Test: Svetlá Knog Blinder Road Twinpack a Knog Blinder MOB Kid Grid

Vďaka LED svetlám, pokročilo osvetlenie na bikoch míľovými krokmi od dôb halogénových, či dokonca obyčajných žiaroviek. Cyklistické osvetlenie je kompaktnejšie, vyzerá viac cool, ale hlavne ponúka veľké množstvo svetla. Austrálska firma Knog je práve inovátorom takýchto svetiel, ktoré sú ľahko pripojiteľné k riadítkam alebo sedlovej trubke, pomocou silikónového popruhu. Ide o univerzálny a ľahko pripojiteľný dizajn, ktorý inšpiroval viaceré konkurenčné firmy v danej oblasti.

Firma Knog? Kto je to?

Firma Knog bola založená v marci 2003 Hugom Davidsonom a Malcolmom McKechnie. Knog je jedinečná značka svetiel a príslušenstva pre váš bicykel, ktorá sídli v Austrálii a v súčasnosti sa predávajú ich výrobky do 46 rôznych krajín.

Blinder Road Twinpack

Predné svetlo vďaka dvom LED diódam umiestneným vedľa seba, ktoré ponúkajú 22 stupňov široký lúč a úzky 15-stupňový lúč a každá môže byť použitá samostatne alebo v rôznych kombináciách jasu alebo blikania, ponúka celkom 8 režimov svietenia. Na plný plyn vám vydrží svetlo len hodinu, ale ak použijete iba blikanie alebo nižší výkon, výrazne sa vám predĺži doba prevádzky.


Bike na fotografiách: Lapierre DH 527, jeho test bude publikovaný v najbližších mesiacoch.


Na plných 250 lumenov je svetelný výkon úplne dostačujúci pre bežné cestné jazdenie na neosvetlených cestách a upozorní vás na rôzne cestné prekážky s dostatočným predstihom. Pri cestách s osvetlením som mal nastavenie na úzky lúč, ktoré bolo úplne dostačujúce pre dobrú viditeľnosť. V prípade, že je vašou prioritou to, aby ste boli hlavne videný, doporučujem funkciu tzv. blesku, vďaka ktorému ľahko chytíte pozornosť z diaľky. Bohužiaľ, viditeľnosť zo strany je obmedzená, pretože LEDky sú vsunuté do opracovaného hliníkového krytu.


Vymeniteľný silikónový pásik a spona z nerezovej ocele sú jednoduché na montáž, aby sa zmestili na dva priemery riadítok, a teda balenie zahŕňa dve varianty pásika tak, aby bola montáž na všetky veľkosti riadítok bez ťažkostí. Bohužiaľ, pri prednom svetle Blinder Road, popruh neponúka skalopevné držanie na každých riadítkach, na drsných povrchoch svetlo držalo dobre, ale na hladkých povrchoch náhle dopady môžu spôsobiť, že svetlo sa môže nakloniť zo svojej požadovanej polohy. Problém som však vyriešil ustrihnutým kúsku starej duše, ktorú som vložil pod svetlo, a tým pádom svetlo držalo dobre. Treba si tiež dávať pozor, ak manipulujete so svetlom, aby sa vám omylom nevypla spona, ktorá drží svetlo na svojom mieste. Občas sa mi to stávalo, napr. že som rukávom zavadil a spona sa odopla.


Vďaka integrovanému vodotesnému USB konektoru ide o ľahko nabíjateľné svetlo, kedykoľvek ste na počítači. Firma Knog reagovala na predchádzajúce sťažnosti, že nebolo dosť priestoru na nabíjanie svetla u niektorých počítačov, takže teraz balenie zahŕňa malý predlžovací USB kábel, v prípade potreby. Predné svetlo Blinder Road je dobre postavená variant, ktorá ponúka výborné množstvo svetla pre bežné cestné použitie. Ale možno existujú lepšie varianty, ak pravidelne jazdíte v teréne. Svetlo som testoval ako v lese, tak aj na ceste. Ako je jasné už z názvu svetla „Blinder Road“, ide najmä o svetlo primárne určené na cesty. S 200 lumenmi nejde o najjasnejšie svetlo, ale to nie je podstatné. Vzhľadom k tomu, ako je to kompaktné svetlo a ako rýchlo ste ho schopný pripojiť, tak ide o naozaj skvelé svetlo pre skutočné nočné jazdenie. V žiadnom okamihu v priebehu testovania som nebol znepokojený, že nedisponujem dostatkom svetla alebo, že nie som videný. Blinder Road som otestoval aj v teréne na lesných cestách, tu však svetlo nevynikalo. Prvým neduhom bolo, že napr. pri prejazde cez prekážku ako koreň, svetlo sa posúvalo smerom dole a nedržalo svoje miesto. Taktiež by som uvítal aj väčšiu silu svetla, pretože v lese je 200 lumenov málo. Knog má aj silnejšie verzie tohto svetla s 300 alebo aj 400 lumenmi. Avšak, ako som už spomínal, svetlo je primárne určené pre cestných cyklistov.


Svetlo na prilbe




Na fotografií nie je tester, ale jeho kamarát.

