trionq napísal:
do 2 mesiacov bude na značkách ;)


no ako? je uz na tych znackach?
09.07.2024 - 16:25:44
00
Všetko je vec nazoru..ktorý je spravny ukáže len čas….
Poznam cloveka co tvrdí že jedneho dna sa naučí lietat. Nazory ktore mu oponuju povazuje za nezmysly :)
09.07.2024 - 20:02:45
00
perez napísal:
no ako? je uz na tych znackach?


dočkaj času, možno už tento tyzden
https://youtube.com/clip/UgkxSHG9rlUGx1KVhhjG3Bnc0tdU5r6bUpsc?si=lFkFBOPoUYZIrr44
09.07.2024 - 20:14:38
01
marseluspp napísal:
Všetko je vec nazoru..ktorý je spravny ukáže len čas….
Poznam cloveka co tvrdí že jedneho dna sa naučí lietat. Nazory ktore mu oponuju povazuje za nezmysly :)


Ten kto nema vedomosti, fakty, analyzy, kriticke myslenie, ten sa ohana nazorom. Lebo nazor je ako diera v riti, ma ju kazdy a moze sa nou hrdit (ze to robia len blbeckovia a najnovsie aj ich mafianski pasaci je dalsia vec). Cim vacsi mentalny chudak, tym viac sa ohana nazormi.
Ze ropa je obrovsky znecistovatel je fakt, nie nazor. Ze spalovacie motory na skvapalnene dinosaury su strasne neefektivny a spinavy sposob dopravy je fakt, nie nazor. Ze sposobuju miliony umrti a obrovske zdravotne problemy je fakt, nie nazor. Strc si laskavo nazory hlboko tam, kam patria. Svet sa nimi neriadi, nastastie, zo stredoveku sme sa uz trosku posunuli, poniektori. Idem sa dogrcat ked pocujem tie nezmysly o nazoroch. Nazor mozes mat na to, ci sa ti pacia cici alebo rici, ale nie na to, ci spalovanim ropy vznika kopu skodliveho svinstva. Pretoze je objektivny FAKT ze vznika a ze s tym musime nieco robit.
09.07.2024 - 22:00:49
111
bicycletour (netagujem, lebo ma to uz realne nebavi tato diskusia): takze, vytvoril si si "vlastnu" definiciu ucinnosti, ako "kolko km dokazem prejst na baterku s objemom 320l vs na benzin s objemom 320l", i.e. ako velmi netypicku definiciu, ale vsetci ostatni su tu "blazni".
rozne technicke "drobnosti" tam je skoda vobec komentovat (ako ze ze pri EV pocitas objem baterky, ale napr. prevodovka pri ICE zrejme neexistuje)

najskor tu hovoris akoby energeticka hustota bola "modla", zdaleka najdolezitejsi parameter urcujuci rozvoj nasej spolocnosti - ale z nejakeho dovodu nebezime vyhradne na jadrovych elektrarnach, alebo aspon netankujeme do nadrzi vodik (ked aj hned vyrobeny zo zemneho plynu), aj ked su zdaleka omnoho viac energeticky huste oproti fosilu... Zatial co sa ti snazim niekolko krat povedat ze energeticka hustota (zdaleka) nieje jediny parameter, aspon uznas, ze "energeticka hustota ucinnost ovplyvnuje" (uz snad to prestava byt ta najdolezitejsia modla....).

Na parny stroj ekvivalentny k benzinaku som sa pytal, aby som ti ilustroval ze ozaj to nieje len o energetickej hustote, ale ze napr to uhlie nevieme spalovat (prakticky) inak ako to robime a kvoli tomu nevieme spravit maly, spolahlivy a vykonny parny stroj. No ty mi radsej povies, ze ropne produkty boli lacnejsie - na coz ti ilustrujem, ze ani dnes niesu lacnejsie, ze ropa/plyn su drahe oproti uhliu, ako vstupna surovina.

