Mne pripada ako bot, len opakuje rovnaky nezmysel bez ohladu na napisane. A nechape ani len taku zakladnu vec, ze kde raz nieco vytazi, dalsich 50rokov uz tazit nebude a teda ide na danom mieste o jednorazovu zalezitost raz za zivot.

Mimochodom to, preco u nas nie su sukromne traily je prave preto, ze u nas hra prim najma polovna/drevorubacska loby.
Ich jedinym cielom je lovit a rubat, vsetko ostatne je prilis zlozite a prilis namahave. Najma na pochopenie pre tieto stare struktury. Aj taka primitivna vec ako parkovisko a kadibuda su pre niektorych uplne nepredstavitelne formy hospodarenia v lese.
V tunajsich hlavach je este prilis mnoho postsocialistickych pavucin, tu les znamena len drevo a trofej.
10.06.2024 - 12:45:21
00
cokupit
Čo nechápeš na tom, že v hospodárskom lese sa ťaží aj holorubne? K certifikácii FSC dotlačili Lesy SR súkromné firmy. Ale veľmi sa im do toho nechce. Na západe bežný spôsob. Na západe, kde tvoria súkromné lesy väčšinu.


Naposledy upravil bicycletour dňa 10.06.2024 - 12:58:26, celkovo upravené 1 krát.

10.06.2024 - 12:52:03
00
Ok, vzdávam sa. :-)
10.06.2024 - 12:55:01
00
-Pa3k- napísal:
bicycletour To nie je take jednoduche. Aj sukromne lesy sa drancuju kade tade. Bezny clovek si mysli ze les je zahradka, zasadis-vyrubes a robis donekonecna. Nieco ako devastacia pody na holoruboch, odtok vody/pody po zvazniciach a dalsie veci nikoho netankuju.

Chlape veď ty nevieš o lesnom hospodárstve úplne nič,strieľaš od brucha tvoje dojmy.
Zaujalo ma.Píšeš že veternu kalamitu 2 roky nechali tak (za dva roky sa bukove drevo znehodnoti tak ,že ho pomaly nepredaš ani ako plaivo) a potom urobili holorub? Čo teda ako rúbali? Dvojročné sprachnivené drevo? Načo
by to robili? Nehovoriac o zakonych lehotách na spracovanie kalamity. Tomuto príbehu nejak neverím. Druhá vec. Ak je na ploche dostatok prirodzeneho zmladenia(čo v listnatých lesoch väčšinou je) nemusíš tam nic sadiť.

K výške ťažby. Výška ťažby na Slovensku je ovplyvnená dopytom trhu. PsoL (Program starostlivosti o les) určuje maximálne ťažobné možnosti lesných celkov. Ak ale nie je dopyt nebudeš predsa rúbať. A už sme pri drevospracujucom priemysle. Dopyte po výrobkoch z dreva. Zamestnanosti. Je to kolos ako ktorékoľvek iné odvetie. To je ako keby si povedal, neťažme ropu,neťažme iné nerastné suroviny.A to majú na prostredie oveľa horší dopad...
10.06.2024 - 12:56:21
00
MaTTho
Doteraz si nadavam ze som poctivo nefotil, ale skusim nejake foto vyhrabat. Medzitym si pozri satelitne snimky. Nad Presovom, kopec Straz, severne od nej.
Napr. mapy.cz maju iba 2013 rok ale uz tam vidno len vytazenu holinu. Ale mozes aspon vidiet ako sa to krasne rozrastlo... Googlacke by mali mat starsie, ale nemam appku.

Tvoje pocity su mi ukradnute, chodil som tam a viem co tam robili. Zmladenie nebolo ziadne, kompletne to zarastlo kriakmi (lebo holina v lete kde je na zemi 60+ stupnov vela nevyprodukuje), az teraz su tam nejake briezky a podobne.

Vyska tazby - bla bla bla. Tie dristy si nechaj pre ludi co tomu veria. Lesy sa rubu, lebo podla lesnikov sa takto o les treba starat. Ked ma strom 80 rokov tak je v rubnej dobe a treba ho zrubat. To ze je dopyt po dreve a sa na tom zarobi je 'sekundarna' vec. Samozrejme sa tazi co najviac aby sa zarobilo.

'Plan starostlivosti lesy' uplne na smiech nazov, kedysi sa to volalo Lesny hospodarsky plan...
Ale na toto uz sme v zlej teme.
10.06.2024 - 13:55:59
00
Vidím ze si jeden z tých "odborníkov na vsetko" takže zbytočná debata.
10.06.2024 - 15:00:06
00
Nie som odborník, ale...

Zdedil som pozemky na Liptove, ktoré sú z 90% v spoločenstve urbárnikov. Hospodária dobre, každý rok mi cinkne od 500 do 1000 E dividend na účet (a to mám len cca 4,5 hektára lesov a lúk, pasienkov. Ťaží sa len kalamita a prebierkovo. Prebierkovo len vtedy, keď je dobrá cena guľatiny, pri nízkej cene len kalamita. Pasienky sú prenajímané miestnym farmárom za bežné ceny, nie za kamarátske. Miestne poľovnícke združenie platí za možnosť lovu na pozemkoch urbárnikov. Majú vlastnú škôlku, sadenice aj predávajú. Ak dostanú zhora príkaz vybudovať požiarnu cestu, požiarnu nádrž a pod. tak hľadajú hneď možnosť získať na výstavbu grant od štátu (občas niečo štát vypíše a sú medzi prvými záujemcami). Vzhľadom k tomu, že na časti územia nemôžu ťažiť (v prírodnej rezervácii) každý rok vypisujú žiadosti o náhrady za nemožnosť ťažby. V ochrannom pásme je zákaz striekať proti lykožrútovi. Keď s premnoží (každých pár rokov) žiadajú od štátu náhradu škody... Atď., atď. Tak by to malo vyzerať pri hospodárení s lesom.