Plusy

  • 200 lumenov je dostačujúcich pre bezpečné nočné jazdenie na cestách
  • ľahká inštalácia
  • dostatok svietiacich módov
  • balenie má dva silikónové popruhy, držiak na helmu (dá sa použiť aj na riadítka) a nabíjací usb kábel

Mínusy

  • usb nabíjanie z plne vybitého svetla trvá asi 5 hodín
  • možnosť nastaviť utiahnutie silikónového popruhu
  • tlačidlá by mohli byť väčšie, najmä ak svetlo zapínate v rukaviciach

Zadné svetlo Blinder Road sady je vážne silné „malé“ svetlo. Štíhly dizajn obsahuje štyri LED diódy a s výkonom 70 lumenov s piatimi režimami svietenia. Rôzne režimy poskytujú škálu doby prevádzky a vďaka jasu svetla, vzorom blikania a stroboskopickému režimu, by ste mali byť veľmi nápadný. A vďaka štrbine okolo tela, vám svetlo dáva aj bočnú viditeľnosť.


Uchytenie zadného svetla je jednoduché. Nie sú vyžadované žiadne nástroje, svetlo sa uchytáva taktiež pomocou spony a bezpečne sedí na väčšine sedloviek. Kovová spona ma úplne nenaplnila dôverou pri prednom svetle, avšak na sedlovke svetlo drží bez akýchkoľvek problémov. Jedinou nevýhodou, ktorú som zistil je, že vypínač je v trochu nevýhodnej polohe. Je to priamo v hornej časti svetla, kde sa musíte dostať prstami medzi svetlo a sedlovú trubku, čo mi príde dosť nepraktické a táto situácia sa môže ešte zhoršiť, ak máte rukavice. Nabíjanie je jednoduché, rovnako stačí zapojiť svetlo do USB konektora na počítači. Cena je 134,90 €.



Plusy

  • skvelý ergonomický dizajn
  • dobrá životnosť batérie
  • ľahkosť nabíjania
  • svetlo drží na svojom mieste za každých okolností

Mínusy

  • žiadne

Špecifikácia


Zadné svetlo Knog Blinder MOB

Knog Blinder MOB je univerzálne a výkonné zadné svetlo, ktoré vám dodá efektívnu viditeľnosť, najmä počas premenlivých zimných mesiacov. Má slušnú životnosť batérie vďaka použitiu LED diód, ktoré vytvárajú dobrú úroveň osvetlenia. Najdôležitejším aspektom každého zadného svetla je, aby vás bolo vidieť. Knog Blinder MOB je silný v tejto oblasti, najmä keď si uvedomíte, že jeho veľkosť je 42 x 42 mm. Výkon je 44 lumenov – síce nejde o vysoké hodnoty, ale pre toto svetlo je to postačujúce.


Jedným z jeho najväčších pozitív je univerzálnosť. Vzhľadom k jeho systému upevnenia, je možné ho použiť na rôzne šírky sedlových trubiek. Podarilo sa mi toto svetlo nahodiť na bike v priebehu pár sekúnd, všetko išlo naozaj ľahko a bez toho, aby som musel prepínať popruhy alebo držiaky. Životnosť batérie je do značnej miery závislá na piatich režimoch použitia - plných 44 lumenov so stabilným lúčom, kde doba prevádzky je cca 4 hodiny, o niečo nižší výstupný lúč, pri tomto režime bola doba prevádzky cca 6 hodín, pri pravidelnom blikaní svetlo svietilo asi 5 hodín, pulzujúci a blikajúci na ľavé / pravé sekvencie – tzv. eko mód, pri ktorom svetlo vydrží až okolo 60 hodín.


Aby vám svetlo vedelo povedať, kedy je akumulátor pred úplným vybitím, pri tlačidle sa nachádza malé svetielko, ktoré vám to signalizuje. Taktiež sa svetlo automaticky prepne do nižšieho výkonu pre úsporu energie. Celkovo ide o naozaj šikovné a užitočné svetlo pre túto ročnú dobu. Pretože poskytuje dobrú výdrž batérie spojenú s efektívnym osvetlením. Pre jeho malé rozmery môžete nechať svetlo pripnuté na sedlovke a len zapnúť v prípade potreby. Taktiež dávam jednoznačné plus nabíjaniu cez USB konektor, ktoré je veľmi praktické. Cena je od 55 €.


Plusy

  • kompaktnosť
  • kvalitná konštrukcia
  • dostačujúca sila svetla
  • eko mód, pri ktorom vydrží batéria cez 60 hodín

Mínus

  • malé zapínacie tlačidlo

Špecifikácia



Zhodnotenie na záver

Svetlá Knog nie sú dokonalé, ale dosť sa k tomu približujú. Vďaka svojej univerzálnosti a ľahkej montáži si ich rýchlo obľúbite. Taktiež sa nemusíte báť, že vás pri nočnej jazde nebude vidno, svetlá Knog disponujú dostatočným výkonom a rôznym módom, vďaka ktorým budete neprehliadnuteľný. Pri rýchlej demontáži do 20 sekúnd svetlá ľahko dáte do vačku a nemusíte sa báť, že vám ich niekto ukradne, ak náhodou odložíte svoj bicykel.

Kolekcia svetiel Knog je ale oveľa širšia a viac informácii o testovaných svetlách a ďalších modeloch nájdete na http://euro.knog.com.au/bike/lights.html
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Netušil som, že pri výbere denného svietenia mám až 10 podmienok. Koľko z nich spĺňa svetlo od austrálskej značky Knog?
Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Aj blikačky môžu byť z kvalitného materiálu a je dobre, že výrobcovia počítajú s ich použitím na denné svietenie.
keyboard_arrow_up