Nacoz dalej "otacas", a uz hovoris priamo, ze nestaci len cena (a teda energeticka hustota) samotneho paliva, ale aj ine parametre vstupuju do hry - uz by som povedal aj JUCHUUU, si konecne dospel k pochopeniu/uznaniu toho co hovorim od zaciatku - ale zarezes to tym, ze to je opat ta zazracna energeticka hustota co nam dovoluje spravit maly/spolahlivy/vykonny motor (opat ta pozdravuje uran+kamarati a vodik).
To, ze si to trosicka priohnes, a teraz uz zrazu to nieje objemova hustota na ktorej zalezi, ale hmotnostna energeticka hustota, asi neriesit. Ale ani to ti nejde moc dobre, pretoze ono ten vlak by ani ten extra vagon nemusel tahat kvoli tomu ze potrebuje 2-nasobny objem na svoje palivo, ale kvoli tomu ze ten motor jaksi zabera omnoho viac miesta - opat na co som narazal skorej, a co si potom oklukou aj ty sam priznal. Aby si to zaklincoval, tak vlastne energeticka hustota je ta modla, ale zrazu nie pre plynove elektrarne. A ano, ta rychla regulovatelnost - to je dalsi z presne vec z kategorie dovodov kt urcuju co pouzijes - aj napriek tomu ze je to hooodne drahe. Ale s energetickou hustotou to ozaj moc spolocneho nema. A napr v linku dole mas uholnu elektraren kt to tiez (do nejakej miery) mala zvladat - nova, moderna - podla tychto tvojich vyjadreni nevidim dovod preco teda mala vobec existovat co i len na papieri. No ale vlastne aj to USA, ako ropna velmoc, ma len ~0.9% z "ropy" vs 20% z uhlia. Bo ropa je taka super, lacna, vyhodna a miliarda inych dovodov, ze ju vlastne nebudeme palit v elektrarni a radsej vezmeme uhlie....

Mam sa vobec vyjadrovat k tomu, ze aj ked ti explicitne ozrejmim ze "radovy rozdiel" znamena ze v niecom je rozdiel aspon 10x (i.e. 10x, 100x, 1000x,...) (vs nasobny rozdiel znamena <10x), uplne to ignorujes a explicitne prekrucas/klames o tom co som napisal? Nehovoriac o tom, ze opat ignorujes co som napisal pred tym - ano, existuju scenare kde sa ti EV (dnes) neoplati, ale existuje ich aj dost vela, kde (uz aj dnes) ano. O nejakych "celkovych nakladoch" opat pomlcme radsej uplne.

O kvalitkach, ze sem potom tahas veci, ktore sme explicitne vela x povedali, ze ano, nemaju zmysel v dnesnom stave technologie (tahace, lietadla, velke lode) asi skoda hovorit uz uplne. By som aj povedal, ze "vsetci su blazni, len ty si lietadlo", ale bojim sa ze aj tuto metaforu by si opat prekrutil, ako s tym autobusom.

https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_density
https://www.osel.cz/11571-elektrarna-moorburg-symbol-energiewende.html
https://www.eia.gov/energyexplained/electricity/electricity-in-the-us.php
09.07.2024 - 22:03:52
13
otazka pre srandu, kedze neviem zaspat, orientacny odhad coho je tento vypocet?

(((500×250×100))×149000000×0.3)/(100000000×365×135×2) ~= 56
10.07.2024 - 00:20:27
00
stanos4
Rádovo vyššia energetická hustota to je vtedy ak lithium-ion batérie majú 0,4 kWh/kg, uhlie 8,61 kWh/​kg, zemný plyn 12 kWh/kg, benzín a nafta 12,5 kWh/kg,

BEV (M1) už majú v Nórsku podiel 22 %. A čo sa deje so spotrebou ropy v doprave? Krajina, ktorá zbohatla vďaka rope a zemnému plynu si teraz dotuje elektromobily.
Príloha:
norway.png
norway.png 67.75 KiB thumb_up0thumb_down

10.07.2024 - 07:09:42
00
Ok, chod si dalej svoje, ja mam aj lepsie veci na robote
10.07.2024 - 07:24:05
03
stanos4
Tak teda ďalej počítaj rekordné rasty predaja elektromobilov a kľudne nemusíš na mňa reagovať. Alebo aj to ti nakázala EÚ ako prechod na elektromobilitu?
10.07.2024 - 07:36:20
00
EU hlavne číne nakázala prechod na elektromobilitu :D
10.07.2024 - 07:40:32
02
bicycletour napísal:
stanos4
Tak teda ďalej počítaj rekordné rasty predaja elektromobilov a kľudne nemusíš na mňa reagovať. Alebo aj to ti nakázala EÚ ako prechod na elektromobilitu?

