S tým nikdy neprestanú. Doping bol odkajživa , je a bude . To sa proste nedá zastaviť a môžme si tu namýšľlať čo len chceme.


Tu súhlasím aspoň v princípe s veslarom, konkrétne riešenia nech navrhujú kompetentní. Iste, môžeme hovoriť, že to sa nedá zastaviť atď., ale ako to môžeme zistiť, ak sa to nevyskúša? Iba to čo sa zrealizuje môže priniesť nejaké výsledky, ostatné sú všetko len hypotézy. Možno práve tak radikálne kroky, ktoré nikto nechce vidieť by donútili sa túto spoločnosť umúdriť. Áno, je pravda, že sa stále budú hľadať spôsoby, ako byť lepší a nemusí to byť vždy podľa "zákona". No tvrdšie postihy by určite viac ľudí odradilo riskovať. Však sponzori potrebujú výsledky a zase tímy potrebujú sponzorov (a nikto nepotrebuje dopingové škándály). Je to dostatočne popretkané na to, aby to mohlo dosť výrazne pomôcť niečo zmeniť.

Dám čisto praktický príklad, ktorý síce nemá nič spoločné s dopingom ani cyklistikou, no je aspoň zo športu. Ja si rád porovnávam rozhodovanie futbalu a basketbalu (v baskete tomu rozumiem, vo futbale nie, no na porovnanie mi stačí poznať aspoň jeden šport...), hlavne pokiaľ sa jedná o "komunikáciu" s rozhodcom, gestikulácia, filmovanie, správanie sa všeobecne. Pokiaľ by basketbalisti komunikovali spôsobom ako futbalisti, zápas by sa musel skontumovať, lebo by ho nemal kto dohrať. A teraz môžete kľudne dávať písať tie otrepané frázy, nerobme z futbal basketbal, nemôžeme to a to porovnávať... Ja si myslím, že aj tam, aj tam hrajú ľudia, nie? Tak prečo, niekde môže hráč meter od rozhodcu beztrestne vrieskať mu do ucha a rozhodca sa tvári, že je všetko OK, a prečo v druhom športe len mávnutie rukou nad rozhodcovým verdiktom pokiaľ sa stane 2x môže znamenať až vylúčenie hráča zo zápasu? (podrobne ak má niekto záujem mu to vysvetlím cez SS) A prečo hráči v basketbalu sú schopní toto akceptovať? A prečo by to nemohli aj futbalisti? Nie sú to vari ľudia rovnako, ako aj v iných športoch?

Ja viem prečo... Lebo spoločnosť sa bojí spraviť akékoľvek zmeny, ktoré by boli radikálne. Pritom môžu šport skultúrniť. Osobne futbal veľmi nemusím. Ale nie preto, žeby ma vôbec nebavil. Ale práve pre všetky tie veci okolo neho, válajúci sa hráči, nadávajúci a vykrikujúci ľudia po hráčoch, rozhodoch, fanúšikoch. Dokonca násilnosti... Toto je šport a skutočná myšlienka športu? A my, ľudia, sme súčasťou týchto "športových podujatí"? Je mi z toho zle popravde...

Ja viem, že možno vyznievam teraz ako moralista, ale posledné roky je pekne vidieť, a v slovenskom športe to platí 100%-ne, veľký úpadok športu. No v prvom rade úpadok z ľudského hľadiska (správanie hráčov, funkcionárov, trénerov, divákov, samozrejme aj rozhodcov) a s tým spojený aj športový úpadok (menej ľudí chodieva na športové podujatia, menej financií v športe). A rozmýšľam, kam sa to vlastne uberáme ako spoločnosť... No a myslím si, že takýmito alibistickými postojmi, že nič nezmeníme, a pritom to ani neskúsime, ideme len a len do záhuby ako ľudstvo, nikam inam... :)

Záverom teda pointa. Nejde o to, aké zmeny by mali nastať v pravidlách (doping je súčasťou športových pravidiel všeobecne...), ide len o to, či sa odhodláme ich spraviť, alebo ich odsúdime na neúspech skôr, ako ich vyskúšame. A ja som pevne presvedčený, že pokiaľ by sme boli dostatočne vytrvalí, lebo zmena nepríde za deň, tak by sa situácia v športe výrazne zlepšila. Ale určite by sa doping nevytratil úplne, to zase tak naivný nie som, ale určite by sa situácia zlepšila. Stačí si len spomenúť, ako to bolo popísané v knihách o L. Armstrongovi počas Tour v kauze Festina. Vytratil sa doping úplne? Nie. Došlo aspoň v tom ročníku k výraznému zlepšeniu? Podľa mňa áno. Bolo to radikálne? Bolo... :)

Uf... no som si srdiečko vylial, ospravedlňujem sa za dlhšie čítanie, kto sa dostal až sem :) ... Fakt je taký, že toto sú veci, ktoré vnímam skoro deň čo deň, tak preto ma možno tá otázka tak trápi, a preto som aj toľko k tomu napísal a asi aj dostatočne dramaticky s hojným prídavkom emócii :lol: ... možno aj dramatickejšie, ako to v skutočnosti je :)

HOWGH!
27.11.2014 - 01:38:22
07
tak taky dlhy prispevok ani nejdem citat... fakt
27.11.2014 - 07:07:48
00


Ak dostane Astana buduci rok licenciu, tak budem asi bojkotovat pozeranie cyklistiky v TV.
27.11.2014 - 07:41:36
01
No, este ze maju medzi sebou aktualneho vitaza TdF....V opacnom pripade by asi nedostali lic...
27.11.2014 - 09:55:26
00
tak taky dlhy prispevok ani nejdem citat... fakt


