Lapierre cestná kolekcia 2017 – rozmanitosť a elegancia

Francúzsky výrobca si pri návrhu cestnej kolekcie výrazne pomáha spoluprácou s domácim tímom FDJ. Vďaka tomu modely reflektujú požiadavky pre najnáročnejšie použitie, z čoho následne môžu ťažiť aj tí, ktorých cyklistika neživí, ale radi si potrpia na kvalitu a dobré jazdné vlastnosti.

O tom, že je tomu naozaj tak, svedčí bohatá kolekcia cestných bicyklov, pretože je jasné, že čo je dobré pre profesionála, nemusí byť vždy dobré pre každého. Každopádne, stačí si len vybrať, či je vašim hlavným zámerom rýchlosť, pohodlie alebo ich rozumná kombinácia v prehľadne rozdelených kategóriách. Rovnako nechýba ani čím ďalej populárnejší segment „Gravel“, vďaka ktorému ani ľahký terén nie je prekážkou, čo vám umožní otvoriť úplne nové okruhy a tréningové trasy. A nezabudlo sa ani na dámy, ktorým sa taktiež dostalo možnosti výberu vhodného stroja.

Race

Túto kategóriu zrejme netreba bližšie predstavovať, pretože už z názvu je všetko jasné. Bicykle majú jediný cieľ – maximálny výkon a dokonalé ovládanie. Vo veľkej miere sa pri ich konštrukcii zohľadňovali požiadavky jazdcov teamu FDJ.

Aircode

V prvom rade aerodynamika stále za zrodom modelov s názvom Aircode. Samozrejme, podiel na tom má nielen špeciálne tvarovanie trubiek, ale rovnako aj geometria, ktorá je veľmi agresívna (pro-race). Zaujímavosťou je najmä zadná časť rámu, ktorá ma profil robený tak, aby veľmi dobre odolával bočnému vetru, ktorý vie narobiť s ovládaním poriadne divy. Taktiež sa pracovalo aj na celkovej tuhosti, keďže tieto bicykle sú hojne využívané špurtérmi v záveroch rovinatých etáp. Výsledkom je teda kombinácia rýchlosti, stability a tuhosti.

Aircode SL 700 Ultimate
Rám Aircode SL Carbon, sada Shimano Ultegra Di2, kolesá Mavic Cosmic Pro Carbon a doplnky Zipp. Cena je 4 999 € a viac informácií sa dozviete TU.


Aircode SL 600 a Aircode SL 700 Ultimate

Xelius SL

Veľmi úspešný model Xelius sa dočkal svojej druhej generácie. Cieľom bolo postaviť ideálny stroj pre najlepšieho vrchára FDJ – Thibauta Pinota. Ten totiž pri stúpaniach chodí veľmi často zo sedla a bicykel nakláňa zo strany na stranu. Aby mal čo najmenej „práce“, tak sa hmota presunula z vrchnej časti rámu čo najnižšie, teda pracovalo sa na znížení celkového ťažiska. Oproti predchádzajúcej generácii sa im podarilo presunúť cca 100 g do stredovej časti s názvom Trap Door, ktorá skrýva aj dvierka pre ľahký prístup k batérii elektronického radenia. Pribudli taktiež verzie pracujúce s kotúčovými brzdami, ktoré boli rovnako testované tímom FDJ. Tie prišli vhod najmä v alpských priesmykoch, kde ponúkli skvelý výkon za každého počasia. Novinkou sú aj špeciálne dámske verzie v extra malých veľkostiach.


Xelius SL 600 Disc FDJ
Rám New SL Xelius SL Carbon Disc, sada Shimano Ultegra, kolesá Shimano RX31 Disc, doplnky Zipp a cena 3 299 €.

ENDURANCE

Ak chcete byť rýchly na každom povrchu, prípadne chcete vydržať v sedle čo najdlhšie, táto rada poskytuje možnosť ako si v tom výrazne pomôcť.

Pulsium

Stroj, ktorý svoje uplatnenie nájde na drsných severských klasikách a rozbitých cestách. Najväčšou zaujímavosťou tohto modelu je elastomerová vložka medzi sedlovou a hornou rámovou trubkou, ktorá má za úlohu poriadne „otupiť“ ostré rázy. V podstate sa jedná o ideálny pretekársky bicykel na dlhé vzdialenosti, vďaka ktorému vydržíte dlhšie podávať maximálny výkon.

Pulsium 500
Rám Pulsium Carbon, výbava Shimano 105, kolesá Shimano WHRS010 a doplnky Laierre. Cena je 2 299 € a viac informácií sa dozviete TU.