Nie, ale mam naivnu predstavu ze ludia maju zaujem konstruktivne debatovat a nieco sa dozvediet. Ako vravim, naivnu ;)
10.07.2024 - 07:48:29
01
skynet
Čo aj komunisti v Číne chcú zakázať spaľovacie motory? Tak im prajem nech sa darí. Majú čo robiť.
Príloha:
china.png
china.png 58.23 KiB thumb_up0thumb_down

10.07.2024 - 07:52:33
00
stanos4
Budeš si musieť nájsť iného diskutujúceho. A už by si mal ísť niečo zmysluplného robiť.
10.07.2024 - 07:55:07
00
cokupit Nebuď smiešny. Pracuješ s datami, ktoré napísali iní ľudia a považuješ ich za svetý grál. Len blázon verí každej hlúposti čo mu podložia pod nos. Ak máš pocit že sa ľuďom poskytujú skutočné informácie, tak si naivný. Názor je schopnosť oddeliť zrno od pliev a v takýchto prípadoch je potom jasné kto sa uspokojí so senom a kto vníma veci zo širšieho hľadiska a nenechá sa vodiť za nos večšinovým názorom....
Vyhlasuješ že ropa je svinstvo a pritom denne používaš výrobky z ropy bez mihnutia oka, jazdíš po asfalte vyrobenom z ropy a aj mnoho komponentov na tvojom bicykli je z nej - ale to je normálne, že???. Vidím to tak že si sa stal obeťou davovej psychózy.

Niečo podobné tu bolo pár rokov dozadu keď podobní psychotici označili jadrové elektrárne za škodlivé, nebezpečné a zdraviu škodlivé a dokonca bol veľký trend tie elektrárne pomaly rušiť a krajiny sa dokonca únii museli zaviazať termínom uzavretia blokov. A dnes? Konečne niekto dostal rozum a dokonca sa trend obrátil a budujú sa ďalšie.
Takže ak sa chceš kŕmiť modernými trendami, tak pokračuj, ale nestavaj sa do pozície najmúdrejšieho na svete lebo si čítal nejaké odborné články. ;)

Podobné je to aj s bibliou. Výborná kniha, akurát že postupom času z nej odobrali a tiež do nej pridali veci, ktoré práve v danom čase vyhovovali vládnucej cirkvi. Takže buď ju slepo následuješ a žiješ šťastne a veríš že sa v nej za 2024 rokov nič nezmenilo, alebo ak si udržíš názorový odstup, tak uvidíš veci ktoré do nej nepatria a slúžili len na ovládanie myslenia veriacich ľudí.

Zaujímalo by ma ako sa riešia havárie EV vo vodnom toku? Keď sa rozbije pri náraze batérie a lítium sa dostane do celého toku?? Je spracovaný plán ako likvidovať takéto znečistenie? Alebo bude vpohode že tisíce ľudí bude mať kontaminovanú vodu v studniach desiatky rokov? Alebo je táto technológia iba hrrrŕ hurá žijeme eko bio a nič iné nezvažujeme.??? Pripomína mi to celé tie výzvy na Tiktoku ... :)
10.07.2024 - 08:27:47
00
Utoky ad hominem, slamenny panaci, nezmyselne odbocky len aby rozprudil dalsie nezmyselne debaty. Na to ti serem. Uplne staci, ze spochybnujes vedecke metody a objektivne namerane data. Vobec nic viac netreba. Napi sa sava, oblej octom, upal nejaku carodejnicu a maj nazor. Tu je sice OT, ale pekny priklad clanku a diskusie o slovensku a tomto nasom zaostalom mysleni. My skutocne vidime len tu prvu sumu, co musime zaplatit, pripadne co mozeme od ineho vytiahnut. Ale absolutne nam unika celkovy obraz a suvislosti. A prepadame sa v svojej zaostalosti https://index.sme.sk/c/23345833/bratri-dekujeme-ceski-turisti-zachranuju-slovensko.html
10.07.2024 - 08:48:33
04

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up