takže kuriérska spoločnosť odovzdá e-shopu sumu zníženú o cenu poskytnutých služieb (možno to tak už robia aj teraz?) a peniaze budú e-shopu iba raz za nejaké obdobie. Takže napríklad nebude veľa malých platieb s 0.4% daňou za mesiac, ale jedna platba za mesiac, pri ktorej bude uplatnený horný limit 40€. A v takom prípade majú transkačnú daň v paži (i keď iste ňou radi odôvodnia zvýšenie cien). :-)
04.10.2024 - 16:50:03
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up