Sensium

Dôraz na pohodlie sa kládol aj pri konštrukcii modelu Sensium. Verzia pre rok 2017 ponúka kompletne prepracovaný rám, ktorý si mnohé prvky zobral od Xeliusa. Oblasť sedlových vzpier je odlišná, no stále umožňuje výraznú „prácu“ materiálu. Medzi osobité znaky patrí geometria, ktorá ponúka vzpriamenejší posed a bude vhodná pre dlhé výlety a tiež začínajúcich jazdcov. Taktiež sú tieto modely dostupné s kotúčovými brzdami.


Sensium 500
Rám Sensium Carbon, výbava Shimano 105, kolesá Shimano WHRS010, doplnky Lapierre a cena 1 999 €.

SPORT

Pod týmto názvom sa skrývajú univerzálne športové bicykle s hliníkovým rámom, ktoré ponúknu spoľahlivosť a výborné jazdné vlastnosti bez toho, aby zruinovali rodinný rozpočet.

Audacio

Pre rok 2017 sa Audacio vo veľkej miere inšpiroval vyšším modelom Sensium, ktorého vlastnosti sa snaží z časti preniesť do „hliníka“. Najmä komfort, ktorým častokrát tento materiál zrovna nedisponuje, no vďaka profilácii trubiek v zadnej časti budete príjemne prekvapení. So spomínaným karbónovým kolegom má aj veľmi podobnú geomtriu zameranú hlavne na dlhé hodiny v sedle


Audacio 500
Rám New Audacio Alloy Supreme 5, výbava Shimano 105, kolesá Shimano WHRS010 a doplnky Lapierre. Cena je 1 349 € a viac informácií sa dozviete TU.

Gravel

Bicykle zamerané tak trochu pre dobrodruhov, ktorým klasické asfaltové cesty nestačia. Tento typ otvára široké možnosti a dokáže vytvoriť úplne nové tréningové okruhy.

Crosshill

Možno najvýstižnejšie by bolo opísať tento model ako kombináciu cestného a cyklokrosového bicykla. Ideálny pre všetkých, ktorí nechcú byť obmedzovaní len asfaltom, ale chcú si vyraziť aj do ľahšieho terénu a na pekné chodníčky – jednoducho, je možné si vybrať podľa chuti. Všetko to umožní najmä možnosť poriadne širokých plášťov, pre ktoré je v ráme dostatok miesta. Celé to ešte umocnia pevné osky a kotúčové brzdy patriace v tejto kategórii k jednoznačnej výhode.


Crosshill 500
Rám New Crosshill Disc Supreme 5 Alloy, výbava Shimano 105, kolesá Lapierre Aero Disc SP, doplnky Lapierre a cena 2 299 €.

Women

Samozrejme, nezabudlo sa ani na dámy, ktoré si môžu rovnako vybrať bicykel ideálny pre ich použitie. Teda, buď vyslovene športovo zameraný model Xelius alebo viac na pohodlie orientovaný Sensium. Taktiež je v ponuke aj cenovo dostupný univerzál na hliníkovom ráme Audacio. Všetky nesú spoločný znak, teda upravenú geometriu a prispôsobené kľúčové komponenty.


Sensium 500 W
Rám Sensium Women Carbon, výbava Shimano 105/Ultegra, kolesá WHRS010 a doplnky Lapierre. Cena je 1 999 € a viac informácií sa dozviete TU.

Ako vidno, Lapierre sa vo svojej ponuke výrazne špecializuje, čoho výsledkom sú modely bicyklov, z ktorých si môže vybrať takmer každý. Či už náročný športový jazdec (pretekár) túžiaci najmä po dokonalej odozve a agresívnej geometrii alebo skôr jazdec požadujúci v prvom rade pohodlie pri celodennom výjazde. Prípadne je možné taktiež kombinovať to najlepšie z oboch „svetov“. Pre podrobné informácie o cestnej kolekcii prosím navštívte stránku: lapierre-bikes.co.uk/gamme/2017/road.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Potrebujeme na e-bike poistenie? Ako to je s PZP od 1. 8. 2024?

Potrebujeme na e-bike poistenie? Ako to je s PZP od 1. 8. 2024?

Považuje naša legislatíva ťažký alebo rýchly e-bike za motorové vozidlo, na ktoré potrebujeme PZP?
Predstavenie: MTBIKER požičovňa – bicykel a príslušenstvo pre každého

Predstavenie: MTBIKER požičovňa – bicykel a príslušenstvo pre každého

Dlhoočakávaná novinka je tu – MTBIKER spúšťa požičovňu. Čo všetko u nás momentálne nájdete?
Predstavenie: Kellys URC – slovenské aero žiletky

Predstavenie: Kellys URC – slovenské aero žiletky

Za posledné roky sme pri Kellyse vnímali hlavne vzostup elektrobicyklov, kde sa naozaj majú čím pochváliť. A čo cestné bicykle? Už ste videli nové aeromodely URC?
keyboard_arrow_up