Ja to chápem a ani sa nečudujem. Úprimne, keby som to po sebe nemusel prečítať (aj tak sú tam chyby :D ), tak je dosť pravdepodobné, že to by som nezvládol ani ja :) Obdivujem tých, ktorí sa odhodlali to celé dať :)
27.11.2014 - 12:42:23
00
niekedy chodim na dedinsky futbal, do rozhodcu si tam nemozu dovolit vyskakovat. pri nejakom nevhodnom spravani ihned tasi karty, nepisem o nejakych zakrokoch (do tych sa ani nevyznam :D), ale o komentaroch, ci snahe hadat sa s rozhodcom
27.11.2014 - 12:50:42
02
A funguje to? Podľa toho, ako to čítam, asi áno :) Takže zmena je tým pádom možná :) Stačí len, aby každý vedel, aké sú pravidlá a aké tresty v prípade ich porušenia. Potom si každý rozmyslí, či bude dráždiť hada bosou nohou alebo nie :) A myslím si, že rovnako dobre by to fungovalo aj v prípade dopingu, samozrejme, tie tresty by museli byť podstatne tvrdšie ako doteraz a museli by postihovať naozaj celé tímy, pretože dopingového hriešnika sa nie je problém zbaviť a nájsť si ďalšieho pokusného králika :)
27.11.2014 - 13:36:47
00
Ak dostane Astana buduci rok licenciu, tak budem asi bojkotovat pozeranie cyklistiky v TV.

.. myslim si, ze doping v cyklistike bude stale, to je vsetko o ludoch a stale sa najdu taki, ktori to budu skusat .. ale ako tu bolo spomenute, ide o to, aby sa ten doping aspon vyrazne znizil, aby sami cyklisti odudzovali takych jazdcov , co dopuju .. aby doperi boli exoti, ojedinely pripad, nie ze sa po rokoch zisti, ze vlastne dopovali vsetci ..
27.11.2014 - 20:00:49
01
takze tím mladikov skoncil http://sport.idnes.cz/doping-astana-vinokurov-08i-/cyklistika.aspx?c=A141127_153324_cyklistika_ten
27.11.2014 - 22:46:24
00
No vyzerá to že Veslar si na buducu sezonu asi nepozré cyklistiku v TV :) :) :(
27.11.2014 - 23:38:21
00
„Mladí závodníci jsou blázni, pokud stále nechápou, že doping do cyklistiky nepatří,“ citoval Vinokurova list Gazzetta dello Sport.

Takéto vyhlásenia ma vždy zdvihnú zo stoličky, neviem či práve Vinokurov (a tak isto všetci dopingoví hriešnici ktorí boli usvedčení) má právo moralizovať,pretože to mi už zaváňa farizejstvom.A je jedno či si trest odpykal,toho biľagu sa nezbaví nikdy,teda aspoň u mňa určite nie,pokial by som o tom rozhodoval ja,žiadne druhé šance by neboli,ak by boli obe vzorky pozitívne a nevedel by to dôveryhodne a preukázateľne vysvetliť - doživotný zákaz.Je to extrém,ale kým športovec nebude mať ,,strach" dopovať,tak to určite budú skúšať aj naďalej,pretože 2 ročný dištanc,ako vidieť v praxi nie je tá hrozba,ktorá by športovcov odstrašila,hlavne mladší športovec si povie,že 2 roky vydrží a veselo si pokračuje v kariére ďalej,no myslím že pri hrozbe doživotného dištancu by si každý rozmyslel,či by riskol sľubnú kariéru.Verím že k tomu raz príde,pretože v iných športoch je to občas,ale v cyklistike je to každý rok niekoľko cyklistov.Ale to môže byť aj preto,že v cyklistike sú tie kontroly častejšie ako v iných športoch,tým pádom aj počet odhalení je vyšší,neviem...
28.11.2014 - 08:48:29
01
A co teda sype ten Sagan?
Podľa všetkého este stale musi špička nieco brat, ked chytajú bežných ludi z pelotónu, ktorých výkonnosť nebola nijako výnimočná. Ono to je ale uz o dost lepšie celé v poslednom čase, znakom su súťaže, kde vidieť, ze na konci su vsetcia unavení a nikomu sa poriadne ani zaútočiť nechce, naproti tomu, ked vyštartoval cely team ako šialeny s nechal pelotón stať.
28.11.2014 - 09:18:11
00
Sagan mal aj podla jeho vlastnych slov slabu sezonu, takze si nemyslim ze nieco sypal...zato niektore rychle strely boli az moc podozrive a v podstate sa to aj potvrdilo pozitivnymi nalezmi
28.11.2014 - 09:37:25
00
asi im to môže byť jedno, keď si nepomôžu tak nemajú výkonnosť na to aby sa v teame udržali takže budu bez prace a keď si pomôžu tak maju šancu že ich nechytia a budu mať pracu chvilku dlhšie. Naviac nároky na domestikov sú celkom extrémne takže sa aj tak v podstate snažia len prežiť.
28.11.2014 - 09:54:11
01
No slabu sezonu ako sa to vazme, na jar ked si ho pozries napriklad na strade bianchi a tak rozhodne slabo neposobil, na tour co robil prvy tyzden bolo tiez si myslim uplne ina liga ako vsetci ostatni, potom to slo dolu vodou asi si dal pauzu od sypaciek :devil: .
28.11.2014 - 11:21:37
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Bicykle / Cestné)
keyboard_arrow_up