Asi 50 km východnejšie, tiež na Liptove, manželka tiež zdedila pozemky, ktoré sú v urbáre. Minulý rok jej prišlo 50 E dividend a povedala, že toľko ešte nebolo... V urbáre má cca 1,2 hektára lesa a lúk. Bol som na jednom valnom zhromaždení a nestíhal som sa diviť. Pasienky využíva kto chce, žiadne nájomné sa neplatí. Keď som sa opýtal, koľko získali na výstavbu požiarnych zábran, tak odpoveď bola, že to nemá kto vypisovať. Ani miestni poľovníci nič neplatia... Po skončení mi jeden pán vonku povedal, že skoro všetci sú poľovníci, tak čo budú platiť sami sebe... Kus ornej pôdy prenajali miestnemu, tiež urbárnikovi, na zväčšenie záhrady - za 1 euro ročne, však je nevyužívaná... Aj takto sa dá hospodáriť, tiež súkromne.
10.06.2024 - 19:47:51
26
JoKo
Vždy lepšie ako dotovať štátne lesy a ich klientelizmus.
10.06.2024 - 20:44:58
00
Chod uz niekam do... lesa.
10.06.2024 - 22:16:15
00
cokupit
Treba sa prejsť po súkromných lesoch a uvidíš ten rozdiel.
11.06.2024 - 07:23:45
00
Je to podobný troll ako triki, len ma v slucke naprogramovanu inú vedľajšiu myšlienku ...
11.06.2024 - 07:30:55
00
ivast
Súkromní vlastníci v Česku majú predajnú cenu dreva v priemere o 200 Kč vyššiu než štátne lesy. Lesy v bývalom NDR boli štátne, teraz sa postupne privatizujú, pretože štátne lesy sú rovnako korupčné a klientelistické ako zdravotníctvo alebo iné štátne podniky. Korupciu v štátnych lesoch už priznalo vedenie v rakúskych, poľských alebo bavorských štátnych lesoch. Len na Slovensku sa trasú ľudia, keď počujú, že je treba privatizovať štátne lesy. Našťastie sa privatizácia začala v zdravotníctve a doprave. A čo sa tam stalo? Zrušil dopravca nejakú linku, pretože pre neho nebola zisková? Obmedzujú súkromné ambulantné nemocnice výkony? Na rozpadnutie je skôr štátne zdravotníctvo. Súkromné vlastníctvo sa dá upraviť zákonom a neplakať, že nám to tu všetko zničia súkromníci.
Kľudne si píš svoje argumenty pre štátne vlastníctvo. Trendom je však privatizácia aj v lesoch.
11.06.2024 - 08:16:00
00
bicycletour napísal:
Našťastie sa privatizácia začala v zdravotníctve a doprave. A čo sa tam stalo? Zrušil dopravca nejakú linku, pretože pre neho nebola zisková? Obmedzujú súkromné ambulantné nemocnice výkony?


Preskakuje ti platňa a navyše je značne popletená. Odpoveď na všetky otázky je áno.
Keby štát / samosprávy nedotovali vlaky a autobusy, polovica z regionálnych liniek by neexistovala. Súkromné nemocnice obmedzujú výkony na tie, ktoré sú ziskové a všetky zložitejšie posúvajú do štátnych a sú veľmi veľké rozdiely v tom, čo (a ako rýchlo) prepláca VŠZP a súkromné poisťovne.

Štátne služby majú svoje chyby a to veľké, ale do značnej miery pramenia z toho, ako o ich fungovanie ako spoločnosť dbáme. Štát je tu na to, aby dbal o verejné blaho a je na nás ako spoločnosti, aby to robil dobre.
11.06.2024 - 12:07:19
03
bicycletour napísal:
ivast
Našťastie sa privatizácia začala v zdravotníctve a doprave. A čo sa tam stalo? Zrušil dopravca nejakú linku, pretože pre neho nebola zisková? Obmedzujú súkromné ambulantné nemocnice výkony? Na rozpadnutie je skôr štátne zdravotníctvo.


Ok, týchto 5 viet naplno ukázalo, že absolútne netušíš, o čom píšeš. Ale teda že úplne vôbec nepoznáš situáciu, okolnosti, stav, princípy, nič ... Vôbec nevieš, kde je sever.
Nie som ten, koho by si mal počúvať, ale ak predsa, tak odporúčam už ďalej na túto tému nereagovať. Si úplne mimo. :-)
11.06.2024 - 12:44:49
10
m-t
Štát je tu od toho, aby to robil dobre. Ale dobre to nerobí. A o zdravotníctve a doprave v súkromnom vlastníctve toho veľa nevieš, pretože súkromníci potrebujú aj na dotovaných tratiach nižšie dotácie za aké tam jazdil predtým štátny dopravca. Nehovoriac o tom, že u súkromníkov sú kvalitnejšie služby. Pred zavedením konkurencie v doprave si poberali štátne firmy svoj prídel a kvalita aj tak vyzerala.
To isté platí aj o nemocniciach. Tie isté výkony robí súkromník efektívnejšie a s nižším príspevkom od poisťovní. V ktorých krajinách sú najlepšie zdravotné systémy? Tam kde funguje konkurencia. Hlavne, že na Slovensku štát garantuje výkony, ale garantuje ich o rok. To je naše štátne zdravotníctvo.


Naposledy upravil bicycletour dňa 11.06.2024 - 14:01:28, celkovo upravené 1 krát.

11.06.2024 - 13:23:40
00
keyboard_arrow_up