Treba e-bike umývať po každom výjazde?
V zlých podmienkach (mokro, blato) určite umývaj po každom výjazde 20% [ 1 ]
Aj v zlých podmienkach (morko, blato) stačí raz za niekoľko výjazdov, nebuď leštič, jazdi. 60% [ 3 ]
Bez ohľadu na podmienky stačí až keď už bajk dá najavo, že to potrebuje (cvrlikanie, zlé radenie, pukanie..) 20% [ 1 ]
Celkový počet hlasov : 5
Ahojte, pokúsim sa naozaj stručne,

Od tohto leta mám svoj prvý e-bike Cube stereo hybrid one55 c:68x tm 750.
Tak nejako tuším, že existujú "jazdci" a "leštiči" a s predošlým (ne-e) bajkom som bol čistý jazdec, až by niekoho štípaly oči keby videl môj bike v zime s mesačnými nánosmi blata a svrbeli uši od cvrlikania retiazky.

e-bike nebol úlne zadarmo (niečo cez 7k EUR) a nechcene sa zo mňa zo dňa na deň stal leštič, cítim že niekedy až extrémista. Dá sa povedať, že umývam, utieram, mažem ak nie po každej, tak maximálne po každej tretej jazde a kozmetiky na bycikel mám viac, než som kedy mal svojej vlastnej. (nech žijú mydlo-šampóny 2 či 3v1 :-))

Nejde ani tak o finančnú podstatu veci, ale skôr nejaká vnútorná pohnútka, ktorá mi nedá sa o ten bajk nestarať v zmysle "keď už takú hračku mám, tak chcem aby dostala čo potrebuje a aby vydržala".

V tomto extrémne suchom lete to nebol nijaký problém, ale po posledných pár výjazdoch, kedy chodím od blata podobne ako v mladosti z upršaných festivalov ten bajk zase "leštím" po každom jednom výjazde, jednoducho ho nie som schopný odložiť na stojan a povedať si že neblbni, niečo to vydrží, je to len bajk, tú retiazku fakt netreba stále prať, kazeta niečo vydrží, vidlicu so teleskopkou utri handričkou a umyješ ho až každý 4-5 blatový výjazd, nestaň sa otrokom bycikla.

No, stručne to nebolo, ale konečne k podstate a otázke:
Má zmysel ten bajk toľko drhnúť? Mýlim sa, ak si myslím že to môže byť trocha od blata, aj komponenty mimo tých klzných zas toľko netrpia a sú na to stavané, alebo to radšej umývať a nečistoty po mokrom výjazde treba umyť zakaždým ?

Nevadí mi toľko ani to umývanie, ale v zime na dvore úplne vypíname čerpadlo v studni, skovávame hadice aby ich neroztrhlo kvôli mrazu a ***** mať možnosť to oplachovať, možno oblievať kýblom vody, ale to už mi príde celkom oštara.

Ako umývate bajk v zime vy?
Poteším sa postrehom, odporúčaniam alebo diskusii.

Prílohy:

20240901_183746.jpg
20240901_183746.jpg 306.15 KiB thumb_up0thumb_down

28.09.2024 - 12:53:36
00
Nemám sice ebajk, snáď ma zato neukamenujete, ale mám jeden svoj postreh a to že príliš časté umývanie bajku zrovna neprospieva... Tiež som umýval pár krát do mesiace keď som mal svoje prvé poriadne mtb... No a po necelom polroku som mal totálne vyhrdzaveny stred a po necelej sezóne vyhrdzavene ložiská v zadnej stavbe... Potom som nato začal kašľať a zrazu sú ložiská aj po sezóne v tip top stave stred vydrží násobne viacej,dokonca sa ani tak často neozyvalo praskanie... Takže primárne čistim funkčné časti ako klzaky a pohon, na zvyšok dá sa povedať kašlem až kým to nieje naozaj neúnosné...
29.09.2024 - 08:05:14
01
keyboard_arrow_up